Persepolis: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
k 194.135.153.76 tərəfindən edilmiş redaktələr geri qaytarılaraq Dexbot tərəfindən yaradılan sonuncu versiya bərpa olundu.
Sətir 24:
 
== Quruluşu ==
[[Əhəməni imperiyası]]nın mərkəzi olan '''Persepolis''', MÖ 6. yüzil sonlarına doğru İran şahı [[I Dara]] tərəfindən qurulmuştur. Daradan sonra taxta çıxan [[I Kserks]] və Artakserkses (Ardaşir) şəhəri böyüdərək heyrətamizharika anıtlarla doldurmuşlardır.
 
== Haqqında ==
Sətir 30:
Persepolisdə kral sarayları taşıma torpaqla yapılan, tepesi 473 metre uzunlukta, 86 metre genişlikte ve 13 metre yüksekliği olan yapay bir tepe üzerinde bulunmaktaydı. Sarayların bulunduğu bu taraçaya iki geniş merdivenle çıkılıyordu. Merdivenlerin yan duvarları kabartma heykellerle doludur.
 
[[I Kserks]]in taxt salonunda, her biri 20 metre yükseklikte olan ve üzerinde 2 metre yükseklikte başlıkları olan 100 sütun bulunuyordu. Başlıklar boğa ve insan şeklindeydi. Sarayın iki büyük sütunla tutturulan kapısının yüksekliği 11 metredir. Kapıdaki sütunların önünde, üzləriyüzleri insan şeklinde olan iki boğa heykeli vardır.
 
=== QarşılamaTören salonu ===
Daranın [[Misir]]dəki mədənlərdənocaklardan gətiriləngətirilen blok daşlarlataşlarla inşa edilmişyapılmış "[[Apadama]]" adlı qarşılamatören salonu 10.000 kişi alırdıalıyordu. Bu qədərkadar böyükbüyük bir qapalıkapalı salon başka heç birhiçbir sarayda görülməmiştirgörülmemiştir. XəzinəHazine sarayının geniş dəhlizinəavlusuna açılan 4 böyükbüyük gipsahşap qapısıkapısı vardı ve bunlar rənglirenkli ve bəzəklisüslü gipslərləalçılarla örtülüydükaplıydı.
 
Persepolis'te böyükbüyük sütun kaideler üzərindəüzerinde, FarslarınPerslerin inançlarını əks etdirənyansıtan [[heykel]]lərler vardır. Bunlar xeyiriyilik simvolusembolü olan yarı insan bir döyüşçüsavaşçı iləile şərkötülük simvolusembolü olan bir canavarın qarşıdurmasınımücadelesini ve xeyiriyilik simvolununsembolünün zəfərinizaferini göstərirgösterir.
 
=== Kral mezarları ===