Əsas menyunu aç

Azərbaycandilli televiziya kanallarının siyahısı

Dünyada ilk azərbaycandilli televiziya kanalı 14 fevral 1956-cı ildə Azərbaycan SSR-in Bakı şəhərində Azərbaycan Televiziyasının yaradılması ilə yaranmışdır. 1963-cü ildə[1][2] Naxçıvan şəhərində Naxçıvan Televiziyasının yaradılması ilə dünyada ilk azərbaycandilli regional televiziya kanalı yaranmışdır. 9 mart 1991-ci ildə Vahid Mustafayev, Seyfulla MustafayevMirşahin Ağayev tərəfindən Azerbaijan News Service Televiziyasının (ANS TV) yaradılması ilə dünyada ilk azərbaycandilli özəl televiziya kanalı, SSRİdə isə ilk özəl televiziya kanalı yaranmışdır.[3] 1992-ci ildə İranda İran İslam Respublikası Teleradio Təşkilatının Sərhədaşırı Bölməsinin nəzdində fəaliyyət göstərən Sahar Televiziyasının azərbaycanca xidmətinin fəaliyyətə başlaması[4] ilə dünyada ilk Azərbaycandan xaricdə fəaliyyət göstərən azərbaycandilli televiziya kanalı yaranmışdır. 5 oktyabr 2002-ci ildə Azərbaycan Respublikasının 3-cü Prezidenti Heydər Əliyevin 794 saylı fərmanı ilə televiziyaradio yayımı sahəsində dövlət siyasətinin həyata keçirilməsini təmin etmək və bu fəaliyyəti tənzimləmək məqsədilə Azərbaycan Respublikası Milli Televiziya və Radio Şurası yaradılmışdır.[5] Şuranın əsas vəzifəsi televiziya və radio yayımçılarının fəaliyyətini tənzimləmək, yayım zamanı ictimaiyyətin maraqlarını qorumaq, televiziya və radio yayımı haqqında qanunvericiliyə əməl edilməsi üzərində nəzarəti həyata keçirməkdir. Yayımı Teleradio İstehsalat Birliyi həyata keçirir. Azərbaycan Respublikası Milli Televiziya və Radio Şurasının 2008-ci ildə verdiyi qərara əsasən 1 yanvar 2009-cu il tarixindən etibarən ölkənin "Teleradioyayım haqqında" qanununa uyğun olaraq Azərbaycan tezliklərində "Kanal D", SamanyoluORT 1 kanallarının yayımı dayandırılmışdır.

ÜmumrespublikaRedaktə

DövlətRedaktə

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Kanalın adı Peyk Dərəcə Tezlik Polarizasya Axın sürəti Fec Şifrlənmə İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı il Qeyd
AzTV Azerspace-1/Africasat-1a
ASTRA 5B
46E
31.5E
11135
11175
12266
H
H
H
27500
27500
27500
5/6
5/6
5/6
DVB-S MPEG4 HD $
DVB-S2/8PSK/MPEG4
www.aztv.az Azərbaycan Televiziya və Radio Verilişləri QSC[6] 14 fevral 1956[6] Bəzi futbol maçlarında kanal
BİSS şifrləmə sistemi ilə bağlanır.
İTV Azerspace-1/Africasat-1a 46E 11135
11175
H
H
27500
27500
5/6
5/6
DVB-S MPEG4 HD $ www.itv.az İctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti[7] 29 avqust 2005[7]
İdman TV Azerspace-1/Africasat-1a 46E 11175 H 27500 5/6 DVB-S MPEG4 HD $ www.idmantv.az Azərbaycan Televiziya və Radio Verilişləri QSC[8] 1 yanvar 2009[8] Bəzi futbol maçlarında və Formula 1
yarışlarında kanal BİSS şifrləmə
sistemi ilə bağlanır
Mədəniyyət TV Azerspace-1/Africasat-1a 46E 11175 H 27500 5/6
5/6
DVB-S MPEG4 HD $ www.medeniyyettv.az Azərbaycan Televiziya və Radio Verilişləri QSC 14 fevral 2011
  CBC Hot Bird
Azerspace-1/Africasat-1a
13E
46E
11296
11175
H
H
27500
27500
5/6
5/6
Şifrəsiz www.cbc.az SOCAR Media İctimai Birliyi 10 aprel 2013[9]
CBC Sport Azerspace-1 46E 11175 H 27500 5/6 DVB-S MPEG4 HD $ cbcs.tv SOCAR Media İctimai Birliyi 1 oktyabr 2015

ÖzəlRedaktə

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Kanalın adı Peyk Dərəcə Tezlik Polarizasya Axın sürəti Fec Şifrlənmə İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı tarix Qeyd
Space TV Azerspace-1 46E 11135 H 27500 5/6 DVB-S MPEG2 SD spacetv.az Space Müstəqil Televiziya və Radio Şirkəti[10] 12 oktyabr 1997[10]
Lider TV Azerspace-1 46E 11135 H 27500 5/6 Açıq DVB-S MPEG2 lidertv.com Lider TV&Radio Azərbaycan MMC 1 sentyabr 2000
  ATV Azerspace-1 46E 11175 H 27500 5/6 DVB-S MPEG4 HD atv.az Azad Azərbaycan Müstəqil Teleradio Kompaniyası[11] 25 dekabr 2000[11]
  Xəzər TV Azerspace-1 46E 11175 H 27500 5/6 DVB-S MPEG4 HD xazar.tv Xəzər TV MMC 2 oktyabr 2007[12]
ARB Azerspace-1/Africasat-1a 46E 11024 V 12698 5/6 DVB-S (MPEG4) arbtv.az ARB Media Qrup 10 may 2014[13]
Dalğa TV Azerspace-1 46E 11135 H 27500 5/6 DVB-S (MPEG4) dalga.az Xəzər TV MMC 4 dekabr 2017[14]
  Real TV Azerspace-1 46E 11135 H 27500 5/6 DVB-S MPEG4 HD realtv.az "Real" Təhlil və İnformasiya Mərkəzi 15 mart 2018[15]
  ARB 24 Azerspace-1 46E 11024 V 12698 DVB-S (MPEG4) arbtv.az ARB Media Qrup 27 noyabr 2018[16] Ümumrespublika yayımına keçməsi məqsədilə Tovuzdan Bakıya köçürülüb.

RegionalRedaktə

DövlətRedaktə

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Kanalın adı Peyk Dərəcə Tezlik Polarizasya Axın sürəti Fec İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı tarix Mərkəzi Qeyd
Naxçıvan TV Peyk yayımı yoxdur www.naxcivantv.az Naxçıvan Muxtar Respublikası Dövlət Televiziya və Radio Verilişləri Komitəsi[2] 1963[1][2] Naxçıvan
Kanal 35 Azerspace-1 46E [test card] [test card] [test card] [test card] www.kanal35.tv Naxçıvan Muxtar Respublikası Rabitə və İnformasiya Texnologiyaları Nazirliyi
Radio-Televiziya Ötürücü Mərkəzi
14 iyul 2004 Naxçıvan

ÖzəlRedaktə

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Kanalın adı Peyk Dərəcə Tezlik Polarizasya Axın sürəti Fec İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı tarix Mərkəzi Qeyd
Kəpəz TV arbtv.az ARB Media Qrup 6 may 1994[17] Gəncə
Mingəçevir TV www.mtv.az Mingəçevir Televiziya və Radio Şirkəti 4 may 1998[18] Mingəçevir
Qafqaz TV www.qafqaztv.az Qafqaz Müstəqil Televiziya və Radio Şirkəti 1 sentyabr 1998[17] Quba
Dünya TV Azerspace-1 46E 11135 H 27500 5/6 www.dunyatv.az "Dünya" Müstəqil Televiziya və Radio Şirkəti[19] 15 oktyabr 1998[19] Sumqayıt
ARB Şimal arbtv.az ARB Media Qrup 15 noyabr 2007[20] Xaçmaz
ARB Cənub arbtv.az ARB Media Qrup 31 dekabr 2007[21] Lənkəran
ARB Şəki arbtv.az ARB Media Qrup 29 dekabr 2008[22] Şəki
ARB Aran arbtv.az ARB Media Qrup 17 iyul 2009[23] Yevlax
ARB Günəş Azerspace-1 46E 11024 V 12698 5/6 arbtv.az ARB Media Qrup 1 aprel 2015[24] Quba

Peyk, internet, kabelRedaktə

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Kanalın adı Peyk Dərəcə Tezlik Polarizasya Axın sürəti Fec Şifrlənmə İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı tarix Qeyd
Dəyərlər TV  N www.deyerler.org/new_deyerler-tv DEVAMM 2004
  Kanal 13  N www.kanal13.tv 10 oktyabr 2008[25]
  Səs TV  N www.sestv.az Səs İnformasiya Agentliyi 2008
Muz TV Azerspace-1 11175 H 27500 5/6 DVB-S/MPEG2 www.muz-tv.az 11 may 2012[26]
APA TV  N APA Holdinq 31 oktyabr 2012[27]
Vision TV  N www.visiontv.az Vision TV MMC 1 May 2013
Meydan TV  N[28] www.meydan.tv 15 may 2013[29]

Xaricdə fəaliyyət göstərənRedaktə

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Kanalın adı Peyk Dərəcə Tezlik Polarizasya Axın sürəti Fec Şifrlənmə İnternet səhifəsi Sahibi Yarandığı tarix Ölkə Qeyd
Səhər TV YAMAL300
Hotbird
Intelsat
Nilesat102
Badr-5
90E
13E
62E
7W
26E
10972
12437
11555
12303
12303
H
H
V
H
H
11200
29800
30000
27500
27500
3/4
2/3
2/3
3/4
3/4
Açıq Beynəlxalq Səhər telekanalı 1992[4] İran
Günaz TV Telstar12
Hotbird
EutelsatW3A
15W
13E
7E
12608
11200
10721
H
V
H
19279
27500
22000
2/3
5/6
3/4
Açıq www.gunaz.tv Əhməd Obalı aprel 2005 ABŞ
İnterAz ABS-1
AzerSpace1A
75E
46E
11490
11175
V
H
7500
27500
2/3
5/6
Açıq www.interaztv.com 28 noyabr 2007[30] Rusiya
Amerikanın səsi Hotbird www.amerikaninsesi.org ABŞ Federal Hökuməti 2008 ABŞ
Azadlıq Radiosu TV Eutelsat Hotbird 13D 13E 12226 V 27500 3/4 Açıq www.azadliq.org ABŞ Konqresi 2011 Çexiya
Hadi TV 3[31] Eutelsat 7A 11262 H 27500 3/4 Açıq www.haditv.com 5 yanvar 2013 Pakistan
Azarbayjan-e Gharbi TV Instelsat 902 62E 10999 V 1500 3/5 İran

Fəaliyyətini dayandırmışRedaktə

Qeyd: xronoloji ardıcıllıqla sıralanmışdır.

Loqo Kanalın adı Sahibi Yarandığı il Qapandığı il Tipi Mərkəzi Qeyd
BMTİ avqust 1993 may 1994 Regional Bakı Maliyyə problemlərinə görə fəaliyyəti dayandırıldı.
Sara TV Rəsul Rauf 16 iyun 1995 9 oktyabr 1999 Regional Bakı Təsisçisi Rəsul Raufun xarici ölkə vətəndaşı olmasına görə fəaliyyəti dayandırıldı.
ABA TV Faiq Zülfüqarov 19 iyul 1997 17 iyul 2001 Regional Bakı Vergidən yayınma ilə əlaqədar cinayət işi başlanan telekanalın sahibi Faiq Zülfüqarov kanalı bağlayaraq ABŞ-a köçmüşdür.
AzTV 2 Azərbaycan Televiziya və Radio Verilişləri QSC 1992 2005 Ümumrespublika Bakı İctimai Televiziyanın yaradılmasıyla fəaliyyəti dayandırıldı.
SM TV SM TV Teleradio Kompaniyası 26 iyul 1995 2010[32] Regional Bakı Sahibindən alınaraq əsasında Türkel TV fəaliyyətə başladı.
ARB Ulduz ARB Media Qrup 15 mart 2001 4 mart 2019 Regional Gəncə
Yevlax TV Yevlax TV MMC 14 iyul 2006[17] 2010[32] Regional Yevlax Sahibindən alınaraq əsasında EL TV fəaliyyətə başladı.
  Fərq TV 18 oktyabr 2010 30 noyabr 2011 İnternet Bakı
AN TV 2 oktyabr 2009 2 dekabr 2011 İnternet Bakı
ANS ANS Şirkətlər Qrupu 26 noyabr 1991 18 iyul 2016 Ümumrespublika Bakı Fətullah Gülənlə olan müsahibəyə görə fəaliyyəti dayandırıldı.
  AFFA TV Azərbaycan Futbol Federasiyaları Assosiasiyası 5 mart 2011[33] 2012 İnternet Bakı
ATV International Azad Azərbaycan Müstəqil Teleradio Kompaniyası 5 oktyabr 2009[34] 10 aprel 2013[9] Peyk və kabel Bakı Sahibindən alınaraq əsasında CBC fəaliyyətə başladı.
  Heydarbaba TV Heydarbaba Media Group 27 oktyabr 2011 13 oktyabr 2013 İnternet Bakı
Aygün TV Rüstəm Abbasov 25 yanvar 1996[17] 14 fevral 2014[35] Regional Zaqatala Lisenziya üçün tələb olunan sənədləri MTRŞ-na təqdim etmədiyinə görə lisenziyasına xitam verildi.
  TV Tibb 23 sentyabr 2011 3 mart 2014 İnternet Bakı
Yurd TV Rüstəm Əliyev 1 mart 2011[36] 11 aprel 2014[36] İnternet Bakı
Maarif TV 14 noyabr 2012 17 may 2014 İnternet Bakı
  Obyektiv TV RATİ may 2010[37] 17 oktyabr 2014 İnternet Bakı
  Zuhur TV Zuhur TV Production 2013 noyabr 2014 İnternet, Peyk Türkiyə
Qütb TV Qütb Teleradio Şirkəti 1995 31 mart 2015 Quba
  Azad TV noyabr 2015 İnternet
  İrəli TV İrəli 14 dekabr 2013[38] 2016 İnternet
  FC Baku TV "Bakı" FK 2016 İnternet Bakı
  XL TV "Xəzər-Lənkəran" FK 2016 İnternet Lənkəran
  Şahin TV 12 dekabr 2012[39] 2017 İnternet
  Vision TV 1 may 2013 2017 İnternet
Aypara TV 30 avqust 2013 2017 İnternet
Inter FC TV "İnter" FK 2018 İnternet Bakı
  Paytaxt Kanalı Emil Səlimov 1 sentyabr 2009 2018 İnternet
CanAz TV 1 fevral 2010[40] 201? İnternet Türkiyə
AzCan TV Kanada Azərbaycan Dərnəkləri Federasiyası[41] 15 sentyabr 2007[41] 201? İnternet Kanada
EUROAZ TV 2015 201? Peyk İsveçrə
  Qlobal TV Emin Səmədov 11 mart 2014 2018 İnternet Bakı www.qlobal.tv

Həmçinin baxRedaktə

İstinadlarRedaktə

  1. 1 2 "NMR Dövlət Televiziya və Radio Verilişləri Komitəsi (Naxçıvan Muxtar Respublikası)" (azərb.). ntrc.gov.az. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  2. 1 2 3 Sevinc (2009-10-11). "NAXÇIVAN TV BÜTÜN AZƏRBAYCANA YAYIMLANSA..." (azərb.). musavatm.com. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  3. "MTRŞ sədri «ANS-in sifəti»dən söz açdı". www.azadliq.org. www.azadliq.org. 23 avqust 2016 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 23 avqust 2016.
  4. 1 2 "Haqqımızda"(azərb.)). azeri.sahartv.ir. İstifadə tarixi: 2014-09-29.
  5. "MİLLİ TELEVİZİYA VƏ RADİO ŞURASI HAQQINDA ÜMUMİ MƏLUMAT". ntrc.gov.az. İstifadə tarixi: 2014-09-04.
  6. 1 2 "AzTV" (azərb.). aztv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15. (#text_ignored)
  7. 1 2 "BİZİM TARİX" (azərb.). itv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  8. 1 2 "İdman Azərbaycan Televiziya Kanalı Haqqında" (azərb.). idmantv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  9. 1 2 ""ATV İnternational" televiziya kanalı "CBC" adı ilə fəaliyyətə başlayacaq" (azərb.). aztv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  10. 1 2 "BARƏMİZDƏ, Müstəqil Teleradioşirkəti `SPACE`" (azərb.). spacetv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  11. 1 2 "Haqqımızda" (azərb.). atv.az. İstifadə tarixi: 2018-03-12.
  12. Hüseyn Dinləməz. "AİLƏNİZİN "XƏZƏR"İ" (azərb.). xazar.tv. İstifadə tarixi: 2014-08-26.
  13. "Haqqımızda" (azərb.). regiontv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  14. http://dalga.az/az/pages/haqqimizda
  15. http://tvreal.az/content/az/2
  16. http://24.arbtv.az/az/pages/arbmedia
  17. 1 2 3 4 "Regional Yayımçılar / Azərbaycan Respublikasında fəaliyyət göstərən regional yayımçılar" (azərb.). ajb.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  18. "HAQQIMIZDA" (azərb.). mtv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  19. 1 2 Asəf Qarayev (2013-10-04). "Haqqımızda" (azərb.). dunyatv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  20. "Haqqımızda" (azərb.). regionaltv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  21. "HAQQIMIZDA" (azərb.). ctv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  22. "Şirkət haqqında" (azərb.). kanals.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  23. "Haqqımızda" (azərb.). eltv.az. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  24. http://gunesh.arbtv.az/az/pages/arbgunesh
  25. "Haqqımızda" (azərb.). kanal13.tv. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  26. "Haqqımızda" (azərb.). muz-tv.az. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  27. "Haqqımızda" (azərb.). apa.tv. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  28. ""Azərbaycan saatı"nın vurulması beynəlxalq qalmaqala çevrilir"(azərb.)). azadliq.info. 2013-07-10. 2017-07-30 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2017-07-30.
  29. "Meydan TV" (azərb.). meydan.tv. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  30. "Haqqımızda" (azərb.). interaztv.com. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  31. "Hadi TV3 kanalının peyk ünvanı dəyişdi"(azərb.)). islamazeri.az. 2016-08-11. 2016-07-17 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2016-07-17.
  32. 1 2 Teymur Həsənli (2010-08-28). "BÖLGƏ TELEKANALLARI SAHİBLƏRİNDƏN ALINIR" (azərb.). musavat.com. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  33. "AFFA TV fəaliyyətə başladı" (azərb.). stadium.az. 2011-03-05. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  34. ""Azad Azərbaycan İnternational" (ATV İnternational) açılış mərasimi keçirilib" (azərb.). xeber.azeri.net. 2009-12-24. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  35. "Azərbaycanda regional televiziya kanalının fəaliyyəti dayandırıldı (ƏLAVƏ OLUNUB)" (azərb.). az.trend.az. 2014-02-14. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  36. 1 2 Meydan TV (2014-04-11). ""Yurd" TV bağlandı" (azərb.). meydan.tv. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  37. "Haqqımızda" (azərb.). obyektiv.tv. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  38. "Kanalın rəsmi facebook səhifəsində açılış elanı" (azərb.). facebook.com/irelitv. 2013-12-14. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  39. "Haqqımızda" (azərb.). sahintv.com. İstifadə tarixi: 2014-08-12.
  40. "Türkiyədə "Can Azərbaycan Televiziyası" adlı telekanal fəaliyyətə başlayacaq" (azərb.). antenn.az. 2010-01-15. İstifadə tarixi: 2014-05-15.
  41. 1 2 "«AzCAN» TV KANADADA İLK DƏFƏ EFİRƏ ÇIXIB" (azərb.). mediaforum.az. 2007-09-17. İstifadə tarixi: 2014-05-15.

Xarici keçidlərRedaktə