Hyustonun ən yüksək binalarının siyahısı

Hyustonun ən yüksək binalarının siyahısıABŞ-ın Texas ştatında yerləşən Hyuston şəhərinin hündürlüyünə görə sıralanmış və 150 metrdən hündür olan binalarını ehtiva edir.

Siyahıya hündürlüyü 305 metr olan 75 mərtəbəli JPMorgan Chase Tower binası başçılıq edir. Bu binanın tikintisi 1982-ci ildə bitib[1]. JPMorgan Chase həm də dünyada ən yüksək beşkünc binadır.[2]. Hyustonda hündürlüyünə görə ikinci və üçüncü yeri uyğun olaraq Wells Fargo Plaza[3][4]Williams Tower[5][6] binaları tuturlar.

Hyustonda hündür bina tikintisi tarixi 1904-cü ildən başlayır. Belə ki, öz hündürlüyü ilə digər azmərtəbəli binalardan seçilən Franklin Lofts binasının tikintisi məhz bu ildə başa çatmışdır.[7][8]. Hündürlüyü naməlum olan bu binanın cəmi 8 mərtəbəsi var. Siyahıda ən son tikilən bina tikintisi 2011-ci ildə başa çatmış BG Group Place binasıdır[9][10]. [11][12].

Hyustonda hündür binaların daha çox tikintisi 1970-ci və 1980-ci illərə təsadüf edir. Şəhərdə tikilən 150 metrdən hündür olan və hal hazırda da mövcud olan binaların 24-ü bu müddətdə tikilmişdir. Hazırda Hyustonda hündürlüyü 150 metrdən yuxarı olan 29 bina vardır və bu cür yeni binaların tikintisi haqqında müzakirələrin aparılması məlum deyil.

Şəhəriçindən Hyuston görünüşü
Şəhərətrafdan Hyuston görünüşü

Tikilən binalarRedaktə

Bu siyahıda Hyuston şəhərinin 150 metrdən hündür binaları var. Elementlər, məsələn, antrena, binanın memarlıq işinin davamı hesab olunmur. Sütunda sıra nömrəsinin qarşısında "=" işarəsi iki binanın eyni hündürlükdə olduğunu göstərir. "Tikintinin tarixi" sütununda müvafiq binanın tikintisinin bitdiyi il göstərilib.

Tikintinin adı Şəkil Hündürlük, m Mərtəbə sayı Tikintinin tarixi Qeydlər
1 JPMorgan Chase Tower   305 75 1982 [1][2]
2 Wells Fargo Plaza   302 71 1983 [3][4]
3 Williams Tower   275 64 1983 [5][6]
4 Bank of America Center (Hyuston)   240 56 1983 [13][14]
5 Heritage Plaza   232 53 1987 [15][16]
6 Enterprise Plaza   230 55 1980 [17][18]
7 CenterPoint Energy Plaza   225 47 1974 [19][20]
8 Continental Center I   223 53 1984 [21][22]
9 Fulbright Tower   221 52 1982 [23][24]
10 One Shell Plaza   217 50 1971 [25][26]
11 1400 Smith Street   211 50 1983 [27][28]
12 Allen Center   209 50 1980 [29][30]
13 One Houston Center   207 48 1978 [31][32]
14 First City Tower   202 49 1981 [11][12]
15 BG Group Place   192 46 2011 [9][10]
16 San Felipe Plaza   191 45 1984 [33][34]
17 ExxonMobil Building   185 44 1963 [35][36]
18 1500 Louisiana Street   183 40 2002 [37][38]
19 American General Center   180 42 1983 [39][40]
20 Two Houston Center   176 40 1974 [41][42]
21 Marathon Oil Tower   171 41 1983 [43][44]
22 Wedge International Tower   168 43 1983 [45][46]
23 KBR Tower   167 40 1973 [47][48]
24 Pennzoil Place   159 36 1976 [49][50]
25 Devon Energy Tower   159 36 1978 [51][52]
26 Reliant Energy Plaza   158 36 2003 [53][54]
27 Total Plaza   158 35 1971 [55][56]
28 The Huntingdon   153 34 1984 [57][58]
29 El Paso Energy Building   153 33 1963 [59][60]

Hyustonda ən yüksək binaların xronologiyasıRedaktə

Tikintinin adı Şəkil Hündürlük, m Mərtəbələrin sayı Müddət Qeydlər
Lomas & Nettleton Building   bilinmir 8 1904—1908 [7][8]
Capitol Lofts   41 10 1908—1910 [61][62]
806 Main   92 23 1910—1926 [63][64]
Magnolia Hotel   99 22 1926—1927 [65][66]
Niels Esperson Building   125 32 1927—1929 [67][68]
JPMorgan Chase Building   131 36 1929—1963 [69][70]
ExxonMobil Building   185 44 1963—1971 [35][36]
One Shell Plaza   218 50 1971—1980 [25][26]
Enterprise Plaza   230 55 1980—1982 [17][18]
JPMorgan Chase Tower   305 75 1982-ci ildən bəri [1][2]

İstinadlarRedaktə

  1. 1 2 3 "JPMorgan Chase Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  2. 1 2 3 "JPMorgan Chase Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-02-16.
  3. 1 2 "Wells Fargo Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  4. 1 2 "Wells Fargo Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  5. 1 2 "Williams Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  6. 1 2 "Williams Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  7. 1 2 "Franklin Lofts". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  8. 1 2 "Franklin Lofts". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  9. 1 2 "BG Group Place". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  10. 1 2 "BG Group Place". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  11. 1 2 "First City Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  12. 1 2 "First City Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  13. "Bank of America Center". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  14. "Bank of America Center". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  15. "Heritage Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  16. "Heritage Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  17. 1 2 "Enterprise Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  18. 1 2 "Enterprise Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  19. "CenterPoint Energy Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  20. "CenterPoint Energy Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  21. "Continental Center I". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  22. "Continental Center I". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  23. "Fulbright Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  24. "Fulbright Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  25. 1 2 "One Shell Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  26. 1 2 "One Shell Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  27. "1400 Smith Street". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  28. "1400 Smith Street". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  29. "Allen Center". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  30. "Allen Center". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  31. "One Houston Center". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  32. "One Houston Center". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  33. "San Felipe Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  34. "San Felipe Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  35. 1 2 "ExxonMobil Building". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  36. 1 2 "ExxonMobil Building". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  37. "1500 Louisiana Street". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  38. "1500 Louisiana Street". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  39. "American General Center". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  40. "American General Center". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  41. "Two Houston Center". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  42. "Two Houston Center". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  43. "Marathon Oil Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  44. "Marathon Oil Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  45. "Wedge International Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  46. "Wedge International Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  47. "KBR Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  48. "KBR Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  49. "Pennzoil Place". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  50. "Pennzoil Place". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  51. "Devon Energy Tower". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  52. "Devon Energy Tower". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  53. "Reliant Energy Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  54. "Reliant Energy Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  55. "Total Plaza". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  56. "Total Plaza". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  57. "The Huntingdon". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  58. "The Huntingdon". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  59. "El Paso Energy Building". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  60. "El Paso Energy Building". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  61. "Capitol Lofts". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  62. "Capitol Lofts". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  63. "806 Main". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  64. "806 Main". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  65. "Magnolia Hotel". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  66. "Magnolia Hotel". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  67. "Niels Esperson Building". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  68. "Niels Esperson Building". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  69. "JPMorgan Chase Building". SkyscraperPage.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  70. "JPMorgan Chase Building". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.

Xarici keçidlərRedaktə