Dövlət Baxçalı: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 2:
 
== Həyatı ==
[[1 yanvar]] [[1948]]-ci ildə Adana şeherinde anadan olub. 1997-ci ildə Milliyyətçi Hərəkat Partiyasının sədri seçilmişdir.Bölgede Fettahoğulları olaraq tanınmış geniş ve köklü bir aileye mensub olan Bağçalı, ailenin 4 uşağından biri idi. atasının birinci evliğinden olan 2 üvey qardaşı vardır.
İlk tehsilini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak ilk mektebinde yaxşı dereceyle tamamlayıb. Ailesi varlıklı olduğu için üniversitete qeder tahsilini xususi mekteblerde davam etdirdi. Orta mektebi Servet Bağçalı adında, özünden üç yaş böyük, ağabeyiye birge Adana'da xusui Çukurova Koleji'nde yatılı oxudu.
Litsey tehsili üçün İstanbul'a qohumlarının yanına getdi. Emirgan Akgün Koleji’ne yazıldı. Litsey ikinci sinifde Etiler'deki Özel Ata Koleji’ne geçti ve litsey diplomunu da gene bu mektebden aldı. Dövlet Bağçali, 1967 ilinde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademiyasını(hazırki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ) qazandı ve xarici ticareti okumaya başladı.
== Siyasi Həyatı ==
Cümhuriyetçi Köylü Millet Partiyasın'nin ümumi başqanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine getmeye başladı. sonra akademiyada' Ülkü Ocaqları'nı qurdu. 1970-71 illerde Türkiye Milli Telebe Federasyası ümumi sekreterya vazifesini yürüttü. Bağçali, bir yandan aktif olarak siyasi fealiyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını davam etdirdi. 1971'de mezun oldu ve aynı yıl Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademiyası ve bağlı ali mekteblerde İktisat proqramı asistanı olaraq vazife aldı. telebelerle yakından elaqe quran bir akademisyendi. eyni zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademiya ve alimektebler Asistanları Derneğinin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Ayrıca qısa unvanı ÜNAY denilen Üniversitet Akademiya ve alimektebleri asistanlığı qurdu ve başqanlığını etdi.
Dövlet Bağçali, Gazi Üniversiteti Sosiyal ilimler Enstitüsü'nde iktisat doktorası etdi ve eynı üniversitetin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı'nda 1987 iline geder tehsil üzvlüğü görevini davam etdirdi. Dr. Bahçeli gene bu süre içerisinde Türkiye ve Dünya Ekonomikasi, Türk Tarixi ve xarici siyaset mövzularında maraqlandı ve bu sahede fealiyyetlerle meşğul oldu. MÇP ve MHP'nin idari kadrolarındaki görevi uzun illerdir sürdüren Bağçalı, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı görevlerinde bulundu ve 6 Temmuz 1997 tarixinde keçirilen MHP 5. Olağanüstü Kongre sonrasında Genel Başkanlığı görevini üstlendi. 17 aprel 1987 tarixinde üniversitetindeki təhsil üzvlüyü vazifesinden estifa eden Bağçali, 19 Aprel 1987 tarixinde keçirilen Milliyetçi İşleyiş partiyasının Böyük Qurultayında partiya idaresine seçilib ve ümumi sekreterya görevine getirilib, 1999-cu il seçkilərində qalib gələrək Demokratik Sol Partiya və Ana Vətən Partiyası ilə koalisiya hökumətini yaratmışdır.2007-ci ildə keçirilən seçkilərdə yenidən millət vəkili seçilmişdir.Hali hazırda Milliyyətçi Hərəkat Partiyasının ümumi liderliğini davam etdirmekdedir.
 
== Xarici keçidlər ==