Konya: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 71:
 
Duz gölü Türkiyənin üçüncü böyük gölüdür. Dərinliyi təxminən 12 metdir. Yay mövsümündə buxarlanmanın təsiri ilə göl xeyli kiçilir. Gölün quruyan hissələrində duz təpəcikləri meydana gəlir. Türkiyənin duz ehtiyacının bir hissəsinu bu göldən toplanan duz ödəyir. Sulamada və su məhsullarının tədarükündə istifadə olunmur.
 
;Bəyşəhir gölü
Konya ilinin qərbində, Konya-Sparta sərhəddində yerləşir.
 
Bəyşəhir gölü Türkiyənin ikinci böyük gölüdür. O həm də ölkənin ən böyük şirin sulu gölüdür. Tektonik-karstik olaylarla meydana gelmiştir. Aynı zamanda Türkiye'nin en önemli millî parklarından biridir. Millî park alanı içerisinde aynı anda su depoları olup dağ sporları yapmak imkânı da vardır. Su ürünleri açısından ekonomik değeri yüksektir. Gölün iki plajı, 22 adası ve pek çok kayalığı bulunmaktadır. Göl, ornitolojik bakımdan önemli bir kuş üreme, barınma, beslenme ve konaklama merkezidir. Bu yönü ile turizm açısından önem taşımaktadır.
 
;Akşehir Gölü
Konya ilinin kuzeybatısında Konya-Afyonkarahisar il sınırında yer alır. Suyu tatlıdır. Tektonik olaylarla meydana gelmiştir. Su ürünleri açısından ekonomik değer gösterir. Sulama suyu olarak kullanılmakta olup kamış üretimide yapılmaktadır.
 
;Suğla Gölü
Konya ilinin güney batısında yer alır. Oluşumu tektoniktir. Yağışlı yıllarda alanı iyice genişlemekte kurak yıllarda ise göl kurumakta ve alüvyonlı göl tabanı ortaya çıkarak iyi bir tarım alanı oluşturmaktadır. Suyu tatlıdır. Su ürünler ve sulama açısından önemi büyüktür.Ancak Şu an itibarıyla ekili alan olarak kullanılmaktadır.Göl tamamen ikiye bölünmüştür, yarısı ekili alan yarısı göldür.
 
;İlğın (Çavuşçu) gölü
[[Çavuşçu gölü]] Konya ilinin şimal-qərbində yerləşir. Oluşumu tektoniktir. Suları tatlıdır. Su ürünleri açısından önemlidir. Ayrıca bir ayağı ile Atlantı ovaları sulanmaktadır.
 
;Ağgöl (Ereyli)
Ereyli ilçəsinin qərbində yerləşir. Köhnə göllərdəndir. Çox dayaz göldür. Suyu şirindir. İvriz dərəsindən axıb gələn sularla qidalanır.
 
;Ağgöl (Yunak)
Yunak ilçəsi yaxınlığında kiçik bir göldür. Suyu şirindir. Çox yeri bataqlıqdır. Gölün suyu Gökpınar dərəsi ilə Sakarya çayına axır.
 
;Digər göllər
*[[Düdən gölü]]
*[[Acıgöl (Konya)|Acıgöl]]
*[[Bolluq gölü]]
*[[Meke krater gölü]]
*[[Sarıot gölü]]
 
=== İklim ===