Tıva Respublikasının dövlət təltiflərinin siyahısı

Coat of arms of Tuva.svg

Tuva Respublikasının dövlət mükafatları ( tıva Тыва Республиканың күрүне шаңналдары — Ali Xural (parlament) tərəfindən müəyyən edilən Tıva Respublikasının "24 dekabr 1992-ci il, № 388-ci il tarixli Qanununa uyğun olaraq təsdiqlənən mükafatlar.[1] .

Tuva Respublikasının dövlət mükafatları, respublika vətəndaşlarını dövlət quruculuğu, iqtisadiyyat, elm, mədəniyyət, incəsənət və təhsil sahələrində, qanunun aliliyinin möhkəmləndirilməsində, sağlamlıq və həyatın qorunmasında, xalqın vətəndaşların hüquq və azadlıqlarında, tərbiyə olunmasında, idmanın inkişafında, Vətəni qorumağa və təhlükəsizliyin təmin edilməsinə verdiyi böyük töhfələrə görə, respublikaya aktiv xeyriyyə işlərinə və digər bu cür işlərə görə verilir. Qanunda nəzərdə tutulmuş hallarda, dövlət təltifləri müxtəlif təşkilati və hüquqi formalı təşkilatlara verilə bilər.

Tuva Respublikasının dövlət mükafatları sisteminə aşağıdakılar daxildir:

  • Tuva Respublikasının ordeni;
  • I, II və III dərəcə "Buyan-Badırğı" ordeni;
  • Tuva Respublikasının "Şücaətli əməyə görə" medalı;
  • "Tuva Respublikasının Ana Qəhrəmanı" adı;
  • "Tyva Respublikasının Fəxri Vətəndaşı" adı;

Mükafatların siyahısıRedaktə

SifarişRedaktə

Şəkil mükafatlar Mükafat adı Müəssisənin tarixi Mükafatlandırma qaydaları Mənbə




Tuva Respublikasının Ordeni 24 dekabr1992-ci il Tuva Respublikasının ordeni Rusiya Federasiyasının vətəndaşları, xarici vətəndaşlar, eləcə də müxtəlif təşkilati və hüquqi formaları təşkil edir.

Tuva Respublikasının ordeni ilə təltif edilir:

  • sənaye, kənd təsərrüfatı, Tikinti, nəqliyyat, rabitə, ticarət və Xalq təsərrüfatının digər sahələrində, eləcə də dövlət-kooperativ, sahibkarlıq, fermer və arat fəaliyyətinin inkişafında böyük nailiyyətlərə görə;
  • elm, mədəniyyət, ədəbiyyat və incəsənət sahəsində, hüquq qaydasının, qanunçuluğun və təhlükəsizliyin təmin edilməsində xüsusi xidmətlərinə, böyüməkdə olan nəslin təlim-tərbiyəsində əldə etdiyi nailiyyətlərə, yüksək ixtisaslı kadrların hazırlanmasına, əhaliyə tibbi xidmət göstərilməsinə, Bədən Tərbiyəsi və idmanın inkişafına görə;
  • MDB və digər dövlətlərin respublikaları ilə hərtərəfli dostluq, iqtisadi, elmi-texniki və mədəni əlaqələrin inkişaf etdirilməsi və dərinləşdirilməsi istiqamətində fəal fəaliyyətinə görə;
  • xüsusilə səmərəli dövlət və ictimai fəaliyyətə görə;
  • respublika qarşısında digər xüsusi görkəmli xidmətlərinə görə.

Tuva Respublikasının ordeni göğsün sol tərəfində geyilir və Rusiya Federasiyasının və SSRİ-nin dövlət mükafatlarından sonra yerləşir.

Orden ilə təltif olunmuş təşkilatların rəhbərləri ordenin saxlandığı yerləri, onun mühafizəsini və təşkilatın işçilərinin onunla tanış olma imkanlarını müəyyən edirlər.

Tuva Respublikasının 24 dekabr 1992-ci il tarixli 388 nömrəli "Tuva Respublikasının Dövlət mükafatları haqqında"qanunu---
"Buyan-Badırğa" Ordeni

I dərəcə

14 iyun2012-ci il Tıva Respublikasının sosial-iqtisadi inkişafı, elmi-tədqiqat fəaliyyəti, mədəniyyətin və incəsənətin inkişafı, görkəmli idman nailiyyətləri ilə bağlı xüsusilə görkəmli nailiyyətlərinə, eləcə də xalqlar arasında sülhün, dostluq və əməkdaşlığın möhkəmləndirilməsi işinə mühüm töhfələr vermiş və respublika qarşısında digər xüsusi xidmətlərinə görə "Buyan-Badırqı" ordeni ilə Rusiya Federasiyasının vətəndaşları, habelə əcnəbilər və vətəndaşlığı olmayan şəxslər təltif edilə bilərlər. "Buyan-Badırğa" ordeninə müxtəlif təşkilati-hüquqi formaların təşkili layiq görülə bilər.

Ordenlə təltif olunma III dərəcədən I dərəcəyə qədər ardıcıl olaraq həyata keçirilir.

Təltif edilənlərə ordenin dərəcəsindən asılı olaraq birdəfəlik pul mükafatı verilir.

I dərəcəli "Buyan-Badırğa" ordeni lentdə, II və III dərəcəli ordenlər isə sinənin sol tərəfində gəzdirilir.

"Buyan-Badırqı" ordeni ilə təltif olunmuş təşkilatların rəhbərləri ordenin saxlandığı yerləri, onun mühafizəsini və təşkilat işçilərinin onunla tanış olma imkanlarını müəyyən edirlər.

Tuva Respublikasının 14 iyun 2012-ci il tarixli 1378 saylı "Tuva Respublikasının"Tuva Respublikasının Dövlət mükafatları haqqında" Qanununa dəyişikliklər edilməsi haqqında " qanunu
"Buyan-Badırğa" Ordeni

II dərəcə

14 iyun2012-ci il Bax "I dərəcəli"Buyan-Badırğa" ordeni ilə təltif edilmə Qaydaları. Tuva Respublikasının 14 iyun 2012-ci il tarixli 1378 saylı "Tuva Respublikasının"Tuva Respublikasının Dövlət mükafatları haqqında" Qanununa dəyişikliklər edilməsi haqqında " qanunu
"Buyan-Badırğa" Ordeni

III dərəcə

14 iyun2012-ci il Bax "I dərəcəli"Buyan-Badırğa" ordeni ilə təltif edilmə Qaydaları. Tuva Respublikasının 14 iyun 2012-ci il tarixli 1378 saylı "Tuva Respublikasının"Tuva Respublikasının Dövlət mükafatları haqqında" Qanununa dəyişikliklər edilməsi haqqında " qanunu

Döş nişanlarıRedaktə

Mükafat şəkli Mükafatın adı Quruluş tarixi Mükafatlandırma qaydaları Mənbə




"Tıva Respublikasının Sosial Müdafiəsi Mükəmməlliyi" döş nişanı 2019-cu il "Tıva Respublikasının Sosial Müdafiəsi Mükəmməlliyi" döş nişanı, vicdanlı və qüsursuz işə, peşə bacarığına, ən azı 10 illik iş təcrübəsinə görə Tıva Respublikasının əmək, məşğulluq və sosial müdafiə sektorundakı işçilərə verilir.

Nişan Tuva Respublikasının Əmək və Sosial Müdafiə Naziri tərəfindən imzalanan əmrə uyğun olaraq verilir.

Nişanın təqdimatı təntənəli şəraitdə Tıva Respublikasının Əmək və Sosial Siyasətlər Naziri və ya onun adından mükafatlandırılan şəxsin çalışdığı komandadakı digər vəzifəli şəxslər tərəfindən həyata keçirilir.

Nişan ilə təltif olunduqları təşkilatların hesabına birdəfəlik pul mükafatı verilir.

"Tıva Respublikasının Sosial Müdafiəsi Mükəmməlliyi" nişanı haqqında Əsasnamə

MükafatlarRedaktə

Mükafat şəkli Mükafatın adı Quruluş tarixi Mükafatlandırma qaydaları Mənbə
Tuva Respublikası Mədəniyyət və Kino Nazirliyinin mükafatı mart2011-ci il Tıva Respublikası Mədəniyyət və Kino Nazirliyinin mükafatları, Tıva Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi tərəfindən mədəniyyət və sənət işçilərini həvəsləndirmək və mənəvi cəhətdən stimullaşdırmaq məqsədi ilə 2011-ci ilin mart ayında təsis edilmişdir.

Ümumilikdə mədəniyyət və incəsənət sahəsində illik 9 mükafat təsis edilmişdir.

Mükafatlar Tıva Respublikasının respublika və bələdiyyə mədəniyyət və incəsənət müəssisələrinə, təşkilat rəhbərlərinə, yaradıcı kollektivlərinə peşəkarlığına və yüksək əxlaqi dəyərlərinə görə, mədəniyyət və incəsənət sahəsindəki gənc xadimlərə keçmiş təqvim dövründə müsabiqə əsasında verilir.

Tıva Respublikası Mədəniyyət Nazirliyinin mədəniyyət və incəsənət sahəsindəki illik mükafatlarının təqdimatı

Həmçinin baxRedaktə

İstinadlarRedaktə