İngiltərə milli futbol komandasının het-triklərinin siyahısı

İngiltərə milli futbol komandasının het-triklərinin siyahısıİngiltərə milli futbol komandası tarixində bir futbol oyununda üç və ya daha çox qol vuran futbolçuları özündə birləşdirir. Beynəlxalq futbolun başlanğıcı olan 1872-ci ildən bu günümüzə qədər 57 İngiltərə kişi milli komanda futbolçusu het-trik etmişdir. İngiltərə üçün het-trik edən ilk futbolçular Hovard Voqton və Artur Alfred Broundur. Aston Villa FK klubunun futbolçuları olan bu ikili 1882-ci ildə İrlandiya ilə oynanılan dostluq oyununda üçdən çox qol vurmuşlar.[1] Dörd futbolçu — Voqton, Stiv Blumer, Villi Holl və Malkolm Makdonald bir oyunda beş qol vurma nailiyyəti göstərmişlər. Cimmi Qreyvs 6 dəfə het-trik edərək bu sahədə ən uğurlu futbolçudur. Beş futbolçu — Albert Allen, Frank Bredşou, Volter Gilliat, Con Veytx və Con Yates sadəcə bir dəfə milli komandada oynamalarına baxmayaraq, het-trik edən futbolçulardır.

Geoff Hurst Futbol üzrə dünya çempionatı 1966-ın finalında İngiltərənin 4-2 qazandığı oyunda het-trik etmişdir.

Futbol üzrə dünya çempionatı 1966-ın finalında Geoff Hurstun etdiyi het-trik bütün zamanların ən məhşuru het-triki hesab olunur.[2][3][4] İngiltərə adına ən sonuncu het-triki Bolqarıstan ilə oynanılan və İngiltərənin 4-0 qalibiyyətiylə nəticələnən UEFA Avropa Kuboku 2012-in seçmə mərhələsi oyununda Jermen Defo etmişdir.

1872-ci ildən bu günə qədər İngiltərəyə qarşı ümumi on bir het-trik edilmişdir. Ən sonuncu noyabr ayında İsveç ilə oynanılan dostluq oyununda Zlatan İbrahimoviç İngiltərə qapısına 4 qol vurmuşdur. İngiltərəyə qarşı ilk beş het-trik edən futbolçu Şotlandiyalıdır; Con MakDuqal, Corc Ker, Con Smit, Robert Smit MakKoll və Aleks Cekson. Britaniya xaricində İngiltərəyə qarşı het-trik edən ilk futbolçu alman Riçar Hoffman olmuşdur. Hoffman 1930-cu ilin may ayında Almaniya ilə İngiltərə arasında 3-3 nəticələnən oyunda 3 qol vurmuşdur.

İngiltərənin het-trikləriRedaktə

Müharibə vaxtındakı beynəlxalq oyunlar rəsmi hesab olunmadığı üçün siyahıya daxil edilməmişdir.
 
Bryan Robson 1984-cü ildə İngiltərənin 8-0 qazandığı Türkiyə oyununda het-trik etmişdir.
 
Qari Lineker İngiltərə üçün beş dəfə het-trik etmişdir.
 
Maykl Ouen 2001-ci ildə Almaniyaya qarşı oyunda het-trik etmişdir. İngiltərə forması ilə ümumi 2 dəfə het-trik sevinci yaşamışdır.
 
Piter Krauç 2006-cı ildə Yamayka ilə oynanılan dostluq oyununda het-trik etmişdir.
 
Teo Volkott 2008-ci ildə Xorvatiya ilə oynanılan Dünya Kuboku seçmə mərhələsində 3 qol vurmuşdur.
Tarix Qollar Oyunçu Rəqib Stadion Turnir Nəticə[a] İst.
18 fevral 1882
5
Hovard Voqton   İrlandiya Bloomfield, Belfast Yoldaşlıq
13–0
[5]
18 fevral 1882
4
Artur Alfred Broun   İrlandiya Bloomfield, Belfast Yoldaşlıq
13–0
[5]
3 fevral 1883
3
Klement Mitçell   Uels Kensinqton Oval, London Yoldaşlıq
5–0
[5]
23 fevral 1884
3
Anri Çurşam   İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1884 Britaniya Ev Çempionatı
8–1
[5]
13 mart 1886
4
Benjamin Spilsböri   İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1886 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
5 fevral 1887
3
Tinsli Lindli   İrlandiya Bramall Leyn, Şeffild 1887 Britaniya Ev Çempionatı
7–0
[5]
4 fevral 1888
3
Fred Devhörst   Uels Nantviç Road, Kryu 1888 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
7 aprel 1888
3
Albert Allen   İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1888 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
2 mart 1889
3
Con Yates   İrlandiya Enfild, Liverpul 1889 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
15 mart 1890
3
Fred Qeri   İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1890 Britaniya Ev Çempionatı
9–1
[5]
25 fevral 1893
3
Volter Gilliat   İrlandiya Vellinqton Road, Perri Barr 1893 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
12 mart 1894
3
Con Veytx   Uels Reyskours Qraund, Vrekshem 1894 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
16 mart 1896
5
Stiv Blumer   Uels Arms Park, Kardiff 1896 Britaniya Ev Çempionatı
9–1
[5]
20 fevral 1897
3
Fred Veldon   İrlandiya Trent Bridc, Nottingem 1897 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[5]
18 fevral 1899
4
Gilbert Smit   İrlandiya Roker Park, Sanderlend 1899 Britaniya Ev Çempionatı
13–2
[5]
18 fevral 1899
4
Cimmi Sitll   İrlandiya Roker Park, Sanderlend 1899 Britaniya Ev Çempionatı
13–2
[5]
18 mart 1901
4
Stiv Blumer   Uels Sent-Ceyms Park, Nyukasl apon Tayn 1901 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[6]
16 mart 1908
3
Vivian Voodvard   Uels Reyskours Qraund, Vrekshem 1908 Britaniya Ev Çempionatı
7–1
[6]
8 iyun 1908
3
Frank Bredşou   Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
11–1
[6]
8 iyun 1908
4
Vivian Voodvard   Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
11–1
[6]
10 iyun 1908
4
Corc Hilsdon   Macarıstan Millenaris Sporttelep, Budapeşt Yoldaşlıq
7–0
[6]
31 may 1909
4
Vivian Voodvard   Macarıstan Millenaris Sporttelep, Budapeşt Yoldaşlıq
8–2
[6]
1 iyun 1909
3
Vivian Voodvard   Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
8–1
[6]
10 fevral 1912
3
Harold Fleminq   İrlandiya Dalimount Park, Dublin 1912 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[6]
24 may 1926
3
Frank Osborne   Belçika Kielstadion, Antverpen Yoldaşlıq
5–3
[7]
11 may 1927
3
Dixie Din   Belçika Molenbeek Stadionu, Molenbeek, Brüssel Yoldaşlıq
9–1
[7]
21 may 1927
3
Dixie Din   Lüksemburq Stade de la Frontiere, Eş-sur-Alzette Yoldaşlıq
5–2
[7]
11 may 1929
4
Corc Kamsell   Belçika Dudenpark, Brüssel Yoldaşlıq
5–1
[7]
20 noyabr 1929
3
Corc Kamsell   Uels Stemford Bric, London 1930 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[7]
2 dekabr 1936
3
Ted Dreyk   Macarıstan Arsenal Stadionu, London Yoldaşlıq
6–2
[8]
17 may 1937
3
Freddi Still   İsveç Rasunda Stadionu, Solna, Stokholm Yoldaşlıq
4–0
[8]
23 oktyabr 1937
3
Corc Mills   İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1938 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[8]
1 dekabr 1937
3
Stenli Matteus   Çexoslovakiya Uayt Hart Leyn, London Yoldaşlıq
5–4
[8]
16 noyabr 1938
5
Villi Holl   İrlandiya Old Trafford, Mançester 1939 Britaniya Ev Çempionatı
7–0
[8]
28 sentyabr 1946
3
Vilf Mannion   İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1947 Britaniya Ev Çempionatı
7–2
[9]
27 noyabr 1946
4
Tommi Lauton   Niderland Lids Road, Haddersfild Yoldaşlıq
8–2
[9]
25 may 1947
4
Stan Mortensen   Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
10–0
[9]
25 may 1947
4
Tommi Lauton   Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
10–0
[9]
19 noyabr 1947
3
Stan Mortensen   İsveç Arsenal Stadionu, London Yoldaşlıq
4–2
[9]
9 oktyabr 1948
3
Stan Mortensen   İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1949 Britaniya Ev Çempionatı
6–2
[9]
15 oktyabr 1949
3
Cekki Milburn   Uels Ninian Park, Kardiff 1950 FİFA Dünya çempionatı seçmə mərhələsi
1950 Britaniya Ev Çempioantı
4–1
[9]
16 noyabr 1949
4
Cək Rouley   İrlandiya Meyn Road, Mançester 1950 FİFA Dünya çempionatı seçmə mərhələsi
1950 Britaniya Ev Çempioantı
9–2
[9]
14 may 1950
4
Tom Finney   Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
5–3
[10]
10 noyabr 1954
3
Roy Bentli   Uels Uembli Stadionu, London 1954 Britaniya Ev Çempionatı
3–2
[11][12]
2 aprel 1955
4
Dennis Vilşou   Şotlandiya Uembli Stadiounu, London 1955 Britaniya Ev Çempionatı
7–2
[13]
5 dekabr 1956
3
Tommi Teylor   Danimarka Molineux Stadionu, Vulverhempton Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələ
5–2
[14]
8 may 1957
3
Tommi Teylor   İrlandiya Uembli Stadiounu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələ
5–1
[15]
22 oktyabr 1958
3
Conni Heynes   SSRİ Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
5–0
[16]
28 may 1959
3
Bobbi Çarlton   ABŞ Vrigley Fild, Los-Anceles Yoldaşlıq
8–1
[10]
19 oktyabr 1960
3
Bobbi Çarlton   Lüksemburq Stade Munisipal, Lüksemburq Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələsi
9–0
[17]
19 oktyabr 1960
3
Cimmi Qreyvs   Lüksemburq Stade Munisipal, Lüksemburq Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələsi
9–0
[17]
15 aprel 1961
3
Cimmi Qreyvs   Şotlandiya Uembli Stadionu, London 1961 Britaniya Ev Çempionatı
9–3
[18]
10 may 1961
3
Bobbi Çarlton   Meksika Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
8–0
[17]
20 may 1962
3
Cimmi Qreyvs   Peru Eştadio Nasional, Lima Yoldaşlıq
4–0
[17]
5 iyun 1963
3
Bobbi Çarlton   İsveçrə Sant-Yakob Park, Bazel Yoldaşlıq
8–1
[17]
20 noyabr 1963
4
Cimmi Qreyvs   Şimali İrlandiya Uembli Stadionu, London 1963 Britaniya Ev Çempionatı
8–3
[17]
20 noyabr 1963
3
Terri Peyn   Şimali İrlandiya Uembli Stadionu, London 1963 Britaniya Ev Çempionatı
8–3
[17]
17 may 1964
3
Conni Bayron   Portuqaliya Estadio Nasional, yamor Yoldaşlıq
4–3
[17]
27 may 1964
4
Rocer Hant   ABŞ Douninq Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
10–0
[17]
27 may 1964
3
Fred Pikerinq   ABŞ Douninq Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
10–0
[17]
3 oktyabr 1964
3
Cimmi Qreyvs   Şimali İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1964 Britaniya Ev Çempionatı
4–3
[17]
29 iyun 1966
4
Cimmi Qreyvs   Norveç Ullevaal Stadionu, Oslo Yoldaşlıq
6–1
[17]
30 iyul 1966
3
Geoff Hurst   Qərbi Almaniya Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1966 Final
4–2
[3]
12 mart 1969
3
Geoff Hurst   Fransa Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
5–0
[17]
16 aprel 1975
5
Malkolm Makdonald   Kipr Uembli Stadionu, London UEFA Avro 1976 seçmə mərhələ
5–0
[19]
15 dekabr 1982
3
Luter Blissett   Lüksemburq Uembli stadionu, London UEFA Avro 1984 seçmə mərhələ
9–0
[20]
14 noyabr 1984
3
Bryan Robson   Türkiyə Beşiktaş İnönü Stadionu, İstanbul Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 seçmə mərhələ
8–0
[3]
16 oktyabr 1985
3
Qari Lineker   Türkiyə Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 seçmə mərhələ
5–0
[21]
11 iyun 1986
3
Qari Lineker   Polşa Estadio Universitario, Monterrey Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 finallar
3–0
[21]
18 fevral 1987
4
Qari Lineker   İspaniya Santyaqo Bernabeu stadionu, Madrid Yoldaşlıq
4–2
[21]
14 oktyabr 1987
3
Qari Lineker   Türkiyə Uembli Stadionu, London UEFA Avro 1988 seçmə mərhələ
8–0
[21]
12 iyun 1991
4
Qari Lineker   Malayziya Stadium Merdeka, Kuala-Lumpur Yoldaşlıq
4–2
[21]
17 fevral 1993
4
David Platt   San-Marino Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1994 seçmə mərhələ
6–0
[19]
17 noyabr 1993
4
İan Vrayt   San-Marino Stadio Renato Dall'Ara, Bolonya Futbol üzrə dünya çempionatı 1994 seçmə mərhələ
7–1
[19]
27 mart 1999
3
Paul Şuls   Polşa Uembli Stadionu, London UEFA Avro 2000 seçmə mərhələ
3–1
[19]
4 sentyabr 1999
3
Alan Şirer   Lüksemburq Uembli stadionu, London UEFA Avro 2000 seçmə mərhələ
6–0
[22]
1 sentyabr 2001
3
Maykl Ouen   Almaniya Olimpiastadion, Münhen Futbol üzrə dünya çempionatı 2002 seçmə mərhələ
5–1
[23]
31 may 2005
3
Maykl Ouen   Kolumbiya Giants Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
3–2
[24]
3 iyun 2006
3
Piter Krauç   Yamayka Old Trafford, Mançester Yoldaşlıq
6–0
[25]
10 sentyabr 2008
3
Teo Volkott   Xorvatiya Maksimir Stadionu, Zaqreb Futbol üzrə dünya çempionatı 2010 seçmə mərhələ
4–1
[26]
3 sentyabr 2010
3
Jermen Defo   Bolqarıstan Uembli stadionu, London UEFA Avro 2012 seçmə mərhələ
4–0
[27]

İngiltərəyə qarşı edilən het-triklərRedaktə

İngiltərəyə qarşı qəbul edilən ümumi on bir het-trik edilmişdir. Bunlardan ilk beşi şotlandiyalı futbolçular tərəfindən həyata keçirilmişdir.

 
Zlatan İbrahimoviç 2012-ci ildə Friends Arenanın açılış oyununda İngiltərəyə qarşı ümumi 4 qol vurmuşdur.
Tarix Qollar Oyunçu Rəqib Stadion Turnir Nəticə [a] İst.(lar)
2 mart 1878
3
Con MakDuqall   Şotlandiya Hampden Park, Qlazqo Yoldaşlıq
2–7
[5]
13 mart 1880
3
Corc Ker   Şotlandiya Hampden Park, Qlazqo Yoldaşlıq
4–5
[5]
12 mart 1881
3
Con Smit   Şotlandiya Kenninqton Oval, London Yoldaşlıq
1–6
[5]
7 aprel 1900
3
Robert Smit MakKoll   Şotlandiya Seltik Park, Qlazqo 1900 Britiniya Ev Çempionatı
1–4
[6]
31 mart 1928
3
Aleks Cekson   Şotlandiya Uembli Stadionu, London 1928 Britaniya Ev Çempionatı
1–5
[7]
10 may 1930
3
Riçard Hofmann   Almaniya Deutşes Stadiounu, Berlin Yoldaşlıq
3–3
[28]
25 noyabr 1953
3
Nandor Hideqkuti   Macarıstan Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
3-6
[29][30]
11 may 1958
3
Aleksandar Petakoviç   Yuqoslaviya Partizan Stadiounu, Belqrad Yoldaşlıq
0–5
[10]
17 may 1959
3
Xuan Seminario   Peru Eştadio Nasional, Lima Yoldaşlıq
1–4
[10]
15 iyun 1988
3
Marko van Basten   Niderland Reynstadion, Düsseldorf 1988 Avropa Kuboku finalları
1–3
[31]
14 noyabr 2012
4
Zlatan İbrahimoviç   İsveç Friends Arena, Solna Yoldaşlıq
2–4
[32]

QeydlərRedaktə

a Nəticə yerinə İngiltərənin vurduğu qollar əvvəl yazılmışdır.

İstinadlarRedaktə

  1. "Kit unveiled". Aston Villa F.C. İstifadə tarixi: 30 January 2011.
  2. Moore, Kevin. Museums and Popular Culture (Contemporary Issues in Museum Culture). Leicester University Press. səh. 108. ISBN 0-7185-0227-2. ... probably the most famous hat-trick of all time ...
  3. 1 2 3 "Hat-trick heroes". BBC Sport. 1 September 2001. İstifadə tarixi: 16 July 2009. Possibly the most famous hat-trick in footballing history.
  4. "Legends: Bobby Moore". The Football Association. 27 December 2007. İstifadə tarixi: 16 November 2013. ... GeoHurst ran on to seal the most famous hat-trick in history ...
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 "England – International Results 1872–1899 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  6. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 "England – International Results 1900–1919 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  7. 1 2 3 4 5 6 "England – International Results 1920–1929 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 20 July 2015.
  8. 1 2 3 4 5 "England – International Results 1930–1939 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  9. 1 2 3 4 5 6 7 8 "England – International Results 1940–1949 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  10. 1 2 3 4 "England – International Results 1950–1959 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  11. Townsend, Nick (10 March 2002). "Pensioner who dines out on tales of old Chelsea... at the restaurant in his name". The Independent. N/A tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 16 November 2013. (#apostrophe_markup)
  12. "England's Goalscorers - Hattricks and more". England Football Online. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  13. Ponting, Ivan (13 May 2004). "Dennis Wilshaw". The Independent. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  14. Ley, John (14 June 2002). "The history of England v Denmark". Daily Telegraph. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  15. "Alan Kelly Snr". Football Association of Ireland. 5 June 2009. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  16. "Johnny Haynes 1934–2005". Fulham F.C. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  17. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 "England – International Results 1960–1969 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  18. Armfield, Jimmy (9 November 1999). "1961 England 9 Scotland 3". The Guardian. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  19. 1 2 3 4 Moore, Glenn (29 March 1999). "Football: England make use of United effect". The Independent. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  20. Collomosse, Andrew (17 August 2006). "Watford adventure tugs at Blissett's heart". The Independent. İstifadə tarixi: 17 July 2009.
  21. 1 2 3 4 5 Shaw, Phil (22 September 1994). "Football: Lineker, the predator with mass appeal: By retiring now, the striker with the wholesome image has again shown perfect timing". The Independent. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  22. Townsend, Nick (5 September 1999). "Football: Road to Euro 2000 – Shearer does the trick again". The Independent. İstifadə tarixi: 15 July 2009.
  23. "Awesome England thrash Germany". BBC Sport. 1 September 2001. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  24. Baker, Andrew (8 October 2005). "Redknapp happy to talk a good game as his new career blossoms". Daily Telegraph. İstifadə tarixi: 15 July 2009.
  25. "England 6–0 Jamaica". BBC Sport. 3 June 2006. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  26. Stevenson, Jonathan (10 September 2008). "Croatia 1–4 England". BBC Sport. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  27. "Defoe hat-trick helps England defeat Bulgaria". UEFA. 3 September 2010. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  28. "England v Germany". The Observer. 11 May 1930. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  29. Glanville, Brian (17 May 2009). "Seven deadly sins of football – England v Hungary 1953-4". The Guardian. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  30. Barber, David (25 November 2003). "Match of the Century". The Football Association. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  31. "Five of the best". BBC Sport. 11 August 2001. İstifadə tarixi: 17 July 2009.
  32. "Sweden 4–2 England". BBC Sport. 14 November 2012. İstifadə tarixi: 14 November 2012.