Nevşehir ili: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
VolkovBot (müzakirə | töhfələr)
k Bot redaktəsi əlavə edilir: ru:Невшехир (ил)
Azərbaycanca olmayan hissələr çıxarıldı
Sətir 20:
'''Nevşehir''', [[Türkiyə]]nin bir vilayəti.
 
==Tarihçe==
Kent, [[Orta Çağ]] ve [[Yeni Çağ]]'da, Seandos; Nissa ve Muşkara adıyla anılıyordu. [[Anadolu]], [[Büyük Selçuklu Devleti]]'nin elindeyken eski adı Nissa'nın yerinde Muşkara adında bir köy vardı. Muşkara sağlam yapılı anlamındadır. 18 evlik küçük bir köy olan Muşkara, [[Ürgüp]]'e bağlıydı.
 
== Xarici keçidlər ==
Tarihçi [[Charles Texier]]'e göre; 12. yüzyıl sonlarına doğru, yani Selçuklular zamanında, Nissa şehri halkı yavaş yavaş şehirden ayrılarak, başka bir yere göç etmişlerdir. Çevre ile ilgili bilgi veren tarihçiler, bu yeni göç yerinin Muşkara olduğunu yazarlar.
 
[[Osmanlılar]] döneminde ise; Muşkara yerine [[Nevşehir]] kullanılmaya başlandı. [[II. Beyazıt]]'ın oğlu Şehzade [[III. Ahmet]]'in sır katibi, Muşkaralı İbrahim, [[Nevşehirli Damat İbrahim Paşa]] olarak sadrazamlığa getirildiğinde, doğduğu kent olan Muşkara'da büyük bayındırlık hareketine girişti. İmaretler, camiler, medreseler, hamam ve çeşmeler yaptırdı. Muşkara adını değiştirerek, kente ''Yenişehir'' anlamına gelen [[Nevşehir]] adını verdi.
 
[[Resim:Nevşehir il haritası.svg|left|thumb|250 px|Nevşehir İl Haritası]]
Çok eski çağlardan beri bir köy olmaktan ileriye gidemeyen bu yere Türkler ''Muşkara'' olarak isim verirlerdi. Bu köyden yetişen sadrazam ve sultana damat olan
[[Nevşehirli Damat İbrahim Paşa|Damat İbrahim Paşa]], birçok eser yaptırarak bu köyü genişletmiş ve yeniden inşa ettirmiştir. '''Yeni şehir''' manasına gelen Nevşehir ismini almıştır. Muşkara isminden önceki ismi ''Nissa'' olup, bu isim Hititler tarafından verilmişti.
 
==Turistik yerleri==
 
;Nevşehir Kalesi: On ikinci asırda Selçuklular tarafından yapılan kaleyi Damat İbrahim Paşa tamir ettirmiştir. İl merkezinin güneybatısında yüksek bir tepe üzerindedir. Yontma taştan yapılan kale iki kapılıdır.
 
;Damat İbrahim Paşa Külliyesi: On sekizinci asırda Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan [[külliye]]; cami, medrese, kütüphane, sıbyan mektebi imaret ve hamamdan meydana gelmiştir. Caminin kubbesi kurşun olduğu için ''Kurşunlu Camii'' olarak da bilinir. Caminin mihrabı mermer işçiliğinin çok güzel örneklerindendir. [[Minber]]i çok güzeldir. Müezzin mahfilinin altı, altın yaldızla işlemelidir. Medrese [[1961]]'de Vakıflar Genel Müdürlüğünce tamir ettirilerek Kütüphane olarak halka açılmıştır. İmaret kısmı [[1949]]'da müzeye çevrilmiştir. Sibyan mektebinde minyatür, arkeolojik ve etnografik eserler sergilenir. Kütüphane kısmında çok kıymetli 40.300 eser bulunmaktadır. El yazması olan eserler çok değerlidir.
 
;Kara Camii: Sadrazam [[Nevşehirli Damat İbrahim Paşa|Damat İbrahim Paşa]] tarafından [[1715]]'te yaptırılmıştır. Kesme taştan sade bir yapıdır. Minaresi 19. asırda yaptırılmış olup tek şerefelidir.
 
== Dış bağlantılar==
* [http://www.nevsehir.bel.tr/ Nevşehir Belediyesi]
* [http://www.kozaklim.com/ Kozaklı Sayfası]
Sətir 45 ⟶ 28:
 
{{Nevşehir ilçeler}}
 
{{Türkiyə-qaralama}}
 
[[Kateqoriya:Türkiyə vilayətləri]]