Türklərdə su mədəniyyəti: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 1:
Tarix boyunca tüm mədəniyyətlərdə olduğu gibi insan yaşamını ve yerleşimini belirleyici öğelerinden birisi [[tuz]] ise diğeri de [[su]] olmuştur.
 
Günümüzden 2500 yılil kadar önce UygurUyğur Türkləri Doğu Türkistan'ın Turfan bölgesindebölgəsində 'kariz' denen yer altı su kanalları yapmıştır. Bu yer altı su kanalarının uzunluğu 5000 km'yi bulmaktadır. Bu karizlerin bir kısmı günümüzde de kullanılabilmektedir. Yatay yer altı kanalı olan karizler ile binlerce yıldırildir çöl ortasında oluşturulan tarım alanları sızıntı ve buharlaşma olmadan yer çekimi gücü ile çalışan bir sistemle sulanmıştır. Orta Asya'da kariz olarak adlandırılan yapıya Anadolu'da da rastlanmaktadır. Anadolu'da bilinen kariz yapılara [[Gaziantep]], [[Şanlıurfa]], [[Van]] ve [[İskilip]] kentlerindeşəhərlərində raslanılmıştır ve bunlarda günümüzde hala kullanılmaktadırlar. Anadolu'da kariz yerine kehriz ve benzeri yöresel isimler kullanılmıştır.
 
Türkiyə'de su hizmetleri, [[Selçuklular|Selçuklulardan]] [[Türkiye Cumhuriyeti|cumhuriyet]] dönemine kadar [[vakıflar]] eliyle yürütülmüştür. [[1926]] yılı [[10 Mayıs]] tarihli [[Resmi Gazete|Resmi Gazete'de]] yayınlanan 831 sayılı 'Sular Kanunu' [[yasaQanun|yasasıqanunu]] ileilə bütün su vakıfları mal varlıkları ile birlikte [[belediyebələdiyə|belediyelerebələdiyələrə]] devredilmiştir.
 
===Anadolu Türk Şəhərciliğinde Su Yapıları===