UEFA Kuboku və Avropa Liqasını qazanan məşqçilərin siyahısı

Avropa futbol assosiasiyası tərəfindən yaradılmış bu turnir 1972-ci ildən 2009-cu ilədək UEFA Kuboku olaraq adlanmışdır. 2009–2010 mövsümündən başlayaraq isə turnirin adında dəyişiklik edilmiş və yarış UEFA Avropa Liqası olaraq adlanmağa başlamışdır.

Unay Emeri, rekord sayda, 4 dəfə UEFA Avropa Liqasını qazanmışdır.
Covanni Trapattoni 3 dəfə UEFA Kubokunu qazanmışdır.

İngilis məşqçi Bil Nikolson turniri qazanan ilk baş məşqçi olmuşdur. Turnir yarandığı ildən ilk 25 il ərzində final qarşılaşması hər klubun ev stadionunda oynanılmaqla, iki matçdan ibarət idi. Amma 1998-ci ildə ilk dəfə olaraq, "İnter Milan" və "Latsio" komandaları arasında oynanılan final matçı neytral stadionda - Parisdə yerləşən Park de Prens stadionunda keçirildi.

Yalnız 5 məşqçi turniri 1 dəfədən artıq qazanıb. İspan məşqçi Unay Emeri ard-arda üç dəfə 2014, 2015 və 2016-cı illərdə "Sevilya" klubu ilə Avropa Liqasının qalibi olmuşdur və 2021-ci ildə dördüncü dəfə "Vilyarreal" klubu ilə bu uğuru təkrarladı. İtalyan məşqçi Covanni Trapattoni turniri 1977-ci ildə Yuventusla, 1991-ci ildə İnter Milanla1993-cü ildə yenidən Yuventusla turniri ümumilikdə 3 dəfə qazanmağa müvəffəq olmuşdur. Luis Malovni Real Madridin baş məşqçisi kimi ardıcıl olaraq, 2 dəfə - 1985-ci və 1986-cı illərədə turniri qazanmışdır. Həmçinin Sevilyanın baş məşqçisi Xuande Ramosda 2006-cı və 2007-ci illərdə turniri qazanmışdır. Rafael Benitez isə 2004-cü ildə Valensiya ilə, 2013-cü ildə isə Çelsi klubu ilə kuboku qazana bilmişdir.

Bu zamana qədər ispan məşqçilər turniri 12 dəfə qazanmağa nail olublar. Son zamanlar 2004-2015-ci illər aralığında baş tutmuş finallarda ispaniyalı məşqçilərin üstünlüyü hökm sürür. Turnir tarixində doqquz məşqçi öz ölkələrindən olmayan komanda ilə kuboku qazanmağa nail olmuşdur.

İllər üzrəRedaktə

 
Rafael Benitez, 2004 və 2013-cü illərdə turniri qazanmışdır. Həmçinin iki fərqli klubda turniri qazanmış ikinci məşqçi olmuşdur.
 
Mirça Luçesku, turniri 2009-cu ildə, sonuncu dəfə UEFA Kuboku adlanan mövsümdə qazanmışdır.
 
Andre Villaş-Boaş, 2011-ci ildə turniri qazanmışdır. Həmçinin 33 yaşında, turniri qazanan ən gənc məşqçidir.
 
Dieqo Simeone, 2012-ci ildə turniri qazanmışdır.
Final Milliyyət Qalib məşqçi Ölkə Klub İstinad
UEFA Cup
1972   İngiltərə Bil Nikolson   İngiltərə Tottenhem Hotspur [1]
1973   Şotlandiya Bill Şenkli   İngiltərə Liverpul [2]
1974   Niderland Vil Kurver   Niderland Feyenoord [3]
1975   Almaniya Hennes Vaysvayler   Almaniya Borussiya Münhenqladbax [4]
1976   İngiltərə Bob Peysli   İngiltərə Liverpul [5]
1977   İtaliya Covanni Trapattoni   İtaliya Yuventus [6]
1978   Niderland Kes Reyvers   Niderland PSV Eyndhoven [7]
1979   Almaniya Udo Lattek   Almaniya Borussiya Münhenqladbax [8]
1980   Almaniya Fridel Rauş   Almaniya Ayntraxt Frankfurt [9]
1981   İngiltərə Bobbi Robson   İngiltərə İpsviç Taun [10]
1982   İsveç Sven-Yoran Eriksson   İsveç Göteborq [11]
1983   Belçika Pol Van Himst   Belçika Anderlext [12]
1984   İngiltərə Kit Barkinşou   İngiltərə Tottenhem Hotspur [13]
1985   İspaniya Luis Molovni   İspaniya Real Madrid [14]
1986   İspaniya Luis Molouni   İspaniya Real Madrid [14]
1987   İsveç Qunder Benqtsson   İsveç Göteborq [15]
1988   Almaniya Erix Ribbek   Almaniya Bayer 04 [16]
1989   İtaliya Ottavio Byanki   İtaliya Napoli [17]
1990   İtaliya Dino Zoff   İtaliya Yuventus [18]
1991   İtaliya Covanni Trapattoni   İtaliya İnter Milan [6]
1992   Niderland Luis van Qaal   Niderland Ayaks [19]
1993   İtaliya Covanni Trapattoni   İtaliya Yuventus [6]
1994   İtaliya Kampyero Marini   İtaliya İnter Milan [20]
1995   İtaliya Nevio Skala   İtaliya Parma [21]
1996   Almaniya Frans Bekkenbauer   Almaniya Bayern Münhen [22]
1997   Niderland Hub Stevens   Almaniya Şalke 04 [23]
1998   İtaliya Luici Simoni   İtaliya İnter Milan [24]
1999   İtaliya Alberto Malezani   İtaliya Parma [25]
2000   Türkiyə Fatih Terim   Türkiyə Qalatasaray [26]
2001   Fransa Jerar Ulye   İngiltərə Liverpul [27]
2002   Niderland Bert van Marveyk   Niderland Feyenoord [28]
2003   Portuqaliya Joze Mourinyo   Portuqaliya Portu [29]
2004   İspaniya Rafael Benitez   İspaniya Valensiya [30]
2005   Rusiya Valeri Qazzayev   Rusiya MOİK Moskva [31]
2006   İspaniya Xuande Ramos   İspaniya Sevilya [32]
2007   İspaniya Xuande Ramos   İspaniya Sevilya [32]
2008   Niderland Dik Advokat   Rusiya Zenit Sankt-Peterburq [33]
2009   Rumıniya Mirça Luçesku   Ukrayna Şaxtyor Donetsk [34]
Avropa Liqası
2010   İspaniya Kike Sançez Flores   İspaniya Atletiko Madrid [35]
2011   Portuqaliya Andre Villaş-Boaş   Portuqaliya Portu [36]
2012   Argentina Dieqo Simeone   İspaniya Atletiko Madrid [37]
2013   İspaniya Rafael Benitez   İngiltərə Çelsi [38]
2014   İspaniya Unay Emeri   İspaniya Sevilya [39]
2015   İspaniya Unay Emeri   İspaniya Sevilya [40]
2016   İspaniya Unay Emeri   İspaniya Sevilya [41]
2017   Portuqaliya Joze Mourinyo   İngiltərə Mançester Yunayted [42]
2018   Argentina Dieqo Simeone   İspaniya Atletiko Madrid [43]
2019   İtaliya Mauritsio Sarri   İngiltərə Çelsi [44]

Mükafatların sayına görəRedaktə

Sıra Milliyyət Məşqçi Qalib İkinci Qazandığı illər İkinci olduğu illər Qazandığı klublar
1   Covanni Trapattoni 3 0 1977, 1991, 1993 İnter Milan, Yuventus
  Unay Emeri 3 0 2014, 2015, 2016 Sevilya
2   Luis Molovni 2 0 1985, 1986 Real Madrid
  Xuande Ramos 2 0 2006, 2007 Sevilya
  Rafael Benitez 2 0 2004, 2013 Valensiya, Çelsi

Milliyyətə görəRedaktə

Bu cədvəl turniri qazanan məşqçilərin milliyyətinə görə sıralanmışdır.

Milliyyət Qalib
sayı
  İspaniya 10
  İtaliya 10
  Niderland 6
  Almaniya 5
  İngiltərə 4
  Portuqaliya 3
  İsveç 2
  Argentina 2
  Belçika 1
  Fransa 1
  Rumıniya 1
  Rusiya 1
  Şotlandiya 1
  Türkiyə 1

İstinadlarRedaktə

Ümumi

  • "European Cups – Performances by Coach". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2008-02-06. İstifadə tarixi: 2008-03-11.
  • "UEFA Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2007-05-18. İstifadə tarixi: 2008-03-11.

Xüsusi

  1. "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 2004-10-23. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  2. "Reds reach European goal". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  3. "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Dutch). Feyenoord. 2012-02-10 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  4. "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  5. "The managerial greats". BBC Sport. 2002-02-27. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  6. 1 2 3 "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 2008-02-17. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  7. "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  8. "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC" (PDF). UEFA. 2002-09-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  9. "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. 2016-03-25 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  10. "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  11. "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  12. "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  13. "When England conquered Europe". BBC Sport. 1999-05-19. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  14. 1 2 "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 2007-05-16. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  15. "1977-1989" (Swedish). IFK Göteborg. 2012-03-19 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  16. "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  17. "Napoli all-time XI". Channel 4. 2008-02-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  18. "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  19. "Ajax halt Torino march". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  20. "Giampiero Marini" (Italian). F.C. Internazionale Milano. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  21. "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  22. "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  23. "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  24. "The gentleman of Naples". ESPN. 2003-11-18. 2012-10-03 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  25. "Alberto Malesani". UEFA. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  26. "Galatasaray pride of Turkey". UEFA. 2006-01-06. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  27. Henry Winter. "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. 2003-09-03. 2008-06-15 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  28. "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 2008-03-03. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  29. "Mourinho makes his mark". UEFA. 2006-01-06. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  30. "Rafael Benitez". ESPN. 2012-10-03 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  31. "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 2005-05-18. 2011-05-19 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  32. 1 2 Ian Hawkey. "Juande Ramos and the battle of London". The Times. 2008-02-24. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  33. "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 2008-05-14. İstifadə tarixi: 2008-05-14.
  34. "Shakhtar target Champions League success". CNN. 2009-05-21. İstifadə tarixi: 2009-05-21.
  35. "Sanchez Flores". ESPN. 2012-10-03 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  36. "Falcao heads Porto to Europa League glory". UEFA. 2011-06-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-18.
  37. "Falcao fires Atlético to Super Cup glory". UEFA. 2012-08-31. İstifadə tarixi: 2012-11-24.
  38. "Chelsea seal late Europa League win". BBC. 2013-05-15. 2013-06-11 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-15.
  39. "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 May 2014. İstifadə tarixi: 15 May 2014.
  40. "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 May 2015. İstifadə tarixi: 27 May 2015.
  41. "SLiverpool 1-3 Sevilla: Kevin Gameiro and Coke complete second-half comeback to claim record third consecutive Europa League as Jurgen Klopp's cup final jinx continues". dailymail.uk. 18 May 2016. İstifadə tarixi: 18 May 2016.
  42. "Manchester United beat Ajax to claim Europa League title". UEFA.com. 24 May 2017. İstifadə tarixi: 24 May 2017.
  43. "Griezmann inspires Atlético to Europa League glory". UEFA. 16 May 2018. İstifadə tarixi: 17 May 2018.
  44. "UEFA Europa League honours board". UEFA. 29 May 2019. İstifadə tarixi: 29 May 2019.

Xarici keçidlərRedaktə