Azərbaycan müdafiə nazirlərinin siyahısı

Müdafiə NazirləriRedaktə

Rəng açarı
(siyasi partiyalar üçün)

AXCRedaktə

Şəxs Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Təyin edilmə ili İstinad
Şəkil Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1   Xosrov bəy Sultanov
(1879–1947)
27 may 1918 11 iyun 1918 15 Bitərəf
1. Rəsulzadə I 1918 [1]
Bakı döyüşünü qazandı; Üç alay, topçu diviziyası, xüsusi teleqraf, süvari və pulemyot taqımlarından, dəmir yolu batalyonlarından ibarət iki piyada diviziyası qurdu.
2   Fətəli xan Xoyski
(1875–1920)
7 noyabr 1918 25 dekabr 1918 48 Bitərəf
2. Topçubaşov I 1918 [2]
3   Səməd bəy Mehmandarov
(1855–1931)
25 dekabr 1918 28 aprel 1920 731 Bitərəf
3. Topçubaşov I 1918 [3]
1920 Gəncə üsyanı; XI Qırmızı Ordunun Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinə doğru irəliləməsini ləngidə bilmədi.

Azərbaycan SSR Hərbi İdarəsinin rəisləriRedaktə

Azərbaycan SSR Hərbi və Dəniz İşləri üzrə Xalq Komissarları

Şəxs Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Təyin edilmə ili İstinad
Şəkil Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1   Çingiz İldırım
(1890–1938)
28 aprel 1920 5 iyun 1920 38 Kommunist
(Bolşeviklər)
1. Hüseynov I [4]
2   Əliheydər Qarayev
(1896–1938)
5 iyun 1920 20 iyun 1920 15 Kommunist
(Bolşeviklər)
2. Hüseynov I [5]

Azərbaycan RespublikasıRedaktə

Şəxs Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Təyin edilmə ili İstinad
Şəkil Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1   Valeh Bərşadlı
(1927–1999)
5 sentyabr 1991 11 dekabr 1991 97 Bitərəf
Mütəllibov II 1991 [6]
Baş qərargah rəisi olduğu müddətdə Azərbaycan ordusu Qarabağ cəbhəsində uğurlu hərbi qələbələr qazandı; Sovet ordusu 1992-ci ildə Azərbaycandan çıxarkən döyüş sursatlarının məhv olmasının qarşısını aldı.
2   Tacəddin Mehdiyev
(19??–)
11 dekabr 1991 17 fevral 1992 68 Bitərəf
Mütəllibov II 1971
Daşaltı əməliyyatı; Malıbəyli və Quşçular qətliamı
Şahin Musayev
(19??–)
17 fevral 1992 24 fevral 1992 7 Bitərəf
[7]
Qaradağlı qətliamı.
3   Tahir Əliyev
(1952–)
24 fevral 1992 16 mart 1992 21 Bitərəf
1992 [8]
Xocalı soyqırımı.
4   Rəhim Qazıyev
(1943–)
17 mart 1992 20 fevral 1993 340 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi Partiyası
4. Elçibəy I 1992
Şuşanın işğalı.
5   Dadaş Rzayev
(1935–)
20 fevral 1993 17 iyun 1993 147 Bitərəf
5. Elçibəy I 1993 [9]
Prezident Əbülfəz Elçibəy tərəfindən Gəncə üsyanı zamanı atışmalarda iştirak etdiyi üçün vəzifəsindən azad edildi.
  Səfər Əbiyev
(1950–)
17 iyun 1993 7 avqust 1993 51 Bitərəf
  Vahid Musayev
(1947–1999)
7 avqust 1993 25 avqust 1993 18 Bitərəf
[10]
Heydər Əliyevə qarşı çevriliş cəhdində iştirak etdiyi üçün həbs edildi.
6 Məmmədrəfi Məmmədov
(1942–)
2 sentyabr 1993 6 fevral 1995 522 Bitərəf
6. H.Əliyev II 1993 [11]
Bişkek protokolu.
7   Səfər Əbiyev
(1950–)
6 fevral 1995 22 oktyabr 2013 6833 Bitərəf
7. H.Əliyev II 1995 [12]
Əbiyevin müdafiə naziri olduğu dövrdə Azərbaycan Türkiyə, ABŞ, Pakistan və digər ölkələrlə hərbi əməkdaşlıq müqavilələri imzaladı.
8   Zakir Həsənov
(1959–)
22 oktyabr 2013 h.h 2927 Bitərəf
8. İ.Əliyev I 2013 [13]

İstinadlarRedaktə

  1. "Azərbaycan Demokratik Cümhuriyyətinin ilk qəhrəman hərbi naziri – Xosrov bəy Sultanovun doğum günüdür". 4 fevral 2021 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-19.
  2. Fuad Axundov. "Alimardan Topchubashev – Minister of Foreign Affairs (1862–1934)". Azerbaijan International. Spring 1998. səh. 31. 5 avqust 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  3. "Azerbaijan marks 96th anniversary of its armed forces". news.az. 31 avqust 2014 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 noyabr 2014.
  4. "İldırımlı yollarla". 2011-10-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-16.
  5. "Azərbaycanda Aprel sosialist inqilabı". 2011-10-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-21.
  6. "The Center of Effective Initiatives". 2016-03-03 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-12.
  7. "Müdafiə Nazirliyinin yaranmasının 18 ili tamam oldu". 2011-10-08 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-15.
  8. "Azərbaycan Respublikası Müdafiə Şurasının yaradılması haqqında AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİNİN FƏRMANI". 2011-10-09 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-05.
  9. Rashad Suleymanov. "73 yaşlı Azərbaycan generalı təyarədən paraşütlə tullanacaq. Interview". Lent.az. 2008-12-06. İstifadə tarixi: 2010-07-14.[ölü keçid]
  10. "Müdafiə Nazirliyinin yaranmasının 18 ili tamam oldu". 2011-10-08 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-13.
  11. "Вооруженным силам Азербайджана исполняется 89 лет". 2011-07-06 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-13.
  12. "Azerbaijan's Unsinkable General". 4 fevral 2021 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 noyabr 2014.
  13. "Deputy Minister of Internal Affairs of Azerbaijan". Ministry of Internal Affairs of the Republic of Azerbaijan. 2008. 4 fevral 2021 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 16 iyul 2014.