Kvant mexanikası: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 13:
Yeni kvant nezeriyyesi (1920-ci illerde ishlenib hazirlanan) muxtelif xususi riyazi formalizm uzerinde yaranmishdir. Bunlardan birinde riyazi dalga funskiyasi elementar zerreciyin movqeyi, momenti ve diger fiziki gostericilerinin ehtimal amplitudasini tesvir edir. Kvant mexanikasi nezeriyyesinin tetbiq sahelerine yuksekkecirici maqnitler, ishiq diodlari, lazer, transistor ve yarimkeciriciler (mikroprossesor), maqnit rezonans ve elektron mikroskop daxildir.
 
Ishigin dalga tebietine dair elmi tedqiqatlar XVII ve XVIII eslrde bashladi ve neticede [[Robert Huk]], [[Xristian HuygensHüygens]] ve [[Leonard Eyler]] apardilari tecrubi mushahideler esasinda ishigin dalga nezeriyyesinbi ireli surduler. 1803-cu ilde ingilis fiziki Tomas Yunq mehshur iki-yariq tecrubesini yerine yetirdi ve bu tecrubenin neticlerini ozuunun «Ishiq ve renglerin tebietine dair» eserinde tesvir etdi. Yunq eskperimenti ishigin dalga nezeriyyesinin elmi dairlerde taninamsinda helledici rol oynadi.
 
1838-ci ilde diger ingilsi fiziki [[Maykl Faradey]] katod shualarini kesh etdi. 1859-cu ilde alman alimi Qustav Kirxoff qara-cisim radiyasiyasi problemini ortaya cixardi, bnun ardinca ise Avstriyali fizik [[Lüdviq Bolsman]] 1877-ci ilde fiziki sistemlerinin enerji veziyyetlerini (hallarinin) diskret qiymetlere ifade oluna bilmesi fikrini ireli surdu ve 1900-cu ilde alman fiziki [[Maks Plank]] ozunun kvant hipotezini ireli surdu. Plank bele bir fersiyye ireli surdu ki, enerji diskret "kvantalar" (ve ya enerji elementleri) ile hem shualanir hem de udulur. Bu ferziyye qara-cisim radiyasiyasi probleminde mushahide olunan menzereni izah ede bildi.