Türkiyə Baş nazirlərinin siyahısı

Müvəqqəti İcra Əncüməni Rəisi (1920)Redaktə

Ad
(Doğum-Ölüm)
Foto Seçim Vəzifəyə Başlama Vəzifədən Ayrılma Partiya
Mustafa Kamal Atatürk
(1881–1938)
  25 Nisan 1920[1] 3 Mayıs 1920 -
(Ankara millətvəkili)

İcra Vəkilləri Heyyəti Rəisi (1920-1923)Redaktə

No. İsim
(Doğum-Ölüm)
Foto Seçim Vəzifəyə Başlama Vəzifədən Ayrılma Partiya İcra Vəkilləri Heyyəti
1 Mustafa Kamal Atatürk
(1881–1938)
  3 Mayıs 1920 24 Ocak 1921 -
(Ankara millətvəkili)
I. İcra Vəkilləri Heyəti
2 Fevzi Çaxmaq
(1876–1950)
  24 Ocak 1921 19 Mayıs 1921 -
(Kozan millətvəkili)
II. İcra Vəkilləri Heyəti
19 Mayıs 1921 9 Temmuz 1922 III. İcra Vəkilləri Heyəti
3 Rauf Orbay
(1881–1964)
  12 Temmuz 1922 4 Ağustos 1923 -
(Sivas millətvəkili)
IV. İcra Vəkilləri Heyəti
4 Fethi Okyar
(1880–1943)
  14 Ağustos 1923 27 Ekim 1923 -
(İstanbul millətvəkili)
V. İcra Vəkilləri Heyəti

Türkiyə Cümhuriyyəti Baş Nazirləri (1923-2018)Redaktə

  CHP

  ANAP

  Refah

  DP

  Hərbi

  Tarafsız

  AP

  DYP

  DSP

  CGP

  AK Parti

Sıra İsim
(Doğum-Ölüm)
Şəkil Seçim Vəzifəyə Başlama Vəzifədən Ayrılma Partiya Hökümət
1 1 İsmət İnönü
(1884–1973)
  1923 30 Ekim 1923 6 Mart 1924 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 1. İnönü I
6 Mart 1924 22 Noyabr 1924 2. İnönü II
2 2 Fethi Okyar
(1880–1943)
  22 Noyabr 1924 3 Mart 1925 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 3. Okyar
3 (1) İsmət İnönü
(1884–1973)
  3 Mart 1925 1 Noyabr 1927 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 4. İnönü III
1 Noyabr 1927 27 Sentyabr 1930 5. İnönü IV
1927 27 Eylül 1930 4 Mayıs 1931 6. İnönü V
1931 4 May 1931 1 Mart 1935 7. İnönü VI
1935 1 Mart 1935 1 Noyabr 1937 8. İnönü VII
4 3 Cəlal Bayar
(1883–1986)
  1 Noyabr 1937 11 Noyabr 1938 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 9. Bayar I
11 Noyabr 1938 25 Yanvar 1939 10. Bayar II
5 4 Rəfiq Saydam
(1881–1942)
  25 Yanvar 1939 3 Aprel 1939 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 11. Saydam I
1939 3 Aprel 1939 9 İyun 1942 12. Saydam II
Əhməd Fikri Tüzər (i.e.)
(1878–1942)
  8 İyun 1942 9 İyul 1942 Cümhuriyyət Xalq Partiyası
6 5 Şükrü Saracoğlu
(1887–1953)
  9 İyul 1942 9 Mart 1943 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 13. Saracoğlu I
1943 9 Mart 1943 7 Avqust 1946 14. Saracoğlu II
7 6 Rəcəb Pekər
(1889–1950)
  1946 7 Avqust 1946 9 Sentyabr 1947 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 15. Peker
8 7 Həsən Saka
(1885–1960)
  10 Sentyabr 1947 10 İyun 1948 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 16. Saka I
10 İyun 1948 16 Yanvar 1949 17. Saka II
9 8 Şəmsəddin Günaltay
(1883–1961)
  16 Yanvar 1949 22 May 1950 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 18. Günaltay
10 9 Adnan Menderes
(1899–1961)
  1950 22 May 1950 9 Mart 1951 Demokrat Partiya 19. Menderes I
9 Mart 1951 17 May 1954 20. Menderes II
1954 17 May 1954 9 Dekabr 1955 21. Menderes III
9 Dekabr 1955 25 Noyabr 1957 22. Menderes IV
1957 25 Noyabr 1957 27 May 1960[2] 23. Menderes V
11 10 Camal Gürsəl
(1895–1966)
  30 May 1960 5 Yanvae 1961 Hərbi 24. Gürsəl I
5 Yanvar 1961 7 Oktyabr 1961 25. Gürsəl II
Emin Fəxrəddin Özdilək (i.e.)
(1898–1989)
30 Oktyabr 1961 20 Noyabr 1961
12 (1) İsmət İnönü
(1884–1973)
  1961 20 Noyabr 1961 25 İyun 1962 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 26. İnönü VIII
25 İyun 1962 25 Dekabr 1963 27. İnönü IX
25 Dekabr 1963 20 Fevral 1965 28. İnönü X
13 11 Suat Hayri Ürgüplü
(1903–1981)
  20 Fevral 1965 27 Oktyabr 1965 Bitərəf 29. Ürgüplü
14 12 Süleyman Dəmirəl
(1924–2015)
  1965 27 Oktyabr 1965 3 Noyabr 1969 Ədalət Partiyası 30. Dəmirəl I
1969 3 Noyabr 1969 6 Mart 1970 31. Dəmirəl II
6 Mart 1970 26 Mart 1971 32. Dəmirəl III
15 13 Nihad Erim
(1912–1980)
26 Mart 1971 11 Dekabr 1971 Bitərəf 33. Erim I
11 Dekabr 1971 17 Aprel 1972 34. Erim II
16 14 Fərid Melən
(1906–1988)
17 Aprel 1972 15 Aprel 1973 Cümhuriyyətci Güvən Partiyası 35. Melən
17 15 Naim Talu
(1919–1998)
15 Aprel 1973 25 Yanvar 1974 Tarafsız 36. Talu
18 16 Bülənt Ecevit
(1925–2006)
  1973 25 Yanvar 1974 17 Noyabr 1974 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 37. Ecevit I
19 17 Sadi İrmak
(1904–1990)
17 Noyabr 1974 31 Mart 1975 Bitərəf 38. İrmak
20 (12) Süleyman Dəmirəl
(1924–2015)
  31 Mart 1975 21 İyun 1977 Ədalət Partiyası 39. Dəmirəl IV
21 (16) Bülənt Ecevit
(1925–2006)
  1977 21 İyun 1977 21 İyul 1977 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 40. Ecevit II
22 (12) Süleyman Dəmirəl
(1924–2015)
  21 İyun 1977 5 Yanvar 1978 Ədalət Partiyası 41. Dəmirəl V
23 (16) Bülənt Ecevit
(1925–2006)
  5 Yanvar 1978 12 Noyabr 1979 Cümhuriyyət Xalq Partiyası 42. Ecevit III
24 (12) Süleyman Dəmirəl
(1924–2015)
  12 Noyabr 1979 12 Sentyabr 1980 Ədalət Partiyası 43. Dəmirəl VI
Turhan Feyzioğlu
(1922–1988 )
12 Sentyabr 1980 20 Sentyabr 1980 Cümhuriyyətçi Güvən Partiyası -
25 18 Bülənd Ulusu
(1923–2015)
  20 Sentyabr 1980 13 Dekabr 1983 Hərbi 44. Ulusu
26 19 Turqut Özal
(1927–1993)
  1983 13 Dekavr 1983 21 Dekabr 1987 Anavətən Partiyası 45. Özal I
1987 21 Dekabr 1987 31 Oktyabr 1989[3] 46. Özal II
Əli Bozər (i.ə.)
(1925– )
  31 Oktyabr 1989 9 Noyabr 1989 Anavətən Partiyası
27 20 Yıldırım Akbulut
(1935– )
  9 Noyabr 1989 23 İyun 1991 Anavətən Partiyası 47. Akbulur
28 21 Məsud Yılmaz
(1947– )
  23 İyun 1991 20 Noyabr 1991 Anavətən Partisi 48. Yılmaz I
29 (12) Süleyman Dəmirəl
(1924–2015)
  1991 20 Noyabr 1991 16 May 1993 Doğru Yol Partiyası 49. Dəmirəl VII
Ərdal İnönü (i.e.)
(1926–2007)
  16 May 1993 25 İyun 1993 Sosyaldemokrat Xalqçı Partiyası
30 22 Tansu Çillər
(1946– )
  25 İyun 1993 5 Oktyabr 1995 Doğru Yol Partiyası 50. Çillər I
5 Oktyabr 1995 30 Oktyabr 1995 51. Çillər II
30 Oktyabr 1995 6 Mart 1996 52. Çillər III
31 (21) Məsud Yılmaz
(1947– )
  6 Mart 1996 28 İyun 1996 Anavətən Partiyası 53. Yılmaz II
32 23 Nəcməddin Ərbakan
(1926–2011)
  1995 28 İyun 1996[4] 30 İyun 1997 Rifah Partiyası 54. Ərbakan
33 (21) Məsud Yılmaz
(1947– )
  30 İyun 1997[5] 11 Yanvar 1999 Anavətən Partiyasl 55. Yılmaz III
34 (16) Bülənt Ecevit
(1925–2006)
  11 Yanvar 1999[6] 28 May 1999 Demokratik Sol Partiyası 56. Ecevit IV
1999 28 May 1999 [7] 18 Noyabr 2002 57. Ecevit V
35 24 Abdullah Gül
(1950– )
  2002 18 Noyabr 2002 14 Mart 2003 Ədalət və İnkişaf Partiyası 58. Gül
36 25 Rəcəb Tayyib Ərdoğan
(1954– )
  14 Mart 2003 29 Avqust 2007 Ədalət və İnkişaf Partitası 59. Ərdoğan I
2007 29 Avqust 2007 6 İyun 2011 60. Erdoğan II
2011 6 İyun 2011 28 Avqust 2014 61. Ərdoğan III
37 26 Əhməd Davutoğlu
(1959– )
  28 Avqust 2014 25 Avqust 2015 Ədalət və İnkişaf Partiyası 62. Davutoğlu I
06/2015 25 Avqust 2015 24 Noyabr 2015 63. Davutoğlu II
11/2015 24 Noyabr 2015 24 May 2016 64. Davutoğlu III
38 27 Binəli Yıldırım
(1955– )
  24 May 2016 9 İyul 2018 Ədalət və İnkişaf Partiyası 65. Yıldırım

QeydlərRedaktə

İstinadlarRedaktə

Həmçinin baxRedaktə

Xarici keçidlərRedaktə