Kvant mexanikası: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 36:
1920c- illerin ortalarinda kvant mexanikasinda bash veren irelileyishler onun atom fizikasinin esas standart ifadesi kimi qebuluna getirib cixardi. 1925-ci ilin yayinda Bor ve alman fiziki Heyzenberq kohne kvant mexanikasina son qoyan meqaleni neshr etdirdiler. Bezi prosess ve tecrubelere ozleri hissecik kimi aparmalarini nezere alaraq, ishiq kvantasina foton adi verildi (1926-ci ilde). Eyshteynin 1905-ci ilde ishiga dair ireli surduyu cox sade postulatlardan soradan keskin mubahisler, nezeriyyyeler ve tecrubelere getirib cixaran yeni Kvant Mexanikasi nezeriyyei dogdu. Bu nezeriyye lkin ilelrde amansiz muqavimete rast gelse de 1927-c ilde 5-ci Solvey Konfransinda yekdillikle qebulk olundur.
 
It was found that subatomic particles and electromagnetic waves are neither simply particle nor wave but have certain properties of each. This originated the concept of wave–particle duality.
Mueyyen olundu ki, subatom zerrecikleri ve elektromaqnit dalgalari ne birmenali zerrecik ne de dalga tebietini gosterir ve eslinde her iki tebieti numayish etdire bilir. Bu ise oz novbesinde tebietin dalga-zerrecik ikiliyi konspesiyasinin ireli surulmesi ile neticelendi.
 
1930-cu ile qeder kvant mexanikasi Devid Hilbert, Pol Dirak ve Con von Neyman terefinden mushahide konsepsiyasina, bizim realliq dair biliklerimizin statisktik tebietine ve «mushahideci» ye dair felsefi spekulyasiyalara daha boyuk diqqet ayrilmaqla daha da tekmilleshdirili. Bu nezeriyye soradan kvnat kimyasi, kvant elektronikasi, kvant optikasi ve kvant informasiya elmleri, hemcinin simler nezeriyyesi ve kvant qravitasiyasi nezeriyyelerine yolachid. O eytni zamanda elementlerin muasir dovru sisteminin bir cox meselerine aydinliq getirid. Kvant mexanikasi eyni zamanda atomlarin kimyevi rabiteler emele getirdikde ozlerini nece aprmaqlari ve hemcinin koputer yarimkeciricilerinde elektronlarin axini hadislerini izah etdi ve beleikle muasir texnologilyalarda nece muhum yer tutdugunu berqerar etdi.