I Əlaəddin Keyqubad: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
Sətir 16:
Bu sırada [[Artuqlu sülaləsi|Artuklular]]dan [[Diyarbəkir]] hökmdarı olan Mesudun Keyqubad adına oxunan hutbeyi kaldırması üzerine buraya Mubarezeddin Çavlı kumandasında bir ordu gönderdi. Bu ordu, Mesud’un ordusunu yendi ve [[Çemişgezek]] gibi bazı kaleleri ele keçirdi. Ayrıca, [[Əyyubilər|Əyyubi]] hökmdarı Məlik Əşrəfin yardımçı olaraq gönderdiyi qüvvətləri de bozguna uğratdı. Bundan sonra, Əyyubilərlə yaxşı keçinmək isteyen Əlaəddin Keyqubad əsir aldığı Əyyubi sərkərdələrini sərbəst buraxdı. Aynı şekilde Melik Mesud’u da bazı hediyeler karşılığında yerinde bıraktı.
 
Sultan Alaeddin, [[Trapezund imperiyası|Trabzon Rum İmparatorluğuimperiyası]]nunnın gücünü kırmakqırmaq içinüçün [[Sinop]]’tada bir donanma inşa ettirdi. Bu arada Selçuklu tüccarlarının şikayetleri üzerine [[Kastamonu]] emiri Hüsameddin Çoban’ı [[KaradenizQaradəniz]] donanmasıyla [[KırımKrım]] Seferine memur etti. EmirƏmir Çoban önemli bir ticaret şehri olan [[Sudak]]’ıı fethetti. Şehirde bir [[cami]] inşa ettirdi ve askerlerini yerleştirdiği bir [[garnizonqarnizon]] kurduqurdu. [[Ruslar]] Sudak’ınSudakın SelçukluSelcuqlu hakimiyeti altına girmesini tanımak zorunda kaldılar.
 
Güneyden gelen ticaret yollarını tehdit eden küçük Ermenistan krallığını cezalandırmak üzere Mübarezeddin Çavlı ve Mübarezeddin Ertokuş kumandasında bir ordu göndererek [[İçel]]’i devletin toprakları arasına kattı. Böylece İçel'den Antalya'ya kadar bütün kıyı şeridini Anadolu Selçuklu ülkesine katıldı. Moğolların Anadolu’ya girmesi tehlikesi karşısında 1226'da Eyyubilerle ilişkilerini geliştirdi. 1226-28 tarihleri arasında [[Mengüçlü Beyliği]]nin başına geçen Davud Şah bin Behramşah’ın Anadolu Selçukluları aleyhine Tuğrul Şah, Harezmşah Celaleddin Mengüberti ve İsmaili reisi Alaeddin’le ittifak ettiğini duyan Alaeddin Keykubad, bunlara karşı harekete geçerek [[Erzincan]], [[Kemah]] ve [[Şebinkarahisar]]’ı devletine kattı. Bu esnada son Harzemşah Sultanı Celaleddin Mengüberti Ahlat’a saldırdı. Trabzon İmparatorluğu’yla ittifak kuran Celaleddin’i 1230’daki [[Yassı Çemen Savaşı]]’nda ağır yenilgiye uğrattı ve [[Erzurum]]’u kolayca ele geçirdi.Alaattin Keykubat saltanatının en büyük hatasını Celalettin Harzemşah'la savaşarak yaptı. Türk ve Müslüman devletler arasında vuku bulan bu savaşlar, Anadolu'ya doğru harekete geçen [[Moğollar]]ın işini kolaylaştırmaktan öte bir işe yaramadı. Bilhassa [[Harzemşahlar Devleti|Hazremşahlar]]'ın gücünün kırılması, Moğollar önünde durabilecek önemli bir kuvvetin ortadan kalkmasına sebep oldu.