Mustafa Kamal Atatürk: Redaktələr arasındakı fərq

Silinən məzmun Əlavə edilmiş məzmun
Redaktənin izahı yoxdur
Sətir 1:
'''Mustafa KemalKəmal ATATÜRK''' ([[1881]] - [[10 Kasım]] [[1938]]), [[Türkiye CumhuriyetiCumhuriyəti]]'nin kurucusuqurucusu ve ilk [[CumhurbaşkanıCumhurbaşqanı|cumhurbaşkanıcumhurbaşqanı]]dır. HayatıHəyatı boyunca gelişengelişən olayların kısaqısa bir özetiniözətini [[önemliönəmli olaylarla Atatürk]] sayfasındasəhifəsində bulabilersinizgörəbilərsəniz.
 
==Hayatı==
===1881 - 1912===
 
Mustafa KemalKəmal Atatürk 1881 yılında [[Selanik]]'te Kocakasım MahallesiMəhəlləsi, IslâhhâneIslâhhânə CaddesiCaddəsi'ndekindəki üç katlıqatlı pembepəmbə bir evdeevdə doğdu. Babası [[Ali RızaRiza EfendiEfəndi]], annesianası [[ZübeydeZübeydə HanımXanım]]'dır. Baba tarafındantərəfindən dedesidədəsi HafızHafiz AhmetƏhməd EfendiƏfəndi XIV-XV. yüzyıllarda [[Konya]] ve [[Aydın]]'dan [[Makedonya]]'ya yerleştirilmişyerləştirilmiş Kocacık YörüklerindendirYörüklərindəndir. AnnesiAnası ZübeydeZübeydə HanımXanım ise Selanik yakınlarındakiyaxınlarındaki Langaza kasabasınaqəsəbəsinə yerleşmişyerləşmiş eski bir Türk ailesininailəsinin kızıdırqızıdır. Milis subaylığı, evkaf katipliği ve kerestekərəsdə ticaretiticarəti yapaneliyən Ali RızaRiza EfendiƏfƏndi, 1871 yılında ZübeydeZübeydə HanımXanım'la evlendievləndi. Atatürk'ün beş kardeşindenqardaşından dördü küçükkiçik yaşlarda öldü, sadecesadəcə Makbule (Atadan) 1956 yılına değin yaşadı.
 
Küçük Mustafa öğrenim çağına gelince Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde öğrenime başladı, sonra babasının isteğiyle [[Şemsi Efendi Mektebi]]'ne geçti. Bu sırada babasını kaybetti (1888). Bir süre Rapla Çiftliği'nde dayısının yanında kaldıktan sonra Selanik'e dönüp okulunu bitirdi. Selanik Mülkiye Rüştiyesi'ne kaydoldu. Kısa bir süre sonra 1893 yılında Askeri Rüştiye'ye girdi. Bu okulda Matematik öğretmeni Mustafa Bey adına "Kemal" i ilave etti. 1896-1899 yıllarında Manastır Askeri İdadi'sini bitirip, İstanbul'da Harp Okulu'nda öğrenime başladı. 1902 yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu., Harp Akademisi'ne devam etti. 11 Ocak 1905'te yüzbaşı rütbesiyle Akademi'yi tamamladı. 1905-1907 yılları arasında Şam'da 5. Ordu emrinde görev yaptı. 1907'de Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) oldu. Manastır'a III. Ordu'ya atandı. 19 Nisan 1909'da İstanbul'a giren Hareket Ordusu'nda Kurmay Başkanı olarak görev aldı. 1910 yılında Fransa'ya gönderildi. Picardie Manevraları'na katıldı. 1911 yılında İstanbul'da Genelkurmay Başkanlığı emrinde çalışmaya başladı.