Gürcüstan baş nazirlərinin siyahısı

Gürcüstan baş nazirlərinin siyahısı26 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi, bu vaxtdan başlayaraq Gürcüstan Respublikasının baş nazirləri bu siyahıda göstərilib. Bu siyahıda Gürcüstanda 1918-ci ildən 2015-ci ilədək baş nazir və ya analoji vəzifəni tutan şəxslər təqdim olunub. Gürcüstanın ilk baş naziri Noy Ramişvili idi, indiki isə Georgi Kvirikaşvilidi. Baş nazir vəzifəsi Gürcüstan Demokratik Respublikasının 1918-ci ildə müstəqillik elan etdikdən dərhal sonra yaradılıb. Gürcüstan Demokratik Respublikasının mövcud olduğu dövrdə vəzifə hökumət sədri (gürc. მთავრობის თავმჯდომარე) adlanırdı.

Gürcüstan dövləti
Gürcüstan

Bu məqalə aşağıdaki məqalələr silsiləsinə aiddir:
Gürcüstan hökuməti və siyasəti


Gürcüstan Demokratik Respublikasının nazirlər kabinetinin üzvləri.

Sovet qoşunlarının Gürcüstan ərazisinə soxulduqdan sonra baş nazir postu ləğv olundu, lakin onun əvəzinə Xalq Komissarları Sovetinin sədri (gürc. სახალხო კომისართა საბჭოს თავმჯდომარე), daha sonra isə Nazirlər Şurasının sədri (gürc. მინისტრთა კაბინეტის თავმჯდომარე) vəzifələri yaradılmışdı.

Müasir anlayışda baş nazir postu 1991-ci ilin avqustunda bərpa edildi, lakin 1995-ci ilin dekabrında ləğv olundu. Baş nazir postu əvəzinə Dövlət naziri (gürc. სახელმწიფო მინისტრი) postu yaradıldı. 2004-cü il fevralın 6-da konstitusiya islahatları həyata keçirildi, nəticədə Nazirlər Kabinetinin institutu və baş nazir postu bərpa edildi.

Mövcud qanunvericiliyə görə, prezident baş nazir vəzifəsinə namizədi parlamentə təqdim edir. Baş nazirin namizədliyi parlament tərəfindən qəbul edilərsə, baş nazir prezidentin razılaşması ilə Nazirlər Kabinetini yaradır.

Gürcüstanın baş nazirləriRedaktə

Tarix boyu ərazində baş nazir və analoji vəzifələrdə 36 nəfər çalışmışdır.

Gürcüstan sosial-demokrat partiyası RK(b)P-ÜİK(b)P-Sov.İKP
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan Gürcüstan vətəndaşlar ittifaqı
Vahid milli hərəkatı Gürcü arzusu

Gürcüstan Demokratik Respublikası hökumətinin sədriRedaktə

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Noe Ramişvili
ნოე რამიშვილი
26 may 1918-ci il
24 iyul 1918-ci il
Gürcüstan sosial-demokrat partiyası
2
Noy Jordaniya
ნოე ჟორდანია
24 iyul 1918-ci il
25 fevral 1921-ci il
Gürcüstan sosial-demokrat partiyası

Gürcüstan SSR Xalq Komissarları Sovetinin sədriRedaktə

(30 dekabr 1922-ci ildən SSRİ-nin tərkibində; bundan əvvəl ZSFSR tərkibində)

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Budu Mdivani
პოლიკარპე მდივანი
7 mart 1922-ci il
1922-ci ilin aprelində
 RK(b)P
2
Sergey Kavtaradze
სერგო ქავთარაძე
1922-ci ilin aprelində
1923-cilin yanvarında
 RK(b)P
3
Şalva Eliava
შალვა ელიავა
1923-cü ilin yanvarında
1927-ci ilin iyununda
ÜİK(b)P
4
Lavrenti Kartvelişvili
ლავრენტი ქართველიშვილი
1927-ci ilin iyununda
1929-cu ilin iyununda
ÜİK(b)P
5
Filipp Maxardze
ფილიპე მახარაძე
1929-cu ilin iyununda
1931-ci ilin yanvarında
ÜİK(b)P
6
Levan Suxişvili
ლევან სუხიშვილი
1931-ci ilin yanvarında
22 sentyabr 1931-ci il
ÜİK(b)P
7
German Mqaloblişvili
გერმან მგალობლიშვილი
22 sentyabr 1931-ci il
1937-ci ilin iyununda
ÜİK(b)P
8
Valerian Bakradze
ვალერიან ბაქრაძე
9 iyul 1937-ci il
15 aprel 1946-cı il
ÜİK(b)P

Gürcüstan SSR Nazirlər Sovetinin sədriRedaktə

(SSRİ tərkibində)

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1.
Valerian Bakradze
ვალერიან ბაქრაძე
9 aprel 1946-cı il
1946-cı ilin dekabrında
ÜİK(b)P
2
Zaxari Çxubianişvili
ზაქარე ჩხუბიანიშვილი
1946-cı ilin dekabrında
6 aprel 1952-ci il
ÜİK(b)P
3
Zaxari Ketsxoveli
ზაქარე კეცხოველი
6 aprel 1952-ci il
16 aprel 1953-cü il
Sov.İKP
4
Valerian Bakradze

(ikinci dəfə)

ვალერიან ბაქრაძე
16 aprel 1953-cü il
20 sentyabr 1953-cü il
Sov.İKP
5
Givi Cavaxişvili
გივი ჯავახიშვილი
21 sentyabr 1953-cü il
17 dekabr 1975-ci il
Sov.İKP
6
Zurab Pataridze
ზურაბ პატარიძე
17 dekabr 1975-ci il
5 iyun 1982-ci il
Sov.İKP
7
Dmitri Kartvelişvili
დიმიტრი ქართველიშვილი
2 iyul 1982-ci il
12 aprel 1986-cı il
Sov.İKP
8
Otar Çerkeziya
ოთარ ჩერქეზია
12 aprel 1986-cı il
20 mart 1989-cu il
Sov.İKP
9
Zurab Çxeidze
ზურაბ ჩხეიძე
29 mart 1989-cu il
14 aprel 1989-cu il
Sov.İKP
10
Nodari Çitanava
ნოდარ ჭითანავა
14 aprel 1989-cu il
15 noyabr 1990-cı il
Sov.İKP
11
Tengiz Siqua
თენგიზ სიგუა
15 noyabr 1990-cı il
18 avqust 1991-ci il

Gürcüstan Respublikasının baş naziriRedaktə

(1991-ci il aprelin 9-dan birtərəfli müstəqillik elan etdikdən sonra )

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
müvəqqəti
Murman Omanidze
მურმან ომანიძე
18 avqust 1991-ci il
26 avqust 1991-ci il
1
Vissarion Ququşvili
ბესარიონ გუგუშვილი
26 avqust 1991-ci il
6 yanvar 1992-ci il
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan

Zviad Qamsaxurdiyanın sürgündə olan hökumətiRedaktə

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
Vissarion Ququşvili
ბესარიონ გუგუშვილი
6 yanvar 1992-ci il
6 noyabr 1993-cü il
Dəyirmi masa-Azad Gürcüstan

Gürcüstan Respublikasının baş naziriRedaktə

(1991-ci ilin dekabrından müstəqil dövlət)

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
müvəqqəti
Tengiz Siqua
თენგიზ სიგუა
6 yanvar 1992-ci il
8 noyabr 1992-ci il
2
Tengiz Siqua
თენგიზ სიგუა
 
8 noyabr 1992-ci il
5 avqust 1993-cü il
müvəqqəti
Eduard Şevardnadze
ედუარდ შევარდნაძე
5 avqust 1993-cü il
20 avqust 1993-cü il
3
Otari Patsatsiya
ოთარ ფაცაცია
20 avqust 1993-cü il
5 oktyabr 1995-ci il
müvəqqəti
Bakur Qulua
ბაკურ გულუა
5 oktyabr 1995-ci il
8 dekabr 1995-ci il

Gürcüstan Respublikasının dövlət naziriRedaktə

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
1
Nikoloz Lekişvili
ნიკო ლეკიშვილი
8 dekabr 1995-ci il
7 avqust 1998-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
2
Vaja Lordkipanidze
ვაჟა ლორთქიფანიძე
7 avqust 1998-ci il
11 may 2000-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
3
Georgi Arsenişvili
გიორგი არსენიშვილი
11 may 2000-ci il
21 dekabr 2001-ci il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
4
Avtandil Corbenadze
ავთანდილ ჯორბენაძე
21 dekabr 2001-ci il
27 noyabr 2003-cü il
Gürcüstan vətəndaşları ittifaqı
5
Zurab Jvaniya
ზურაბ ჟვანია
27 noyabr 2003-cü il
17 fevral 2004-cü il

Gürcüstanın baş naziriRedaktə

Adı Gürcü dilində adı Şəkil Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Partiya
4
Zurab Jvaniya
ზურაბ ჟვანია
17 fevral 2004-cü il
3 fevral 2005-ci il
Birləşmiş demokratlar
müvəqqəti
Mixeil Saakaşvili
მიხეილ სააკაშვილი
3 fevral 2005-ci il
17 fevral 2005-ci il
Vahid milli hərəkatı
5
Zurab Noqaideli
ზურაბ ნოღაიდელი
17 fevral 2005-ci il
16 noyabr 2007-ci il
partiyasız
müvəqqəti
Georgi Baramidze
გიორგი ბარამიძე
16 noyabr 2007-ci il
22 noyabr 2007-ci il
"Burcanadze —  demokratlar" bloku
6
Lado Qurqenidze
ლადო გურგენიძე
22 noyabr 2007-ci il
1 noyabr 2008-ci il
partiyasız
7
Qriqol Mqaloblişvili
გრიგოლ მგალობლიშვილი
1 noyabr 2008-ci il
6 fevral 2009-cu il
partiyasız
8
Nikoloz Gilauri
ნიკოლოზ გილაური
6 fevral 2009-cu il
4 iyul 2012-ci il
partiyasız
9
Vano Merabişvili
ვანო მერაბიშვილი
4 iyul 2012-ci il
25 oktyabr 2012-ci il
Vahid milli hərəkatı
10
Bidzina İvanişvili
ბიძინა ივანიშვილი
25 oktyabr 2012-ci il
20 noyabr 2013-cü il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
11
İrakli Qaribaşvili
ირაკლი ღარიბაშვილი
20 noyabr 2013-cü il
23 dekabr 2015-ci il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
12
Georgi Kvirikaşvili
გიორგი კვირიკაშვილი
30 dekabr 2015-ci il
 13 iyun 2018-ci il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
13
Mamuka Baxtadze
მამუკა ბახტაძე
20 iyun 2018-ci il
 2 sentyabr 2019-cu il
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"
14
Giorgi Qaxariya
გიორგი გახარია
 
8 sentyabr 2019-cu il
 —
"Gürcü arzusu — Demokratik Gürcüstan"

Xarici keçidlərRedaktə