Avro: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 4:
 
[[1999]]-cu ildən beynəlxalq maliyyə bazarına təqdim edilmiş, [[2002]]-ci ilin 1 yanvarından isə nəğd əskinaslar dövrəyə buraxılmışdır. Avro [[1979]]-cu ildən [[1998]]-ci ilə kimi avropa valyuta sistemində dövriyyədə olan Avropa valyuta vahidini (ECU) əvəz etdi.
Feyza Hepçilingirler (Dilbilimci)
 
Euro kullanılmamalı
Bence euro yerine avro kullanılmalı. Euro dediğinizde nasıl yazılıp okunacağı sorun yaratacak. Avro sözcüğü bu anlamda dili kolaylaştırır diye düşünüyorum. Dil alışırsa değiştirilemez. Yabancı sözcükler bir marka ya da dünya çapında bilinen bir ad değilse, okundukları gibi yazılmalı.
Betül Eyövge (Türk Dil Kurumu)
Kılavuzda avro
Türk Dil Kurumu’nun Yabancı Sözcüklere Karşılık Bulma Komisyonu, Mayıs 1998’de euro’ya, avro karşılığını buldu. Bundan sonra yazım kılavuzlarında bu sözcüğü, avro olarak göreceğiz. Doğrusu budur ve böyle kullanılması gerekir.
Hakkı Devrim (Gazeteci - Yazar)
En uygunu avro
İlk olarak Hadi Uluengin, avro sözcüğünün kullanımını önermişti. Ben de Uluengin’e katılıyorum. Zaten Türk Dil Kurumu bunu kesinleştirdi ve avro’ya karar verdi.
Sumru Özsoy (Boğaziçi Ünivers.)
Orijinali korunmalı
Euro özel bir addır. Avrupa Birliği de bu para birimini tanımlıyor. Bu teknik bir terim. Bu nedenle Türkçeleştirilmesi doğru değil. Şu an nasıl Amerikan parasına dolar diyorsak, euro’yu da aynı şekilde korumalıyız. Euro’nun Türkçeleştirilmesinin bir yararı olmaz. Orijinali korunmalı.
Metin Toker (Gazeteci - Yazar)
Avro demek zor
Ero demek Türkçe’de daha kolay. ‘Ö’ harfiyle başlayan sözcük Türkçe’de daha az. İlla ero olması da şart değil, başka bir şey de denebilir. Öro olabilir, zannetmiyorum ki avro olsun. Avro çok Türkçe bir sözcük değil. Söyleyişi daha zor.
Mümtaz Soysal (Eski bakan)
Avru diyebiliriz
Bu Avrupa parası olduğuna göre, biz de buna kendi dilimizdeki Avrupa sözcüğünden yola çıkarak, avru diyebiliriz. Bu, Türkçe’de yazım ve söyleşi kolaylığı getirir.
=== Avro bölgəsi ===
[[Şəkil:Euro banknotes 2002.png|300px|right|thumb| Avro əskinasları]]