UEFA İntertoto Kubokunu qazananların siyahısı

UEFA İntertoto Kuboku Çempionlar Liqası və ya UEFA Kuboku yarışmasına qatılmağa müvvəffəq olmayan Avropa klubları üçün yay aylarında Avropa futbol assossasiyası tərəfindən təşkil edilən futbol turniri idi. Bu turnir UEFA Kubokuna qatılmaq üçün alternativ yol sayılırdı.[1] Turnir 1995-ci ilədək UEFA tərəfindən tanınmadı və 2009-cu ildə fəaliyyəti dəyandırıldı.[2]

"Hamburq" klubu turniri rekord sayda, 2 dəfə qazanmışdır

1995-ci İldə ilk dəfə təşkil olunan turniri iki komanda qazandı və qalib komandalar UEFA Kuboku turnirinə qatılmağa müvəffəq oldular. İlk qalib komandalar isə "Strasburq" və "Bordo" klubları oldu. Növbəti mövsümdən etibarən 2005-ci ilədək hər mövsüm turniri iki deyil üç klub qazanmağa nail oldu. Burada fransız məşqçilərin üstünlüyü nəzərə çarpırdı.[3] 2006-cı İldə turnirin formatında əsaslı dəyişiklik edilərək 5 tur keçirilən turnir 3 tura endirildi və üçüncü turu adlayan klublara UEFA Kubokunun ikinci təsnifat mərhələsindən oynama şansı verildi. İntertoto Kuboku turniri klublara UEFA Kuboku yarışında iştirak etmək üçün ən uzun yolu təqdim edirdi.[4] Turnirdə iştirak edən klublar bir matçı öz meydanlarında digər matçı rəqib meydanında oynamaq şərti ilə hər mərhələdə 2 matçda iştirak edirdilər.[1]

"Hamburq", "Vilyarreal", "Şalke 04" və "Ştutqart" komandaları turniri rekord sayda, 2 dəfə qazanıblar. Yalnız iki klub, "Şalke 04" və "Vilyarreal" turniri 2 dəfə ardıcıl qazanmağa müvəffəq olublar. Turniri ən çox qazanan ölkələr arasında isə 12 dəfə olmaqla Fransa başçılıq edir.

QaliblərRedaktə

Açar
  Əlavə olunmuş hissədə qalib gəlib
* Penaltilər seriyasında qalib gəlib
UEFA İntertoto Kubokunun qalibləri
İl Ölkə Qalib Hesab İkinci Ölkə Məkan Yer
1995   Fransa Bordo 2–0 Karlsrue   Almaniya Uildparkştadion Karlsrue, Almaniya
  Fransa Bordo 2–2 Karlsrue   Almaniya Park Leskür Bordo, Fransa
Yekunda Bordo 4–2 hesabı ilə qalib gəldi.[5]
1995   Fransa Strasburq 1–1 Tirol İnsbruk   Avstriya Tivoli Neu İnsbruk, Avstriya
  Fransa Strasburq 6–1 Tirol İnsbruk   Avstriya De la Meno Stadionu Strasburq, Fransa
Yekunda Strasburq 7–2 hesabı ilə qalib gəldi.[6]
1996   Almaniya Karlsrue 0–1 Standard Lyej   Belçika Moris Düfran Lyej, Belçika
  Almaniya Karlsrue 3–1 Standard Lyej   Belçika Uildparkştadion Karlsrue, Almaniya
Yekunda Karlsrue 3–2 hesabı ilə qalib gəldi.[7]
1996   Fransa Qenqam 2–1 Rotor Volqoqrad   Rusiya Volqoqrad Mərkəzi stadionu Volqoqrad, Rusiya
  Fransa Qenqam 1–0 Rotor Volqoqrad   Rusiya Ruduru Qenqam, Fransa
Yekunda matç 2–2 hesabı ilə bitdi. Qenqam səfər qolları sayəsində qalib gəldi.[8]
1996   Danimarka Silkeborq 2–1 Seqesta   Xorvatiya Qradski Stadion Sisak, Xorvatiya
  Danimarka Silkeborq 1–0 Seqesta   Xorvatiya Silkeborq Stadion Silkeborq, Danimarka
Yekunda matç 2–2 hesabı ilə bitdi. Silkeborq səfər qolları sayəsində qalib gəldi.[9]
1997   Fransa Oser 0–0 Duysburq   Almaniya Vedauştadion Duysburq, Almaniya
  Fransa Oser 2–0 Duysburq   Almaniya Abbe Deşam Oser, Fransa
Yekunda Oser 2-0 hesabı ilə qalib gəldi.[10]
1997   Fransa Bastiya 1–0 Halmştads   İsveç Eryans Vall Halmştad, İsveç
  Fransa Bastiya 1–1  Halmştads   İsveç Arman Sezari Bastiya, Fransa
Yekunda Bastiya 2-1 hesabı ilə qalib gəldi.[11]
1997   Fransa Olimpik Lion 1–0 Monpelye   Fransa De la Mosson Monpelye, Fransa
  Fransa Olimpik Lion 3–2 Monpelye   Fransa Jerlan Lion, Fransa
Yekunda Lion 4–2 hesabı ilə qalib gəldi.[12]
1998   İspaniya Valensiya 2–0 Zalsburq   Avstriya Lehen Zaltsburq, Avstriya
  İspaniya Valensiya 2–1 Zalsburq   Avstriya Mestaliya stadionu Valensiya, İspaniya
Yekunda Valensiya 4–1 hesabı ilə qalib gəldi.[13]
1998   Almaniya Verder Bremen 1–0 Voyvodina   Serbiya və Monteneqro Veserştadion Bremen, Almaniya
  Almaniya Verder Bremen 1–1 Voyvodina   Serbiya və Monteneqro Şəhər Stadionu Novi Sad, Serbia,
Yekunda Verder Bremen 2-1 hesabı ilə qalib gəldi.[14]
1998   İtaliya Bolonya 1–0 Rux   Polşa Renato Dal Ara Bolonya, İtaliya
  İtaliya Bolonya 2–0 Rux   Polşa Stadion Rux Xorjuv, Polşa
Yekunda Bolonya 3-0 hesabı ilə qalib gəldi.[15]
1999   Fransa Monpelye 1–1 Hamburq   Almaniya De la Mosson Monpelye, Fransa
  Fransa Monpelye 1–1 Hamburq   Almaniya Volksparkştadion Hamburq, Almaniya
Matç 2–2 başa çatdı. Monpelye penaltilər seriyasında 3-0 qalib gəldi. *[16]
1999   İtaliya Yuventus 2–0 Renn   Fransa Delle Alpi Turin, İtaliya
  İtaliya Yuventus 2–2 Renn   Fransa Rute de Loryen Ren, Fransa
Yekunda Yuventus 4-2 hesabı ilə qalib gəldi.[17]
1999   İngiltərə Vest Hem Yunayted 0–1 Mets   Fransa Apton Park London, İngiltərə
  İngiltərə Vest Hem Yunayted 3–1 Mets   Fransa Sent Simpforien Mets, Fransa
Yekunda Vest Hem 3-2 hesabı ilə qalib gəldi.[18]
2000   İtaliya Udineze 2–2 Siqma   Çexiya Andruv Olomouts, Çexiya
  İtaliya Udineze 4–2  Siqma   Çexiya Friuli Udine, İtaliya
Yekunda Udineze 6-4 hesabı ilə qalib gəldi.[19]
2000   İspaniya Selta 2–1 Zenit Sankt-Peterburq   Rusiya Balaidos Viqo, İspaniya
  İspaniya Selta 2–2 Zenit Sankt-Peterburq   Rusiya Petrovski Sankt-Peterburq, Rusiya
Yekunda Selta Viqo 4-3 hesabı ilə qalib gəldi.[20]
2000   Almaniya Ştutqart 2–0 Oser   Fransa Abbe Deşam Oser, Fransa
  Almaniya Ştutqart 1–1 Oser   Fransa Nekarştadion Ştutqart, Almaniya
Yekunda Ştutqart 3-1 hesabı ilə qalib gəldi.[21]
2001   İngiltərə Aston Villa 1–1 Bazel   İsveçrə Sankt-Yakob Park stadionu Bazel, İsveçrə
  İngiltərə Aston Villa 4–1 Bazel   İsveçrə Villa Park Birminhem, İngiltərə
Yekunda Aston Villa 5-2 hesabı ilə qalib gəldi.[22]
2001   Fransa Pari Sen-Jermen 0–0 Breşiya   İtaliya Park de Prens Paris, Fransa
  Fransa Pari Sen-Jermen 1–1 Breşiya   İtaliya Mario Riqamonti Breşiya, İtaliya
Matç 1–1 başa çatdı. Pari Sen-Jermen səfər qolu sayəsində qalib gəldi.[23]
2001   Fransa Trua 0–0 Nyukasl Yunayted   İngiltərə De lob Trua, Fransa
  Fransa Trua 4–4 Nyukasl Yunayted   İngiltərə Sent-Ceyms Park Nyukasl, İngiltərə
Matç 4-4 başa çatdı. Trua səfər qolları sayəsində qalib gəldi.[24]
2002   İspaniya Malaqa 1–0 Vilyarreal   İspaniya El Madriqal stadionu Vilyarreal, İspaniya
  İspaniya Malaqa 1–1 Vilyarreal   İspaniya La Rosaleda Malaqa, İspaniya
Yekunda Malaqa 2-1 hesabı ilə qalib gəldi.[25]
2002   İngiltərə Fulhem 2–2 Bolonya   İtaliya Renato Dal Ara Bolonya, İtaliya
  İngiltərə Fulhem 3–1 Bolonya   İtaliya Loftus Rod London, İngiltərə
Yekunda Fulhem 5-3 hesabı ilə qalib gəldi.[26]
2002   Almaniya Ştutqart 0–1 Lill   Fransa Qrimonprez Yoris Lill, Fransa
  Almaniya Ştutqart 2–0 Lill   Fransa Nekarştadion Ştutqart, Almaniya
Yekunda Ştutqart 2-1 hesabı ilə qalib gəldi.[27]
2003   Almaniya Şalke 04 2–0 Paşinq   Avstriya Valdştadion Paşinq, Avstriya
  Almaniya Şalke 04 0–0 Paşinq   Avstriya Arena AufŞalke Gelzenkirxen, Almaniya
Yekunda Şalke 2-0 hesabı ilə qalib gəldi.[28]
2003   İspaniya Vilyarreal 2–1 Herenven   Niderland Abe Lenstra Herenven, Niderland
  İspaniya Vilyarreal 0–0 Herenven   Niderland El Madriqal Vilyarreal, İspaniya
Yekunda Vilyareal 2-1 hesabı ilə qalib gəldi.[29]
2003   İtaliya Peruca 1–0 Volfsburq   Almaniya Renato Cüri Peruca, İtaliya
  İtaliya Peruca 2–0 Volfsburq   Almaniya Volksvagen Arena Volfsburq, Almaniya
Yekunda Peruca 3-0 hesabı ilə qalib gəldi.[30]
2004   Fransa Lill 0–0 Leyriya   Portuqaliya Lil Metropol Lill, Fransa
  Fransa Lill 2–0  Leyriya   Portuqaliya Maqalyayeş Pesoa Leyriya, Portuqaliya
Yekunda Lill 2-0 hesabı ilə qalib gəldi.[31]
2004   Almaniya Şalke 04 2–1 Slovan   Çexiya Arena Aufşalke Gelzenkirxen, Almaniya
  Almaniya Şalke 04 1–0 Slovan   Çexiya U Nisi Libereç, Çexiya
Yekunda Şalke 3-1 hesabı ilə qalib gəldi.[32]
2004   İspaniya Vilyarreal 2–0 Atletiko Madrid   İspaniya El Madriqal stadionu Vilyarreal, İspaniya
  İspaniya Vilyarreal 0–2 Atletiko Madrid   İspaniya Visente Kalderon Madrid, İspaniya
Matç 2–2 başa çatdı. Vilyareal penaltilər seriyasında 3-1 qalib gəldi. *[32]
2005   Fransa Lans 1–1 ÇFR Kluj   Rumıniya Konstantin Radulesku Kluj Napoka, Rumıniya
  Fransa Lans 3–1 ÇFR Kluj   Rumıniya Bollar Delelis Lans, Fransa
Yekunda Lans 4-2 hesabı ilə qalib gəldi.[33]
2005   Fransa Olimpik Marsel 0–2 Deportivo La-Korunya   İspaniya Riasor La Korunya, İspaniya
  Fransa Olimpik Marsel 5–1 Deportivo La-Korunya   İspaniya Velodrom Marsel, Fransa
Yekunda Marsel 5-3 hesabı ilə qalib gəldi.[33]
2005   Almaniya Hamburq 1–0 Valensiya   İspaniya Nordbank Arena Hamburq, Almaniya
  Almaniya Hamburq 0–0 Valensiya   İspaniya Mestaliya stadionu Valensiya, İspaniya
Yekunda Hamburq 1-0 hesabı ilə qalib gəldi.[33]
2006   İngiltərə Nyukasl Yunayted[A] 1–1 Lilleström   Norveç Sent-Ceyms Park Nyukasl apon Tayn, İngiltərə
  İngiltərə Nyukasl Yunayted 3–0 Lilleström   Norveç Orosen Lilleström, Norveç
Yekunda Nyukasl Yunayted 4-1 hesabı ilə qalib gəldi.[34][35][36]
2007   Almaniya Hamburq[B] 1–1 Daçiya Kişinyov   Moldova Respublika stadionu Kişinyov, Moldova
  Almaniya Hamburq 4–0 Daçiya Kişinyov   Moldova Nordbank Arena Hamburq, Almaniya
Yekunda Hamburq 5-1 hesabı ilə qalib gəldi.[36][37]
2008   Portuqaliya Braqa[C] 2–0 Sivasspor   Türkiyə 4 Sentyabr Sivas, Türkiyə
  Portuqaliya Braqa 3–0 Sivasspor   Türkiyə Braqa Munisipal Braqa (şəhər), Portuqaliya
Yekunda Braqa 5-0 hesabı ilə qalib gəldi.[36][38]

PerformanslarRedaktə

Komandalar üzrəRedaktə

Komanda Qaliblər İkinci Qalib olduğu illər İkinci olduğu illər
Hamburq 2 1 2005, 2007 1999
Ştutqart 2 0 2000, 2002
Şalke 04 2 0 2003, 2004
Vilyarreal 2 0 2003, 2004
Karlsru 1 1 1996 1995
Oser 1 1 1997 2000
Bolonya 1 1 1998 2002
Valensiya 1 1 1998 2005
Monpelye 1 1 1999 1997
Lill 1 1 2004 2002
Nyukasl Yunayted 1 1 2006 2001
Braqa 1 0 2008
Bordo 1 0 1995
Strasburq 1 0 1995
Qenqam 1 0 1996
Silkeborq 1 0 1996
Bastiya 1 0 1997
Olimpik Lion 1 0 1997
Verder Bremen 1 0 1998
Vest Hem Yunayted 1 0 1999
Yuventus 1 0 1999
Selta Viqo 1 0 2000
Udineze 1 0 2000
Trua 1 0 2001
Pari Sen-Jermen 1 0 2001
Aston Villa 1 0 2001
Fulhem 1 0 2002
Malaqa 1 0 2002
Peruca 1 0 2003
Olimpik Marsel 1 0 2005
Lans 1 0 2005
Tirol İnsbruk 0 1 1995
Rotor Volqoqrad 0 1 1996
Seqesta 0 1 1996
Standard Lyej 0 1 1996
Halmştads 0 1 1997
Duysburq 0 1 1997
Voyvodina 0 1 1998
Rux 0 1 1998
Zalsburq 0 1 1998
Mets 0 1 1999
Renn 0 1 1999
Zenit Sankt-Peterburq 0 1 2000
Siqma 0 1 2000
Bazel 0 1 2001
Breşiya 0 1 2001
Herenven 0 1 2003
Volfsburq 0 1 2003
Paşinq 0 1 2003
Leyriya 0 1 2004
Atletiko Madrid 0 1 2004
Slovan Libereç 0 1 2004
ÇFR Kluj 0 1 2005
Deportivo La-Korunya 0 1 2005

Ölkələr üzrəRedaktə

Ölkələr üzrə UEFA İntertoto Kuboku qalibləri.
Ölkə Qaliblər İkincilər
  Fransa 12 5
  Almaniya 8 4
  İspaniya 5 4
  İtaliya 4 2
  İngiltərə 4 1
  Portuqaliya 1 1
  Danimarka 1 0
  Avstriya 0 3
  Çexiya 0 2
  Rusiya 0 2
  Belçika 0 1
  Xorvatiya 0 1
  Niderland 0 1
  Serbiya və Monteneqro 0 1
  Polşa 0 1
  Rumıniya 0 1
  İsveçrə 0 1
  İsveç 0 1
  Türkiyə 0 1

QeydlərRedaktə

A. ^ Nyukasl Yunayted 2006-cı ildə turnirin qalibi olmuş, 11 Komanda arasında ən irəli gedən klub olaraq UEFA Kuboku turnirinə qatılmağa şans qazanmışdır. Göstərilən matç turnirin finalı hesab olunur.

B. ^ Hamburq 2007-ci ildə turnirin qalibi olmuş, 11 Komanda arasında ən irəli gedən klub olaraq UEFA Kuboku turnirinə qatılmağa şans qazanmışdır. Göstərilən matç turnirin finalı hesab olunur.

C. ^ Braqa 2008-ci ildə turnirin qalibi olmuş, 11 Komanda arasında ən irəli gedən klub olaraq UEFA Kuboku turnirinə qatılmağa şans qazanmışdır. Göstərilən matç turnirin finalı hesab olunur.

İstinadlarRedaktə

Ümumi

  • Stokkermans, Karel (15 January 2010). "UEFA Intertoto Cup". Rec. Sport. Soccer Statistics Foundation (RSSSF). İstifadə tarixi: 31 July 2012.

Xüsusi

  1. 1 2 "Competition format". UEFA. 2007-12-01. 2008-03-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  2. "Champions League changes agreed". UEFA. 2007-12-01. 2008-03-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  3. "UEFA Intertoto Cup History". UEFA. 2005-07-13. 2008-03-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-06.
  4. "Regulations of the Intertoto Cup, p.5" (PDF). UEFA. İstifadə tarixi: 2008-04-06.
  5. "Bordeaux lay down Intertoto gauntlet" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. 2008-03-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  6. "RCS – Innsbruck 6–1" (fransız). Официальный сайт ФК «Тироль». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  7. "Chronik" (alman). Официальный сайт ФК «Стандард» Льеж. 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  8. "Historique D'EAG" (fransız). Официальный сайт ФК «Генгам». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  9. "History of Silkeborg IF" (dk). Официальный сайт ФК «Силькеборг». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  10. "French complete impressive sweep" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. 2008-03-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  11. "Intertoto et UEFA 97" (fransız). Официальный сайт ФК «Бастия». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  12. "History 1990 to 1999" (fransız). Официальный сайт ФК «Монпелье». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  13. "Favourite Frings delivers for Bremen" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. 2008-02-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  14. "Club Chronicle: Era of Rehhagel" (alman). Официальный сайт ФК «Вердер». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  15. "Tutte le Partite" (italyan). Официальный сайт ФК «Болонья». 2013-05-19. 2008-02-14 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  16. "Saison 99–00" (fransız). Официальный сайт ФК «Монпелье». 2013-05-19. 2008-01-29 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  17. "Juventus profile" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  18. Tongue, Steve (2013-05-19). "Football: Hammers storm Metz citadel" (ingilis). The Independent. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  19. "Trofei" (italyan). Официальный сайт ФК «Удинезе». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  20. "Final Intertoto - Partido de ida" (ispan). Официальный сайт ФК «Сельта». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  21. "Chronicle 2000" (alman). Официальный сайт ФК «Штутгарт». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  22. "Honours" (ingilis). Официальный сайт ФК «Астон Вилла». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  23. "Brescia 1–1 PSG" (fransız). Официальный сайт ФК «Пари Сен-Жермен». 2013-05-19. 2004-10-21 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  24. "Historique" (fransız). Официальный сайт ФК «Труа». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  25. "Club History" (ispan). Официальный сайт ФК «Малага». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  26. "Fulham clinch Euro glory" (ingilis). BBC Sport. 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  27. "Chronicle 2002" (alman). Официальный сайт ФК «Штутгарт». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  28. "FC Schalke 04 – SV Pasching" (alman). Официальный сайт ФК «Шальке 04». 2013-05-19. 2008-03-31 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  29. "Club's History" (ispan). Официальный сайт ФК «Вильярреал». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  30. White, Duncan (2013-05-19). "Bothroyd finds asylum at Perugia" (ingilis). Лондон: The Daily Telegraph. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  31. "Saison 2004-2005 : la surprise LOSC fait des étincelles !" (fransız). Официальный сайт ФК «Лилль». 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  32. 1 2 "Villarreal and Schalke savour repeats" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. 2008-05-22 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  33. 1 2 3 "French fliers lead the way" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. 2008-05-19 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  34. "Lillestrom 0-3 Newcastle (agg 1-4)" (ingilis). BBC Sport. 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  35. "Newcastle to lift Intertoto Cup" (ingilis). BBC Sport. 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  36. 1 2 3 "The UEFA Intertoto Cup: Past Winners" (ingilis). Intertoto Cup. 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  37. "Hamburg surge finally downs Dacia" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. 2008-02-19 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  38. "Braga claim final Intertoto honour" (ingilis). Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. İstifadə tarixi: 2013-05-19.

Xarici keçidlərRedaktə