Xotan: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
kRedaktənin izahı yoxdur
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
Sətir 33:
 
== İqtisadiyyatı ==
BölgeninBölgənin enən eskiəski ve enən önemli geçimkeçim kaynağıqaynağı [[ipekipək]]çiliktirçilikdir. Bölgede [[meyvemeyvə]], [[üzüm]], [[pamukpambıq]], [[buğdaybuğda]], [[mısırqarğıdalı]] ve [[pirinççəltik]] üretimiməhsulu yaygındıryayğındır, hayvancılıkheyvançılıq da gelişmiştir.
 
Hotan, ayrıca tarih boyunca ve günümüzdeki zenginliği yerli halkın ''[[Yurungkaş Nehri|Yorungkax He]]'' adını verdiği kurumuş olan bir nehir yatağından çıkarılan [[yeşim]] ([[ÇinceÇincə]]: 玉 „Yù“) taşından gelir. Daoism ([[TaoTaoizm]]ism) dininin enən yüksek tanrılarından biri olan Yeşimimparator'un ismidir. Çin kültüründe yeşim taşı takmanın iyi şans getireceğine inanılır. Ayrıca antik çağlarda yeşim taşının böbrek hastalıklarını iyileştirici gücü olduğuna inanılır. Bunun dışında bazı bölgelerde yeşim taşının diş çürüklerine ve ağrılarına iyi geldiğine de inanılmıştır. Şehirde [[metal]] ve değerli [[taş]] işlemeciliği gelişmiştir.
 
[[1982]]-ci ildə yılında Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu kısaltılmış '''XPCC''' ([[ÇinceÇincə]]: basit 新疆生产建设兵团; geleneksel: 新疆生產建設兵團; [[Pinyin]]: ''Xīnjiāng Shēngchǎn Jiànshè Bīngtuán''), denilen onüçüncü tarımsal bölümü İl düzeyi şehir olan Hotan İlinde kurulmuştur ve Hotan'dan yönetilir.
 
== İstinadlar ==