Normandiya: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
kRedaktənin izahı yoxdur
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
kRedaktənin izahı yoxdur
Sətir 13:
Normandiya [[Orta Çağ]]ların başında İngiltərəni bir şəkildə işgal edən son xalq olan [[Normandlar]]ın ana vətəniydi. Normandlar yerli qall xalqı ilə [[Rollo]] liderliyindəki işgalçi [[Vikinqlər]]in qarışımından əmələ gəlmişdi. Rollo [[Paris]]i işgal etmiş və ona Normandiya bölgəsi verilmişdi (St.-Claire-sur-Epte Antlaşması, 911)
 
Rollonun soyundan gələn Normandiya hersoqu Villiyam [[1066]]-da İngiltere'yiildə [[İngiltərə]]ni işgalişğal etmiş ve İngiltereİngiltərə Kralıkralı [[I. WilliamVilliyam]] olmuştuolmuşdu. Normandiya [[1087'ye]]-ci kadarilə veqədər və [[1106]]-[[1144]] ile [[1154]]-[[1204]] yıllarıillər arasında İngiltereİngiltərə ile bağınıbirliyini korumuştuqorumuşdu. [[1346]]-[[1360]] ve 1415-1450 yılları arasındaki [[Yüz Yıl Savaşı]] sırasında İngiliz güçleri Normandiya'yı işgal etmişlerdi. Bölgede [[Yüz Yıl Savaşı|Yüzyıl Savaşları]]ndan [[Fransız Din Savaşları]]na kadar geçen sürede barış hakim olmuş ancak [[Fransız Din Savaşları]] sırasında bölgenin [[Protestan Reformasyon]]'a katılmasıyla pek çok Norman kentinde savaşlar hüküm sürmüştü. [[Fransız Devrimi]] sırasında ise bölge Paris'teki merkezi Jakoben güçlere karşı Federal Cumhuriyeti desteklemiştir.
 
[[II Dünya müharibəsi]]ndə, [[Müttefik Devletler|Müttefikler]] Avrupa'ya asker çıkarmak için bu bölgeyi seçmiştir. Tarihte, [[Normandiya Çıkarması]] olarak geçen çıkarma esnasında Alman birlikleri ile Müttefik birlikleri arasında çok şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Savaşın kaderini belirleyen çatışmalardan biridir.