Təhlükədə olan Ümumdünya irsi siyahısı

Təhlükədə olan Dünya İrsinin siyahısı (ing. List of World Heritage Sites in danger) — 1972-ci ildə Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Elm, Təhsil və Mədəniyyət üzrə ixtisaslaşmış qurumu (YUNESKO) tərəfindən yayımlanan Ümumdünya İrs Konvensiyasının 11.4-cü maddəsinə uyğun olaraq Dünya İrsi Komitəsi tərəfindən tərtib edilmişdir. Siyahının məqsədi beynəlxalq məlumatlılığı artırmaq və təhdidlərə qarşı tədbirlər görməkdir.[1]

Ölkələrə görə Təhlükədə olan Dünya İrsinin siyahısı. Rəngi ilə göstərilən ərazilərin sayı:
     Altı və ya daha çox     Beş ərazi     Dörd ərazi     Üç ərazi     İki ərazi     Bir ərazi

Siyahıya əsasən ümumdünya mədəni və təbii irsin qorunması haqqında Konvensiya çərçivəsində maliyyə yardımının ayrılması ilə Dünya İrs obyektlərinin qorunub saxlanılması üzrə əhəmiyyətli işlərin görülməsi deməkdir.[2]

Obyektin Təhlükədə olan Dünya İrsi Siyahısına daxil edilməzdən əvvəl onun vəziyyətinin qiymətləndirilməsi aparılır və iştirak edən iştirakçı dövlətlə əməkdaşlıqda düzəliş tədbirləri üçün potensial proqram hazırlanır. Yazı haqqında yekun qərar Komitə tərəfindən qəbul edilir. Siyahıdakı əmlaklar üçün komitə tərəfindən Dünya İrsi Fondundan maliyyə dəstəyi ayrıla bilər.[3][4] Mühafizə vəziyyəti hər il nəzərdən keçirilir,[5] komitə sonradan da əlavə tədbirlər tələb edə bilər, obyekt şərtləri ödəmədiyi təqdirdə ya Təhlükədə olan Dünya İrsi Siyahısından və ya Ümumdünya İrsi Siyahısından çıxarılması imkanı nəzərdən keçirilir.[6]

2019-cu ilin iyul ayından etibarən nəsli kəsilmək təhlükəsi altında olan Dünya İrsi siyahısında 53 obyekt (17 təbii, 36 Mədəni) var. YUNESKO-nun məlumatına görə, sadalanan obyektlərin 21-i ərəb dövlətlərində (onlardan 6-sı Suriyada və 5-i Liviyada), 16-sı Afrikada (bunlardan 5-i Konqo Demokratik Respublikasında), 6-sı Latın AmerikasıKarib hövzəsində, 6-sı AsiyaSakit Okeanda, 4-ü isə AvropaŞimali Amerikada yerləşir. Nəsli kəsilmək təhlükəsi altında olan təbii obyektlərin əksəriyyəti (12) Afrikada yerləşir.[7][8]

Hal-hazırda siyahıda olan yerlərRedaktə

Ad Şəkil Yer Meyarlar Area
İl Təhlükə altında Səbəb İstinad
Əbu Mina   EgyAbusir,
Misir  Misir
30°50′30″ şm. e. 29°39′50″ ş. u.
Mədəni:
(iv)
182 (450) 1979 2001– Gildən hazırlanan heykəllər suya məruz qaldıqda dağılması [9][10]
[11]
Air və Tenere milli təbiət qoruğu   Niger1Arlit Departmenti,
Niger  Niger
18°17′ şm. e. 8°00′ ş. u.
Təbii:
(vii), (ix), (x)
7,736,000 (19,120,000) 1991 1992– Bölgədəki hərbi münaqişə və vətəndaş qarışıqlıqları, həmçinin vəhşi heyvanların və bitki örtüyünün azalması [12][13]
Hələb   Hələb mühafəzəsi,  
36°14′ şm. e. 37°10′ ş. u.
Mədəni:
(iii)(iv)
350 (860) 1986 2013– Suriyadakı vətəndaş müharibəsi zamanı bölgədəki bir çox tarixi abidələr talan edildi və məhv edildi. [14]
Bosra   Dəra mühafəzəsi,  
32°31′05″ şm. e. 36°28′54″ ş. u.
Mədəni:
(i)(iii)(vi)
1980 2013– Suriyadakı vətəndaş müharibəsi zamanı bölgədəki bir çox tarixi abidələr məhv edildi. [15]
Dəməşq   Şam,  
33°30′41″ şm. e. 36°18′23″ ş. u.
Mədəni:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
86 (210) 1979 2013– Suriyadakı vətəndaş müharibəsi, qiyamçıların atışları və əsasən də minaların atılması binaların bünövrəsini təhlükə altına qoydu. [16]
Şimali Suriyanın qədim kəndləri    
36°20′03″ şm. e. 36°50′39″ ş. u.
Mədəni:
(iii)(iv)(v)
12,290 (30,400) 2011 2013– Suriya vətəndaş müharibəsi, bəzi üsyançılar tərəfindən tutuldu. İslamçı qruplar tərəfindən isə talan edildi və söküldü. [17]
Kirena   LibJebel Akdar,
Liviya  Liviya
32°49′30″ şm. e. 21°51′30″ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (vi)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1982 2016– Liviyada vətəndaş müharibəsi zamanı regionda bir çox tarixi abidələr talan edilmiş və məhv edilmişdir. [18][19]
Leptis-Maqna   LibƏl-Xums,
Liviya  Liviya
32°38′18″ şm. e. 14°17′35″ ş. u.
Mədəni:
(i), (ii), (iii)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1982 2016– Liviyada vətəndaş müharibəsi zamanı bir çox tarixi abidələr məhv edilmişdir. [19][20]
Sabrata   LibSabrata,
Liviya  Liviya
32°48′19″ şm. e. 12°29′06″ ş. u.
Mədəni:
(iii)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1982 2016– Liviya vətəndaş müharibəsi (2011) [19][21]
Aşşur   IraqSəlahəddin mühafəzəsi,
İraq  İraq
35°27′24″ şm. e. 43°15′45″ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv)
70 (170) 2003 2003– İraqdakı müharibədən sonra bu sahəni qismən su basması, planlaşdırılmış su anbarının tikilməsinin isə yeni administrasiya tərəfindən dayandırılması., lazımi qorunmanın olmaması. [22][23]
Çan-Çan   PerLa Libertad (region),
Peru  Peru
8°06′40″ c. e. 79°04′30″ q. u.
Mədəni:
(i), (iii)
600 (1,500) 1986 1986– Təbii eroziya [24][25]
Potosi    

19°35′01″ c. e. 65°45′11″ q. u.

Mədəni:

(ii), (iv), (vi)

11,810 (29,200) 1987 2014– Faydalı qazıntılar çıxarılması. [26]
Koro   VenFalkon,
Venesuela  Venesuela
11°25′ şm. e. 69°40′ q. u.
Mədəni:
(iv), (v)
107 (260) 1993 2005– 2004-cü ilin noyabrından 2005-ci ilin fevral ayına qədər yağan güclü yağış səbəbindən çox sayda quruluşa ziyan dəydi, həmçinin sahənin dəyərinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərə biləcək çimərlik yolu və şəhərə giriş qapısı inşa edildi. [27][28]
Krak de Şevalye   Hüms mühafəzəsiƏl-Laziqiyyə mühafəzəsi Governorates,  
34°46′54″ şm. e. 36°15′47″ ş. u.
Mədəni:
(ii)(iv)
9 (22) 2006 2013– İslamçı qruplar tərəfindən keçirilən Suriya Vətəndaş Müharibəsi, Suriya Ərəb Ordusu və Hizbullah döyüşçüləri tərəfindən geri alındı. [29]
Bamiyan Budda heykəlləri AfgBamyan vilayəti,
Əfqanıstan  Əfqanıstan
34°49′55″ şm. e. 67°49′36″ ş. u.
Mədəni:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
159 (390) 2003 2003– Budda heykəllərinin dağılması təhlükəsi, ərazilərin talan edilməsi və qanunsuz qazıntılar kimi təhlükələr. [30][31]
Şərqi Rennel   Solomon IslandRennell və Bellona,
Solomon adaları  Solomon adaları
11°40′59″ c. e. 160°10′59″ ş. u.
Təbii:
(ix)
37,000 (91,000) 1998 2013– Torpaq sahələrinin zədələnməsi və yerli ekosistemə təsiri [32]
Everqleyds Milli Parkı   United StatesFlorida,
ABŞ  ABŞ
25°19′ şm. e. 80°56′ q. u.
Təbii:
(viii), (ix), (x)
592,920 (1,465,100) 1979 1993–2007, 2010– Endro qasırğasının vurduğu zərər, kənd təsərrüfatı və şəhər inkişafı nəticəsində suyun axması [33][34]
[35]
Panamanın Karib sahilindəki istehkamlar   PanKolon (əyalət),
Panama  Panama
9°33′14″ şm. e. 79°39′21″ q. u.
Mədəni:
(i), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1980 2012– Ekoloji amillər, texniki xidmətin olmaması və şəhərsalma. [36][37]
[[Qaramba Milli Parkı]   DemOrientale (əyalət),
Konqo Demokratik Respublikası  Konqo Demokratik Respublikası
4°00′ şm. e. 29°15′ ş. u.
Təbii:
(vii), (x)
500,000 (1,200,000) 1980 1984–1992, 1996– Şimali Ağ Rinokeros əhalisinin azalması (1984) [38][39]
[40]
Hatra IrqNeynəvə mühafəzəsi,
İraq  İraq
35°35′17″ şm. e. 42°43′06″ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv), (vi)
324 (800) 1985 2015– Silahlı qruplar hücumu [41]
Əl Xəlil   Pal
Fələstin  Fələstin
31°31′27″ şm. e. 35°06′32″ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iv), (vi)
20.6 (51) 2017 2017– [42]
Şehrisabz   UzbQaşqadərya vilayəti,
Özbəkistan  Özbəkistan
39°03′ şm. e. 66°50′ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv)
240 (590) 2000 2016– Orta əsr məhəllələrdə binaların dağıdılması və davamlı şəhər inkişafı. [43][44]
Vyana   Aut
Vyana, Avstriya  Avstriya
48°12′ şm. e. 16°22′ ş. u.
Mədəni:
(ii)(iv)(vi)
371 (920) 2001 2017– Yeni yüksək mərtəbəli layihələr [45]
Zəbid YemEl Hudeyde,
Yəmən  Yəmən
14°12′ şm. e. 43°19′ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iv), (vi)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1993 2000– Dövlətin tələbi ilə tarixi binaların vəziyyətinin pisləşməsi. [46][47]
Kaliforniya körfəzi MexicoNayarit,
 
27°38′ şm. e. 112°33′ q. u.
Təbii:
(vii), (ix), (x)
688,558 (1,701,460) 2005 2019– Körfəzdə endemik dəniz dalğası [48][49]
Kahuzi-Byeqa Milli Parkı DemCənubi Kivu
Konqo Demokratik Respublikası  Konqo Demokratik Respublikası
2°30′ c. e. 28°45′ ş. u.
Təbii:
(x)
600,000 (1,500,000) 1980 1997– Meşələrdə ağacların kəsilməsi, ov, həmçinin müharibələr və mülki çəkişmələr [50][51]
Turkana Gölü Milli Parkları KenKeniya  Keniya
3°03′08″ şm. e. 36°30′13″ ş. u.
Təbii:
(viii)(x)
161,485 (399,040) 1997 2018– Çay daşqınları [52][53]
Liverpul Limanı United KingdomLiverpul
England,
Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
53°24′24″ şm. e. 2°50′40″ q. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv)
136 (340) 2004 2012– Liverpul Suları adı altında tarixi quraqlıq ərazilərinin yenidən qurulması təklif olunur. [54][55]
Manova Qounda Sent-Floris Milli Parkı   CenBamingui-Bangoran,
Mərkəzi Afrika Respublikası  Mərkəzi Afrika Respublikası
9°00′ şm. e. 21°30′ ş. u.
Təbii:
(ix), (x)
1,740,000 (4,300,000) 1988 1997– Mal-qaranın və brakonyerlikin qanunsuz otarılması [56][57]
Cam minarəsi   AfgQövr vilayəti,
Əfqanıstan  Əfqanıstan
34°23′48″ şm. e. 64°30′58″ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv)
70 (170) 2002 2002– Qanuni müdafiənin olmaması, mühafizə tədbirinin və ya idarəetmə planının olmaması [58][59]
Kosovadakı orta əsr abidələri   Kosovo
42°39′40″ şm. e. 20°15′56″ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv)
2.88 (7.1) 2004 2006– Hüquqi müdafiənin və idarəetmənin olmaması, siyasi qeyri-sabitlik və təhlükəsizlik [60][61]
Nimba dağı Təbiət Qoruğu   Cot
Qvineya  Qvineya*
7°36′ şm. e. 8°23′ q. u.
Təbii:
(ix), (x)
18,000 (44,000) 1981 1992– Dünya İrsi Saytının bir hissəsində dəmir filizi qazandırması və saytın Qvineya hissəsinə çox sayda qaçqın axını [62][63]
Nan-Madol   Micronesia
Şablon:Flaqifikasiya/Micronesia
6°50′23″ şm. e. 158°19′51″ ş. u.
Mədəni:
(i), (iii), (iv), (vi)
76.7 (190) 2016 2016– Mövcud quruluşların aşılmasına və sökülməsinə kömək edən su yollarının çöküntüsünün davam etməsi. [64][65]
Niokolo-Koba Milli Parkı   SenSeneqal  Seneqal
13°00′ şm. e. 12°40′ q. u.
Təbii:
(x)
913,000 (2,260,000) 1981 2007– Mülkiyyətin deqradasiyası, məməlilərin aşağı sayı, idarəetmə problemləri və təklif olunan bəndin Qambiya çayına təsiri [66][67]
Okapi Vəhşi Təbiət Qoruğu   Dem Şərq əyalətləri,
Konqo Demokratik Respublikası  Konqo Demokratik Respublikası
2°00′ şm. e. 28°30′ ş. u.
Təbii:
(x)
1,372,625 (3,391,830) 1996 1997– Ərazidə silahlı qarşıdurma nəticəsində park obyektlərinin talan edilməsi və fillərin öldürülməsi [68][69]
Qədim şəhər (Qüds)   JerYerusəlim dairəsi
(no nation named by UNESCO)[qeyd 1]
31°46′36″ şm. e. 35°14′03″ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (vi)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1981 1982– İdarə olunmayan şəhər inkişafı, turizm səbəbindən qorunma vəziyyətinin ümumi pisləşməsi və texniki xidmətin olmaması. [70][71][72]
Sana YemSanaa Qubernatorluğu,
Yəmən  Yəmən
15°21′20″ şm. e. 44°12′29″ ş. u.
Mədəni:
(iv), (v), (vi)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1986 2015– Yəmən Vətəndaş Müharibəsi [73]
Qədamis   LibQədamis,
Liviya  Liviya
30°08′00″ şm. e. 9°30′00″ ş. u.
Mədəni:
(v)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1986 2016– Liviya vətəndaş müharibəsi (2011) və silahlı qrupların olması talanı [19][74]
Djenne   MalDjenne,
Mali  Mali
13°54′23″ şm. e. 4°33′18″ q. u.
Mədəni:
(iii), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1988 2016– Regionda təhlükəsizliyin olmaması, tarixi şəhərin yox olması, urbanizasiya və eroziya. [75][76]
Battir   Pal
Battir, Fələstin  Fələstin
31°43′11″ şm. e. 35°07′50″ ş. u.
Mədəni:
(iv)(v)
349 (860) 2014 2014– İsrailin Qərb Sahili maneəsi [77][78]
Şibam YemHadramaut mühafəzəsi,
Yəmən  Yəmən
15°55′37″ şm. e. 48°37′36″ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv), (v)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1982 2015– Silahlı qarşıdurmanın potensial təhlükəsi, mühafizə və idarəetmə problemlərini çətinləşdirir [73]
Atsinananın yağışlı meşələri MadEastern Madagascar,
Madaqaskar  Madaqaskar
14°28′ c. e. 49°42′ ş. u.
Təbii:
(ix), (x)
479,660 (1,185,300) 2007 2010– Qanunsuz giriş və nəsli kəsilməkdə olan lemurların ovlanması [79][80]
Rio-Platano   HonLa Mosquitia,
Honduras  Honduras
15°44′40″ şm. e. 84°40′30″ q. u.
Təbii:
(vii), (viii), (ix), (x)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1982 1996–2007, 2011– Balıqçılıq və torpaq işğalı, əsasən qanunun pisləşməsi və narkotik alverçilərinin olması ilə əlaqədardır [81][82]
Akakus dağları   LibFəzzan,
Liviya  Liviya
24°50′ şm. e. 10°20′ ş. u.
Mədəni:
(iii)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1985 2016– Liviya Vətəndaş Müharibəsi, silahlı qrupların talanı [19][83]
Salonqa Milli Parkı   DemBandundu vilayəti,
Konqo Demokratik Respublikası  Konqo Demokratik Respublikası
2° c. e. 21° ş. u.
Təbii:
(vii), (ix)
3,600,000 (8,900,000) 1984 1999– Mülki qaydanın pozulması [84][85]
[86]
Samərra   IraqSəlahəddin mühafəzəsi,
İraq  İraq
34°12′ şm. e. 43°52′ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv)
15,058 (37,210) 2007 2007– İraq müharibəsindən sonra təhlükəsizlik vəziyyəti və ya dövlət nəzarətinin olmaması [87][88]
Selous Ehtiyat Qoruğu   Tanzania ,

9°00′ c. e. 37°24′ ş. u.

Təbii:

(ix), (x)

5,120,000 (12,700,000) 1982 2014– Faydalı qazıntıların kəşfiyyatı və hasilatı, böyük infrastruktur layihələri [89]
Palmira   Hüms mühafəzəsi,  
34°33′15″ şm. e. 38°16′00″ ş. u.
Mədəni:
(i)(ii)(iv)
0.36 (0.89) 1980 2013– Suriya vətəndaş müharibəsi, İslam Dövləti terror təşkilatı (İŞİD) tərəfindən ələ keçirildi. [90]
Timbuktu   MaliTimbuktu,
 
16°46′24″ şm. e. 2°59′58″ q. u.
Mədəni:
(ii), (iv), (v)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1988 2012– İslamçı qrupları tərəfindən talan edildi. [91][92]
Askia türbəsi   MaliQao,
 
16°17′23″ şm. e. 0°02′40″ q. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv)
4.24 (10.5) 2004 2012– İslamçı qrupları tərəfindən zərər gördü. [92][93]
Kasubidə Buqanda Krallarının məzarları   UgandaKampala,
Uqanda  Uqanda
0°19′45″ şm. e. 32°33′12″ ş. u.
Mədəni:
(i), (iii),
(iv), (vi)
27 (67) 2001 2010– 2010-cu ilin martında yanğın nəticəsində məhv olması [94][95]
[Sumatra tropik yağış meşəsi irsi]]   IndonesiaSumatra,
İndoneziya  İndoneziya
02°30′ c. e. 101°30′ ş. u.
Təbii:
(vii), (ix), (x)
2,595,124 (6,412,690) 2004 2011– Qanunsuz meşəqırma və bu vasitə ilə yol tikintisi planları. [96][97]
Virunqa Milli Parkı   DemŞimali Kivu
and Şərq əyalətləri,
 
0°55′ şm. e. 29°10′ ş. u.
Təbii:
(vii), (viii), (x)
800,000 (2,000,000) 1979 1994– Ruanda vətəndaş müharibəsi səbəbindən qaçqın axını nəticəsində meşələrin qırılması. [98][99]

Daha əvvəl sadalanan yerlərRedaktə

Daha əvvəl təhlükə altında olan kimi siyahıya alınmış bir sıra tikililər və yerlər var ki, daha sonradan təbiətin idarə edilməsi və mühafizəsi qənaət etdikdən sonra siyahıdan çıxarılmışdır. Everqleyds Milli Parkı 1993-2007-ci illərdə və 2010-cu ildən bəri yenidən siyahıya alındı.

     Ümumdünya İrsi Syahısında yer verildi      Ümumdünya İrsi Siyahısından çıxarıldı

Ad Şəkil Yer Meyarlar Area İl Təhlükə altında Səbəb İstinad
Anqkor   Kamboca  Kamboca
13°26′ şm. e. 103°50′ ş. u.
Mədəni:
(i), (ii), (iii), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
1992 1992–2004 Kitabə yazıldığı zaman, Kamboca 1980-ci illərdə vətəndaş müharibəsindən sonra BMT-nin nəzarəti altında idi. [100][101]
[102]
Baqrati məbədiGelati monastırı   Georİmereti,
Gürcüstan  Gürcüstan
42°15′44″ şm. e. 42°42′59″ ş. u.
Mədəni:
(iv)
7.87 (19.4) 1994 2010–2017 Geri dönməz müdaxilələrə səbəb olacaq böyük yenidənqurma layihəsi. Ərazinin sərhədləri 2017-ci ildə dəyişdirildi. Baqrati məbədi yenidən qurulandan sonra Dünya İrsi Yerləri siyahısından çıxarıldı, lakin Gelati monastırı siyahıda qaldı. [103][104][105]
Bahla Qalası   Oman  Oman
22°58′ şm. e. 57°18′ ş. u.
Mədəni:
(iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
1987 1988–2004 Torpaq strukturlarının deqradasiyası [106][107]
[108][109]
Ərqebəm qalası   IranKirman ostanı,
İran  İran
29°07′01″ şm. e. 58°22′07″ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv), (v)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 2004 2004–2013 2003-cü il Bam zəlzələsi nəticəsində dəyən ziyandan [110][111][112]
Beliz Bariyer Qoruğ Sistemi   BelBeliz  Beliz
17°19′ şm. e. 87°32′ q. u.
Təbii:
(vii), (ix), (x)
96,300 (238,000) 1996 2009–2018 Manqrov ağaclarının kəsilməsi və həddindən artıq inkişaf [113][114][115]
Doğuş Kilisəsi   Pal
Betlehəm, Fələstin  Fələstin
31°42′16″ şm. e. 35°12′27″ ş. u.
Mədəni:
(iv), (vi)
2.98 (7.4) 2012 2012–2019 Su sızması nəticəsində ziyan [116][117][118]
Butrinti   Albaniya  Albaniya
39°45′ şm. e. 20°01′ ş. u.
Mədəni:
(iii)
3,980 (9,800) 1992 1997–2005 İdarəetmə və konservasiya nəticəsində yaranan ziyanlar [119][120]
[121]
Köln kafedralı Şimali Reyn-Vestfaliya, Almaniya  Almaniya
50°56′29″ şm. e. 6°57′29″ ş. u.
Mədəni:
(i), (ii), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
1996 2004–2006 Hündürmərtəbəli bina planı [122][123]
[124]
Komoye Milli Parkı   CotŞablon:Flaqifikasiya/Côte d'Ivoire
9°10′ şm. e. 3°40′ q. u.
Təbii:
(ix), (x)
1,150,000 (2,800,000) 1983 2003–2017 Vətəndaş iğtişaşları və effektiv idarəetmə mexanizmlərinin olmaması [125][126]
Cuc milli parkı   Seneqal  Seneqal
16°30′ şm. e. 16°10′ q. u.
Təbii:
(vii), (x)
16,000 (40,000) 1981 1984–1988, 2000–2006 Aşağı axın bəndinin tikinti planı ilə uzunmüddətli təhlükə (1984) [39][127]
[128][129]
[130][131]
Drezden Elbe Vadisi   Saksoniya, Almaniya  Almaniya
51°03′ şm. e. 13°49′ ş. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv), (v)
1,930 (4,800) 2004 2006–2009 Mədəni mənzərənin əsas ərazisindəki Valdşlyosxen körpüsünün inşaat planları. Körpü 2007-ci ilin sonunda tikinti başlandıqdan sonra 2009-cu ildə Dünya İrsi Yerləri siyahısından çıxarıldı [132][133]
Dubrovnik   Xorvatiya  Xorvatiya
42°38′25″ şm. e. 18°06′30″ ş. u.
Mədəni:
(i), (iii), (iv)
97 (240) 1979 1991–1998 Xorvatiya müharibəsi [134][135]
[136]
Lahorda Şalimar bağları   PakPəncab (Pakistan),
Pakistan  Pakistan
31°35′25″ şm. e. 74°18′35″ ş. u.
Mədəni:
(i), (ii), (iii)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1981 2000–2012 Pakistan hökumətinin tələbi ilə bir yol lahiyəsi [137][138]
Qalapaqos adaları   Ekvador  Ekvador
0°40′ c. e. 90°30′ q. u.
Təbii:
(vii), (viii), (ix), (x)
14,066,514 (34,759,110) 1978 2007–2010 Müxtəlif təhlükələr, yad növlərin gətirilməsi imkanlarının kifayət qədər qarşısının alınması, mühafizə orqanlarının və parkın idarə edilməsi üçün kifayət qədər vəsait ayrılmaması, çox sayda qanunsuz immiqrantın olması, turizmin sürətli nəzarətsiz böyüməsi [139][140]
[141][142]
Hampi Hindistan  Hindistan
15°20′06″ şm. e. 76°27′43″ ş. u.
Mədəni:
(i), (iii), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
1986 1999–2006 Hampinin qorunan arxeoloji ərazilərində iki kabel asma körpünün qismən qurulması, ərazinin bütövlüyünə və orijinallığına təhlükə yaradır [143][144]
[145]
Msxeta   GeorGürcüstan  Gürcüstan
41°50′32″ şm. e. 44°43′16″ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1994 2009–2016 İdarəetmənin və şəhərsalmanın pisləşməsi [146][147]
Hamberston və Santa-Laura Mədəni   ChilÇili  Çili
20°12′30″ c. e. 69°47′40″ q. u.
Mədəni:
(ii), (iii), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 2005 2005–2019 40 ildir təmirə ehtiyac olmadığı üçün strukturların artıq kövrək olması [148][149][150]
İşkyol Milli Parkı   Bizerta, Tunis  Tunis
37°10′ şm. e. 9°40′ ş. u.
Təbii:
(x)
12,600 (31,000) 1980 1996–2006 Əraziyə şirin su axını məhdudlaşdıran və gölün, bataqlığın artmasına səbəb olan bəndlərin inşası, köçən quşların sayının azalması [151][152]
[153]
İquasu National Parkı   Parana ştatı, Braziliya  Braziliya
25°41′ c. e. 54°26′ q. u.
Təbii:
(vii), (x)
170,086 (420,290) 1986 1999–2001 Qanunsuz açılan yol İquasu çayı üzərindəki bəndlər. [86][154]
[155]
Kathmandu Valley   Kathmandu Valley, Nepal  Nepal
27°42′14″ şm. e. 85°18′31″ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv), (vi)
167 (410) 1979 2003–2007 Partial or substantial loss of the traditional elements of six out of seven monument zones and resulting general loss of authenticity and integrity of the whole property. [156][157]
[158]
Los Katíos National Park   Antioquia and Chocó, Kolumbiya  Kolumbiya
7°40′ şm. e. 77°00′ q. u.
Təbii:
(ix), (x)
72,000 (180,000) 1994 2009–2015 Deforestation, illegal fishing and hunting. Removed following significant improvements to Park management [159]
Manas Vəhşitəbiət Parkı Assam, Hindistan  Hindistan
26°30′ şm. e. 91°51′ ş. u.
Təbii:
(vii), (ix), (x)
39,100 (97,000) 1985 1992–2011 Brakonyerlik, parkın infrastrukturuna ziyan vururdu və 1992-ci ildə Bodo qəbiləsinin hücumundan sonra Hindistan kərgadanı bəzi növlərin sayının azalması. [160][161]
[162]
Kotorun təbii, mədəni və tarixi rayonu   Kotor körfəzi, Kotor Monteneqro  Monteneqro
42°29′ şm. e. 18°42′ ş. u.
Mədəni:
(i), (ii), (iii), (iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
1979 1979–2003 15 aprel 1979-cu ildəki zəlzələdən sonra ziyan [163][164]
[165]
Nqoronqoro Qoruma Sahəsi   Tanzaniya  Tanzaniya
3°11′ c. e. 35°32′ ş. u.
Təbii:
(iv), (vii), (viii), (ix), (x)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
1978 1984–1989 Mühafizə statusunun azalması [166][167]
[168]
Plitviçka Gölləri Milli Parkı   Xorvatiya  Xorvatiya
44°53′ şm. e. 15°37′ ş. u.
Təbii:
(vii), (viii), (ix)
19,200 (47,000) 1979 1992–1997 Xorvatiya İstiqlal Müharibəsi səbəbi [169][170]
[171]
Filippin Kordillerasındakı düyü terrasları   Phi
Filippin  Filippin
16°55′ şm. e. 121°03′ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv), (v)
500,000 (1,200,000) 1995 2001–2012 Sistemli monitorinq proqramının və ya hərtərəfli idarəetmə planının olmaması [172][173]
Abomey Kral sarayları   Zu departamenti, Benin  Benin
7°11′26″ şm. e. 1°59′36″ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv)
48 (120) 1985 1985–2007 Uyğun olmayan bərpa səbəbindən ümumi pisləşmə vəziyyəti [174][175]
[176][177]
Kilva Kisivani TanTanzaniya  Tanzaniya
8°57′28″ c. e. 39°31′22″ ş. u.
Mədəni:
(iii)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000 1981 2004–2014 Eroziya və ya bitki kimi müxtəlif amillər səbəbiylə ərazidə vəziyyətin davamlı pisləşməsi [178][179]
Ruvenzori dağları Milli Parkı   Uqanda  Uqanda
0°13′ şm. e. 29°55′ ş. u.
Təbii:
(vii), (ix)
99,600 (246,000) 1994 1999–2004 Təhlükəsizlik vəziyyəti və parkın əksər hissəsinə nəzarətin olmaması [86][180]
[181]
Sanqay Milli Parkı   Ekvador  Ekvador
1°50′ c. e. 78°20′ q. u.
Təbii:
(vii), (viii), (ix), (x)
271,925 (671,940) 1983 1992–2005 Böyük brakonyerlik, qanunsuz mal-qaranın otarılması, yolların tikintisi layihəsi [182][183]
[184]
Simien Milli Parkı   EthAmhara regionu,
Efiopiya  Efiopiya
13°11′ şm. e. 38°04′ ş. u.
Təbii:
(vii), (x)
22,000 (54,000) 1978 1996–2017 [185][186]
Srebırna (təbiət qoruğu)   Srebarna, Silistra vilayəti, Bolqarıstan  Bolqarıstan
44°06′50″ şm. e. 27°04′40″ ş. u.
Təbii:
(x)
638 (1,580) 1983 1992–2003 Mövsümi daşqının və kənd təsərrüfatının istifadəsinin qarşısının alınmaması [187][188]
[189]
Timbuktu   Mali  Mali
16°46′24″ şm. e. 2°59′58″ q. u.
Mədəni:
(ii), (iv), (v)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
1988 1990–2005 Qum təhlükəsi [190][191]
[192]
Tipasa   Tipaza vilayəti, Əlcəzair  Əlcəzair
36°35′39″ şm. e. 2°26′36″ ş. u.
Mədəni:
(iii), (iv)
52 (130) 1982 2002–2006 Ərazinin və onun bufer zonasının bütövlüyünə təsir edən qeyri-kafi təmir [193][194]
[195]
İçərişəhər ilə Şirvanşahlar sarayıQız qalası (Bakı)   Bakı, Azərbaycan  Azərbaycan
40°21′59″ şm. e. 49°50′07″ ş. u.
Mədəni:
(iv)
&-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.000000
2000 2003–2009 2000-ci il Bakı zəlzələsi zamanı dəymiş zərər, şəhər inkişafı və təbiətin qorunması üçün qeyri-adekvat səylər [196]
Duz mədəni (Veliçka)   Veliçka,Polşa  Polşa
49°58′45″ şm. e. 20°03′50″ ş. u.
Mədəni:
(iv)
969 (2,390) 1978 1989–1998 Rütubət problemi [168][197]
[198]
Yellouston Milli Parkı Vayominq, Montana, və Aydaho, ABŞ  ABŞ
44°30′ şm. e. 110°50′ q. u.
Təbii:
(vii), (viii), (ix), (x)
898,349 (2,219,870) 1978 1995–2003 Parkın hissələrində kanalizasiya suları və tullantıların çirklənməsi ilə əlaqəli təhlükələr müəyyən edilmişdir [199][200]
[201]

İstinadlarRedaktə

  1. "Convention concerning the protection of the World Cultural and Natural Heritage" (PDF). UNESCO. səh. 6. İstifadə tarixi: 10 December 2010.
  2. "List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 10 December 2010.
  3. Chape, Spalding və Jenkins, 2008. səh. 87
  4. Timothy, Nyaupane, 2009. səh. 83
  5. IUCN, 2009. səh. 2–3
  6. "Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention" (PDF). UNESCO. January 2008. İstifadə tarixi: 10 December 2010.
  7. "List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 10 July 2019.
  8. "World Heritage List Statistics". UNESCO. İstifadə tarixi: 10 July 2019.
  9. "Abu Mena". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  10. "Abu Mena–Threats to the Site (2001)". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 August 2010.
  11. 25th session, 2001. səh. 134
  12. "Air and Ténéré Natural Reserves". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  13. 16th session, 1992. səh. 29
  14. "Ancient City of Aleppo". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 August 2011.
  15. "Ancient City of Bosra". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 August 2011.
  16. "Ancient City of Damascus". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 August 2011.
  17. "Ancient Villages of Northern Syria". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 August 2011.
  18. "Archaeological Site of Cyrene". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  19. 1 2 3 4 5 "Libya's five World Heritage sites put on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 July 2016. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  20. "Archaeological Site of Leptis Magna". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  21. "Archaeological Site of Sabratha". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  22. "Ashur (Qal'at Sherqat)". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  23. 27th session, 2003. səh. 123–124
  24. "Chan Chan Archaeological Zone". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  25. "World Heritage Committee: Tenth session" (PDF). UNESCO. səh. 6. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  26. Centre, UNESCO World Heritage. "City of Potosí". whc.unesco.org (ingilis). İstifadə tarixi: 2018-03-30.
  27. "Coro and its Port". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  28. 29th session, 2005. səh. 102–103
  29. "Crac des Chevaliers and Qal'at Salah El-Din". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 August 2011.
  30. "Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  31. 27th session, 2003. səh. 122–123
  32. World Heritage Committee. "World Heritage Committee inscribes East Rennell on the List of World Heritage in Danger". United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. İstifadə tarixi: 13 August 2013.
  33. "Everglades National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  34. "World Heritage Committee: Seventeenth session" (PDF). UNESCO. 20–21. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  35. 34th session, 2010. səh. 82–83
  36. "Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo-San Lorenzo". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 October 2012.
  37. "Panamanian fortifications inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 October 2012.
  38. "Garamba National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  39. 1 2 8th session, 1984. səh. 18
  40. 20th session, 1996. səh. 32
  41. World Heritage Committee. "The Iraqi site of Hatra added to the List of World Heritage in Danger". United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. İstifadə tarixi: 14 July 2015.
  42. "World Heritage Committee inscribes new site and approves extension of existing site on UNESCO's World Heritage List". UNESCO. İstifadə tarixi: 7 July 2017.
  43. "Historic Centre of Shakhrisyabz". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  44. "Historic Centre of Shakhrisyabz, Uzbekistan, added to List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 July 2016. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  45. "Historic Centre of Vienna inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 6 July 2017.
  46. "Historic Town of Zabid". UNESCO. İstifadə tarixi: 3 December 2010.
  47. 24th session, 2000. səh. 26–27
  48. "Islands and Protected Areas of the Gulf of California". UNESCO. İstifadə tarixi: 8 July 2019.
  49. "The Islands and Protected Areas of the Gulf of California (Mexico) inscribed on the List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 8 July 2019.
  50. "Kahuzi-Biega National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  51. 21st session, 1997. səh. 19–20
  52. "Lake Turkana National Parks". UNESCO. İstifadə tarixi: 30 June 2018.
  53. "Lake Turkana National Parks (Kenya) inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 30 June 2018.
  54. "Liverpool – Maritime Mercantile City". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 October 2012.
  55. "World Heritage Committee places Liverpool on List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 October 2012.
  56. "Manovo-Gounda St Floris National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  57. 21st session, 1997. səh. 18–19
  58. "Minaret and Archaeological Remains of Jam". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  59. "World Heritage Committee: Twenty-sixth session" (PDF). UNESCO. səh. 55. (#text_ignored)
  60. "Medieval Monuments in Kosovo". UNESCO. İstifadə tarixi: 3 December 2010.
  61. 30th session, 2006. səh. 157–158
  62. "Mount Nimba Strict Nature Reserve". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  63. 16th session, 1992. səh. 26–28
  64. "Nan Madol: Ceremonial Centre of Eastern Micronesia". UNESCO. İstifadə tarixi: 18 July 2016.
  65. "Four sites inscribed on UNESCO's World Heritage List". UNESCO. 15 July 2016. İstifadə tarixi: 18 July 2016.
  66. "Niokolo-Koba National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  67. 31st session, 2007. səh. 41–43
  68. "Okapi Wildlife Reserve". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  69. 21st session, 1997. səh. 19
  70. "Old City of Jerusalem and its Walls". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  71. "World Heritage Committee: Sixth session" (PDF). UNESCO. 10–12. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  72. "UNESCO replies to allegations". UNESCO. 15 July 2011. İstifadə tarixi: 20 October 2011.
  73. 1 2 World Heritage Committee. "Yemen's Old City of Sana'a and Old Walled City of Shibam added to List of World Heritage in Danger". United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. İstifadə tarixi: 15 July 2015.
  74. "Old Town of Ghadamès". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  75. "Old Towns of Djenné". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  76. "Mali's Old Towns of Djenné on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 13 July 2016. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  77. "Palestine: Land of Olives and Vines – Cultural Landscape of Southern Jerusalem, Battir". UNESCO. İstifadə tarixi: 25 February 2015.
  78. "Palestine: Land of Olives and Vines - Cultural Landscape of Southern Jerusalem, Battir, inscribed on World Heritage List and on List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 25 February 2015.
  79. "Rainforests of the Atsinanana". UNESCO. 27 August 2011 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  80. 34th session, 2010. səh. 57–58
  81. "Río Plátano Biosphere Reserve". UNESCO. İstifadə tarixi: 25 June 2011.
  82. 20th session, 1996. səh. 29
  83. "Rock-Art Sites of Tadrart Acacus". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 July 2016.
  84. "Salonga National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  85. 8th session, 1984. səh. 14
  86. 1 2 3 23rd session, 1999. səh. 29
  87. "Samarra Archaeological City". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  88. 31st session, 2007. səh. 152–153
  89. Centre, UNESCO World Heritage. "Selous Game Reserve". whc.unesco.org (ingilis). İstifadə tarixi: 2018-03-30.
  90. "Site of Palmyra". UNESCO. İstifadə tarixi: 17 August 2011.
  91. "Timbuktu". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 October 2012.
  92. 1 2 "Heritage sites in northern Mali placed on List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 October 2012.
  93. "Tomb of Askia". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 October 2012.
  94. "Tombs of Buganda Kings at Kasubi". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  95. 34th session, 2010. səh. 103–105
  96. "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. İstifadə tarixi: 25 June 2011.
  97. "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 July 2011.
  98. "Virunga National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  99. "World Heritage Committee: Eighteenth session" (PDF). UNESCO. 21, 51. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  100. "Angkor". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  101. 16th session, 1992. səh. 37–38, annex VI
  102. 28th session, 2004. səh. 66–67
  103. "Bagrati Cathedral and Gelati Monastery". UNESCO. İstifadə tarixi: 3 December 2010.
  104. 34th session, 2010. səh. 130–133
  105. "Gelati Monastery, Georgia, removed from UNESCO's List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 13 July 2017.
  106. "Bahla Fort". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2010.
  107. "World Heritage Committee: Twelfth session" (PDF). UNESCO. səh. 19. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  108. 28th session, 2004. səh. 64
  109. "World Heritage Committee: Eleventh session" (PDF). UNESCO. səh. 7. 5 February 2012 tarixində orijinalından (PDF) arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  110. "Bam and its Cultural Landscape". UNESCO. İstifadə tarixi: 3 December 2010.
  111. 28th session, 2004. səh. 47–48
  112. "World Heritage Committee removes the Iranian World Heritage site of Bam and its Cultural Landscape from danger listing". UNESCO. İstifadə tarixi: 13 July 2013.
  113. "Belize Barrier Reef Reserve System". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  114. 33rd session, 2009. səh. 81–82
  115. "Belize Barrier Reef Reserve System removed from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 27 June 2018.
  116. "Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem". UNESCO. İstifadə tarixi: 30 June 2012.
  117. "Church of the Nativity and the Pilgrimage Route in Bethlehem, Palestine, inscribed on UNESCO World Heritage List along with sites from Israel, Palau, Indonesia and Morocco". UNESCO. İstifadə tarixi: 30 June 2012.
  118. "The site of the Birthplace of Jesus in Bethlehem (Palestine) removed from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 7 July 2019.
  119. "Butrint". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2010.
  120. 21st session, 1997. səh. 24–25
  121. 29th session, 2005. səh. 31–32
  122. "Cologne Cathedral". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  123. 28th session, 2004. səh. 116
  124. 30th session, 2006. səh. 46
  125. "Comoé National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  126. 27th session, 2003. səh. 30
  127. "Djoudj National Bird Sanctuary". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  128. "World Heritage Committee: Twelfth session" (PDF). UNESCO. 7, 16. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  129. 24th session, 2000. səh. 109–110
  130. 29th session, 2005. səh. 15–16
  131. 30th session, 2006. səh. 23–24
  132. "Dresden Elbe Valley". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  133. 30th session, 2006. səh. 112–113
  134. "Dubrovnik". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  135. "World Heritage Committee: Fifteenth session" (PDF). UNESCO. səh. 31. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  136. "World Heritage Committee: Twenty-second session" (PDF). UNESCO. 12–13. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  137. "Fort and Shalamar Gardens in Lahore". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  138. 24th session, 2000. səh. 26
  139. "Galápagos Islands". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  140. 30th session, 2006. səh. 70–71
  141. 31st session, 2007. səh. 68–69
  142. 34th session, 2010. səh. 34–35
  143. "Group of Monuments at Hampi". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  144. 23rd session, 1999. səh. 32–33
  145. 30th session, 2006. səh. 38–40
  146. "Historical Monuments of Mtskheta". UNESCO. İstifadə tarixi: 3 December 2010.
  147. 33rd session, 2009. səh. 139
  148. "Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  149. 29th session, 2005. səh. 142–143
  150. "The Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works site (Chile), removed from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 7 July 2019.
  151. "Ichkeul National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  152. 20th session, 1996. səh. 31–32
  153. 30th session, 2006. səh. 25–26
  154. "Iguaçu National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  155. 25th session, 2001. səh. 15–16
  156. "Kathmandu Valley". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  157. 27th session, 2003. səh. 64–65
  158. 31st session, 2007. səh. 32
  159. World Heritage Committee. "Colombia's Los Katíos National Park removed from List of Heritage in Danger". United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. İstifadə tarixi: 15 July 2015.
  160. "Manas Wildlife Sanctuary". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  161. 16th session, 1992. səh. 28
  162. "Successful preservation of India's Manas Wildlife Sanctuary enables withdrawal from the List of World Heritage in Danger". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  163. "Natural and Culturo-Historical Region of Kotor". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  164. "World Heritage Committee: Third session" (PDF). UNESCO. səh. 13. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  165. 27th session, 2003. səh. 27
  166. "World Heritage Committee: Eighth session" (PDF). UNESCO. səh. 18. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  167. "Ngorongoro Conservation Area". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  168. 1 2 "World Heritage Committee: Thirteenth session" (PDF). UNESCO. səh. 14. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  169. "Plitvice Lakes National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  170. 16th session, 1992. səh. 24–25
  171. 21st session, 1997. səh. 10–11
  172. "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 June 2012.
  173. 25th session, 2001. səh. 139–141
  174. "Royal Palaces of Abomey". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  175. "Royal Palaces of Abomey: Advisory Body Evaluation" (PDF). UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  176. "World Heritage Committee: Ninth session" (PDF). UNESCO. səh. 7. 20 September 2011 tarixində orijinalından (PDF) arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 26 July 2011.
  177. 31st session, 2007. səh. 21–22
  178. "Ruins of Kilwa Kisiwani and Ruins of Songo Mnara". UNESCO. İstifadə tarixi: 28 May 2010.
  179. 28th session, 2004. səh. 96–97
  180. "Rwenzori Mountains National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  181. 28th session, 2004. səh. 55
  182. "Sangay National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  183. 16th session, 1992. səh. 25–26
  184. 29th session, 2005. səh. 18–19
  185. "Simien National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 1 August 2010.
  186. 20th session, 1996. səh. 28–29
  187. "Srebarna Nature Reserve". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  188. 16th session, 1992. səh. 21–22
  189. 27th session, 2003. səh. 15
  190. "Timbuktu". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  191. "World Heritage Committee: Fourteenth session" (PDF). UNESCO. səh. 8. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  192. 29th session, 2005. səh. 20–21
  193. "Tipasa". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  194. "World Heritage Committee: Twenty-sixth session" (PDF). UNESCO. 36–37. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  195. 30th session, 2006. səh. 32
  196. "World Heritage Committee removes Baku from Danger List welcoming improvements in the ancient city's preservation". UNESCO. 25 June 2009. İstifadə tarixi: 21 June 2016.
  197. "Wieliczka Salt Mine". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  198. "World Heritage Committee: Twenty-second session" (PDF). UNESCO. səh. 13. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  199. "Yellowstone National Park". UNESCO. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  200. "World Heritage Committee: Nineteenth session" (PDF). UNESCO. 18–19. İstifadə tarixi: 26 June 2011.
  201. 16th session, 1992. səh. 16–17

QeydlərRedaktə

  1. İordaniya tərəfindən iddia olunan ərazi. UNESCO bəyan edib ki, "BMT-nin müvafiq qətnamələrinə uyğun olaraq, Şərqi Qüds işğal edilmiş Fələstin ərazisinin bir hissəsi olaraq qalır və Qüdsün statusu İsrail və Fələstinlilər arasında daimi status danışıqlarında həll edilməlidir."