Xotan: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
Enver62 (müzakirə | töhfələr)
Sətir 6:
 
== Tarix ==
Diğer verilen isimler: Ho-tien-hsien, Ho-t'ien-chen, Khōtan, Khotan ve Ho-t'ien.<ref>[http://www.fallingrain.com/world/CH/13/Hotan.html Hotan, China Page] {{en}}</ref>. [[KaşgarlıMahmud MahmutQaşqarlı]], [[Türk dilleridilləri|Türk Dilidili]]'nin enən eskiəski ve değerlidəyərli sözlüklerindensözlüklərinden [[DivânDivan-ıi Lügati't-Türk]]'tede;
 
"'''ادن''' Udun" "''Xotan şəhərinin adı. Xotanda oturanlara da udun derlerdeyirlər.''"<ref>Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Cilt I, sayfa 76.</ref><ref>[http://www.tdkterim.gov.tr/dlt/sozluk/?kelime=udun&kategori=dltbul&hng=ltn&ayn=bas TDK ''Divanü Lugati't-Türk Veri Tabanı'']</ref> ve "'''قاش اكوز''' Kaş öküz" “Xotan şehrinin iki yanından akan iki deredir”. gibi bilgiler verilmiştir.
 
=== Qədim dövrdə ===
Xotan Eski Çağ'da [[Buddist]] mədəniyyətini [[Orta Asiya]]ya bağlayan önemli bir merkezdi. Çinliler tarihtarix boyunca buraya büyük önem vermişler ve kutsal kabul ettikleri yeşim taşı sebebiyle Hotan'da yaşayan halk ile iyi geçinmeye çalışmışlardır. Xotanın 8,5 km batısında yapılan kazılarda [[manastır]] kalıntılarıqalıntıları ve keşiş hücreleri ile birlikte [[Buddizm]]le ilgili [[SanskritçeSanskritcə]] belgeler bulunmuştur.
 
=== Orta Çağda ===