ABŞ əhalisinin siyahıyaalınması (2010)

2010-cu il ABŞ əhalisinin siyahıyaalınması ABŞ-da 23-cü və hal-hazırda ən axırıncı əhalinin siyahıyaalınmasıdır. Siyahıyaalınma üçün hesablama günü 1 aprel 2010-cu il hesab edilmişdir.[1][2] Hesablamanın dəqiqliyini artırmaq üçün 635.000 müvəqqəti hesablayıcı işə alındı.[3][4] ABŞ əhalisi 2000-ci il siyahıyaalınmasına görə 9.7% artaraq 308,745,538 nəfər təşkil etmişdir.[5]

23-cü ABŞ əhalisinin siyahıyaalınması
Seal of the United States Census Bureau.svg
US-Census-2010Logo.svg
2010-cu il əhalinin siyahıyaalınması loqosu
Ümumi məlumat
ÖlkəABŞ
Keçirilmə tarixi1 aprel 2010 (2010-04-01)
Ümumi əhali308,745,538
Fərq 9.7%
Ən çox əhalisi olan ştatKaliforniya (37,253,956)
Ən az əhalisi olan ştatVayominq (563,626)

TanışlıqRedaktə

 
Prezident Obama Oval Ofisdə öz siyahıyaalınma vərəqəsini doldurur, 29 mart 2010.

ABŞ Konstitusiyasına əsasən 1790-cu ildən hər on ildə bir ABŞ əhalisinin siyahıyaalınması həyata keçirilir. Bundan əvvəlki siyahıyaalınma 2000-ci il ABŞ əhalisinin siyahıyaalınması olmuşdu. ABŞ əhalisinin siyahıyaalınmasında iştirak ABŞ Kodeksi 13-cü maddəsinə əsasən nizamlanır.[6]

25 yanvar 2010-cu ildə Siyahıyaalma Bürosunun direktoru Robert Qrovs şəxsən Alyaskanın Nurvik şəhərinin sakini, ikinci dünya müharibəsi veteranı Klifton Ceksonu qeydə almaqla 2010-cu il siyahıyaalınmasını rəsmən açılışını etmişdi.[7] 15 mart 2010-cu ildən başlayaraq 120 milyondan artıq siyahıyaalma vərəqəsi ABŞ Poçt Xidməti vasitəsilə göndərilməyə başlandı.[8] 1 aprel 2010-cu ilə qədər poçt vasitəsilə gönədrilən və evlərə çatdırılan vərəqələrin sayı təxminən 134 milyon idi.[9]

2010-cı il siyahıyaalınmasında poçt vasitəsi ilə iştirak 74% təşkil etmişdir.[10]

Başlıca dəyişikliklərRedaktə

XərclərRedaktə

TexnologiyaRedaktə

Marketinq və azsaymaRedaktə

Yenidən paylanmaRedaktə

MübahisələrRedaktə

Ştat sıralamasıRedaktə

Metropoliten sıralamasıRedaktə

Şəhər sıralamasıRedaktə

2010 ABŞ şəhərlərinin əhalisinə görə sırası[11]
Sıra Şəhər Ştat Əhali
1 Nyu-York Nyu-York  Nyu-York 8,175,133
2 Los-Anceles Kaliforniya  Kaliforniya 3,792,621
3 Çikaqo İllinoys  İllinoys 2,695,598
4 Hyuston Texas  Texas 2,099,451
5 Filadelfiya Pensilvaniya  Pensilvaniya 1,526,006
6 Finiks Arizona  Arizona 1,445,632
7 San-Antonio Texas  Texas 1,327,407
8 San-Dieqo Kaliforniya  Kaliforniya 1,307,402
9 Dallas Texas  Texas 1,197,816
10 San-Xose Kaliforniya  Kaliforniya 945,942
11 Ceksonvill Florida  Florida 821,784
12 İndianapolis İndiana  İndiana 820,445
13 San-Fransisko Kaliforniya  Kaliforniya 805,235
14 Ostin Texas  Texas 790,390
15 Kolumbus Ohayo  Ohayo 787,033
16 Fort-Uort Texas  Texas 741,206
17 Şarlott Şimali Karolina  Şimali Karolina 731,424
18 Detroyt Miçiqan  Miçiqan 713,777
19 El Paso Texas  Texas 649,121
20 Memfis Tennessi  Tennessi 646,889
21 Baltimor Merilend  Merilend 620,961
22 Boston Massaçusets  Massaçusets 617,594
23 Sietl Vaşinqton  Vaşinqton 608,660
24 Vaşinqton Kolumbiya dairəsi  Kolumbiya dairəsi 601,723
25 Neşvill Tennessi  Tennessi 601,222

İstinadlarRedaktə

  1. "2010 Census Questionnaire Reference Book" (PDF). İstifadə tarixi: 6 yanvar 2017.
  2. "Interactive Timeline". About the 2010 Census. ABŞ Siyahıyaalma Bürosu. 2011. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2016.
  3. "Census worker taken to court for trespassing". New York Post. 5 iyul 2010. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2017.
  4. Cox, Marty (28 may 2010). "US Census Takers Attacked on the Job". The National Ledger. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2017.
  5. "U.S. Census Bureau Announces 2010 Census Population Counts – Apportionment Counts Delivered to President". ABŞ Siyahıyaalma Bürosu. 21 dekabr 2010. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2016.
  6. Selby, W. Gardner (9 yanvar 2014). "Americans must answer U.S. Census Bureau survey by law, though agency hasn't prosecuted since 1970". politifact.com. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2017.
  7. D'Oro, Rachel (26 yanvar 2010). "Remote Alaska village is first eyed in census - Boston.com". boston.com. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2017.
  8. "2010 Census forms arrive, kicking off once-a-decade head count". NJ.com. 15 mart 2010. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2017.
  9. "Stand up and be counted". The Economist. 31 mart 2010. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2017.
  10. "Take 10 Map 2010 Census Participation Census Bureau". 20 avqust 2010 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 yanvar 2016.
  11. "American FactFinder". Factfinder2.census.gov. İstifadə tarixi: 6 yanvar 2016.

Xarici keçidlərRedaktə