UEFA Kuboku və Avropa Liqasını qazanan məşqçilərin siyahısı

Avropa futbol assosiasiyası tərəfindən yaradılmış bu turnir 1972-ci ildən 2009-cu ilədək UEFA Kuboku olaraq adlanmışdır. 2009–2010 mövsümündən başlayaraq isə turnirin adında dəyişiklik edilmiş və yarış UEFA Avropa Liqası olaraq adlanmağa başlamışdır.

Covanni Trapattoni rekord sayda, 3 dəfə UEFA Kubokunu qazanmışdır.
Unay Emeri, turniri 2014, 2015 və 2016-cı illərdə qazanmışdır.

İngilis məşqçi Bil Nikolson turniri qazanan ilk baş məşqçi olmuşdur. Turnir yarandığı ildən ilk 25 il ərzində final qarşılaşması hər klubun ev stadionunda oynanılmaqla, iki matçdan ibarət idi. Amma 1998-ci ildə ilk dəfə olaraq, "İnter Milan" və "Latsio" komandaları arasında oynanılan final matçı neytral stadionda - Parisdə yerləşən Park de Prens stadionunda keçirildi.

Yalnız 5 məşqçi turniri 1 dəfədən artıq qazanıb. İtalyan məşqçi Covanni Trapattoni turniri 1977-ci ildə Yuventusla, 1991-ci ildə İnter Milanla1993-cü ildə yenidən Yuventusla turniri ümumilikdə 3 dəfə qazanmağa müvəffəq olmuşdur. Luis Malovni Real Madridin baş məşqçisi kimi ardıcıl olaraq, 2 dəfə - 1985-ci və 1986-cı illərədə turniri qazanmışdır. Həmçinin Sevilyanın baş məşqçisi Xuande Ramosda 2006-cı və 2007-ci illərdə turniri qazanmışdır. Rafael Benitez isə 2004-cü ildə Valensiya ilə, 2013-cü ildə isə Çelsi klubu ilə kuboku qazana bilmişdir. İspan məşqçi Unay Emeri isə ardıcıl olaraq, 3 dəfə 2014, 20152016-cı illərdə turniri qazanmağa müvəffəq olmuşdur.

Bu zamana qədər ispan məşqçilər turniri 10 dəfə qazanmağa nail olublar. Son zamanlar 2004-2015-ci illər aralığında baş tutmuş finallarda ispaniyalı məşqçilərin üstünlüyü hökm sürür. Turnir tarixində 7 məşqçi öz ölkələrindən olmayan komanda ilə kuboku qazanmağa nail olmuşdur.

İllər üzrəRedaktə

 
Rafael Benitez, 2004 və 2013-cü illərdə turniri qazanmışdır. Həmçinin iki fərqli klubda turniri qazanmış ikinci məşqçi olmuşdur.
 
Mirça Luçesku, turniri 2009-cu ildə, sonuncu dəfə UEFA Kuboku adlanan mövsümdə qazanmışdır.
 
Andre Villaş-Boaş, 2011-ci ildə turniri qazanmışdır. Həmçinin 33 yaşında, turniri qazanan ən gənc məşqçidir.
 
Dieqo Simeone, 2012-ci ildə turniri qazanmışdır.
Final Milliyyət Qalib məşqçi Ölkə Klub İstinad
UEFA Cup
1972 İngiltərə  İngiltərə Bil Nikolson İngiltərə  İngiltərə Tottenhem Hotspur [1]
1973 Şotlandiya  Şotlandiya Bill Şenkli İngiltərə  İngiltərə Liverpul [2]
1974 Niderland  Niderland Vil Kurver Niderland  Niderland Feyenoord [3]
1975 Almaniya  Almaniya Hennes Vaysvayler Almaniya  Almaniya Borussiya Münhenqladbax [4]
1976 İngiltərə  İngiltərə Bob Peysli İngiltərə  İngiltərə Liverpul [5]
1977 İtaliya  İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya  İtaliya Yuventus [6]
1978 Niderland  Niderland Kes Reyvers Niderland  Niderland PSV Eyndhoven [7]
1979 Almaniya  Almaniya Udo Lattek Almaniya  Almaniya Borussiya Münhenqladbax [8]
1980 Almaniya  Almaniya Fridel Rauş Almaniya  Almaniya Ayntraxt Frankfurt [9]
1981 İngiltərə  İngiltərə Bobbi Robson İngiltərə  İngiltərə İpsviç Taun [10]
1982 İsveç  İsveç Sven-Yoran Eriksson İsveç  İsveç Göteborq [11]
1983 Belçika  Belçika Pol Van Himst Belçika  Belçika Anderlext [12]
1984 İngiltərə  İngiltərə Kit Barkinşou İngiltərə  İngiltərə Tottenhem Hotspur [13]
1985 İspaniya  İspaniya Luis Molovni İspaniya  İspaniya Real Madrid [14]
1986 İspaniya  İspaniya Luis Molouni İspaniya  İspaniya Real Madrid [14]
1987 İsveç  İsveç Qunder Benqtsson İsveç  İsveç Göteborq [15]
1988 Almaniya  Almaniya Erix Ribbek Almaniya  Almaniya Bayer 04 [16]
1989 İtaliya  İtaliya Ottavio Byanki İtaliya  İtaliya Napoli [17]
1990 İtaliya  İtaliya Dino Zoff İtaliya  İtaliya Yuventus [18]
1991 İtaliya  İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya  İtaliya İnter Milan [6]
1992 Niderland  Niderland Luis van Qaal Niderland  Niderland Ayaks [19]
1993 İtaliya  İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya  İtaliya Yuventus [6]
1994 İtaliya  İtaliya Kampyero Marini İtaliya  İtaliya İnter Milan [20]
1995 İtaliya  İtaliya Nevio Skala İtaliya  İtaliya Parma [21]
1996 Almaniya  Almaniya Frans Bekkenbauer Almaniya  Almaniya Bayern Münhen [22]
1997 Niderland  Niderland Hub Stevens Almaniya  Almaniya Şalke 04 [23]
1998 İtaliya  İtaliya Luici Simoni İtaliya  İtaliya İnter Milan [24]
1999 İtaliya  İtaliya Alberto Malezani İtaliya  İtaliya Parma [25]
2000 Türkiyə  Türkiyə Fatih Terim Türkiyə  Türkiyə Qalatasaray [26]
2001 Fransa  Fransa Jerar Ulye İngiltərə  İngiltərə Liverpul [27]
2002 Niderland  Niderland Bert van Marveyk Niderland  Niderland Feyenoord [28]
2003 Portuqaliya  Portuqaliya Joze Mourinyo Portuqaliya  Portuqaliya Portu [29]
2004 İspaniya  İspaniya Rafael Benitez İspaniya  İspaniya Valensiya [30]
2005 Rusiya  Rusiya Valeri Qazzayev Rusiya  Rusiya MOİK Moskva [31]
2006 İspaniya  İspaniya Xuande Ramos İspaniya  İspaniya Sevilya [32]
2007 İspaniya  İspaniya Xuande Ramos İspaniya  İspaniya Sevilya [32]
2008 Niderland  Niderland Dik Advokat Rusiya  Rusiya Zenit Sankt-Peterburq [33]
2009 Rumıniya  Rumıniya Mirça Luçesku Ukrayna  Ukrayna Şaxtyor Donetsk [34]
Avropa Liqası
2010 İspaniya  İspaniya Kike Sançez Flores İspaniya  İspaniya Atletiko Madrid [35]
2011 Portuqaliya  Portuqaliya Andre Villaş-Boaş Portuqaliya  Portuqaliya Portu [36]
2012 Argentina  Argentina Dieqo Simeone İspaniya  İspaniya Atletiko Madrid [37]
2013 İspaniya  İspaniya Rafael Benitez İngiltərə  İngiltərə Çelsi [38]
2014 İspaniya  İspaniya Unay Emeri İspaniya  İspaniya Sevilya [39]
2015 İspaniya  İspaniya Unay Emeri İspaniya  İspaniya Sevilya [40]
2016 İspaniya  İspaniya Unay Emeri İspaniya  İspaniya Sevilya [41]
2017 Portuqaliya  Portuqaliya Joze Mourinyo İngiltərə  İngiltərə Mançester Yunayted [42]
2018 Argentina  Argentina Dieqo Simeone İspaniya  İspaniya Atletiko Madrid [43]
2019 İtaliya  İtaliya Mauritsio Sarri İngiltərə  İngiltərə Çelsi [44]

Mükafatların sayına görəRedaktə

Sıra Milliyyət Məşqçi Qalib İkinci Qazandığı illər İkinci olduğu illər Qazandığı klublar
1   Covanni Trapattoni 3 0 1977, 1991, 1993 İnter Milan, Yuventus
  Unay Emeri 3 0 2014, 2015, 2016 Sevilya
2   Luis Molovni 2 0 1985, 1986 Real Madrid
  Xuande Ramos 2 0 2006, 2007 Sevilya
  Rafael Benitez 2 0 2004, 2013 Valensiya, Çelsi

Milliyyətə görəRedaktə

Bu cədvəl turniri qazanan məşqçilərin milliyyətinə görə sıralanmışdır.

Milliyyət Qalib
sayı
  İspaniya 10
İtaliya  İtaliya 10
  Niderland 6
  Almaniya 5
  İngiltərə 4
  Portuqaliya 3
  İsveç 2
  Argentina 2
  Belçika 1
  Fransa 1
  Rumıniya 1
  Rusiya 1
  Şotlandiya 1
  Türkiyə 1

İstinadlarRedaktə

Ümumi

  • "European Cups – Performances by Coach". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2008-02-06. İstifadə tarixi: 2008-03-11.
  • "UEFA Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2007-05-18. İstifadə tarixi: 2008-03-11.

Xüsusi

  1. "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 2004-10-23. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  2. "Reds reach European goal". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  3. "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Dutch). Feyenoord. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  4. "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  5. "The managerial greats". BBC Sport. 2002-02-27. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  6. 1 2 3 "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 2008-02-17. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  7. "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  8. "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC" (PDF). UEFA. 2002-09-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  9. "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  10. "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  11. "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  12. "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  13. "When England conquered Europe". BBC Sport. 1999-05-19. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  14. 1 2 "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 2007-05-16. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  15. "1977-1989" (Swedish). IFK Göteborg. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  16. "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  17. "Napoli all-time XI". Channel 4. 2008-02-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  18. "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  19. "Ajax halt Torino march". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  20. "Giampiero Marini" (Italian). F.C. Internazionale Milano. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  21. "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  22. "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  23. "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  24. "The gentleman of Naples". ESPN. 2003-11-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  25. "Alberto Malesani". UEFA. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  26. "Galatasaray pride of Turkey". UEFA. 2006-01-06. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  27. Henry Winter (2003-09-03). "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  28. "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 2008-03-03. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  29. "Mourinho makes his mark". UEFA. 2006-01-06. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  30. "Rafael Benitez". ESPN. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  31. "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 2005-05-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  32. 1 2 Ian Hawkey (2008-02-24). "Juande Ramos and the battle of London". The Times. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  33. "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 2008-05-14. İstifadə tarixi: 2008-05-14.
  34. "Shakhtar target Champions League success". CNN. 2009-05-21. İstifadə tarixi: 2009-05-21.
  35. "Sanchez Flores". ESPN. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  36. "Falcao heads Porto to Europa League glory". UEFA. İstifadə tarixi: 2011-05-18.
  37. "Falcao fires Atlético to Super Cup glory". UEFA. 2012-08-31. İstifadə tarixi: 2012-11-24.
  38. "Chelsea seal late Europa League win". BBC. 2013-05-15. İstifadə tarixi: 2013-05-15.
  39. "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 May 2014. İstifadə tarixi: 15 May 2014.
  40. "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 May 2015. İstifadə tarixi: 27 May 2015.
  41. "SLiverpool 1-3 Sevilla: Kevin Gameiro and Coke complete second-half comeback to claim record third consecutive Europa League as Jurgen Klopp's cup final jinx continues". dailymail.uk. 18 May 2016. İstifadə tarixi: 18 May 2016.
  42. "Manchester United beat Ajax to claim Europa League title". UEFA.com. 24 May 2017. İstifadə tarixi: 24 May 2017.
  43. "Griezmann inspires Atlético to Europa League glory". UEFA. 16 May 2018. İstifadə tarixi: 17 May 2018.
  44. "UEFA Europa League honours board". UEFA. 29 May 2019. İstifadə tarixi: 29 May 2019.

Xarici keçidlərRedaktə