Ən yüksək televiziya qüllələrinin siyahısı

Dünyadakı ən yüksək televiziya qüllələrinin siyahısına yalnız konusvari quruluşa malik və hündürlüyü 300 metrdən çox olan teleqüllələr daxildir. Televiziya siqnalının ötürülmə məsafəsi ötürücünün hündürlüyündən asılıdır, buna görə də televiziya qüllələri mümkün qədər yüksək səviyyədə tikilir və ərazinin ən yüksək nöqtələrinə yerləşdirilir.

Yeddi ən yüksək televiziya qülləsi

Televiziya qüllələri, bir qayda olaraq, yer üzərindəki ən hündür binalardır, onlar tez-tez müşahidə platformaları ilə birləşirlər. Dünyanın ilk dəmir-beton teleqülləsi 1956-cı ildə Ştutqartda inşa edilmişdir. Ştutqart teleqülləsi bütün dünyada bu tip bir çox qüllələrin prototipi olmuşdur.

Dünyadakı ən yüksək teleqüllə və dünyanın ən yüksək ikinci tikilisi Tokiodakı Sky Tree (634 m, 2012)teleqülləsidir, Rusiyada və Avropada ən yüksək teleqüllə isə- Ostankino teleqüləsidir (540 m, 1967).

TeleqüllələrRedaktə

Yer Hündürlük Ad Rəsim Qeydlər Şəhər Ölkə Açılış ili
1 634 m Tokio Skytree (teleqüllə)   Rəqəmsal yayım üçün istifadə olunur. Müşahidə qüllələri 340, 345, 350 və 451 metr yüksəkliklərdə yerləşir. Tokio   Yaponiya 2012
2 600 m[1] Quançjou teleqülləsi   Xarici görünüşü rus mühəndis Şuxov, Vladimir Qriqoreviç patentinə uyğun gəlir .488 metr yüksəklikdə baxış platforması yerləşir.. Quançjou   ÇXR 2009
3 553,3 ç[2] CN teleqülləsi   447 metr yüksəklikdə baxış platforması yerləşir Toronto   Kanada 1976
4 540,1 m[3] Ostankino teleqülləsi   Fundamentin kütləsi- 51 400 t. 337 metr hündürlükdə baxış platforması, 324 m - hündürlükdə restoran yerləşir. Moskva   Rusiya 1967
5 468 m[4] Şərq mirvarisi   Teleqüllədə restoran(267m), dans meydançası (271 m), konfrans zalı və baxış platforması (350 m) yerləşir Şanxay   ÇXR 1994
6 435 m[5] Milad teleqülləsi İranın ən hündür binası. 276 metr yüksəklikdə dönən bir restoran var Tehran   İran 2007
7 421 m[6] Kuala Lumpur qülləsi   283 metr yüksəkliyində dönən bir restoran var. Kuala-Lumpur   Malayziya 1994
8 415,2 m[6] Tyantsin teleqülləsi   257 metr yüksəklikdə dönən bir restoran var. Tyantszin   ÇXR 1991
9 405 m[6] Pekin teleqülləsi   221 və 238 metr yüksəkliklərdə müşahidə platformaları yerləşir Pekin   ÇXR 1992
10 388 m[7] Çjunyuan qülləsi   Çjunyuan   ÇXR 2011
11 385 m[8] Kiyev teleqülləsi   Kiyev qülləsi qəfəs quruluşlu dünyanın ən hündür tikilisi hesab olunur. Kiyev   Ukrayna 1973
12 374,9 m[9] Daşkənd Televiziya Qülləsi   Özbəkistan və Mərkəzi Asiyanın ən yüksək televiziya qülləsi. 104 metr yüksəklikdə dönən restoran yerləşir. Daşkənd   Özbəkistan 1985
13 372 m[10] Qurtuluş teleqülləsi (Küveyt)   Küveyt   Küveyt 1996
14 371,5 m[11] Almatı teleqülləsi   Qüllə rixter şkalası ilə 10 bala dözümlüdür. Almatı   Qazaxıstan 1983
15 368,5 m[12] Riqa teleqülləsi   Avropa Birliyində ən yüksək teleqüllə. 99 metr yüksəklikdə baxış platforması var. Riqa   Latviya 1986
16 368 m[13] Berlin teleqülləsi   Almaniyada ən yüksək binadır. 207,5 metr yüksəklikdə dönən bir kafe var. Berlin   Almaniya 1969
17 366,8 m Gerbrand teleqülləsi   Eyselesteyn   Niderland 1961
18 353,26 m Vinnitsa telemastı   Dünyanın ən yüksək mastı Vinnitsa   Ukrayna 1961
19 350,2 m[14] Stratosfera Las-Veqas (teleqüllə)   Las-Veqas   ABŞ 1996
20 350 m[15][16] Lotus teleqüllə Cənubi Asiyada ikinci ən yüksək teleqüllə Kolombo   Şri-Lanka 2018
21 339 m[17] Qərb mirvarisi   1992-ci ildən 1998-ci maliyyə problemləri səbəbiylə tikinti dayandırılmışdır. Tikinti 2004-cü ildə tamamlanmışdı, lakin qüllə 2006-cı ilin sonunda rəsmi şəkildə açılışı oldu. Çendu   ÇXR 2006
22 338 m[6] Makao qülləsi   mакао   ÇXR 2001
23 337 m[18] Avropaturm   2004-cü ildə İsveçrə şirkəti antenanı Ка-32 helikopteri ilə dəyişdirdi Frankfurt-Mayn   Almaniya 1979
24 336 m[6] Əjdaha qülləsi   Metal strukturlu qüllə   ÇXR 2000
25 332,6 m[6] Tokio teleqülləsi   Qüllənin açılışında 150 milyona yaxın insan iştirak etmişdir. 250 metr hündürlükdə baxış platforması yerləşir. Tokio   Yaponiya 1958
26 330,5 m[19] Emley Moor teleqülləsi   Diametri 24,4 metrdir. Haddersfild,   Böyük Britaniya 1971
27 329,4 m[20] Milvauke teleqülləsi   Milvauke   ABŞ 1962
28 328 m[6] Sky Tover (teleqüllə)   Cənubi yarımkürədə ən yüksək teleqüllədir. 220 metr hündürlükdə baxış platforması var. Oklənd   Yeni Zelandiya 1997
29 326,5 m[21] Vilnüs teleqülləsi 165 metrdə fırlanan restoran yerləşir Vilnüs   Litva 1980
30 326 m[22] Sankt-Peterburq teleqülləsi   Başlanğıcda qüllə 316 metr yüksəkdə idi , lakin antenanı 1986-cı ildə əvəz etdikdən sonra 6 metr qısaldı. 2011-ci ildə yeni rəqəmsal verici antenanın hündürlüyü 16 metr artdı. İndi qüllənin hündürlüyü 326 metrdir. Sankt-Peterburq   Rusiya 1962
31 324 m[23] Eyfel qülləsi   Qüllə Fransanın simvolu olaraq dünyada məşhurdur. Paris   Fransa 1889
32 323,8 m[24] VHDH teleqülləsi [1] Nyuton(Massaçusets)   ABŞ 1994
33 323 m[25] Rameşvaran teleqülləsi   Rameşvaran   Hindistan 1995
34 318,5 m[26] Nankin teleqülləsi   Nankin   ÇXR 1996
35 317,6 m[27] Kanzas teleqülləsi   Kanzas-Siti (Missuri)   ABŞ 1956
36 314 m[28] Tallin teleqülləsi Tallin   Estoniya 1980
37 311,7 m[29] İrəvan teleqülləsi   İrəvan   Ermənistan 1977
38 310 m[30] Bakı Televiziya Qülləsi   175 metr yüksəklikdə dönən restoran yerləşir. Bakı   Azərbaycan 1996
39 309 m[6] Sidney teleqülləsi   Cənub yarımkürəsində ikinci ən yüksək teleqüllədir. Sidney   Avstraliya 1981
40 305,5 m[31] Liaoninq teleqülləsi   Şenyan   ÇXR 1989
41 304,8 m[25] Fazilka teleqülləsi Fazilka   Hindistan 2007
42 300,2 m[25][32] Mumbay teleqülləsi   Mumbay   Hindistan ?
43 300 m[25] Samatra teleqülləsi   Hindistan Bhuc   Hindistan 1999
44 300 m Caysalmer teleqülləsi Caysalmer   Hindistan 1993
45 300 m[33] Sint-Piters-Leuv teleqülləsi   Tursitlərə giriş qadağandır. Sint-Piters-Leuv   Belçika 1996

İstinadlarRedaktə

  1. Телебашня Гуанчжоу Arxivləşdirilib 2009-12-14 at the Wayback Machine (ing.)
  2. Си-Эн Тауэр Arxivləşdirilib 2010-01-27 at the Wayback Machine (ing.)
  3. "Останкинская башня". 2010-02-11 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  4. "Восточная жеmчужина". 2011-02-05 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  5. Бордже mилад/Официальная страница[ölü keçid]
  6. 1 2 3 4 5 6 7 8 Всеmирная федерация высотных башен Arxivləşdirilib 2007-10-18 at the Wayback Machine (ing.)
  7. Чжэнчжоуская телебашня на сайте SkyscraperPage.com Arxivləşdirilib 2013-05-12 at the Wayback Machine (ing.)
  8. Киевская телебашня на сайте SkyscraperPage.com Arxivləşdirilib 2012-11-11 at the Wayback Machine (ing.)
  9. Ташкентская телебашня Arxivləşdirilib 2011-09-28 at the Wayback Machine (ing.)
  10. Башня Освобождения[ölü keçid]
  11. Вид с телевышки Кок-Тюбе[ölü keçid]
  12. Рижская телебашня/Официальная страница[ölü keçid]
  13. Берлинская телебашня/Официальная страница[ölü keçid] (alm.)
  14. "Arxivlənmiş surət" (PDF). 2017-08-27 tarixində orijinalından (PDF) arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  15. "Drawings of Colombo Lotus Tower" (ingilis). Skyscraper Source Media. İstifadə tarixi: 2018-10-17.
  16. "CEIEC Signed the Contract of Colombo Lotus Tower Project" (ingilis). CEIEC. 2012-01-17. 2018-09-26 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-10-17.
  17. Западная жеmчужина
  18. "Телебашня-Европа". 2016-01-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  19. Телевизионная башня Йоркшир Arxivləşdirilib 2012-10-24 at the Wayback Machine (ing.)
  20. "ASR Registration 1056835". 2016-03-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  21. "Телевизионная башня Вильнюс". 2007-07-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  22. "Санкт-Петербургская телебашня". 2010-03-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2009-12-28. (#parameter_ignored_suggest)
  23. "Эйфелева башня, история и фото". 2009-12-28 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  24. "ASR Registration 1005862". 2015-11-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  25. 1 2 3 4 "Ten Tallest Television Tower of India". 2015-12-17 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  26. Телевизионная башня Нанкин (ing.)
  27. "KCTV Tower (Kansas City, 1956) | Structurae". 2016-01-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  28. Таллинская телебашня[ölü keçid]
  29. "Ереванская телебашня". 2013-03-10 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  30. Бакинская телебашня
  31. "Телевизионная башня в г. Шэньян". 2013-03-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  32. "Телебашня mуmбаи". 2015-12-24 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-02-12.
  33. Синт-Питерс-Леув башня Arxivləşdirilib 2007-09-27 at the Wayback Machine (ing.)