Antarktikada yerləşən qütb stansiyalarının siyahısı

Antarktikada çoxlu sayda müxtəlif dövlətlərə məxsus Elmi tətqiqat stansiyaları vardır. Bu stansiyalarda elmi müşahidələr aparılır. Antarktida haqqında konvensiyaya görə istənilən dövlət 60° paraleldən cənubda elmi məqsədlər məqsədi ilə stansiya yerləşdirə bilər.

Antarktida daimi stansiyaları olan ölkələr

SiyahıRedaktə

Stansiya Status Ölkə Yaradılma tarixi Coğrafi koordinatları
Orkadas (Orcadas) Daimi   Argentina 1904 60°44′ c. e. 44°44′ q. u.
Makkuori adası (Macquarie island) Daimi   Avstraliya 1911 54°37′ c. e. 158°51′ ş. u.
Karvaxal (Teniente Luis Carvajal) Mövsümü   Çili 1938 67°45′ c. e. 68°55′ q. u.
Kapitan-Arturo-Prat (Capitan Arturo Prat) Daimi   Çili 1947 62°30′ c. e. 59°41′ q. u.
Melçior (Melchior) Mövsümü   Argentina 1947 64°20′ c. e. 62°59′ ş. u.
Siqni (Signy) Mövsümü   Böyük Britaniya 1947 60°43′ c. e. 45°36′ q. u.
General-Bernardo-О’Hiqqins (General Bernando O’Higgins) Daimi   Çili
  Almaniya
1948 63°19′ c. e. 57°54′ q. u.
Desepson (Decepción) Mövsümü   Argentina 1948 62°59′ c. e. 60°42′ q. u.
Kral Eduard burnu (antarktika stansiyası) (King Edward point) Daimi   Böyük Britaniya 1950 54°17′ c. e. 36°30′ q. u.
Marten-de-Vive (Martin de Vivies / Amsterdam) Daimi   Fransa 1950 37°41′ c. e. 77°31′ ş. u.
Braun (Almirante Brown) Mövsümü   Argentina 1951 64°53′ c. e. 62°53′ q. u.
Videla (Gabriel Gonzales Videla) Mövsümü   Çili 1951 64°49′ c. e. 62°51′ q. u.
Port-о-Franse (Port aux Francais / Kerguelen) Daimi   Fransa 1951 49°21′ c. e. 70°13′ ş. u.
San-Martin (San-Martin) Daimi   Argentina 1951 68°08′ c. e. 67°06′ q. u.
Esperansa (Esperanza) Daimi   Argentina 1952 63°24′ c. e. 57°00′ q. u.
Kamara (Cámara) Mövsümü   Argentina 1953 62°36′ c. e. 59°55′ q. u.
Xubani (Jubany) Daimi   Argentina 1953 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.
Mauson (Mawson) Daimi   Avstraliya 1954 67°36′ c. e. 62°52′ ş. u.
Vinset (Vicente Maldonado) Mövsümü   Ekvador 1954 62°08′ c. e. 58°22′ q. u.
Belqrano II (Belgrano II) Daimi   Argentina 1955 77°52′ c. e. 34°38′ q. u.
Mak Medro (McMurdo) Daimi   ABŞ 1955 77°51′ c. e. 166°40′ ş. u.
Dumont d’Urvill (Dumont d’Urville) Daimi Fransa  Fransa 1956 66°40′ c. e. 140°01′ ş. u.
Mirnıy stansiyası (Mirny) Daimi   Rusiya 1956 66°33′ c. e. 93°00′ ş. u.
Amundset-Skot (Amundsen-Scott) Daimi   ABŞ 1956 90°00′00″ c. e. 0°00′00″ ş. u.
Qof adası (Gough island) Daimi   CAR 1956 40°21′ c. e. 9°52′ q. u.
Halli (Halley) Daimi   Böyük Britaniya 1956 75°35′ c. e. 26°39′ q. u.
Seva (Showa) Daimi   Yaponiya 1957 69°00′ c. e. 39°35′ ş. u.
Skott-Beys (Scott) Daimi   Yeni Zelandiya 1957 77°51′ c. e. 166°46′ ş. u.
Deyvis (Davis) Daimi   Avstraliya 1957 68°35′ c. e. 77°58′ ş. u.
Vostok stansiyası (Vostok) Daimi   Rusiya 1957 78°28′ c. e. 106°48′ ş. u.
Rizopatron (Luis Risopatron) Mövsümü Çili  Çili 1957 62°23′ c. e. 59°42′ q. u.
Novolazarevskaya (Novolazarevskaya) Daimi Rusiya  Rusiya 1961 70°46′37″ c. e. 11°49′26″ ş. u.
Matienso (Matienzo) Mövsümü Argentina  Argentina 1961 64°59′ c. e. 60°04′ q. u.
Fossil-Blaff (Fossil Bluff) Mövsümü   Böyük Britaniya 1961 71°20′ c. e. 68°17′ q. u.
SANAE IV (SANAE IV) Daimi Cənubi Afrika Respublikası  Cənubi Afrika Respublikası 1962 71°40′ c. e. 2°51′ q. u.
Alferd For (Alfred Faure / Crozet) Daimi Fransa  Fransa 1964 46°25′ c. e. 51°51′ ş. u.
Qesalaqa (Comodoro Guesalaga) Mövsümü Çili  Çili 1967 67°46′ c. e. 68°54′ q. u.
Petrel (Petrel) Mövsümü Argentina  Argentina 1967 63°29′ c. e. 56°14′ ş. u.
Palmer (Palmer) Daimi   ABŞ 1968 64°46′ c. e. 64°03′ q. u.
Bellinshauzen (Bellingshausen) Daimi   Rusiya 1968 62°12′ c. e. 58°58′ q. u.
Keysi (Casey) Daimi Avstraliya  Avstraliya 1969 66°17′ c. e. 110°31′ ş. u.
Marambio (Marambio) Daimi   Argentina 1969 64°14′ c. e. 56°37′ q. u.
Midzuxo (Mizuho) Mövsümü   Yaponiya 1970 70°42′ c. e. 44°20′ ş. u.
Molodejnaya (Molodezhnaya) Mövsümü   Rusiya
Belarus  Belarus
1970 67°41′ c. e. 46°08′ ş. u.
Lelinqradskaya (Leningradskaya) Mövsümü   Rusiya 1971 69°30′ c. e. 159°23′ ş. u.
Elço (Yelcho) Mövsümü Çili  Çili 1973 64°52′ c. e. 63°35′ q. u.
Rotera (Rothera) Daimi   Böyük Britaniya 1975 67°34′ c. e. 68°07′ q. u.
Primavera (Primavera) Mövsümü   Argentina 1977 64°09′ c. e. 60°57′ ş. u.
Arstoski (Arctowski) Daimi Polşa  Polşa 1977 62°09′ c. e. 58°28′ q. u.
Frey (Presidente Eduardo Frei Montalva) Daimi Çili  Çili Çili 1969 62°12′ c. e. 58°55′ q. u.
Ruskaya (Russkaya) Mövsümü   Rusiya 1980 74°46′ c. e. 136°52′ q. u.
Noymayer (Neumayer) Daimi Almaniya  Almaniya 1981 70°39′ c. e. 8°15′ q. u.
Ripamonti (Julio Ripamonti) Mövsümü Çili  Çili 1982 62°13′ c. e. 58°56′ q. u.
Berd adası (Bird island) Daimi   Böyük Britaniya 1982 54°00′ c. e. 38°03′ q. u.
Artiqas (Artigas) Daimi Uruqvay  Uruqvay 1984 62°11′ c. e. 58°51′ q. u.
Asuka (Asuka) Mövsümü Yaponiya  Yaponiya 1984 71°32′ c. e. 24°08′ ş. u.
Çançen (Great Wall) Daimi ÇXR  ÇXR 1985 62°13′ c. e. 58°58′ q. u.
Komandante Ferras (Commandante Ferraz) Daimi Braziliya  Braziliya 1984 62°05′ c. e. 58°24′ q. u.
Тоr (Tor) Mövsümü Norveç  Norveç 1985 71°53′ c. e. 5°09′ ş. u.
Cukkelli (Mario Zucchelli (Terra Nova)) Daimi İtaliya  İtaliya 1986 74°41′ c. e. 164°07′ ş. u.
Dreşer (Drescher) Mövsümü Almaniya  Almaniya 1986 72°50′ c. e. 19°02′ q. u.
Drujnaya-4 (Druzhnaya 4) Daimi Rusiya  Rusiya 1987 69°44′ c. e. 73°42′ ş. u.
Kral Seconq (King Sejong) Daimi Cənubi Koreya  Cənubi Koreya 1988 62°13′ c. e. 58°47′ q. u.
Marion adası (Marion island) Daimi Cənubi Afrika Respublikası  Cənubi Afrika Respublikası ? 46°52′ c. e. 37°51′ ş. u.
Eko-Nelson (Eco-Nelson) Mövsümü   Çexiya ? 62°15′ c. e. 58°29′ q. u.
Svea (Svea) Daimi İsveç  İsveç 1988 74°35′ c. e. 11°13′ q. u.
Müqəddəs Kliment Oxridski (St. Climent Ohridski) Mövsümü Bolqarıstan  Bolqarıstan 1988 62°39′ c. e. 60°22′ q. u.
Xuan Karlos I (Juan Carlos I) Mövsümü İspaniya  İspaniya 1988 62°39′ c. e. 60°23′ q. u.
Aboa (Aboa) Mövsümü   Finlandiya 1989 73°03′ c. e. 13°25′ q. u.
Baza (Wasa) Mövsümü İsveç  İsveç 1989 73°03′ c. e. 13°25′ q. u.
Qabriel de Kastilya (Gabriel de Castilla) Daimi İspaniya  İspaniya 1989 62°59′ c. e. 60°41′ q. u.
Çjunşan (Zhongshan) Daimi ÇXR  ÇXR 1989 69°22′ c. e. 76°23′ ş. u.
Maçu Pikçu (Machu Picchu) Mövsümü Peru  Peru 1989 62°05′ c. e. 58°29′ q. u.
Maytri (Maitri) Daimi Hindistan  Hindistan 1989 70°46′ c. e. 11°44′ ş. u.
Proqres (Progress) Daimi Rusiya  Rusiya 1989 69°23′ c. e. 76°23′ ş. u.
Troll (Troll) Mövsümü Norveç  Norveç 1990 71°53′ c. e. 5°09′ ş. u.
Mann (Dr. Guillermo Mann, keçmiş (Shirreff)) Mövsümü Çili  Çili 1991 62°28′ c. e. 60°46′ q. u.
Cinnah Mövsümü   Pakistan 1991 70°24′ c. e. 25°45′ ş. u.
Eskudero (Profesor Julio Escudero) Daimi Çili  Çili 1994 62°13′ c. e. 58°57′ q. u.
Dallmann (Edward Dallmann) Mövsümü Argentina  Argentina
Almaniya  Almaniya
 
1994 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.
Dome Fuci (Dome Fuji) Mövsümü Yaponiya  Yaponiya 1995 77°30′ c. e. 37°30′ ş. u.
Akademik Vernardski (Vernadsky), keçmiş Faradey (Faraday) Daimi Ukrayna  Ukrayna 1996 65°15′ c. e. 64°16′ q. u.
Parodi (Teniente Arturo Parodi) Mövsümü Çili  Çili 1999 80°19′ c. e. 81°18′ q. u.
Kenen (Kohnen) Mövsümü Almaniya  Almaniya 2001 75°00′ c. e. 00°04′ ş. u.
Konkordiya (Concordia) Daimi İtaliya  İtaliya
Fransa  Fransa
2003 75°06′ c. e. 123°21′ ş. u.
Lou-Rakoviya (Law-Racovita), keçmiş lou (Law) Mövsümü Avstraliya  Avstraliya
Rumıniya  Rumıniya
2006 69°23′ c. e. 76°23′ ş. u.
Kunlun (Kun’lun') Daimi ÇXR  ÇXR 2009 80°25′ c. e. 77°07′ ş. u.
Bharati (Bharati) Daimi Hindistan  Hindistan Hindistan 2012 69°24′ c. e. 76°11′ ş. u.
Tayşan (Taishan) Mövsümü   Çin 2014 73°51′ c. e. 76°58′ ş. u.
Çan Bo Qo (장보고) Daimi   Cənubi Koreya 2014 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.

Ümumi xəritəRedaktə

Dünya ölkələrinin Antanktidada yerləşən stansiyaları:
  daimi fəaliyyət göstərən stansiyalar
  mövsümü fəaliyyət göstərən stansiyalar
Cənubi Şetland adaları arxipelaqında yerləşən qütb stansiyaları:
  daimi
Qeydlər
1   Artiqas
2   Frey
3   Kinq Sedjonq
4   Arstovski
5   Xubani
6   Çançen
7   Eskudero

MənbəRedaktə