Əsas menyunu aç

Gürcüstanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Gürcüstanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı Gürcütanda yerləşən mədəni və ya təbiət miraslarının YUNESKO-un Dünya İrsi siyahısına və ya müvəqqəti irs siyahısına düşənlərdən ibarətdir.

SiyahıRedaktə

# Şəkil Ad Yerləşdiyi yer Qurulduğu il Siyahıya daxil olduğu il Kriteriya
1    Msxetanın tarixi abidələri
(gürc. მცხეთის ისტორიული მონუმენტები)
* Svetitsxoveli kafedralı
* Cvari monastırı
Msxeta-Mtianeti diyarı VI əsr və XI əsr 1994 708 iii, iv
2    Baqrati məbədi və Gelati monastırı
(gürc. ბაგრატის ტაძარი და გელათის მონასტერი)
Kutaisi,
İmereti diyarı
XI—XII əsrlər 1994 710 iv
3   Svaneti
(gürc. ზემო სვანეთი)
Sameqrelo-Yuxarı Svaneti diyarı XII əsrdən bəri 1996 709 iv, v

İlkin siyahıRedaktə

Cədvəldə obyektlər ilkin siyahıya əlavə olunduqları qaydada yerləşdirilir. Bu siyahıda Gürcüstanın hökuməti tərəfindən Dünya İrs Siyahısına yazılmaq üçün namizəd kimi təklif olunan xüsusiyyətlər var.

# Şəkil Ad Yerləşdiyi yer Qurulduğu il Siyahıya daxil olduğu il Kriteriya
1   Alaverdi monastırı
(gürc. ალავერდი)
Şəhər: Axmeta
Diyar: Kaxetiya
XI əsr 2007 5221 iv, vi
2   Ananuri
(gürc. ანანურის ციხე)
Yaxın şəhər: Tbilisi
Diyar: Mtsxeta-Mtianeti
XVIXVIII əsrlər 2007 5222 iii
3   Kolxida qədim bölgənin meşə və sulak sahələri
(gürc. კოლხეთის ეკოსისტემა)
Diyar: Quriya, Sameqrelo-Yuxarı Svanetiya, Adjariya 2007 5223 viii, x
4   Keşikçidağ monastır kompleksi
(gürc. დავითგარეჯა)
Yaxın şəhər: Tbilisi
Diyar: Kaxetiya
VI əsr 2007 5224 i, ii, iii, iv, v, vi, vii, x
5   Dmanisidə «Gürcü insan»ın qazıntı yerləri
(gürc. დმანისი)
Diyar: Kvemo-Kartli 2007 5225 iii, v
6   Qremi
(gürc. გრემი)
Yaxın şəhər: Kvareli
Diyar: Kaxetiya
XVI əsr 2007 5226 ii, iii
7   Kvetera
(gürc. კვეტერა)
Yaxın şəhər: Telavi
Diyar: Kaxetiya
X əsr 2007 5227 iii, iv
8   Mta-Tuşeti
(gürc. მთა-თუშეთი)
Diyar: Kaxetiya 2007 5228 iv, v, vii, x
9   Nikortsminda
(gürc. ნიკორწმინდა)
Yaxın şəhər: Ambrolauri
Diyar: Raça-Leçxumi və Aşağı Svanetiya
XVIXVII əsrlər 2007 5229 ii, iv
10   Samtavisi
(gürc. სამთავისი)
Ən yaxın şəhər: Qori
Diyar: Şida-Kartli
XI əsr 2007 5230 iv
11   Şatili
(gürc. შატილი)
Diyar: Mtsxeta-Mtianeti 2007 5232 iv
12   Qədim Tbilisi
(gürc. ძველი თბილისი)
Şəhər: Tbilisi XVI əsrlər 2007 5233 ii, iii, iv, v, vi
13   Uplistsixe
(gürc. უფლისციხე)
Ən yaxın şəhər: Qori
Diyar: Şida-Kartli
IIE.ə. I minillik 2007 5234 ii, iii, iv, v
14   Vani
(gürc. ვანი)
Diyar: İmeretiya VIIE.ə. I əsr 2007 5235 ii, iii, vi
15    VardziyaXertvisi
(gürc. ვარძია-ხერთვისის ციხე)
Diyar: Samtsxe-Djavaxeti XXVI əsrlər 2007 5236 ii, iii, iv, v, vi, vii
16   Qelat monastırı
(gürc. გელათის მონასტერი)
Şəhər: Kutaisi
Diyar: İmeretiya
XIXII əsrlər 2013 5843 iv

İstinadlarRedaktə