Generalissimusların ölkələr üzrə siyahısı

FransaRedaktə

  • Kral III Henrix[1] (1551—1589)
  • Hersoq Henrix Giz[1] (1550—1588)
  • Hersoq Arman Rişelye[2] (1585—1642)
  • Hersoq Viktor Amadey - Savoyya hersoqluğunun hersoqu[3] (1587—1637)
  • Karinyan Tomas - Savoyya knyazı[4] (1595—1656)
  • Şahzadə Lyudoviq Konde[1] (1621—1686)
  • Şahzadə Arman Konti[5] (1629—1666)
  • Antuan Rur[6] (?—1670)
  • Hersoq Orleanlı Filipp[1] (1640—1701)
  • Pyer Laport (Rolan)[7] (1680—1704)
  • II Viktor Amadey - Sardiniya krallığının kralı[8] (1666—1732)
  • Burqundiya hersoqu Lyudoviq[9] (1682—1712)
  • Hersoq Klod Villar[1] (1653—1734)
  • Hersoq Lui Fransua Arman dyu Plessi Rişelye[1] (1696—1788)
  • Hersoq Viktor Fransua de Brolye[10] (1718—1804)
  • Nikolya Lyukner[11] (1722—1794)
  • Jak Katelino[12] (1759—1793)
  • Moris d’Elbe[13] (1759—1793)
  • Anri Laroşjaklen[14] (1772—1794)
  • Anqulem hersoqu Lyudoviq[15] (1775—1844)

Müqəddəs Roma imperiyasıAvstriya imperiyasıRedaktə

  • Knyaz Albrext Vallenşteyn[1] (1583—1634)
  • Qraf İohann Tilli[16] (1559—1632)
  • İmperator III Ferdinand[17] (1608—1657)
  • Qraf Peter Melander[18] (1589—1648)
  • Hersoq Paymund Montekukkoli[1] (1609—1680)
  • V Karl - Lotaringiya hersoqu[19] (1643—1690)
  • II Maksimilian - Bavariya kurfyursti[1] (1662—1726)
  • Şahzadə Savoyyalı Yevgeni[1] (1663—1736)
  • Baden-Badenin markqrafı - Lyudviq Vilhelm[20] (1655—1707)
  • Knyaz Leopold Jozef Daun[1] (1705—1766)
  • Baron Laydon Ernst[21] (1717—1790)
  • Ershersoq Avstriyalı Karl Lyudviq İohann, Teşen hersoqu[1] (1771—1847)
  • Knyaz Karl Filipp Şvartsenberq[1] (1771—1819)
  • Knyaz Alfred Vindişqrets[22] (1787—1862)

İsveçRedaktə

  • Kral X Karl Qustav[23] (1622—1660)
  • Adolf İohann - Pfals-Kleburqun 3-cü pfalsqrafı[24] (1629—1689)
  • Kral Fredrik[25] (1676—1751)
  • Kral Adolf Fredrik[26] (1710—1771)
  • Kral XIV Karl Yuxan[27] (1763—1844)

RusiyaRedaktə

  • Aleksey Semyonoviç Şein - Boyar, dövlət xadimi, voyevoda[28](1662-1700)
  • Fyodor Yuryeviç Romodanovski - knyaz, rus dövlət xadimi[29])(1640-1717)
  • General İvan İvanoviç Buturlin[30])(1661-1738)
  • Aleksandr Daniloviç Menşikov - qraf, knyaz, rus dövlət və hərbi xadimi - [28](1673-1729), 9 sentyabr 1727-ci ildə bu rütbədən məhrum edilmişdir.
  • Anton Ulrix Braunşveyski (almanca. Anton Ulrich Herzog von Braunschweig-Wolfenbüttel;- Şahzadə, hersoq[28](1714-1774), 6 dekabr 1741-ci ildə bu rütbədən məhrum edilmişdir.
  • Aleksandr Vasilyeviç Suvorov - rus hərbi xadimi - [28](1730-1800)
  • Mixail Alequkoviç Çerkasski - knyaz, boyar[31].(? -1712 və ya 1721)
  • İosif Stalin - Sovet dövlət və siyasi xadimi[32]

İspaniyaRedaktə

MeksikaRedaktə

  • Migel İdalqo[38] (1753—1811)
  • İqnasio Alyende[39] (1769—1811)
  • Xose Morelos[40] (1765—1815)
  • İmperator I Aqustin (İturbide)[41] (1783—1824)
  • Antonio Santa-Anna[42] (1794—1876)

Yaponiya imperiyasıRedaktə

Yaponiyada gereralissimus rütbəsini dövlət başçıları daşımışdır[43].

ÇinRedaktə

KXDRRedaktə

NiderlandRedaktə

  • Hersoq Artur Bellinqton[54] (1769—1852)

Bavariya krallığıRedaktə

  • Knyaz Vrede fon Karl-Filipp[55] (1767—1838)

Venesiya RespublikasıRedaktə

  • Morozini Françesko[56] (1619—1694)

Korsika krallığıRedaktə

  • Paoli Paskal[57] (1725—1807)

Reç PospolitaRedaktə

  • Knyaz Yeji Ossolinski[58] (1595—1650)

KolumbiyaRedaktə

  • Xuan Berbeo[59] (1739—1795)

VenesuelaRedaktə

  • Fransisko Miranda[60] (1750—1816)

PeruRedaktə

  • Xose de San-Martin[61] (1778—1850)

KubaRedaktə

  • Maksimo Qomes[62] (1836—1905)

Dominikan RespublikasıRedaktə

  • Rafael Ektor Truxilo[63] (1891—1961), Эктор Трухильо (1908—2002)

BraziliyaRedaktə

Deodoru Fonseka[64] (1827—1892)

FilippinRedaktə

  • Emilio Aqinaldo[65] (1869—1964)

HəmçininRedaktə

MənbəRedaktə

  • Генералиссимусы / Авт.-сост. А.В. Веко. — Изд. 2-е, испр. и доп. — Мн.: Литература, 1998. — 752 с. — (Энциклопедия военного искусства).
  • Егоршин В.А. Генералиссимусы. — М.: Патриот, 1994. — 368 с.
  • Темирбулатов-Хатуев Р.Т., Урусов К.С.-Б. Генералиссимусы мира. Краткий биографический словарь. — Черкесск: Карачаево-Черкесский институт гуманитарных исследований, 1996. — 104 с. — (Военная мысль) [2-е изд.: Ставрополь: Ставропольская краевая типография, 2004. — 126 с. — (Военная мысль)].
  • Уразов Ф.Х., Чернецов Ю.А. Генералиссимусы мира XVI—XX веков. Исторические портреты. — Уфа: Китап, 1993. — 352 с.
  • Большая советская энциклопедия (3-е изд.). Т. 1—30. — М.: Советская энциклопедия, 1969—1978.
  • Генералиссимус // Советская военная энциклопедия. Т.2 (Вавилон-Гражданская) / Пред. гл. ред. ком. Н.В. Огарков. М.: Воениздат,1979. — С. 508.
  • Калиновский О.Н., Куликов В.А. Генералиссимусы мира (или Ещё раз о рейтинге полководцев) // Военная мысль. — 2004. — № 9. — С. 72—75.

QeydlərRedaktə

  1. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 БСЭ. Т. 6. М., 1971. С. 219.
  2. Советская военная энциклопедия. Т. 7. М., 1980. С. 130.
  3. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. Т. 6. СПб., 1892. С. 314.
  4. Настольный словарь для справок по всем отраслям знания (Справочный энциклопедический лексикон) / Под ред. Ф. Толля. СПб., 1864. Т. 2. С. 394.
  5. Кардинал де Рец. Мемуары. М., 1997. С. 118.
  6. Всемирная история в 10 томах. Т. 5. М., 1958. С. 126.
  7. Средние века: Сб. № 3 / Отв. ред. Е.А. Косминский. М., 1951. С. 19.
  8. Энциклопедический лексикон А. Плюшара. Т. 10. СПб., 1837. С. 133.
  9. Grand dictionnaire universel du XIXe siècle. Vol. 2. Paris, 1867. P. 1131.
  10. Международные отношения в начальный период Великой французской революции (1789): Сб. документов из Архива внешней политики России МИД СССР / Отв. ред. А.Л. Нарочницкий. М., 1989. С. 281.
  11. Матьез А. Французская революция. Ростов-н/Д., 1995. С. 264.
  12. Матьез А. Французская революция. Ростов-н/Д., 1995. С. 364.
  13. Матьез А. Французская революция. Ростов-н/Д., 1995. С. 364.
  14. Grand dictionnaire universel du XIXe siècle. Vol. 10. Paris, 1873. P. 206.
  15. Grand dictionnaire universel du XIXe siècle. Vol. 1. Paris, 1866. P. 380.
  16. Малый энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. Т. 4 (доп.). СПб., 1901. С. 1489.
  17. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. Т. 35-А. СПб., 1902. С. 570.
  18. Веджвуд С.В. Тридцатилетняя война. М., 2012. С. 539.
  19. Grand dictionnaire universel du XIXe siècle. Vol. 10. Paris, 1873. P. 686.
  20. Шиндлинг А., Циглер В. Кайзеры. Ростов-н/Д., 1997. С. 229.
  21. Grand dictionnaire universel du XIXe siècle. Vol. 10. Paris, 1873. P. 248.
  22. Handbuch für Heer und Flotte. Enzyklopädie der Kriegswissenschaften und verwandten Gebieten. Herausgegeben von G. Alten. Band 5. Berlin, 1913.
  23. Советская историческая энциклопедия. Т. 7. М., 1965. С. 47.
  24. Гордон П. Дневник 1635—1659. М., 2001. С. 196.
  25. Юность державы: Сб. / Сост. В.П. Наумов. М., 2000. С. 361.
  26. Федорченко В.И. Дом Романовых: Энциклопедия биографий. Красноярск — М., 2003. С. 62.
  27. Григорьев Б.Н. Бернадот. М.: Вече, 2013. С. 223.
  28. 1 2 3 4 Советская военная энциклопедия. Т. 2. М., 1979. С. 508.
  29. Рогоза В. Сколько в России было генералиссимусов?
  30. Рогоза В. Сколько в России было генералиссимусов?
  31. Брикнер А.Г. Иллюстрированная книга Петра Великого. Т. 1. СПб., 1902. С. 155—156.
  32. Сборник законов СССР и Указов Президиума Верховного Совета СССР (1938 — июль 1956) / Сост.: М.И. Юмашев, Б.А. Жалейко. М., 1956. С. 202.
  33. Словарь исторический. Ч. 6. М., 1791. С. 23.
  34. БСЭ. Т. 7. М., 1972. С. 9.
  35. Залесский К.А. Наполеоновские войны 1799—1815: Биографический энциклопедический словарь. М., 2003. С. 154.
  36. Советская историческая энциклопедия. Т. 15. М., 1974. С. 263.
  37. Данилов С.Ю. Гражданская война в Испании (1936—1939). М., 2004. С. 274.
  38. Латинская Америка. Энциклопедический справочник. Т. 1. М., 1979. С. 510.
  39. Латинская Америка. Энциклопедический справочник. Т. 1. М., 1979. С. 233.
  40. БСЭ. Т. 16. М., 1974. С. 573.
  41. Альперович М.С. Рождение Мексиканского государства. М., 1979. С. 122.
  42. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. Т. 28-А. СПб., 1900. С. 356.
  43. Keene D. Emperor of Japan, Meiji and his World, 1852—1912. New York, 2005.
  44. Keene D. Emperor of Japan, Meiji and his World, 1852—1912. New York, 2005.
  45. Keene D. Emperor of Japan, Meiji and his World, 1852—1912. New York, 2005.
  46. Keene D. Emperor of Japan, Meiji and his World, 1852—1912. New York, 2005.
  47. Новая история Китая / Отв. ред. С.Л. Тихвинский. М., 1972. С. 531.
  48. Новая история Китая / Отв. ред. С.Л. Тихвинский. М., 1972. С. 564.
  49. Картунова А.И. В.К. Блюхер в Китае. 1924—1927 гг.: Документированный очерк. Документы. Изд. 2-е, доп. М., 1979. С. 158.
  50. БСЭ (1-е изд.). Т. 60. М., 1934. С. 292.
  51. Энциклопедический словарь Гранат. Т. 48. М., 1925. С. 571.
  52. БСЭ. Т. 29. М., 1978. С. 18.
  53. Балканский А. Ким Ир Сен. М., 2011. С. 211.
  54. Фролов Б.П. (при участии Золотарёва В.А.) Отечественная война 1812 года и Заграничные походы русской армии 1813—1814 годов. М., 2011. С. 1221.
  55. Шишов А.В. Орден Святого Георгия. Всё о самой почётной награде Российской империи. М., 2013. С. 706.
  56. Словарь исторический. Ч. 9. М., 1792. С. 381.
  57. Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. Т. 22-А. СПб., 1897. С. 715.
  58. Голобуцкий В.А. Дипломатическая история освободительной войны украинского народа 1648—1654 гг. Киев, 1962. С. 201.
  59. Ильина Н.Г. Колумбия: от колонии к независимости. 1781—1819 гг. М., 1976. С. 92.
  60. БСЭ. Т. 16. М., 1974. С. 312.
  61. Труды кафедры истории Нового и новейшего времени. № 11 / Сост. Т.Н. Гончарова. СПб., 2013. С. 101.
  62. Хименес А.Н. В походе с Фиделем. 1959. М., 1984. С. 20.
  63. Гонионский С.А. Очерки новейшей истории стран Латинской Америки. М., 1964. С. 170.
  64. Роша Помбу Ф. История Бразилии. М., 1962. С. 419.
  65. Политика капиталистических держав и национально-освободительное движение в Юго-Восточной Азии (1871—1917): Документы и материалы. Ч. 1 / Сост.: А.Г. Тартаковский и др. М., 1965. С. 310.