Nəcib Fazil Qısakürək: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
SpBot (müzakirə | töhfələr)
k Bot redaktəsi əlavə edilir: en:Necip Fazıl Kısakürek
Sətir 33:
Şöhretinin zirvesinde iken felsefi arayışlarını sürdürüp içinde yeni bir dönemin doğum sancısını hisseden Necip Fazıl için [[1934]] yılı gerçekten de hayatının yeni bir dönemine başlangıç olur. 30'lu yaşlarında Bohem hayatını en koyu rengiyle yaşadığı günlerde Beyoğlu Ağa Camii'nde vaaz vermekte olan [[Abdülhakim Arvasi]] ile tanışır ve bir daha ondan kopamaz. <br />Daha sonraları onun için;
 
:“BanaBana, yakan gözlerle, bir kerecik baktınız;
:Ruhuma, büyük temel çivisini çaktınız!
 
diyeceği bu büyük insan, onun hayatında yeni bir devrin başlamasına vesile olur ve Üstat, hayatında meydana gelen bu değişikliği şu mısralarla özetler:
Sətir 41:
<br />Bu tanışma onun hayatında dönüm noktası oldu. İslami kimliği ile öne çıkmaya başladıktan sonra ders kitaplarından şiirleri ve fikirleri çıkarıldı. Necip Fazıl'ın hemen tümünde üstün bir ahlak felsefesinin savunulduğu tiyatro eserlerini birbiri ardına edebiyatımıza kazandırması bu döneme rastlar.
 
''Tohum'', ''Para'', ''Bir Adam Yaratmak'', ''Nam-ı Diğer Parmaksız Salih'' gibi piyesleri büyük ilgi görür. Bu eserlerden ''Bir Adam Yaratmak'', Türk tiyatrosunun en güçlü oyunlarındandır. ''Cinnet Mustatili'' adlı eserinde hapishane anıları yer alır. Sık sık kapatılan ve çeşitli bahanelerle toplatılan ''Büyük Doğu'''nun çıkmadığı sürelerde günlük fıkra ve çeşitli yazılarını; [[Yeni İstanbul]], [[Son Posta]], [[Babıalide Sabah]], [[Bugün]], [[Milli Gazete]], [[Her Gün]] ve [[Tercüman]] gazetelerinde yayımlandı.
 
[[Büyük Doğu Hareketi]]'ni başlattığı [[Büyük Doğu]] dergisinde çıkan yazılarıyla [[İsmet İnönü|İsmet Paşa]] ve tek parti ([[CHP]]) yönetimine şiddetli bir muhalefet sürdürmesi sonucu hakkında açılan çok sayıda davada yüzlerce yıl hapsi istendi. 163. maddeye aykırı bulunan yazıları ile birkaç yılda bir hapse mahkûm oldu.
Sətir 47:
1980'de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'nü, ''İman ve İslam Atlası'' adlı eseriyle fikir dalında Millî Kültür Vakfı Armağanı'nı (1981), Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü'nü (1982) almıştır. Ayrıca Türk Edebiyatı Vakfı'nca 1980'de verilen beratla 'Sultan-üş Şuara' (Şairlerin Sultanı) unvanını kazanmıştır.
 
[[Türkiye|Türk devleti]] tarafından, "bir mısraı Türk milletini ihya etmeye yeter" denilerek övülmüş; Şair [['''Hasan Sami Bolak]]''' tarafından da, "''Şiirin süzme balı, tadı Necip Fazıl'dır - Fikir, san'at ve çile... Adı Necip Fazıl'dır..."'' denilerek tanımlanmıştır.
 
== Vasiyeti ==