Albert Şveytser: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
kRedaktənin izahı yoxdur
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
kRedaktənin izahı yoxdur
Sətir 3:
 
== Həyatı ==
Albert Şveytser, o dönemlerde Almanyanın günümüzde ise Fransanın bir parçası olan [[Alsace-Lorraine|Alsace]]da (Alsas), bir keşişin oğlu olaraq dünyaya geldi. Albert Şveytser, [[Jan Pol Sartr]]in anasının kuzenidir. Kiçik yaşdan etibaren orga qarşı böyük tutqusu və istedadı vardı, Avropanın en yaxşı orgcuları tarafındantərəfindən eğitildiöyrədildi; zamanla org yapımı konusundamövzusunda dünyanın en iyiyaxşı uzmanlarındanmütəxəssislərindən birisibiri oldu.
 
[[1893'te]]-cü ildə [[StrasbourgStrasburq Üniversiteti]]ndə fəlsəfə öğrenimine başladı ve [[1899'da]]-cu doktorasınıildə doktorluğunu tamamladı. AynıEyni yılildə Strasbug'dakiStrasburqdaki St. Nicholas Kilisesi'ndeKilisesində din görevlisi olarakolaraq atandı. Ertesi yılil [[teolojiteologiyada]]de doktorasınıdoktorluğunu tamamladı ve çeşitliçeşidli dini okullardaməktəblərdə yöneticilik yaptı. 29 yaşına geldiğinde biri teoloji alanında, bir başkası [[İmmanuel Kant|Kant]] hakkında ve bir diğeri [[İohan Sebastyan Bax|Bax]]ın yaşam öyküsü haqqında olmak üzre üç kitab yazaraq musiqi, din ve fəlsəfə alanlarında değerli katkılarda bulunmuştu; ayrıca org yapımı hakkında da eserler verdi.
 
Hep insanlığa doğrudan xidmət etmek üçün böyük bir istek duyan Şveytser, 1904'te tesadüfen Paris Misyoner Topluluğu'nun yayınladığı bir dergide Fransız kolonisi [[Gabon]]'da çalışacak doktor arandığını okudu. Bu ilan üzerine yaptığı araştırma onu, "beyaz adamın" "siyah adama" yaptığı kötülükler ve haksızlıklar üzerine düşünmeye sevk etti. Uzun süredir kendini adayacağı bir insanlık hizmeti arıyordu. Yetimhane kurma ve benzeri girişimleri bürokratik engeller yüzünden gerçekleşememişti. [[Misyonerlik|Misyoner]] çalışmalara hiçbir zaman ilgi duymamıştı; Afrikalılara vaaz vermeye niyeti yoktu ancak doktorluk yaparak beyaz adamın onlara verdiği zararı telafi etmeye çalışabilirdi. Afrika, o yıllarda kara kıta olarak anılıyordu; Avrupa'dan Afrika'ya gitme yürekliliğini gösteren araştırmacı ve misyonerlerin çoğu orada hastalanarak yaşamını yitiriyordu. Buna rağmen Avrupa'daki konforlu yaşamını terkederek Afrika'da doktorluk yapmaya karar verdi. 1905'te dostlarına ve akrabalarına yazdığı mektuplarda tıp eğitimi almaya başlayacağını ve istikamatinin Afrika olduğunu söylüyordu. Bu değişikliğin nedenini ise artık elleriyle çalışmayı arzulaması, yıllardır kelimelerle uğraşmaktan ve sevgi dininden bahsetmekten bıkmışlığı, artık onu uygulamaya geçirmek isteği olarak açıklıyordu. Çevresi onun bu düşüncelerine olumsuz tepki verdi. Kendisini anlayan ve destek olan tek kişi o yıllarda yakın bir arkadaşı olan Helen Bresslau idi.