Masters turniri çempionlarının siyahısı

Masters turniri (ing. Masters Tournament) — 1934-cü ildən bəri təşkil edilən illik qolf turniri. Turnirin ilk çempionu Horton Smitdir.[1] Hər il təşkil edilən dörd böyük turnirdən birincisi olan Masters turnirinin son günü aprel ayının ikinci bazar gününə uyğun gəlir.[2] Hər il eyni yerdə (Auqust Milli Qolf Klubu) təşkil edilən yeganə böyük turnirdir.[3] Masters çempionları digər böyük turnirlərdə (Açıq Amerika, Açıq Britaniya, PGA Çempionatı) 5 il ərzində iştirak etmək və Masters turnirində istədikləri zaman iştirak etmək şansını qazanarlar.[4] Masters turnirində birinci yeri əldə edən qolfçu "yaşıl pencəyi"də əldə edir. İlk yaşıl pencəyi 1949-cu ildə Sem Snid qazanmışdır. Bu pencək çempion tərəfindən bir il saxlanılır və sonra geri qaytarılır. Bu turniri birdən çox qazanan oyunçunun vücudunda çox böyük dəyişiklik olmadığı təqdirdə yalnız bir yaşıl pencək qazanacağı mənasına gəlir.[5]

Cek Niklaus 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986-cı illərdə Masters çempionluğu əldə etmişdir. Turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur. Turniri iki il ardıcıl qazanan üç oyunçudan biri olan Cek Niklaus, 1972-ci ildə turniri çempion olaraq bitirmişdir.

Turnirdə ən çox qalib olan oyunçu, altı dəfə çempion olan Cek Niklausdur. 1986-cı ildə Masters turnirində çempion olan Cek Niklausun həmin il 46 yaşı var idi. O, həmdə ən qoca masters çempionu adını qazanıb.[1] Nik Faldo, Cek NiklausTayqer Vuds iki dəfə ardıcıl Masters çempionu olublar. 1997-ci ildə Masters turnirinin 21 yaşlı çempionu olan Tayqer Vuds turnirin ən gənc çempionu adını qazanıb.[1] Turnirdə ən fərqli qələbə (12 zərbə) rekordunu qırıb.[1] Tayqer Vudsun 1997-ci ildə əldə etdiyi ən az cəmi zərbə (270 zərbə ilə par altı 18) dərəcəsi 2015-ci ildə Cordan Spit tərəfindən yenilənmişdir.[6] Turnirdəki ən çox ümumi zərbə 1954-cü ilSem Snid, 1956-cı ilCek Bekk2007-ci ilZak Conson tərəfindən müəyyələnləşdirilən 289-dur (+1).[1] Turniri başdan sona qədər lider kimi aparıb qazananlar isə Kreyq Vuds (1941), Arnold Palmer (1960), Cek Niklaus (1972), Reymond Floyd (1976) və Cordan Spitdir (2015).[1]

ÇempionlarRedaktə

İllərə görəRedaktə

 
1958, 1960, 19621964-cü illərdə Masters çempionu olan Arnold Palmer. 1960-cı il Masters çempionu olan Arnold Palmer, əldə etdiyi qələbələrlə turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur.
 
1997, 2001, 20022005-ci illərdə Masters çempionu olan Tayqer Vuds, turniri iki dəfə ardıcıl qazanan üç oyunçudan biridir.
 
1961, 19741978-ci illərdə Masters çempionu olan Qeri Pleyer.
 
1989, 19901996-cı illərdə Masters çempionu olan Nik Faldo, turniri iki il ardıcıl qazanan üç oyunçudan biridir.
 
2004, 20062010-cu illərdə Masters çempionu olan Fil Miklson.
Rəng açarı
Nəticəsi pley-offla təyin edilmiş turnirlər
Masters turniri çempionlarının siyahısı
İl Ölkə Çempion Ümumi zərbə Par fərqi[7][a]
1934 ABŞ  ABŞ Horton Smit 284 −4
1935 ABŞ  ABŞ Cin Sarazen[c] 282 −6
1936 ABŞ  ABŞ Horton Smit 285 −3
1937 ABŞ  ABŞ Bayron Nelson 283 −5
1938 ABŞ  ABŞ Henri Pikard 285 −3
1939 ABŞ  ABŞ Ralf Quldahl 279 −9
1940 ABŞ  ABŞ Cimmi Demaret 280 −8
1941 ABŞ  ABŞ Kreyq Vud 280 −8
1942 ABŞ  ABŞ Bayron Nelson[d] 280 −8
1943 [b]
1944
1945
1946 ABŞ  ABŞ Herman Keyzer 282 −6
1947 ABŞ  ABŞ Cimmi Demaret 281 −7
1948 ABŞ  ABŞ Klod Harmon 279 −9
1949 ABŞ  ABŞ Sem Snid 282 −6
1950 ABŞ  ABŞ Cimmi Demaret 283 −5
1951 ABŞ  ABŞ Ben Hoqan 280 −8
1952 ABŞ  ABŞ Sem Snid 286 −2
1953 ABŞ  ABŞ Ben Hoqan 274 −14
1954   ABŞ Sem Snid[e] 289 +1
1955 ABŞ  ABŞ Keri Midlkoff 279 −9
1956 ABŞ  ABŞ Cek Berk 289 +1
1957 ABŞ  ABŞ Duq Ford 283 −5
1958 ABŞ  ABŞ Arnold Palmer 284 −4
1959 ABŞ  ABŞ Art Uall 284 −4
1960 ABŞ  ABŞ Arnold Palmer 282 −6
1961   CAR Qeri Pleyer 280 −8
1962 ABŞ  ABŞ Arnold Palmer[f] 280 −8
1963 ABŞ  ABŞ Cek Niklaus 286 −2
1964 ABŞ  ABŞ Arnold Palmer 276 −12
1965 ABŞ  ABŞ Cek Niklaus 271 −17
1966 ABŞ  ABŞ Cek Niklaus[g] 288 E
1967 ABŞ  ABŞ Qey Bruer 280 −8
1968 ABŞ  ABŞ Bob Qolbi 277 −11
1969 ABŞ  ABŞ Corc Arçer 281 −7
1970 ABŞ  ABŞ Billi Kasper[h] 279 −9
1971 ABŞ  ABŞ Çarlz Kudi 279 −9
1972 ABŞ  ABŞ Cek Niklaus 286 −2
1973 ABŞ  ABŞ Tommi Aaron 283 −5
1974   CAR Qeri Pleyer 278 −10
1975 ABŞ  ABŞ Cek Niklaus 276 −12
1976 ABŞ  ABŞ Reymond Floyd 271 −17
1977 ABŞ  ABŞ Tom Uatson 276 −12
1978   CAR Qeri Pleyer 277 −11
1979 ABŞ  ABŞ Fazzi Zoiller[i] 280 −8
1980 İspaniya  İspaniya Sevi Ballesteros 275 −13
1981 ABŞ  ABŞ Tom Uatson 280 −8
1982 ABŞ  ABŞ Kreyq Stedler[j] 284 −4
1983 İspaniya  İspaniya Sevi Ballesteros 280 −8
1984 ABŞ  ABŞ Ben Krenşau 277 −11
1985 ABŞ  ABŞ Bernhard Lanqer 282 −6
1986 ABŞ  ABŞ Cek Niklaus 279 −9
1987 ABŞ  ABŞ Lerri Mayz[k] 285 −3
1988 Şotlandiya  Şotlandiya Sendi Layl 281 −7
1989 İngiltərə  İngiltərə Nik Faldo[l] 283 −5
1990 İngiltərə  İngiltərə Nik Faldo[m] 278 −10
1991 Uels  Uels Yan Vusnam 277 −11
1992 ABŞ  ABŞ Fred Kapls 275 −13
1993   AFR Bernhard Lanqer 277 −11
1994 İspaniya  İspaniya Xose Mariya Olazabal 279 −9
1995 ABŞ  ABŞ Ben Crenshaw 274 −14
1996 İngiltərə  İngiltərə Nik Faldo 276 −12
1997 ABŞ  ABŞ Tayqer Vuds 270 −18
1998 ABŞ  ABŞ Mark O'Mira 279 −9
1999 İspaniya  İspaniya Xose Mariya Olazabal 280 −8
2000 Fici  Fici Vicay Sinqx 278 −10
2001 ABŞ  ABŞ Tayqer Vuds 272 −16
2002 ABŞ  ABŞ Tayqer Vuds 276 −12
2003 Kanada  Kanada Mayk Veyr[n] 281 −7
2004 ABŞ  ABŞ Fil Miklson 279 −9
2005 ABŞ  ABŞ Tayqer Vuds[o] 276 −12
2006 ABŞ  ABŞ Fil Miklson 281 −7
2007 ABŞ  ABŞ Zak Conson 289 +1
2008   CAR Trevor İmmelman 280 −8
2009 Argentina  Argentina Anqel Kabrera[p] 276 −12
2010 ABŞ  ABŞ Fil Miklson 272 −16
2011 Cənubi Afrika Respublikası  Cənubi Afrika Respublikası Çarl Şvartzel 274 −14
2012 ABŞ  ABŞ Bubba Uatson[q] 278 −10
2013 Avstraliya  Avstraliya Adam Skott[r] 279 −9
2014 ABŞ  ABŞ Bubba Uatson 280 −8
2015 ABŞ  ABŞ Cordan Sfed 270 −18
2016 İngiltərə  İngiltərə Denni Uillett 283 −5
2017   İspaniya Serqiya Qarsiya[s] 279 −9
2018 ABŞ  ABŞ Petrik Rid 273 −15

Çoxsaylı çempionlarRedaktə

Oyunçu Qalibiyyətlər İllər
  Cek Niklaus 6 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986
  Arnold Palmer 4 1958, 1960, 1962, 1964
  Tayqer Vuds 4 1997, 2001, 2002, 2005
  Cimmi Demaret 3 1940, 1947, 1950
  Sem Snid 3 1949, 1952, 1954
  Qeri Pleyer 3 1961, 1974, 1978
  Nik Faldo 3 1989, 1990, 1996
  Fil Miklson 3 2004, 2006, 2010
  Horton Smit 2 1934, 1936
  Bayron Nelson 2 1937, 1942
  Ben Hoqan 2 1951, 1953
  Tom Uatson 2 1977, 1981
  Sevi Ballesteros 2 1980, 1983
  Bernhard Lanqer 2 1985, 1993
  Ben Krenşau 2 1984, 1995
  Xose Mariya Olazabal 2 1994, 1999
  Bubba Uatson 2 2012, 2014

Ölkələrə görəRedaktə

Ölkə Qalibiyyətlər Qaliblər
ABŞ  ABŞ 60 37
Cənubi Afrika Respublikası  Cənubi Afrika Respublikası 5 3
İspaniya  İspaniya 5 3
İngiltərə  İngiltərə 4 2
Almaniya  Almaniya 2 1
Şotlandiya  Şotlandiya 1 1
Uels  Uels 1 1
Fici  Fici 1 1
Kanada  Kanada 1 1
Argentina  Argentina 1 1
Avstraliya  Avstraliya 1 1

QeydlərRedaktə

İstinadlarRedaktə

  1. 1 2 3 4 5 6 "Masters records". Masters. 2012-08-13 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  2. "Masters". Executive Golf & Leisure. 2013-12-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  3. "Augusta's Special Aura". BBC Sport. 5 aprel 2012. 2003-12-17 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  4. "The Masters". Your Golf Travel. 2008-05-15 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  5. "US Masters: Did You Know?". BBC Sport. 2001-04-02. 22 aprel 2018 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  6. "Jordan Spieth, 21, leads Masters wire to wire for 1st major win". ESPN. 2015-12-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-04-14.
  7. 1 2 "Scoring". BBC Sport. 16 sentyabr 2005. 22 aprel 2018 tarixində arxivləşdirilib. (#parameter_ignored_suggest)
Mənbə

Xarici keçidlərRedaktə