Əsas menyunu aç
Britaniya kral gerbi[1]

Britaniya monarxlarının siyahısı — burada İngiltərə, Şotlandiya, İrlandiya, Böyük BritaniyaBirləşmiş Krallığın və həmçinin Britaniya adalarında mövcud olan dövlətlərin monarxlarının siyahısı verilmişdir:

Mündəricat

Britaniya monarxları zaman cədvəlindəRedaktə

II ElizabetVI GeorqVIII EdaurdV GeorqVII EduardI ViktoriyaIV Vilhelm (Böyük Britaniya kralı)IV GeorqIII Georq (Böyük Britaniya kralı)II Georq (Böyük Britaniya kralı)I Georq (Böyük Britaniya kralı)Anna StüartVindzorlar sülaləsiSaksen-Kobur-Qot sülaləsiHannover sülaləsiStüartlar 


Monarxların siyahısıRedaktə

İngiltərə monarxları Şotlandiya monarxları
Adı Portret Orijinal adı Hakimiyyət illəri
Uesseks sülaləsi
Böyük Alfred[2]   ing. Ælfred the Great 871—899[3]
Böyük Eduard   ing. Eadweard the Elder 899—924[4]
Etelvird(*) ing. Æðelweard 924
Etelstan[5]   ing. Æðelstan the Glorious 924—939
I Möhtəşəm Edmund[6]   ing. Eadmund I the Magnificent 939—946
Edred[7]   ing. Eadred 946—955
Gözəl Edviq[8]   ing. Eadwig All-Fair 955—959
Sülhsevər Edqar[9]   ing. Eadgar the Peaceable 959—975
Cəfakeş Eduard[10]   ing. Eadweard II the Martyr 975—978
Ağılsız Etelred[11][12][13][14][15]   ing. Æðelred II Unræd 978—1013
1014—1016
Dəmirböyürlü Edmund   ing. Eadmund II Ironside 1016
(*) Hakimiyyət ili şübhəlidir.
Danimarka kralları
I Sven Çəngəlsaqqal[16]   dan. Svend Tveskæg
ing. Sweyn I Forkbeard
1013—1014
Böyük Knud   dan. Knud den Store
ing. Cnut the Great
1016—1035
I Harold Dövşanpəncə[17]   dan. Harald Harefod
ing. Harold Harefoot
1035—1040
Hardeknud   dan. Hardeknud
ing. Harthacnut
1040—1042
Uesseks sülaləsinin bərpası
Keşiş Eduard[18]   ing. Eadweard the Confessor 1042—1066
Harold Qodvinson[19]   ing. Harold Godwinson 1066
Edqar Etelinq[20]   ing. Eadgar Ætheling 1066
Normand sülaləsi
1066-cı ildə norman işğallarından sonra İngiltərə fransızların "numerasiya" ənənəsi meydana gəlmişdir.
I Vilhelm Fateh/Qeyri-qanuni evlilikdən doğulmuş[21][22][23][24][25][26]   ing. William I the Conqueror/the Bastard 1066—1087
II Vilhelm Kürən[27]   ing. William II Rufus 1087—1100
I Henrix Boklerk[28]   ing. Henry I Beauclerc 1100—1135
Stefan[29]   ing. Stephen of Blois 1135—1154
İmperatriça Matilda[30]   ing. Empress Matilda 1141
Plantagenetlər[31]
1154-cü ildə hakimiyyətə Matildanın oğlu və
Anju qrafı V Joffrua Plantagenet gəlmişdir.
II Henri[32]   ing. Henry II Curtmantle 1154—1189
Gənc Kral Henri[33][34][35]   ing. Henry the Young King 1170—1183
Şirürəkli I Riçard[36][37][38]   ing. Richard the Lionheart 1189-1199
Torpaqsız İoann[39]   ing. John Lackland 1199—1216
Prins Lüdovik[40] (**)   ing. Prince Louis of France 1216—1217
III Henri Vinçester[41][42]   ing. Henry III of Winchester 1216—1272
I Eduard Uzunayaq[42]   ing. Edward I Longshanks 1272—1307
II Eduard [43](***)   ing. Edward II of Carnarvon 1307—1327
III Eduard Vindzor (****)   ing. Edward III of Windsor 1327—1377
II Riçard[44]   ing. Richard II 1377—1399
(**)16 may 1216-cı ildə Londonda İngiltərə kralı elan edilib, lakin tacqoyma həmin vaxt olmayıb. İngiltərənin yarısından çoxunu nəzarətə altına alsa da, 1217-ci ildə taxt-tacdan imtina etmək məcburiyyətində qalmışdır.
(***) Uelsin son müstəqil hökmdarı Llivelin ap Qrifid idi. Bundan sonra, Uels İngiltərənin tərkibinə qatıldı. 1284-cü ildə I Eduard öz varisi II Eduardı Uels prinsi elan etdi.
(****) III Eduard fransız taxtına da sahib olmaq hüququ qazanmış, Fransa kralı titulundan onun varisləri 1801-ci ilə qədər faydalanmışdırlar.
Lankasterlər sülaləsi
1399-cu ildə II Riçard Plantagenetlərin bir budağının nümayəndəsi olan
Henrix Lankaster tərəfindən devrilmiş və hakimiyyətə Lankasterlər sülaləsi gəlmişdir.
IV Henrix Bolinqbrok[45]   ing. Henry IV of Bolingbroke 1399—1413
V Henrix[46]   ing. Henry V 1413—1422
VI Henrix[47]   ing. Henry VI 1422—1461
1470—1471
Yorklar sülaləsi
1461-ci ildə, Al qızılgül və ağ qızılgül müharibələrinin gedişində, VI Henrix Plantagenetlərin digər budağının nümayəndəsi olan
IV Eduard tərəfindən devrilmiş və hakimiyyətə Yorklar sülaləsi gəlmişdir.
IV Eduard   ing. Edward IV 1461—1470
1471—1483
V Eduard (atasının qeyri-qanuni nikahından doğulduğu üçün tacqoyma olmamışdır)[48]   ing. Edward V 1483
III Riçard[49][50][51][52]   ing. Richard III 1483—1485
Tüdorlar sülaləsi[53]
1485-ci ildə hakimiyyətə Lankasterlər sülaləisndən olan VII Henri gəldi, Tüdorlar sülaləsinin əsası qoyuldu.
VII Henri   ing. Henry VII 1485—1509
VIII Henri (***)   ing. Henry VIII 1509—1547
VI Eduard   ing. Edward VI 1547—1553
Ledi Ceyn Qrey, «Doqquzgünlük kraliça»   ing. Lady Jane Grey, The Nine Days' Queen 1553
I "Qanlı" Mariya   ing. Mary I 1553—1558
Filipp   ing. Philip 1554—1558 (I Mariyanın əri kimi)
I Elizabet   ing. Elizabeth I 1558—1603
(***)1199-cu ildən başlayaraq İrlandiya Hakimiyyəti ingilis taxt-tacına tabe edilmişdir. 1541-ci ildə İrlandiya krallığı yaradılmışdır. Kral VIII Henri irland parlamentini İrlandiya kralı titulundan ayırmış ilk ingilis kralıdır.
Adı Portret Orijinal adı Hakimiyyət illəri
Makalpinlər sülaləsi
I Kennet   şot.kelt Cináed mac Ailpín 843—858
I Donald şot.kelt Domnall mac Ailpín 858—862
I Konstantin   şot.kelt Causantín mac Cináeda 862—877
Ağayaq Ed şot.kelt Aed 877—878
Klayd sülaləsi
Eoxeyd şot.kelt Eochaidh 878—889
Girik şot.kelt Giric mac Dungail 878—889
Malkalpinlər sülaləsinin bərpası
II Donald   şot.kelt Domnall mac Causantín 889—900
II Konstantin şot.kelt Causantín mac Áeda 900—943
I Malkolm   şot.kelt Máel Coluim mac Domnaill 943—954
İndulf şot.kelt Idulb mac Causantín 954—962
Duff şot.kelt Dub mac Maíl Coluim 962—967
Kulen şot.kelt Cuilén mac Iduilb 967—971
II Kennet şot.kelt Cináed mac Maíl Choluim 971—995
Amlaf şot.kelt Amlaíb mac Ilduilb 973—977
III Konstantin şot.kelt Causantín mac Cuilén 995—997
III Kennet şot.kelt Cináed mac Duib 997—1005
II Malkolm şot.kelt Máel Coluim mac Cináeda 1005—1034
Dankeld sülaləsi
I Dunkan şot.kelt Donnchad mac Crínáin 1034—1040
Morey sülaləsi
Makbet şot.kelt Mac Bethad mac Findláich 1040—1057
Lulax şot.kelt Lulach mac Gillai Comgain 1057—1058
Dankeld sülaləsi
III Malkolm   şot.kelt Máel Coluim mac Donnchada 1058—1093
III Donald şot.kelt Domnall mac Donnchada 1093—1094
1094—1097
Edmund şot.kelt Etmond mac Maíl Choluim 1094—1097
II Dunkan şot.kelt Donnchad 1094
Edqar şot.kelt Etgair mac Maíl Choluim 1097—1107
I Aleksandr şot.kelt Alasdair mac Maíl Choluim 1107—1124
I David   şot.kelt Dabíd mac Maíl Choluim 1124—1153
IV Malkolm şot.kelt Máel Coluim mac Eanric 1153—1165
I Vilhelm   şot.kelt Uilliam Garm 1165—1214
II Aleksandr şot.kelt Alasdair II 1214—1249
III Aleksandr   şot.kelt Alasdair III 1249—1286
Norveç qızı Marqareta ing. Margaret, Maid of Norway 1286-1290
Balliol sülaləsi
Norveç qızı Marqaritanın ölümündən sonra şotland tacına varis seçmə prosesində İngiltərə kralı I Eduardın nümayəndəsi qazandı, İoann Balliol kral oldu.
I İoann Balliol   ing. John Balliol 1292—1296
Bryus sülaləsi
1306-cı ildə, azadlıq uğrunda müharibənin gedişində,
I Robert kral elan olundu.
I Robert   şot.kelt Roibert a Briuis
ing. Robert the Bruce
1306—1329
II David ing. David II 1329—1371
Ballioli sülaləsi
Edaurd Balliol ing. Edward Balliol 1332—1336
Stüartlar sülaləsi
II Robert ing. Robert II 1371—1390
III Robert ing. Robert III 1390—1406
I Yakov   ing. James I 1406—1437
II Yakov   ing. James II 1437—1460
III Yakov   ing. James III 1460—1488
IV Yakov   ing. James IV 1488—1513
V Yakov   ing. James V 1513—1542
Mariya Stüart   ing. Mary Stuart 1542—1567
VI Yakov   ing. James VI 1567—1625

Böyük BritaniyaRedaktə

İngiltərə, Şotlandiya və İrlandiya kralları
1603-cü ildə , kraliça I Elizabetin ölümündən sonra, İngiltərə taxt-tacına Şotlandiya kralı VI Yakov varis oldu.
Stüartlar sülaləsi
Adı Portret Hakimiyyət illəri Qeydlər
I Yakov[54][55] (ing. James I)   1603—1625 VI Yakov adı altında Şotlandiya kralı olmuşdur.
I Karl[56][57][58][59][60] (ing. Charles I)   1625—1649 I Yakovun oğlu
BirlikProtektorat
1649-cu ildə I Karlın edam olunmasından sonra İngiltərə respublika oldu, İngiltərə Birliyi və Şotlandiyanın elan olunmasından sonra,
1653-cü ildə Oliver Kromvelin başçılığı ilə protektorat yaradıldı.
Oliver Kromvel[61][62] (ing. Oliver Cromwell)   1653—1658
Riçard Kromvel[63] (ing. Richard Cromwell)   1658—1659 Oliver Kromvelin oğlu
İngiltərə, Şotlandiya və İrlandiya kralları
1660-cı ildə İngiltərə, Şotlandiya və İrlandiya taxtına Stüartlar qayıtdı.
Stüartlar sülaləsinin bərpası
Adı Portret Hakimiyyət illəri Qeydlər
II Karl[64][65] (ing. Charles II)   1660—1685 I Karlın oğlu, 1649—1651-ci illərdə həm də Şotlandiya kralı olmuşdur.
II Yakov (ing. James II)   1685—1689 I Karlın oğlu, 1689-1701-ci illərdə VII Yakov adı altında Şotlandiya kralı olmuşdur.
II Mariya (ing. Mary II)   1689—1694 II Yakovun qızı, III Vilhelmin hakimiyyət şəriki.
Oran sülaləsi
III Vilhelm[66] (ing. William III of Orange)   1689—1702 I Karlın nəvəsi, II Vilhelm adı altında Şotlandiya kralı
I Vilhelm adı altında İrlandiya kralı, 1672-ci ildən III Villem adı altında statxauder.
Stüartlar sülaləsi
Anna (ing. Anne)   1702—1707 II Yakovun qızı
Böyük Britaniya və İrlandiya kralları
1707-ci ildə İngiltərə və Şotlandiya vahid Böyük Britaniya krallığında birləşdilər.
Stüartlar sülaləsi[67]
Adı Portret Hakimiyyət illəri Qeydlər
Anna (ing. Anne)   1707—1714 II Yakovun qızı
Hannover sülaləsi[68][69]
Annanın ölümündən sonra, 1701-ci ildə "Taxt-tacın varisi haqqında akt"a əsasən, Böyük Britaniya taxt-tacına Velflər sülaləsindən olan Hannover kürfürstü, Elizabet Stüartın nəvəsi Georq Lüdviq varis oldu.
I Georq (ing. George I)   1714—1727 I Yakovun nəticəsi, 1698-ci ildən Hannover kürfürstü.
II Georq (ing. George II)   1727—1760 I Georqun oğlu, Hannover kürfürstü
III Georq (ing. George III)   1760—1801 II Georqun nəvəsi, Hannover kürfürstü.
Böyük Britaniya və İrlandiya Birləşmiş Krallığı
1801-ci ildə Böyük Britaniya və İrlandiya vahid dövlətdə birləşdilər.
Böyük Britaniya və İrlandiya Birləşmiş Krallığında birləşdilər.
Hannover sülaləsi
Adı Portret Hakimiyyət illəri Qeydlər
III Georq (ing. George III)   1801—1820 II Georqun nəvəsi, Hannover kürfürstü (1814-cü ildən — kral) ; 1811-ci ildə iradəsiz kimi tanınmışdır.
IV Georq (ing. George IV)   1820—1830 III Georqun nəvəsi, Hannover kralı; в 1811—1820-ci illərdə — regent
IV Vilhelm (ing. William IV)   1830—1837 III Georqun oğlu, Hannover kralı
Viktoriya (ing. Victoria)   1837—1901 III Georqun nəvəsi, 1877-ci ildən — Hindistanın imperatriçası, 1867-ci ildən — Kanada dominionunun kraliçası.
Saksen-Kobur-Qot sülaləsi[70]
1901-ci ildə Viktoriyanın oğlu VII Eduard taxt-taca varis təyin edildi
və Vettinlər evindən olan prins Albert Saksen-Kobur-Qot onun həyat yoldaşı oldu.
VII Eduard (ing. Edward VII)   1901—1910 Viktoriyanın oğlu, Hindistanın imperatoru, dominionların və koloniyaların kralı.
V Georq (ing. George V)   1910—1917 VII Edaurdın oğlu, Hindistanın imperatoru, dominionların və koloniyaların kralı.
Vindzorlar sülaləsi
1917-ci ildə Saksen-Kobur-Qot sülaləsinin adı Birinci Dünya müharibəsi illərində antialman əhvali-ruhiyyəyə görə,
rəsmi olaraq Vindzor adı ilə əvəz olundu.
V Georq (ing. George V)   1917—1927 VII Edaurdın oğlu, Hindistanın imperatoru, dominionların və koloniyaların kralı.
Böyük Britaniya və Şimali İrlandiya Birləşmiş Krallığının kralları
1922-ci ildə İrlandiya Respublikası öz müstəqilliyini elan etdikdən sonra, 1927-ci ildə dövlət yeni adla
Böyük Britaniya və Şimali İrlandiya Birləşmiş Krallığı adlandırıldı.
Vindzorlar sülaləsi[71]
Adı Portret Hakimiyyət illəri Qeydlər
V Georq (ing. George V)   1927—1936 VII Edaurdın oğlu, Hindistanın imperatoru, Birlik Krallığının və koloniyaların kralı.
VIII Eduard

(ing. Edward VIII)

  1936 V Georqun oğlu, Hindistanın imperatoru, Birlik Krallığının və koloniyaların kralı. Taxt-tacdan imtina etmişdir.
VI Georq[72] (ing. George VI)   1936—1952 V Georqun oğlu, Hindistanın imperatoru (1947-ci ilə qədər), Birlik Krallığının və koloniyaların kralı.
II Elizabet[73] (ing. Elizabeth II)   6 fevral 1952 —
h.h.
VI Georqun qızı, Millətlər Birliyinin başçısı, Avstraliya, Kanada, Yeni Zelandiya, Antiqua və Barbuda, Baham adaları, Barbados, Beliz, Qrenada, Papua-Yeni Qvineya, Sent-Vinsent və Qrenadin, Sent-Kits və Nevis, Sent-Lüsiya, Solomon adaları, Tuvalu, YamaykaBöyük Britaniyanın kraliçası.

ƏdəbiyyatRedaktə

İngilis dilindəRedaktə

  • Abels, Richard (1998). Alfred the Great: War, Kingship and Culture in Anglo-Saxon England. Harlow, UK: Longman. ISBN 978-0-582-04047-2.
  • Asser (1969), "Life of King Alfred", in Giles, J.A., «Memorials of King Alfred: being essays on the history and antiquities of England during the ninth century, the age of King Alfred, by various authors», Burt Franklin research & source works series, New York: Burt Franklin
  • Bosworth, J., & Toller, T. N., eds., An Anglo-Saxon Dictionary (1882–98); with Supplement (1908–21)
  • Dumville, David (1985). "Learning and the Church in the England of King Edmund I, 939-946", The Historia Brittonum 3, The Vatican Recension. Cambridge, UK: Brewer.
  • Foot, Sarah (2011). Æthelstan: The First King of England. Yale University Press. ISBN 978-0-300-12535-1.
  • Miller, Sean (2004). "Edward [called Edward the Elder (870s?–924), king of the Anglo-Saxons"]. Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. . http://www.oxforddnb.com/view/article/8514/8514?back=,8514,8907,52311,8907. İstifadə tarixi: 6 October 2016.
  • Scragg, Donald (ed.). Edgar, King of the English, 959–975: New Interpretations. Publications of the Manchester Centre for Anglo-Saxon Studies. Manchester: Boydell Press, 2008. ISBN 1-84383-399-9. Contents
  • Stafford, Pauline (1989). Unification and Conquest. A Political and Social History of England in the Tenth and Eleventh Centuries.
  • Yorke, B.A.E. (2001), "Alfred, king of Wessex (871–899)", in Lapidge, Michael, «The Blackwell Encyclopaedia of Anglo-Saxon England», Blackwell Publishing, сс. 27–28,

Rus dilindəRedaktə

  • Брук К. Саксонские и нормандские короли. 450—1154 / Пер. с англ. Л. А. Карповой. — М.: ЗАО Издательство Центрополиграф, 2011. — 255 с. — 3000 экз. — ISBN 978-5-227-02590-6.
  • Мортон А. Л. История Англии. — Л., 1950.
  • Эплби Джон Т. Династия Плантагенетов. Генрих II. Величайший монарх эпохи Крестовых походов / Пер. с англ. Е. В. Ламановой. — М.: ЗАО Центрополиграф, 2014. — 413 с. — 3000 экз. — ISBN 978-5-9524-5133-9.
  • Штокмар В. В. История Англии в средние века. — Изд. 2-е, дополненное. — СПб.: Алетейя, 2005. — 203 с. — (Pax Brittanica). — ISBN 5-89329-264-2.
  • Штокмар В. В. История Англии в средние века. — СПб., 2001.

Həmçinin baxRedaktə

İstinadlarRedaktə

  1. "Coats of arms". royal.gov.uk. 4 mart 2009 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 9 may 2011.
  2. Asser, 1969.
  3. Yorke, 2001, səh. 27–28.
  4. Miller, 2004.
  5. Foot, Æthelstan: The First King of England
  6. "Edmund I | king of England" (en). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Edmund-I.
  7. Stafford, 1989.
  8. Cavendish, Rishard. "Death of King Eadwig of the English", History Today, Vol. 59 Issue 10 October 2009
  9. Scragg, 2008.
  10. Yorke, Barbara (1999). "Edward, King and Martyr: A Saxon Murder Mystery", Studies in the early history of Shaftesbury Abbey. Dorchester: Dorset County Council. ISBN 9780852168875.
  11. Cubitt, Catherine (2012). "The politics of remorse: penance and royal piety in the reign of Æthelred the Unready". Historical Research 85 (228): 179–192. DOI:10.1111/j.1468-2281.2011.00571.x.
  12. Hart, Cyril, ed. and tr. (2006). Chronicles of the Reign of Æthelred the Unready: An Edition and Translation of the Old English and Latin Annals. The Early Chronicles of England 1.
  13. Keynes, Simon (1980). The Diplomas of King Æthelred ‘the Unready’ 978–1016. New York: Cambridge University Press. ISBN 0521227186.
  14. Lavelle, Ryan (2008). Aethelred II: King of the English 978–1016, New, Stroud, Gloucestershire: The History Press. ISBN 9780752446783.
  15. Roach, Levi (2016). Æthelred the Unready. New Haven, Connecticut: Yale University Press. ISBN 9780300196290.
  16. "SVEND Haraldsen" (ing.). Foundation for Medieval Genealogy. 23 avqust 2011 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 30 aprel 2010.
  17. Stenton F. Anglo-Saxon England. Oxford, 1973.
  18. Мортон А. Л. История Англии. — Л., 1950.
  19. Штокмар В. В. История Англии в средние века. — СПб., 2001.
  20. История средних веков: От Карла Великого до Крестовых походов (768—1096). / Сост. М. М. Стасюлевич. — М.: АСТ, Полигон, 2001. — 688 с. — ISBN 5-17-011317-X и ISBN 5-89173-120-7
  21. "William I 'the Conqueror', King of England" (ing.). A genealogical survey of the peerage of Britain as well as the royal families of Europe. 24 avqust 2011 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 noyabr 2009.
  22. "Wilhelm I." (alm.). Genealogie Mittelalter.
  23. Боюар Мишель де. Вильгельм Завоеватель / Пер. с франц. Е. А. Прониной. — СПб.: Евразия, 2012. — 368 с. — 3000 экз. — ISBN 978-5-91852-019-2.
  24. Джуэтт С. О. Завоевание Англии норманнами. — Минск: Харвест, 2003. — 304 с. — ISBN 985-13-1652-0.
  25. Дуглас Д. Вильгельм Завоеватель. Викинг на английском престоле / Пер. с англ. Л. Игоревский. — М.: Центрполиграф, 2005. — 431 с. — 7 000 экз. — ISBN 5-9524-1736-1.
  26. Барлоу Ф. Вильгельм I и нормандское завоевание Англии / Пер. с англ. под ред. к. ф. н. С. В. Иванова. — СПб.: Евразия, 2007. — 320 с. — 1000 экз. — ISBN 978-5-8071-0240-1.
  27. Брук К. Саксонские и нормандские короли. 450—1154 / Пер. с англ. Л. А. Карповой. — М.: ЗАО Издательство Центрополиграф, 2011. — 255 с. — 3000 экз. — ISBN 978-5-227-02590-6.
  28. Hollister C. W. Henry I. — Yale, 2001.
  29. Crouch, David "Review of King Stephen, (review no. 1038)". Reviews in History.
  30. Bradbury, J. Stephen and Matilda — The Civil War of 1139—53. — Alan Sutton Publishing, 1996.
  31. Prestwich, Michael. Plantagenet England: 1225-1360. — new. — Oxford : Oxford University Press, 2007. — ISBN 0198228449.
  32. Эплби Джон Т. Династия Плантагенетов. Генрих II. Величайший монарх эпохи Крестовых походов / Пер. с англ. Е. В. Ламановой. — М.: ЗАО Центрополиграф, 2014. — 413 с. — 3000 экз. — ISBN 978-5-9524-5133-9.
  33. Laura Ashe, Chivalry and Kingship, p26-27
  34. Matthew Strickland (10 June 2016). Henry the Young King, 1155-1183. Yale University Press, 153. ISBN 978-0-300-21551-9.
  35. The Young King Henry Plantagenet, 1155—1183, in history, literature, and tradition, by O.H. Moore
  36. Перну, Р. Ричард Львиное Сердце = Richard Cœur de Lion / Перевод с французского А. Г. Кавтаскина; вступительная статья А. П. Левандовского. — М.: Молодая гвардия, 2009. — 232 с. — (Жизнь замечательных людей). — 3000 экз. — ISBN 978-5-235-03229-3.
  37. Грановский А. История короля Ричарда I Львиное Сердце. — М.: Русская панорама, 2007. — 320 с. — (Под знаком креста и короны). — 2000 экз. — ISBN 978-5-93165-126-2.
  38. Кесслер У. Ричард I Львиное Сердце: Король. Крестоносец. Авантюрист / Перевод с немецкого C. А. Прилипскогo. — Харьков: Фолио; Ростов н/Д: Феникс, 1997. — 480 с. — (След в истории). — 11 000 экз. — ISBN 966-03-0170-7.
  39. Lionheart and Lackland: King Richard, King John and the wars of conquest
  40. Гарро Альбер;. Людовик Святой и его королевство. — СПб.: Евразия, 2002. — (clio personalis). — 2000 экз. — ISBN 5-8071-0036-0.
  41. Ridgeway H. W. Henry III (1207–1272) // Oxford Dictionary of National Biography. — Oxford: Oxford University Press, 2004—2014.
  42. 42,0 42,1 Maddicott, John. Simon de Montfort. — Cambridge : Cambridge University Press, 1994. — ISBN 0521374936.
  43. Haines, Roy Martin. King Edward II: His Life, his Reign and its Aftermath, 1284–1330. — Montreal, Canada and Kingston, Canada: McGill-Queen's University Press, 2003. — ISBN 978-0-7735-3157-4.
  44. Штокмар В. В. История Англии в средние века. — Изд. 2-е, дополненное. — СПб.: Алетейя, 2005. — 203 с. — (Pax Brittanica). — ISBN 5-89329-264-2.
  45. "Henry IV, King of England" (ing.). thePeerage.com.
  46. Biography of HENRY V — Archontology.org
  47. John W. McKenna (1965), «Henry VI of England and the Dual Monarchy: aspects of royal political propaganda, 1422—1432», Journal of the Warburg and Courtauld Institutes 28:145-62.
  48. "King Edward V (1470-1483), Reigned 1483" (ing.). National Portrait Gallery, London.
  49. Kendall P. M. Richard the Third. — L., 1955, 1975.
  50. Buck, sir George. The History of king Richard III. — Gloucester a. Sutton, 1979, 1982.
  51. Ross C. Richard III. — L., 1983.
  52. Steward D. Richard III. — L., 1983.
  53. Тененбаум Б. Тюдоры; «Золотой век». М.: Яуза, Эксмо, 2012. — 448 с. — (Величайшие династии. 1000-летняя биография). — 3000 экз., ISBN 978-5-699-55743-1
  54. Donaldson G. Scotland: James V-James VII. Edinbourgh, 1998
  55. Fraser A. King James VI of Scotland, I of England. London, 1974
  56. Гизо Ф. Ч. 1—2 // История Английской революции. — Ростов-на-Дону, 1996.
  57. Wedgwood C. V. The Trial of Charles I. — London:Collins, 1964.
  58. Bowle J. Charles I. — London, 1975.
  59. Gregg P. King Charles I. — London, 1981.
  60. Carlton C. Charles I. — London, 1983.
  61. Бэри Ковард. Оливер Кромвель / Пер. с англ. О. А. Гуньковой. — Ростов-на-Дону: Феникс, 1997. — 320 с. — (След в истории). — ISBN 5-222-00005-2.
  62. Барг М. А. Великая английская революция в портретах её деятелей. — М.: Мысль, 1991. — 397, [16] с. — 80 000 экз. — ISBN 5-24400418-2.
  63. Кромвель, Ричард // Корзинка — Кукунор. — М. : Советская энциклопедия, 1953. — С. 480. — (Большая советская энциклопедия : [в 51 т.] / гл. ред. Б. А. Введенский ; 1949—1958, т. 23).
  64. Ogg, David (1955), «England in the Reign of Charles II» (2nd ed.), Clarendon Press
  65. Miller, John (1985), «Restoration England: the reign of Charles II», London: Longman,
  66. Claydon, Tony. William III. — Longman, 2002. — (Profiles in Power). — ISBN 0-582-40523-8.
  67. Stuart Britain on the official website of the British monarchy
  68.  (alm.) Official website of the House of Welf
  69. House of Hanover Archive.org
  70. Агамов А. М. Династии Европы 400—2016: Полная генеалогия владетельных домов. URSS. 2017. 1120 с. ISBN 978-5-9710-3935-8
  71. Bloch, Michael (1982). The Duke of Windsor's War. London: Weidenfeld and Nicolson. ISBN 0-297-77947-8.
  72. «King George VI», Official website of the British monarchy, http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHouseofWindsor/GeorgeVI.aspx. İstifadə tarixi: 22 April 2009
  73. Elizabet http://www.royal.gov.uk/ rəsmi saytı

Xarici keçidlərRedaktə