Şimali Amerika ölkələrinin siyahısı

Şimali Amerikanın Yer üzərində yerləşməsi.

Şimali Amerika ölkələrinin siyahısı-Şimali Amerika qitəsində yerləşən 23 dövlət və əraziyə verilən ümümi ad.

Şimali Amerika sahə baxımından AsiyaAfrikadan sonra dünyanın ən böyük üçüncü, əhali baxımından isə Asiya, AfrikaAvropadan sonra ən böyük dördüncü qitəsidir.Təxminən 24.247.039 km² sahəsi ilə dünya torpaqlarının 16,5%-ni əhatə edir. 500 milyondan çox əhalisi vardır.

Şimali Amerika Amerika qitəsinin şimal hissəsidir. Panama bərzəxi Şimali Amerika ilə Cənubi Amerikanı bir-birindən ayırır. Şərqdə Atlantik okeanını, şimalda Şimal Buzlu okeanını və qərbdə Sakit Okeanı əhatə edir. Şimal-şərqdə Danimarka boğazı Qrenlandiyanı İslandiyadan, Şimal-qərbdə isə Berinq boğazı Alyaskanı Asiyadan ayırır.

Bu siyahı Şimali Amerikanın coğrafi əhatəsinə girən ölkələri, bayraqları, paytaxtları, valyutaları, dövlət dilini, sahələri, əhalini və coğrafi mövqeyini göstərən xəritələr ilə sadalanmaqdadır. Bu siyahı Birləşmiş Millətlər Təşkilatının üzv dövlətləri və asılı torpaqlar olaraq ikiyə ayrılmışdır.

BMT üzvü olan dövlətlərRedaktə

Ölkə Bayraq Rəsmi dil(lər)rindəki uzun adlar Paytaxt Pul vahidi Sahəsi (km²) Əhali Xəritə
Amerika Birləşmiş Ştatları ingiliscə: Vaşinqton ABŞ dolları 9.826.675 310.232.863  
Antiqua və Barbuda ingiliscə:Antigua and Barbuda Sent-Cons Doğu Karayip doları 442,6 86.754  
Bahamalar
(Bahama Milletler Topluluğu)
ingiliscə: Commonwealth of the Bahamas Nassau Bahama doları 13.880 310.426  
Barbados ingiliscə: Barbados Bridgetown Barbados doları 430 285.653  
Belize ingiliscə: Belize Belmopan Belize doları 22.966 314.522  
Dominik Respublikası ispanca: República dominicana Santo Domingo Dominik pesosu 48.670 9.794.487  
Dominika
(Dominika Milletler Topluluğu)
fransızca: Communauté de la Dominique
ingiliscə: Commonwealth of Dominica
Roseau Doğu Karayip doları 751 72.813  
El Salvador
(El Salvador Cumhuriyeti)
ispanca: República de El Salvador San Salvador ABD doları 21.041 6.052.064  
Grenada ingiliscə: Grenada Saint George's Doğu Karayip doları 344 107.818  
Guatemala
(Guatemala Cumhuriyeti)
ispanca: República de Guatemala Guatemala Guatemala quetzalı 108.889 13.550.440  
Haiti
(Haiti Cumhuriyeti)
Fransızca: République d '​Haïti
Haiti Kreyolu: Repiblik Ayiti
Port-au-Prince Gourde 27.750 9.203.083  
Honduras
(Honduras Cumhuriyeti)
ispanca: República de Honduras Tegucigalpa Honduras lempirası 112.090 7.989.415  
Jamaika ingiliscə: Jamaica Kingston Jamaika doları 10.991 2.847.232  
Kanada Fransızca: Canada
ingiliscə: Canada
Ottawa Kanada doları 9.984.670 33.759.742  
Kosta Rika
(Kosta Rika Cumhuriyeti)
ispanca: República de Costa Rica San José Kosta Rika colónu 51.100 4.516.220  
Küba
(Küba Cumhuriyeti)
ispanca: República de Cuba Havana Küba pesosu ve çevrilebilir Küba pesosu 110.860 11.477.459  
Meksika
(Birleşik Meksika Devletleri)
ispanca: Estados Unidos Mexicanos Meksika Meksika pesosu 1.964.375 112.468.855  
Nikaragua
(Nikaragua Cumhuriyeti)
ispanca: República de Nicaragua Managua Kordoba 130.370 5.995.928  
Panama
(Panama Cumhuriyeti)
ispanca: República de Panamá Panama Panama balboası ve ABD doları 75.420 3.410.676  
Saint Kitts ve Nevis
(Saint Kitts ve Nevis Federasyonu)
ingiliscə: Federation of Saint Kitts and Nevis Basseterre Doğu Karayip doları 261 49.898  
Saint Lucia ingiliscə: Saint Lucia Castries Doğu Karayip doları 616 160.992  
Saint Vincent ve Grenadinler ingiliscə: Saint Vincent and the Grenadines Kingstown Doğu Karayip doları 389 104.217  
Trinidad ve Tobago
(Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti)
ingiliscə: Republic of Trinidad and Tobago Port of Spain Trinidad ve Tobago doları 5.128 1.228.691