Likiya: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
k r2.7.2) (Bot redaktəsi əlavə edilir: jv:Lykia; kosmetik dəyişmələr
k Dırnaq
Sətir 9:
 
 
Ən başdan bəri [[Yunanlılar]]ın hücumlarına cavab verə bilən [[Likiyalılar]], E.Ə. VI əsrə [[farslar]]l tərəfindən işgal edilmişdir. Ancaq M.Ö. IV ədrdə [[Makedoniyalı İsgəndər]] çıxdığı “Şərq"Şərq səfəri”səfəri" daxilində bu bölgəni de ele geçirmiştir. İskender’in ölümü ile generallerinden Ptolemaios bu bölgeyi almıştır ancak varlığını eskisi gibi hissettirememiştir. Bölge yavaş yavaş Yunan kültürü ve sosyal değerlerinin etkisinde kalmıştır. [[M.Ö. 190]] yılında sonuçlanan [[Magnesia Savaşı]]'nın ardından imzalanan Apameia barşı uyarınca komşu bölge [[Karya]] ile birlikte savaşta [[Antik Roma|Roma]] tarafında yer alan Rodos’a bırakılmıştır. Likya Birliği bu yıllarda [[Rodos]]’a karşı direniş amacıyla kurulmuştur. M.Ö. 168-167 yıllarında ise [[Roma İmparatorluğu]] Likya’nın bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu yüzyıl içerisinde Anadolu’nun birçok bölümü Roma eyaleti şeklinde düzenlenmiştir fakat Likya bağımsızlığını korumayı başarmıştır. Bunun önemli nedenlerinden birisi [[VI. Mithridates|Mithridates VI. Eupator]] tarafından başlatılan Roma aleyhtarı eyleme katılmayıp Roma tarafında yer almasıdır. Bununla birlikte [[M.Ö. 1. yüzyıl]]da karışık Roma politikasından da etkilenmiştir. [[Ksantos]] halkı, Pers istilalarında olduğu gibi, bu dönemde de kendilerine saldıran büyük askeri güçlere karşı direnmişler, savaşı kazanamayacakları anlaşıldığında da toplu intihar yolu ile kendilerini yakmışlardır. Roma, Likya Birliği’ni yeniden ayağa kaldırmak için, bu felaketten arda kalanlara, destek verir. M.S. [[42]]-[[43]] yıllarında imparator [[Claudius]] tarafından ''Provincia Lycia'' adı ile eyalet haline getirilir. Söz konusu eyalet M.S. [[72]]-[[73]] yıllarında imparator Vespasianus tarafından ''Provincia Pamphylia'' eyaleti ile birleştirilerek ''Likya ve Pamfilya Eyaleti'' <small>''(Provincia Lycia-Pamphylia)''</small> oluşturulur.
 
Likya, M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda yaşadığı büyük depremlerin ve M.S. 6. ve 8. yüzyılları arasında yaklaşık 200 yıl süren veba salgınının ardından bir daha kendisini toparlayamamıştır. M.S. 8. yüzyılda [[Araplar (halk)|Arap]] akınları ve bu süreye kadar da korsan saldırıları sebebi ile terk edilen bölge, 13. yüzyılda [[Anadolu Beylikleri|Türk Beylikleri]] ile yeniden yerleşime açılmıştır.
Sətir 139:
* Bean, G.E. (1997): Eskiçağda Likya Bölgesi, Arion Yayınevi.
* Bryce, T.R. (1974): "The Lukka Problem - and a Possible Solution", en ''Journal of Near Eastern Studies'' 33, pp. 395-404.
* Bryce, T.R. (1983): “Political"Political Unity in Lycia during the Dynastic Period”Period", en ''Journal of Near Eastern Studies'' 42, pp. 31-42.
* Bryce, T.R. (1986): ''The Lycians in Literary and Epigraphic Sources'', Museum Tusculanum Press. ISBN 87-7289-023-1
* Burrell, B. (2004): ''Neokoroi: Greek Cities and Roman Emperor'', Brill Academic Publichers. ISBN 90-04-12578-7