Əsas menyunu aç

Türkiyə prezidentlərinin siyahısı

Türkiyə Cümhuriyyəti Prezidentinin bayrağı.
Türkiyə Cümhuriyyəti Prezidentinin Ankara şəhərində yerləşən iqamətgahı

Türkiyə Cümhuriyyəti Prezidentlərinin siyahısı1923-cü ildə Mustafa Kamal Atatürk tərəfindən elan edilən Türkiyə Cümhuriyyətinin prezidentləri bu siyahıda yer alıb.

Bu günə gədər 12 nəfər Türkiyə Cümhuriyyetinin prezidenti olub, 5 nəfər isə prezidentin səlahiyyətlərini icra edib. Bunlardan iki nəfər vəzifə müddəti sırasında dünyasını dəyişib (Mustafa Kamal AtatürkTurgut Özal), iki nəfər dövlət çevrilişi zamanı devrilib (Cəlal Bayarİhsan Sabri Çağlayangi) və bir nəfərə Türkiyə Böyük Millət Məclisi tərəfindən vəzifəsinə hitam verilib (Camal Gürsəl).

Türkiyənin ilk prezidenti Mustafa Kamal Atatürk, 1923-cü ildə xalqın iradəsi ilə prezident seçilib. 15 il 12 gün bu vəzifəni icra etməklə ən uzun müddətli prezident olan Mustafa Kamal Atatürk, dörd dövrdə Türkiyə Cümhuriyyətinə rəhbərlik edib. Turgut Özal isə 3 il 159 gün prezident olmaqla bu vəzifəni icra edən ən az müddətli prezident kimi tarixə düşüb. Mustafa Kamal Atatürk 42 yaşında, Fahri Korutürk isə 69 yaşında bu vəzifəyə gəlməklə müvafiq olaraq ən gənc və ən yaşlı prezident olublar.

Hal hazırda Türkiyə Cümhuriyyətinin prezidenti Rəcəb Tayyib Ərdoğandır, hansı ki 2014-cü ildə prezident seçkilərində qələbə qazanıb.

Prezidentlərin siyahısıRedaktə

Cümhuriyyət Xalq Partiyası
Demokrat Partiyası
Hərbi
Müstəqil
Ədalət Partiyası
Ana Vətən Partiyası
Doğru Yol Partiyası
Ədalət və İnkişaf Partiyası
Sıra Prezident Vəzifə müddəti Dövr Partiya
1
 
Mustafa Kamal Atatürk[1]
(1881—1938)
29 oktyabr 1923
10 noyabr 1938[qeyd 1]
1.
(1923)
Cümhuriyyət Xalq Partiyası
2.
(1927)
3.
(1931)
4.
(1935)
s.i.
 
Mustafa Əbdülxaliq Renda
(1881—1957)
10 noyabr 1938
11 noyabr 1938
Cümhuriyyət Xalq Partiyası
2
 
İsmət İnönü[2]
(1884—1973)
11 noyabr 1938
22 may 1950
5.
(1938)
Cümhuriyyət Xalq Partiyası
6.
(1939)
7.
(1943)
8.
(1946)
3
 
Cəlal Bayar[3]
(1883—1986)
22 may 1950
27 may 1960
9.
(1950)
Demokrat Partiyası
10.
(1954)
11.
(1957)
s.i.
Camal Gürsəl[4]
(1895—1966)
27 may 1950
10 oktyabr 1961
Hərbi
4
10 oktyabr 1961
2 fevral 1966
12.
(1961)
Müstəqil
s.i.
İbrahim Şövqü Atasagun
(1899—1984)
2 fevral 1966
28 mart 1966
Müstəqil
5
Cövdət Sunay[5]
(1899—1982)
28 mart 1966
28 mart 1973
13.
(1966)
Müstəqil
s.i.
Tekin Arıburun
(1903—1993)
28 mart 1973
6 aprel 1973
14.
(1973)
Ədalət Partiyası
6
 
Fəxri Qorutürk[6]
(1903—1987)
6 aprel 1973
6 aprel 1980
Müstəqil
s.i.
 
İhsan Səbri Çağlayangil
(1908—1993)
6 aprel 1980
12 sentyabr 1980
Ədalət Partiyası
s.i.
Kənan Evrən[7]
(1917—2015)
12 sentyabr 1980
9 noyabr 1982
Hərbi
7
9 noyabr 1982
9 noyabr 1989
15.
(1982)
Müstəqil
8
 
Turqut Özal[8]
(1927—1993)
9 noyabr 1989
17 aprel 1993[qeyd 2]
16.
(1989)
Ana vətən Partiyası
s.i.
 
Hüsaməddin Cindoruk
(1933)
17 aprel 1993
16 may 1993
Doğru Yol Partiyası
9
 
Süleyman Dəmirəl[9]
(1924—2015)
16 may 1993
16 may 2000
17.
(1993)
Doğru Yol Partiyası
10
 
Əhməd Necdət Sezər[10]
(1950)
16 may 2000
28 avqust 2007
18.
(2000)
Müstəqil
11
 
Abdulla Gül[11]
(1950)
28 avqust 2007
28 avqust 2014
19.
(2007)
Ədalət və İnkişaf Partiyası
12
 
Rəcəb Tayyib Ərdoğan[12]
(1954)
28 avqust 2014
Hal hazırda
20.
(2014)
Ədalət və İnkişaf Partiyası

Xronoloji diaqramıRedaktə

Rəcəb Tayyib ƏrdoğanAbdullah GülƏhməd Necdət SezərSüleyman DəmirəlHüsamettin CindorukTurqut ÖzalKənan EvrənKənan Evrənİhsan Sabri ÇağlayangilFəxri QorutürkTekin ArıburunCövdət Sunayİbrahim Şevki AtasagunCamal GürsəlCamal GürsəlCəlal Bayarİsmət İnönüMustafa Abdülhalik RendaMustafa Kamal Atatürk 

İstinadlarRedaktə

  1. "Türkiye Cumhuriyetinin 1-ci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  2. "Türkiye Cumhuriyetinin 2-ci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  3. "Türkiye Cumhuriyetinin 3-cü Cumhurbaşkanı Celal Bayar". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  4. "Türkiye Cumhuriyetinin 4-cü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  5. "Türkiye Cumhuriyetinin 5-ci Cumhurbaşkanı Cevdat Sunay". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  6. "Türkiye Cumhuriyetinin 6-cı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  7. "Türkiye Cumhuriyetinin 7-ci Cumhurbaşkanı Kenan Evren". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  8. "Türkiye Cumhuriyetinin 8-ci Cumhurbaşkanı Turgut Özal". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  9. "Türkiye Cumhuriyetinin 9-cu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  10. "Türkiye Cumhuriyetinin 10-cu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  11. "Türkiye Cumhuriyetinin 11-ci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  12. "Türkiye Cumhuriyetinin 12-ci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan". www.tccb.gov.tr. İstifadə tarixi: 20 iyul 2016. Check date values in: |accessdate= (kömək)
  1. Mustafa Kamal Atatürk 10 noyabr 1938-ci ildə tutulduğu sirroz xəstəliyindən dünyasını dəyişib.
  2. Turgut Özal 17 aprel 1993-cü ildə ürək tutmasından dünyasını dəyişib.

Həmçinin baxRedaktə