Ən yüksək televiziya qüllələrinin siyahısı

Yeddi ən yüksək televiziya qülləsi

Dünyadakı ən yüksək televiziya qüllələrinin siyahısına yalnız konusvari quruluşa malik və hündürlüyü 300 metrdən çox olan teleqüllələr daxildir. Televiziya siqnalının ötürülmə məsafəsi ötürücünün hündürlüyündən asılıdır, buna görə də televiziya qüllələri mümkün qədər yüksək səviyyədə tikilir və ərazinin ən yüksək nöqtələrinə yerləşdirilir.

Televiziya qüllələri, bir qayda olaraq, yer üzərindəki ən hündür binalardır, onlar tez-tez müşahidə platformaları ilə birləşirlər. Dünyanın ilk dəmir-beton teleqülləsi 1956-cı ildə Ştutqartda inşa edilmişdir. Ştutqart teleqülləsi bütün dünyada bu tip bir çox qüllələrin prototipi olmuşdur.

Dünyadakı ən yüksək teleqüllə və dünyanın ən yüksək ikinci tikilisi Tokiodakı Sky Tree (634 m, 2012)teleqülləsidir, Rusiyada və Avropada ən yüksək teleqüllə isə- Ostankino teleqüləsidir (540 m, 1967).


TeleqüllələrRedaktə

Yer Hündürlük Ad Rəsim Qeydlər Şəhər Ölkə Açılış ili
1 634 m Tokio Skytree (teleqüllə)   Rəqəmsal yayım üçün istifadə olunur. Müşahidə qüllələri 340, 345, 350 və 451 metr yüksəkliklərdə yerləşir. Tokio Yaponiya  Yaponiya 2012
2 600 m[1] Quançjou teleqülləsi   Xarici görünüşü rus mühəndis Şuxov, Vladimir Qriqoreviç patentinə uyğun gəlir .488 metr yüksəklikdə baxış platforması yerləşir.. Quançjou ÇXR  ÇXR 2009
3 553,3 ç[2] CN teleqülləsi   447 metr yüksəklikdə baxış platforması yerləşir Toronto Kanada  Kanada 1976
4 540,1 m[3] Ostankino teleqülləsi   Fundamentin kütləsi- 51 400 t. 337 metr hündürlükdə baxış platforması, 324 m - hündürlükdə restoran yerləşir. Moskva Rusiya  Rusiya 1967
5 468 m[4] Şərq mirvarisi   Teleqüllədə restoran(267m), dans meydançası (271 m), konfrans zalı və baxış platforması (350 m) yerləşir Şanxay ÇXR  ÇXR 1994
6 435 m[5] Milad teleqülləsi   İranın ən hündür binası. 276 metr yüksəklikdə dönən bir restoran var Tehran İran  İran 2007
7 421 m[6] Kuala Lumpur qülləsi   283 metr yüksəkliyində dönən bir restoran var. Kuala-Lumpur Malayziya  Malayziya 1994
8 415,2 m[6] Tyantsin teleqülləsi   257 metr yüksəklikdə dönən bir restoran var. Tyantszin ÇXR  ÇXR 1991
9 405 m[6] Pekin teleqülləsi   221 və 238 metr yüksəkliklərdə müşahidə platformaları yerləşir Pekin ÇXR  ÇXR 1992
10 388 m[7] Çjunyuan qülləsi   Çjunyuan ÇXR  ÇXR 2011
11 385 m[8] Kiyev teleqülləsi   Kiyev qülləsi qəfəs quruluşlu dünyanın ən hündür tikilisi hesab olunur. Kiyev Ukrayna  Ukrayna 1973
12 374,9 m[9] Daşkənd Televiziya Qülləsi   Özbəkistan və Mərkəzi Asiyanın ən yüksək televiziya qülləsi. 104 metr yüksəklikdə dönən restoran yerləşir. Daşkənd Özbəkistan  Özbəkistan 1985
13 372 m[10] Qurtuluş teleqülləsi (Küveyt)   Küveyt Küveyt  Küveyt 1996
14 371,5 m[11] Almatı teleqülləsi   Qüllə rixter şkalası ilə 10 bala dözümlüdür. Almatı Qazaxıstan  Qazaxıstan 1983
15 368,5 m[12] Riqa teleqülləsi Avropa Birliyində ən yüksək teleqüllə. 99 metr yüksəklikdə baxış platforması var. Riqa Latviya  Latviya 1986
16 368 m[13] Berlin teleqülləsi   Almaniyada ən yüksək binadır. 207,5 metr yüksəklikdə dönən bir kafe var. Berlin Almaniya  Almaniya 1969
17 366,8 m Gerbrand teleqülləsi   Eyselesteyn Niderland  Niderland 1961
18 353,26 m Vinnitsa telemastı   Dünyanın ən yüksək mastı Vinnitsa Ukrayna  Ukrayna 1961
19 350,2 m[14] Stratosfera Las-Veqas (teleqüllə)   Las-Veqas   ABŞ 1996
20 350 m[15][16] Lotus teleqüllə Cənubi Asiyada ikinci ən yüksək teleqüllə Kolombo Şri-Lanka  Şri-Lanka 2018
21 339 m[17] Qərb mirvarisi   1992-ci ildən 1998-ci maliyyə problemləri səbəbiylə tikinti dayandırılmışdır. Tikinti 2004-cü ildə tamamlanmışdı, lakin qüllə 2006-cı ilin sonunda rəsmi şəkildə açılışı oldu. Çendu ÇXR  ÇXR 2006
22 338 m[6] Makao qülləsi   mакао ÇXR  ÇXR 2001
23 337 m[18] Avropaturm   2004-cü ildə İsveçrə şirkəti antenanı Ка-32 helikopteri ilə dəyişdirdi Frankfurt-Mayn Almaniya  Almaniya 1979
24 336 m[6] Əjdaha qülləsi   Metal strukturlu qüllə ÇXR  ÇXR 2000
25 332,6 m[6] Tokio teleqülləsi   Qüllənin açılışında 150 milyona yaxın insan iştirak etmişdir. 250 metr hündürlükdə baxış platforması yerləşir. Tokio Yaponiya  Yaponiya 1958
26 330,5 m[19] Emley Moor teleqülləsi   Diametri 24,4 metrdir. Haddersfild, Böyük Britaniya  Böyük Britaniya 1971
27 329,4 m[20] Milvauke teleqülləsi   Milvauke   ABŞ 1962
28 328 m[6] Sky Tover (teleqüllə) Cənubi yarımkürədə ən yüksək teleqüllədir. 220 metr hündürlükdə baxış platforması var. Oklənd Yeni Zelandiya  Yeni Zelandiya 1997
29 326,5 m[21] Vilnüs teleqülləsi   165 metrdə fırlanan restoran yerləşir Vilnüs Litva  Litva 1980
30 326 m[22] Sankt-Peterburq teleqülləsi   Başlanğıcda qüllə 316 metr yüksəkdə idi , lakin antenanı 1986-cı ildə əvəz etdikdən sonra 6 metr qısaldı. 2011-ci ildə yeni rəqəmsal verici antenanın hündürlüyü 16 metr artdı. İndi qüllənin hündürlüyü 326 metrdir. Sankt-Peterburq Rusiya  Rusiya 1962
31 324 m[23] Eyfel qülləsi   Qüllə Fransanın simvolu olaraq dünyada məşhurdur. Paris Fransa  Fransa 1889
32 323,8 m[24] VHDH teleqülləsi [1] Nyuton(Massaçusets)   ABŞ 1994
33 323 m[25] Rameşvaran teleqülləsi   Rameşvaran Hindistan  Hindistan 1995
34 318,5 m[26] Nankin teleqülləsi   Nankin ÇXR  ÇXR 1996
35 317,6 m[27] Kanzas teleqülləsi   Kanzas-Siti (Missuri)   ABŞ 1956
36 314 m[28] Tallin teleqülləsi   Tallin Estoniya  Estoniya 1980
37 311,7 m[29] İrəvan teleqülləsi   İrəvan Ermənistan  Ermənistan 1977
38 310 m[30] Bakı Televiziya Qülləsi   175 metr yüksəklikdə dönən restoran yerləşir. Bakı Azərbaycan  Azərbaycan 1996
39 309 m[6] Sidney teleqülləsi   Cənub yarımkürəsində ikinci ən yüksək teleqüllədir. Sidney Avstraliya  Avstraliya 1981
40 305,5 m[31] Liaoninq teleqülləsi   Şenyan ÇXR  ÇXR 1989
41 304,8 m[25] Fazilka teleqülləsi Fazilka Hindistan  Hindistan 2007
42 300,2 m[32][25] Mumbay teleqülləsi   Mumbay Hindistan  Hindistan ?
43 300 m[25] Samatra teleqülləsi Hindistan  Hindistan Bhuc Hindistan  Hindistan 1999
44 300 m Caysalmer teleqülləsi Caysalmer Hindistan  Hindistan 1993
45 300 m[33] Sint-Piters-Leuv teleqülləsi   Tursitlərə giriş qadağandır. Sint-Piters-Leuv Belçika  Belçika 1996

İstinadlarRedaktə

  1. Телебашня Гуанчжоу (ing.)
  2. Си-Эн Тауэр (ing.)
  3. Останкинская башня
  4. Восточная жеmчужина
  5. Бордже mилад/Официальная страница
  6. 1 2 3 4 5 6 7 8 Всеmирная федерация высотных башен Arxivləşdirilib 2007-10-18 at the Wayback Machine (ing.)
  7. Чжэнчжоуская телебашня на сайте SkyscraperPage.com (ing.)
  8. Киевская телебашня на сайте SkyscraperPage.com (ing.)
  9. Ташкентская телебашня (ing.)
  10. Башня Освобождения
  11. Вид с телевышки Кок-Тюбе
  12. Рижская телебашня/Официальная страница
  13. Берлинская телебашня/Официальная страница (alm.)
  14. http://www.stratospherehotel.com/content/download/587/4973/version/1/file/Dale_Tower.pdf
  15. "Drawings of Colombo Lotus Tower" (ingilis). Skyscraper Source Media. İstifadə tarixi: 2018-10-17.
  16. "CEIEC Signed the Contract of Colombo Lotus Tower Project" (ingilis). CEIEC. 2012-01-17. İstifadə tarixi: 2018-10-17.
  17. Западная жеmчужина
  18. Телебашня-Европа
  19. Телевизионная башня Йоркшир (ing.)
  20. ASR Registration 1056835
  21. Телевизионная башня Вильнюс
  22. "Санкт-Петербургская телебашня". 2010-03-13 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2009-12-28. (#parameter_ignored_suggest)
  23. Эйфелева башня, история и фото
  24. ASR Registration 1005862
  25. 1 2 3 4 Ten Tallest Television Tower of India
  26. Телевизионная башня Нанкин (ing.)
  27. KCTV Tower (Kansas City, 1956) | Structurae
  28. Таллинская телебашня
  29. Ереванская телебашня
  30. Бакинская телебашня
  31. Телевизионная башня в г. Шэньян
  32. Телебашня mуmбаи
  33. Синт-Питерс-Леув башня (ing.)