Ən çox istehsal olunan təyyarələrin siyahısı

Siyahıda 5000 ədəddən çox istehsal olunan təyyarələr yer alıblar.

20.000 ədəddən çox istehsal olunanlarRedaktə

Adı Şəkil Ədəd Ölkə Qeyd İl
Cessna 172 43.000+ ABŞ Hal-hazırda istehsal olunur. Lisenziya ilə həmçinin Fransada istehsal olunub 1956-
İlyuşin İl-2 36.183 SSRİ Ən çox istehsal olunan hərbi və iki-yerli təyyarə 1941-1945
Messerschmitt Bf 109 34,852 Almaniya Ən çox istehsal olunan qırıcı və tək-yerli təyyarə. Lisenziya əsasında İspaniyada, Rumıniyada, Çexoslovakiyadaİsveçrədə istehsal olunub 1936-1958
Piper PA-28 Cherokee 32,778+ ABŞ Hal-hazırda istehsal olunur. Müxtəlif modifikasiyaları var 1960-
Cessna 150 23,949 ABŞ Ən çox istehsal olunan iki-yerli vətəndaş təyyarəsi. Lisenziya ilə Fransadada istehsal olunub 1958-1977
Cessna 182 23,237+ ABŞ Hal-hazırda istehsal olunur. Lisenziya ilə Fransadada istehsal olunub 1956-
Supermarine Spitfire 20,351 Böyük Britaniya 1938-1948
Focke-Wulf Fw 190 20,051 Almaniya 64 ədədi Fransada müharibədən sonrakı dövrdə NC 900 adı altında istehsal edilmişdir 1939-1945
Piper J-3 Cub 20,038 ABŞ Ən çox istehsal olunan parça ilə örtülmüş təyyarə 1938-1947
Polikarpov Po-2 20,000 SSRİ Ən çox istehsal olunan biplan. İstehsalı 33.000 çatmış ola bilər 1928-1952

10.000-20.000 ədəd arası istehsal olunanlarRedaktə

Adı Şəkil Ədəd Ölkə Qeyd İl
Consolidated B-24 Liberator 18,482 ABŞ Ən çox istehsal olunan ağır bombardmançı 1940-1945
Antonov An-2 18,000+ SSRİ, Polşa, Çin Ən uzun müddət istehsal olunan biplan 1947- (1992-dən lisenziya əsasında Çində istehsal olunur)
MiQ-15 Faqot 18,000+ SSRİ Ən çox istehsal olunan reaktiv təyyarə 1947-1950-ci illər
Beechcraft Bonanza 17,000+ ABŞ Ən uzun müddət istehsal olunan təyyarə. Hal-hazırda istehsal olunmaqdadır 1947-
Yakovlev Yak-9 16,769 SSRİ 1942-1948
Douglas DC-3 16,079 ABŞ Ən çox istehsal olunan sərnişin təyyarəsi 1935-1952
Republic P-47 Thunderbolt 15,660 ABŞ Ən çox istehsal olunan Amerika qırıcısı 1942-1945
North American P-51 Mustang 15,586 ABŞ 1940-1951
North American T-6 Texan 15,495 ABŞ Ən çox istehsal olunan təlim təyyarəsi 1937-1950-ci illər
Junkers Ju 88 15,183 Almaniya 1939-1945
Hawker Hurricane 14,527 Böyük Britaniya Həmçinin Kanadada lisenziya əsasında istehsal olunub 1937-1944
MiQ-21 13,996 SSRİ Ən çox istehsal olunan supersonik (səsdən sürətli) təyyarə 1959-2006
Curtiss P-40 Warhawk 13,738 ABŞ 1939-1944
Boeing B-17 Flying Fortress 12,731 ABŞ 1937-1945
Vought F4U Corsair 12,571 ABŞ Ən çox istehsal olunan göyərtə təyyarəsi 1941-1952
Grumman F6F Hellcat 12,275 ABŞ 1942-1945
Vultee BT-13 Valiant 11,537 ABŞ 1939-1947
Vickers Wellington 11,461 ABŞ 1936-1945
Petlyakov Pe-2 11,427 SSRİ Ən çox istehsal olunan Sovet bombardmançısı 1939-1945
Avro Anson 11,029 Böyük Britaniya Həmçinin Kanadada lisenziya əsasında istehsal olunub 1935-1952
Mitsubishi A6M Zero 10,939 Yaponiya 1940-1945
Piper PA-20 Pacer 10,610 ABŞ 1950-1964
MiQ-17 10,367 SSRİ Həmçinin Çində Shenyang J-5 və JJ-5 adı altında istehsal olunub 1951-1986
Lockheed P-38 Lightning 10,037 ABŞ 1941-1945
Aeronca Champion 10,000+ ABŞ 1946-1950

5.000–10.000 ədəd arası istehsal olunanlarRedaktə

Adı Şəkil Ədəd Ölkə Qeyd İl
DFS SG 38 Schulgleiter təxminən 10,000[1] Almaniya təlimçi 1938-1944
North American B-25 Mitchell 9,984 ABŞ
Lavochkin La-5 9,920 SSRİ
North American F-86 Sabre/FJ Fury 9,860 ABŞ Lisenziya əsasında həmçinin AvstraliyadaKanadada istehsal olunub 19471956
Grumman TBF Avenger 9,837 ABŞ
Bell P-39 Airacobra 9,584 ABŞ 19381944
Cessna 210 9,240 ABŞ 19571985
Piper PA-18 9,000 ABŞ 19491994
Beechcraft Model 18 9,000 ABŞ 19371970
Yakovlev Yak-18 9,000 SSRİ 1946-1960-cı illər
Avro 504 8,970 Böyük Britaniya Birinci dünya müharibəsi dövründə ən çox istehsal olunan təyyarə 19131918
Yakovlev Yak-1 8,720 SSRİ 19401944
Polikarpov I-16 8,644[2] SSRİ 19341943
Boeing-Stearman Model 75 8,584 ABŞ 19341942
Cessna 206 8,509 ABŞ 1962–bu günə kimi
SPAD S.XIII 8,472 Fransa Birinci dünya müharibəsi dövründə ən çox istehsal olunan qırıcı 19171918
La Mouette Atlas 8000+ Fransa deltaplan 1979–bu günə kimi
Grumman F4F Wildcat 7,885 [3] ABŞ
Piper PA-32 7,842+ ABŞ Genişləndirilmiş PA-28 19652007
Breguet 14 7,800 Fransa Birinci dünya müharibəsi bitdikdən sonra 2.300 ədəd isteehsal olunub 19161928
de Havilland Mosquito 7,781 Böyük Britaniya Lisenziya əsasında həmçinin AvstraliyadaKanadada istehsal olunub 19401950
Cessna 140 7,664[4][5] ABŞ 19461950
Cessna 152 7,584 ABŞ Lisenziya əsasında həmçinin Fransada istehsal olunub 19771986
Republic F-84 Thunderjet 7,524 ABŞ
Douglas DB-7 7,478 ABŞ
Boeing 737 7,386 ABŞ Ən çox istehsal olunan reaktiv sərnişin təyyarəsi 1967–bu günə kimi
Avro Lancaster 7,377 Böyük Britaniya Lisenziya əsasında Kanadada 430 ədəd təyyarə istehsal olunub 19421945
Heinkel He 111 7,300 Almaniya Həmçinin İspaniyada CASA C.2111 adı altında istehsal olunub 19351944
Curtiss SB2C Helldiver 7,140 ABŞ Lisenziya əsasında Kanadada 1135 ədəd təyyarə istehsal olunub 19401945
de Havilland Tiger Moth 7,105 Böyük Britaniya Həmçinin digər ölkələrdə lisenziya əsasında istehsal olunub 19311944
Piper PA-23 6,976 ABŞ 19521981
Curtiss JN-4 6,813 ABŞ
Polikarpov I-15 6,750[6] SSRİ Həmçinin İspaniyada istehsal olunub
Tupolev SB 6,656 SSRİ Lisenziya əsasında həmçinin Çexoslovakiyada istehsal olunub 19361941
Lockheed T-33 Shooting Star 6,557 ABŞ Lisenziya əsasında həmçinin Kanadada istehsal olunub (Canadair)
Yakovlev Yak-7 6,399 SSRİ
Cessna 310 6,321 ABŞ 19541980
Lavochkin-Gorbunov-Gudkov LaGG-3 6,258 SSRİ 19411942
Ilyushin Il-10 6,226 SSRİ Həmçinin Çexoslovakiyada Avia B-33/CB-33 adı altında istehsal olunub 19441954
Cessna 180 6,193 ABŞ 19531981
Handley Page Halifax 6,176 Böyük Britaniya ağır bombardmançı 19401946
Messerschmitt Bf 110 6,150 Almaniya Çox mənbələr 6.000–6.150 ədəd qeyd edirlər
Junkers Ju 87 6,000 Almaniya
Polikarpov R-5 6,000 SSRİ
Sopwith 1½ Strutter 5,939 Böyük Britaniya Əsasən Fransada Fransa üçün istehsal olunub 19171918
Douglas SBD Dauntless 5,936 ABŞ 19401944
Bristol Beaufighter 5,928 Böyük Britaniya Həmçinin Avstraliyada istehsal olunub 19401946
Nakajima Ki-43 5,919 Yaponiya 19421945
Yokosuka K5Y 5,770 Yaponiya 19341945
Lavochkin La-7 5,753 SSRİ
Antonov A-1 5,700 SSRİ 1930–1940-cı illər
MiQ-19 5,500[7] SSRİ Lisenziya əsasında həmçinin S-105 adı altında Çexoslovakiyada, J-6 və JJ-6 adı altında Çində istehsal olunub. 2500 ədəd SSRİ, 3000 ədəd Çin üçün
Sopwith Camel 5,497 Böyük Britaniya Birinci dünya müharibəsi qırıcısı 19171918
Cessna AT-17 5,422 ABŞ
Bristol F.2 Fighter 5,329 Böyük Britaniya Birinci dünya müharibəsi qırıcısı 19161927
Airbus A320 family 5,307[8] Avropa İttifaqı A318/A319/A320/A321 1988–bu günə kimi
Martin B-26 Marauder 5,288 ABŞ
Stinson 108 5,260 ABŞ 19461950
İlyushin Il-4 5,256 SSRİ 19421944
Royal Aircraft Factory S.E.5 5,205 Böyük Britaniya 19171918
McDonnell Douglas F-4 Phantom II 5,195 ABŞ 19581981
Cessna 170 5,174 ABŞ 19481956
MiQ-23 5,047 SSRİ 19671985
Yakovlev Yak-12 5,000 SSRİ
Grunau Baby IIb ~5,000[9] Almaniya 1932–?

İstinadlarRedaktə

  1. National Museum of the United States Air Force (undated). "Schneider Schulgleiter SG 38". İstifadə tarixi: 19 August 2011.
  2. Polikarpov I-16 Rata fighter
  3. Hickman, Kennedy. "World War II: Grumman F4F Wildcat." About.com. Retrieved: 15 June 2010.
  4. Plane and Pilot: 1978 Aircraft Directory, page 22. Werner & Werner Corp Publishing, 1978. ISBN 0-918312-00-0
  5. Christy, Joe: The Complete Guide to the Single-Engine Cessnas – 3rd Edition, pages 12–17. TAB Books, 1979. ISBN 0-8306-2268-3
  6. "Polikarpov fighters." wio.ru. Retrieved: 8 October 2012.
  7. flugzeuginfo – MiG 19
  8. "Airbus orders and deliveries" (Microsoft Excel). Airbus S.A.S. 31 October 2011. İstifadə tarixi: 8 November 2011.
  9. "Deutsches Museum – Flugwerft Schleißheim: Grunau Baby IIb (German)". İstifadə tarixi: 2008-08-08.