Meksikada YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Meksikada YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısında 31 ad var (2010-cu ilə), bütün ismarıclardan (936-dənə 2011-cı ilə) 3,3 % edir.

Siyahıya daxildir:

  • 27 mədəni obyektlər (13 Kolumbdən evvəl və 14 Kolumbdan sonra dövrdən)
  • 4 təbii obyektlər

Onlardan 11 şah əsər insan dahiyanəsi kimi tanınır (meyar i) və 2 — müstəsna gözəllik və estetik əhəmiyyəti təbii fenomen (meyar vii).

SiyahıRedaktə

# Şəkil Ad Yerləşmə Yaranma ili Siyahıya girən ili Meyarlar
1   Mexiko şəhərinin tarixi mərkəzi və şəhərətrafı Soçimilko
isp. Ciudad de México, Xochimilco
Mexiko federal rayonu 1325,
X əsr
1987 412 II, III, IV, V
2   Oaxaka şəhərinin tarixi mərkəzi və Monte-Alban qalıqları
isp. Oaxaca, Monte Albán
Oaxaka ştatı 1532,
E.ə 500 barədə
1987 415 I, II, III, IV
3   Puebla şəhərinin tarixi mərkəzi
isp. Heroica Puebla de Zaragoza
Puebla ştatı 1531 1987 416 II, IV
4   Qədim şəhər və milli park Palenke
isp. Palenque
Çyapas ştatı E.ə. IIIE.ə. VIII 1987 411 I, II, III, IV
5   Qədim şəhər Teotiuakan
isp. Teotihuacan
Mexiko ştatı E.ə. IE.ə. VII 1987 414 I, II, III, IV, VI
6   Biosfer qoruğu Sian-Kaan
isp. Reserva de la Biosfera Sian Ka'an
Kintana-Roo ştatı 1987 410 VII, X
7   Tarixi şəhər Quanaxuato və bitişik mədənlər
isp. Guanajuato
Quanaxuato ştatı XVI əsr 1988 482 I, II, IV, VI
8   Qədim şəhər Çiçen-İtsa
isp. Chichén Itzá
Yukatan ştatı E.ə. 525 barədə 1988 483 I, II, III
9   Moreliya şəhərinin tarixi mərkəzi
isp. Morelia
Miçoakan ştatı 1541 1991 585 II, IV, VI
10   Qədim şəhər El-Taxin
isp. El Tajín
Verakrus ştatı I əsr 1992 631 III, IV
11   Sakatekas şəhərinin tarixi mərkəzi
isp. Zacatecas
Sakatekas ştatı 1546 1993 676 II, IV
12   Syera-de-San-Fransisko dağlarında çəkilmiş təsvirlər
isp. Pinturas rupestres de la Sierra de San Francisco
Qərbi Aşaqa Kalifornya ştatı E.ə. 100 — E.ə. 1300 barədə 1993 714 I, III
13   El-Viskaino balina qoruğu
isp. El Vizcaíno
Qərbi Aşaqa Kalifornya ştatı 1988 1993 554 X
14   Popokatepetl yanardağın aşaqsında monastırlar
isp. Monasterios en las faldas del Popocatépetl
en:Monasteries on the slopes of Popocatépetl
MorelosPuebla ştatlarl XVI əsr 1994 702 II, IV
15   Keretaro şəhərinin tarixi abidələr
isp. Santiago de Querétaro
Keretaro ştatı XVIIXVII əsrlər 1996 792 II, IV
16   Qədim şəhər Uşmal
isp. Uxmal
Yukatan ştatı VII əsr barədə 1996 791 I, II, III
17   Kabanyas xəstəxanasının binası Qvadalaxara şəhərində.
kat. Hospicio Cabañas
Halisko ştatı 17911939 1997 815 I, II, III, IV
18   Pakime xarabalıqları Nuevo-Kasas-Qrande şəhərinin yanında
isp. Paquimé
Çiuaua ştatı XIV əsr 1998 560 III, IV
19   Tarixi abidələrin zonası Tlakotalpan şəhərində
isp. Tlacotalpan
Verakrus ştatı XVI əsrin ortası 1998 862 II, IV
20   Şoçikalko xarabalıqları
isp. Xochicalco
Morelos ştatı VIIIX əsrlər 1999 939 III, IV
21   Qədim gücləndirilmis şəhər San-Fransisko-de-Kampeçe
isp. San Francisco de Campeche
Kampeçe ştatı 1540 1999 895 II, IV
22   Qədim şəhər Kalakmul
isp. Calakmul
Kampeçe ştatı IIIVIII əsrlər 2002 1061 I, II, III, IV
23   Syera-Qordada fransiskan missiyaları
isp. Misiones franciscanas de la Sierra Gorda
en:Franciscan Missions in the Sierra Gorda
Keretaro ştatı 17501760 2003 1079 II, III
24   Luis Barraqandanın evi və studiyası
isp. Casa Luis Barragán
en:Luis Barragán House and Studio
Mexiko 1947 2004 1136 I, II
25   Kaliforniya körfəzinin adaları və qorunan əraziləri
isp. Golfo de California
Aşaqa Kaliforniya, Qərbi Aşaqa Kalifornya, Sonora, SinaloaNayarit ştaları 2004 1182 VII, IX, X
26   Tekilada tarixi aqava becərmə saytları
isp. Tequila
Halisko ştatı XVII əsrdən 2006 1209 II, IV, V, VI
27   Mexikoda Milli Muxtar Universitetin kampüsü
isp. Ciudad Universitaria de la Universidad Nacional Autónoma de México
en:Ciudad Universitaria
Mexiko 19491952 2007 1250 I, II, IV
28   Hökmdarı kəpənəkin biosfer qoruğu
isp. Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca
en:Mariposa Monarca Biosphere Reserve
Miçoakan ştatı 2008 1290 VII
29   Qədim şəhər Sa-Miqel-de-Alyende və iyezuit ziyarətgahi Xesus-de-Nazareno
isp. San Miguel de Allende, Santuario de Jesús Nazareno de Atotonilco
es:Santuario de Jesús Nazareno de Atotonilco
Quanahuato ştatı XVIXVIII əsrlər 2008 1274 II, IV
30   Kamino Real-de-Tyerra Adentro
isp. Camino Real de Tierra Adentro
XVIXIX əsrlər 2010 1351 II, IV
31   Yaqul və Mitla petroqliflər mağaraları Oaxaka ştatı 2010 1352 iii

Xarici keçidlərRedaktə