Əsas menyunu aç

Macarıstan baş nazirlərinin siyahısı

Mündəricat

1848-ci ildən günümüzə qədərRedaktə

1848-ci il Macar inqilabı (1848-1849)Redaktə

Partiyalar

  Müxalifət Partiyası

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
1   Layoş Battyani
(
1807-1849)
17 mart 1848 2 oktyabr 1848 Müxalifət Partiyası Battyani hökuməti[1] "Son Rejim"

1 (1848)

  Adam Reçei
(1775-1852)
Tanınmayıb
3 oktyabr 1848 7 oktyabr 1848 İmperiya ordusu
2   Layoş Koşut
(1802-1894)
2 oktyabr 1848 1 may 1849 Müxalifət partiyası Milli Müdafiə Komitəsi
3   Bertalan Semere
(1812-1869)
2 may 1849 11 avqust 1849 Müxalifət partiyası Semere hökuməti

Macarıstan Krallığı (Avstriya-Macarıstan İmperiyası) (1867-1918)Redaktə

Partiyalar

  Deak Partiyası/Liberal Partiya/Milli Fəhlə Partiyası

  Milli Konstutsiya Partiyası

[2]

  F48P-İstiqlal və 48 Partiyası

  Müstəqil

# Portet Adı Səlahiyyətlərinin başlanğıcı Səlahiyyətlərinin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
4   Dyula Andraşi
(1823–1890)
17 fevral 1867 14 noyabr 1871 Deak Partiyası Andraşi hökuməti
DP
3 (1865)
4 (1869)
5   Menhert Lonyayi
(1822–1884)
14 noyabr 1871 4 dekabr 1872 Deak Partiyası Lonyayi hökuməti
DP
5 (1872)
6   Jozef Slavi
(1818–1900)
4 dekabr 1872 21 mart 1874 Deak Partiyası Slavi hökuməti
DP
7   İştvan Bitto
(1822–1903)
21 mart 1874 2 mart 1875 Deak Partiyası İştvan hökuməti
DP–BK
8   Bela Venkheim
(1811–1879)
2 mart 1875 20 oktyabr 1875 Liberal Partiyası Venkheim hökuməti
SZP
9   Kalman Tisa
(1830–1902)
20 oktyabr1875 13 mart 1890 Liberal Partiyası Tisa hökuməti
SZP
6 (1875)
7 (1878)
8 (1881)
9 (1884)
10 (1887)
10   Dyula Sapari
(1832–1905)
13 mart 1890 17 noyabr 1892 Liberal Partiyası Sapari hökuməti
SZP
11 (1892)
11   Şandor Vekerle
(1848–1921)
1. dövr
17 noyabr 1892 14 yanvar 1895 Liberal Partiyası Vekerle hökuməti

SZP

12   Dejö Banfi
(1843–1911)
14 uanvar 1895 26 fevral 1899 Liberal Partiyası Banfi hökuməti

SZP

12 (1896)
13   Kalman Sel
(1843–1915)
26 fevral 1899 27 iyun 1903 Liberal Partiyası Sel hökuməti
SZP
13 (1901)
14   Karoyi Kuen-Hedervari
(1849–1918)
1. dövr
27 iyun 1903 3 noyabr 1903 Liberal Partiyası Hedervari hökuməti
SZP
15   İştvan Tisa
(1861–1918)
1. dövr
3 noyabr 1903 18 iyun 1905 Liberal Partiyası Hedervari hökuməti
SZP
16   Qeza Feyervari
(1833–1914)
18 iyun1905 8 aprel 1906 Müstəqil Fexervari hökuməti
SZP
14 (1905)
(11)   Şandor Vekerle
(1848–1921)
2. dövr
8 aprel 1906 17 yanvar 1910 Milli Konstutsiya Partiyası Vekerle hökuməti
F48P–OAP–KNP–PDP
15 (1906)
(14)   Karoyi Kuen-Hedervari
(1849–1918)
2. dövr
17 yanvar 1910 22 aprel 1912 Milli Fəhlə Partiyası Hedervari hökuməti
NMP
16 (1910)
17   Laslo Lukaç
(1850–1932)
22 aprel 1912 10 iyun 1913 Milli Fəhlə Partiyası Lukaç hökuməti
NMP
(15)   İştvan Tisa
(1861–1918)
2. dövr
10 iyun 1913 15 iyun 1917 Milli Fəhlə Partiyası Tisa hökuməti
NMP
18   Moriş Esterhazi
(1881–1960)
15 iyun 1917 20 avqust 1917 Müstəqil Esterhazi hökuməti
NMP–F48P–OAP–PDP–KNP
(11)   Şandor Vekerle
(1848–1921)
3. dövr
20 avqust 1917 30 oktyabr 1918 Milli Konstutisya Partiyası →
'48 Konstutsiya Partiyası
Vekerle hökuməti III
NMP–F48P–OAP–PDP–KNP
19   Yanoş Hadik
(1863–1933)
30 oktyabr 1918 31 oktyabr 1918 Milli Konstutsiya Partiyası [3] Hadik hökuməti
Kurulmadı
20   Mixay Karoyi
(1875–1955)
31 oktyabr 1918 16 noyabr 1918 F48P–Karoyi Karoyi hökuməti
F48P–K–PRP–MSZDP
MNT (—)

Birinci Macarıstan Respublikası (1918-1919)Redaktə

Partiyalar

  F48P-Karoyi (48 və İstiqlal Partiyası)

  Xalq Radikal Partiyası (PRP)

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
(20)   Mixay Karoyi
(1875-1955)
Müvəqqəti Dövlət rəhbəri
16 noyabr 1918 11 yanvar 1919 F48P–Karoyi Karoyi hökuməti
F48P–K–PRP–MSZDP
MNT (—)
  Deneş Berinkey
(1871-1944)
'Müvəqqəti
11 yanvar 1919 19 yanvar 1919 PRP
21 Deneş Berinkey
(1871-1944)
19 yanvar 1919 21 mart 1919 Berinkey hökuməti
F48P–K–PRP–MSZDP–OKGFP

Macarıstan Sovet RespublikasıRedaktə

Partiyalar

  Macarıstan Kommunist Partiyası- MSZP/SZKMMP

  Macarıstan Sosial Demokrat Partiyası-MSZDP

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
22   Şandor Qarbayi
(1879-1947)
21 mart 1919 1 avqust 1919 MSZP/SZKMMP Mərkəzi İdarəetmə Komitəsi
MSZP/SZKMMP
TOGY (—)
23   Dyula Peydl
(1873-1943)
Müvəqqəti Dövlət rəhbəri
1 avqust 1919 6 avqust 1919
(Hakimiyyətdən devrildi)
MSZDP Peydl hökuməti

MSZDP

Əks-inqilabçı hökumətlər (1919)Redaktə

Partiyalar

  Müstəqil

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
  Dyula Karoyi
(1871-1947)
5 may 1919 31 may 1919 Müstəqil Arad
31 may 1919 12 iyul 1919 Seqed Ben
  Dejö Pottantyuş Abraham
(1875-1973)
12 iyul 1919 12 avqust 1919 Müstəqil Seqed II

Macarıstan Respublikası (1919-1920)Redaktə

Partiler

  Xristian Milli Birlik Partiyası (ing. Christian National Union Party, mac. Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja KNEP )

  Müstəqil

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Salahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
  İştvan Fridrix
(1883-1951)
Müvəqqəti
7 avqust 1919 15 avqust 1919 Müstəqil Fridrix hökuməti
KNP/KNEP–OKGFP
24 İştvan Fridrix
(1883-1951)
Müvəqqəti Dövlət rəhbəri
15 avqust 1919 24 noyabr 1919 KNP → KNEP
25   Karoyi Husar
(1882-1941)
Müvəqqəti Dövlət rəhbəri
24 noyabr 1919 15 mart 1920 KNEP Husar hökuməti
KNEP–OKGFP–MSZDP–NDPP

Macarıstan Krallığı (1920-1946)Redaktə

Partiyalar

  KNEP

  Birlik Partiyası (EP, mac. Élet Pártja)–Milli Birlik Partiyası (NEP)–Macar Həyat Partiyası (MEP)

  Müstəqil

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
26   Şandor Simoni-Semadam
(1864–1946)
15 mart 1920 19 iyul 1920 KNEP Sİmoni-Semadam hökuməti
KNEP–OKGFP
17 (1920)
27   Pal Teleki
(1879–1941)
1. dövr
19 iyul 1920 14 aprel 1921 KNEP Teleki hökuməti I
KNEP–OKGFP
28   İştvan Betlen
(1874–1946)
14 aprel 1921 2 fevral 1922 KNEP BEtlen hökuməti
(KNEP–OKGFP)→Birlik Partiyası
(28) 2 fevral 1922 24 avqust 1931 EP
18 (1922)
19 (1926)
20 (1931)
29 80px Dyula Karoyi
(1871–1947)
24 avqust 1931 1 oktyabr 1932 EP Karoyi hökuməti
EP –Xristian İqtisadiyyat və Sosial Partiyası (KGSZP)
30 80px Dyula Gembeş
(1886–1936)
1 oktyabr 1932 6 oktyabr 1936
(Vəfat etdi)
NEP Gembeş hökuməti
NEP
21 (1935)
  Kalman Darani
(1886–1939)
müvəqqəti
6 oktyabr 1936 12 oktyabr 1936 NEP
31 Kalman Darani
(1886–1939)
12 oktyabr 1936 14 may 1938 Darani hökuməti
NEP
32   Bela İmredi
(1891–1946)
14 may 1938 16 fevral 1939 NEP İmredi hökuməti
NEP
(27)   Pal Teleki
(1879–1941)
2. dövr
16 fevral 1939 3 aprel 1941
(vəfat etdi)
MEP Teleki hökuməti II
MEP
22 (1939)
  Ferenç Keresteş-Fişer
(1881–1948)
müvəqqəti
3 aprel 1941 MEP
33   Laslo Bardoşşi
(1890–1946)
3 aprel 1941 7 mart 1942 MEP Bardoşi hökuməti
MEP
  Ferenc Keresteş-Fişer
(1881–1948)
müvəqqəti
7 mart 1942 9 mart 1942 MEP
34   Mikloş Kallayi
(1887–1967)
9 mart 1942 22 mart 1944
(Hakimiyyətdən devrildi)
MEP Kallayi hökuməti
MEP
35   Dem Stoyai
(1883–1946)
22 mart 1944 29 avqust 1944 Müstəqil Stoyai hökuməti
MEP–MMP
36   Qeza Lakatoş
(1890–1967)
29 avqust 1944 16 oktyabr 1944
(Hakimiyyətdən devrildi)
Müstəqil Lakatoş hökuməti
MEP

Milli Birlik Hökuməti (1944-1945)Redaktə

Partiyalar

  Dəmir Xaç Partiyası (NYKP)

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
37   Ferens Salaşi
(1897–1946)
Dövlət Lideri
16 oktyabr 1944 28 mart 1945 NYKP Salaşi hökuməti
NYKP–MMP

Sovet dəstəkli hökumətlər (1944-1946)Redaktə

Partiyalar

  Müstəqil Kiçik Torpaq Sahibləri, Təsərrüfat İşçiləri və Xalq Partiyası (FKGP)

  Müstəqil

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
38   Bela Mikloş
(1890–1948)
22 dekabr 1944 15 noyabr 1945 Müstəqil Müvəqqəti Milli Hökumət
FKGP–Macar Kommnist Partiysdı (MKP)–Macarıstan Sosial Demokrat Partiyası (MSZDP)–Milli Kəndli Partiyası (NPP)–Vətandaş Demokrat Partiyası (PDP)
1944 Macarıstan Parlament Seçkiləri (1944)
39   Zoltan Tildi
(1889–1961)
15 noyabr 1945 1 fevral 1946 FKGP Tildi hökuməti
FKGP–MKP–MSZDP–NPP
23 (1945)

Macarıstan Respublikası (1946-1949)Redaktə

Partiyalar

  Müstəqil Kiçik Torpaq Sahibləri, Təsərrüfat İşçiləri və Xalq Partiyası (FKGP)

  Macarıstan Kommunist Partiyası

# Portret Adı Saləhiyyətlərin başlanğıcı Saləhiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
40   Ferens Nad
(1903–1979)
4 fevral 1946 31 may 1947 FKGP Nad hökuməti
FKGP–MKP–MSZDP–NPP
23 (1945)
41   Layoş Dinyeş
(1901–1961)
31 may 1947 10 dekabr 1948 FKGP Dinyeş hökuməti
MKP–FKGP–MSZDP–NPP
24 (1947)
42   İştvan Dobi
(1898–1968)
10 dekabr 1948 20 avqust 1949 FKGP → MDP Dobi hökuməti
MDP–FKGP–NPP

Macarıstan Xalq Respublikası (1949-1989)Redaktə

Partiyalar

  Macarıstan Zəhmətkeşlər Partiyası (MDP)-Macar Sosialist Fəhlə Partiyası (MSZMP)

  Macar Sosialist Partiyası(MSZP)

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiyası Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
(42)   İştvan Dobi
(1898–1968)
20 avqust 1949 14 avqust 1952 MDP Dobi hökuməti
MDP
25 (1949)
43   Matyaş Rakoşi
(1892–1971)
14 avqust 1952 4 iyul 1953 MDP Rakoşi hökuməti
MDP
44   İmre Nad
(1896–1958)
1. dövr
4 iyul 1953 18 aprel 1955 MDP Nad hökuməti I
MDP
26 (1953)
45   Andraş Hegedüş
(1922–1999)
18 aprel 1955 24 oktyabr 1956 MDP Hegedüş
MDP
(44)   İmre Nad
(1896–1958)
2. dövr
24 oktyabr 1956 3 noyabr 1956 MDP Nad hökuməti II
MDP/MSZMP–FKGP
3 noyabr 1956 4 noyabr 1956 MSZMP Nad hökuməti III
MSZMP–FKGP–MSZDP–PP
46   Yanoş Kadar
(1912–1989)
1. dövr
4 noyabr 1956 28 yanvar 1958 MSZMP Kadar hökuməti I
MSZMP
47   Ferens Münnix
(1886–1967)
28 yanvar 1958 13 sentyabr 1961 MSZMP Münnix hökuməti
MSZMP
27 (1958)
(46)   Yanoş Kadar
(1912–1989)
2. dövr
13 sentyabr 1961 30 iyun 1965 MSZMP Kadar hökuməti II
MSZMP
28 (1963)
48   Dyula Kallai
(1910–1996)
30 iyun1965 14 aprel 1967 MSZMP Kallai hökuməti
MSZMP
49   Yenö Fok
(1916–2001)
14 aprel 1967 15 may 1975 MSZMP Fok hökuməti
MSZMP
29 (1967)
30 (1971)
50   Dyörd Lazar
(1924–2014)
15 may 1975 25 iyun 1987 MSZMP Lazar hökuməti
MSZMP
31 (1975)
32 (1980)
33 (1985)
51   Karoyi Qros
(1930–1996)
25 iyun 1987 24 noyabr 1988 MSZMP Qros hökuməti
MSZMP
52   Mikloş Nemet
(1948–)
24 noyabr 1988 7 oktyabr 1989 MSZMP Nemet hökuməti
MSZMP
(52) 7 oktyabr 1989 23 oktyabr 1989 MSZP

Macarıstan (1989–günümüz)Redaktə

Partiyalar

  Macar Sosialist Partiyası (MSZP)

  Fides

  Macar Demokratik Forumu (MDF)

  Müstəqil

# Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya Hökumət Macarıstan Parlamenti
(Seçilib)
  Mikloş Nemet
(1948–)
müvəqqəti
23 oktyabr 1989 23 may 1990 MSZP Nemet hökuməti br>MSZP
53   Josef Antall
(1932–1993)
23 may 1990 12 dekabr 1993
(vəfat etdi)
MDF Antall hökuməti
MDF–FKGP–KDNP
34 (1990)
  Piter Boroş
(1928–)
müvəqqəti
12 dekabr 1993 21 dekabr 1993 MDF
54 Piter Boroş
(1928–)
21 dekabr 1993 15 iyul 1994 Boroş hökuməti
MDF–EKGP–KDNP
55   Dyula Horn
(1932–2013)
15 iyul 1994 6 iyul 1998 MSZP Horn hökuməti
MSZP–SZDSZ
35 (1994)
56   Viktor Orban
(1963–)
1. dönem
6 iyul 1998 27 may 2002 Fides Orban hökuməti I
Fides–FKGP–MDF
36 (1998)
57   Piter Medyeşi
(1942–)
27 may 2002 29 sentyabr 2004
(istefa etdi)
Müstəqil Medyeşi hökuməti
MSZP–SZDSZ
37 (2002)
58   Ferens Dyurçan
(1961–)
29 sentyabr 2004 9 iyun 2006 MSZP Dyurçan hökuməti I
MSZP–SZDSZ
9 iyun 2006 14 aprel 2009
(istifa etti)
Dyurçan hökuməti II
MSZP–SZDSZ
38 (2006)
59   Qordon Baynayi
(1968–)
14 aprel 2009 29 may 2010 Müstəqil Bajnayi hökuməti
MSZP[3]
(56)   Viktor Orban
(1963–)
2. dövr
29 may 2010 6 iyun 2014 Fides Orbán II
Fides –KDNP
39 (2010)
6 iyun 2014 Vəzifədədir Orban hökuməti III
Fides–KDNP
40 (2014)

İstinadlarRedaktə

  1. Bölöny, Joseph (2004). Magyarország kormányai 1848-2004. Budapeşt: Akadémiai Kiadó.
  2. Izsák, Alajos – Pölöskei, Ferenc – Romsics, Ignác – Urbán, Aladár: Magyar miniszterelnökök 1848–2002 [Prime ministers of Hungary 1848–2002], Kossuth Kiadó, Budapest, 2003.
  3. Markó, László: A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon [The High Officers of the Hungarian State from Saint Stephen to the Present Days – A Biographical Encyclopedia] (2nd edition); Helikon Kiadó Kft., 2006, Budapest; ISBN 963-547-085-1.