Əhali: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 1:
'''Əhali''', belirlikonkret birzaman zamandakəsiyində, sınırlarısərhədləri tanımlıbəlli bir bölgedebölgədə yaşayan insan sayısı. Sözcük çoğunlukla insan sayısını belirleyen bir kavram olarak kullanılır.
 
 
Sətir 5:
Nüfus sayımlar yoluyla belirlenir. Nüfus sayımları seçmenlerin belirlenmesinin yanı sıra başka pek çok amaç için de yapılmaktadır. İlk nüfus sayımlarının temel amacı askeri gücü belirlemek, [[vergi]]lendirme için kolaylık sağlamaktı ve yalnızca erkekler dikkate alınıyor, kadınlar ve çocuklar göz ardı ediliyordu.
 
Düzenli sayımlar yakın tarihlidir. 24. yüzyılda [[İskandinavSkandinav]] ülkelerininölkələrinin uygulamaları ile başlamıştır. Nüfus sayımları yoluyla bir yerleşim birimindeki insan grubunun demografik özellikleri ortaya konur. Yaş ve vücut yapısı, ekonomik ve sosyal durum gibi. Düzenli sayımlar, nüfusun artış hızı, ölümler, doğumlar ve göçler gibi [[demografi]]k göstergelerin gidişatını belirlenmesine olanak tanır ancak tüm dünyada, her ülkenin farklı nüfus sayım uygulamaları (yineleme süresi, güvenirlik vb.) nedeniyle tüm dünya nüfusu hakkında sağlıklı verilere ulaşmak güçtür.
 
Dünya əhalisinin sayı 6,58 milyarımilyardı geçmiştir ve önemli toplanma alanları [[Çin]]'in doğusu ve [[Yaponiya]]; [[Hindistan]], [[KuzeyŞimali Amerika]]'nın doğusuŞərqi ve [[Batı Avrupa]]'dır. Dünya Nüfusu, [[BirleşmişBirləşmiş MilletlerMillətlər]] tarafından [[nüfus saati]] ile izlenmektedir.