Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı laureatlarının siyahısı

Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı — (isv. Nobelpriset i fysiologi eller medicin) Karolinska İnstitutu tərəfindən fiziologiya və ya tibbin müxtəlif sahələri üzrə alimlərə və həkimlərə təqdim olunan illik mükafat. Bu mükafat Alfred Nobelin 1895-ci ildəki vəsiyyəti əsasında təsis edilmiş edilmiş beş Nobel mükafatından biridir. Bu mükafatlar kimya, fizika, ədəbiyyat, sülhfiziologiya və ya tibb sahələri üzrə əlamətdar töhfələr verənlərə təqdim olunur.[1] Nobelin vəsiyyətinə əsasən, mükafat Nobel Fondu tərəfindən idarə olunur və beş üzvdən ibarət bir komitə və Karolinska İnstitutu tərəfindən seçilmiş bir icra katibi tərəfindən verilir.[2][3] Əsasən Tibb üzrə Nobel mükafatı olaraq adlandırılsa da, Nobel vəsiyyətində mükafatın xüsusi ilə "fiziologiya və ya tibb" üzrə veriləcəyini qeyd etmişdir. Bu səbəbdən mükafat daha geniş sahələr üzrə verilə bilər.[3] Fiziologiya və ya tibb üzrə ilk Nobel mükafatı 1901-ci ildə almaniyalı Emil fon Berinqə verildi. Hər laureat bir medal, bir diplom və illər ərzində dəyişən miqdarda pul mükafatı alır.[4] 1901-ci ildə Behrinqə verilən mükafat məbləği 150.782 isveç kronu idi, bu məbləğ 2008-ci ilin dekabr ayında 7.731.004 isveç kronuna bərabər idi. Mükafat Stokholmda 10 dekabr - Alfred Nobelin ölüm ildönümü ilə bağlı illik mərasimdə təqdim olunur.[5]

Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı İsveç kimyaçısı Alfred Nobelin 1895-ci ildəki vəsiyyəti əsasında təsis edilmişdir.

Laureatlar fiziologiya və ya tibb ilə əlaqəli geniş sahələr üzrə Nobel mükafatını qazanmışlar. 2009-cu ildən etibarən G zülalları və ikinci rabitəçi tərəfindən siqnal ötürülməsi üzrə tədqiqatlarına görə 8 nəfər, neyrobiologiya sahəsindəki xidmətlərinə görə 13 nəfər və vasitəçi metabolizm üzrə tədqiqatlarına görə isə 13 nəfər laureat oldu.[3] 1939-cu ildə almaniyalı Gerhard Domaqka hökuməti tərəfindən mükafatı qəbul etməyə icazə verilmədi. Sonradan medal və diplom təqdim edildi, amma mükafat məbləği verilmədi.[6] 2018-ci il etibarilə mükafat 216 şəxsə verildi, onlardan 12-si qadın idi: Qerti Tereza Kori (1947), Rozalin Sasmen Yalou (1977), Barbara Mak-Klintok (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrud Elion (1988), Kristiana Nüsslein-Volhard (1995), Linda Bak (2004), Fransuaza Barre-Sinussi (2008), Elizabet Bləkbörn (2009), Kerol Qreyder (2009), Mey-Britt Mozer (2014)[7]Tu Yuyu (2015).

1915–1918, 1921, 1925, 1940–1942-ci illərdə Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı verilmədi. Həmçinin Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı 5 dəfə bir il müdətinə təxirə salınmışdı. Nobel komitəsinin qərarına əsasən, 1914-cü ildə heç bir namizədin zəruri kriteriyaya sahib olmaması səbəbi ilə Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı verilməmişdi, lakin 1915-ci ildə mükafat Robert Baraniyə verildi və 1914-cü ilin mükafatı olaraq sayıldı.[8] Həmçinin 1922-ci ilin mükafatı 1923-cü ildə Arçibald HillOtto Meyerhofa,[9] 1926-cı ilin mükafatı 1927-ci ildə Yohannes Andreas Qrib Fibigerə,[10] 1938-ci ilin mükafatı 1939-cu ildə Korney Heymansa[11] və 1943-cü ilin mükafatı 1944-cü ildə Henrik DamEduard Adelbert Doyziyə verildi.[12]

LaureatlarRedaktə

İl Şəkil Laureat Ölkə Əsaslanma Ref
1901   Emil fon Berinq Almaniya İmperiyası  Almaniya İmperiyası "Serum terapiyası ilə əlaqəli tədqiqatlarına, xüsusilə difteriyaya qarşı tətbiqinə görə, xəstəlik və ölümə qarşı həkimlərin əlinə güclü və effektiv bir silah verərək tibb elmində yeni bir yol açmışdır." [13]
1902   Ronald Ross Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
Britaniya Hindistanı
"Malyariya ilə əlaqəli çalışmalarına görə. Bu çalışmalarına ilə parazitin orqanizmə necə girdiyini aşkar etmiş və bununla da bu xəstəlik və onunla mübarizə metodları üzərində uğurlu tədqiqatların əsasını qoymuşdur." [14]
1903   Nils Finzen Danimarka  Danimarka
(Farer adaları  Farer adaları)
"Xəstəliklərin, xüsusən lupus vulgarisin yoğunlaşdırılmış işıq radiasiyası ilə müalicəsinə verdiyi töhfələri ilə tibb elmində yeni bir yol açdığına görə." [15]
1904   İvan Pavlov Rusiya İmperiyası  Rusiya İmperiyası "Həzm fiziologiyası ilə bağlı tədqiqatlarına görə." [16]
1905   Robert Kox Almaniya İmperiyası  Almaniya İmperiyası "Vərəm xəstəliyi ilə əlaqəli araşdırmalarına və kəşflərinə görə." [17]
1906   Kamillo Qolci İtaliya Krallığı  İtaliya Krallığı "Sinir sisteminin quruluşu üzrə tədqiqatlarına görə" [18]
  Santyaqo Ramon-i-Kaxal İspaniya  İspaniya
1907   Şarl Laveran Fransa  Fransa "Protozoanın xəstəliklərin yaranmasındakı rolu üzrə tədqiqatlarına görə" [19]
1908   İlya Meçnikov Rusiya İmperiyası  Rusiya İmperiyası "İmmunitet üzrə tədqiqatlarına görə" [20]
  Paul Erlix Almaniya İmperiyası  Almaniya İmperiyası
1909   Teodor Koxer İsveçrə  İsveçrə "Qalxanabənzər vəzin fiziologiyası, patologiyası və cərrahiyyəsi üzrə tədqiqatlarına görə." [21]
1910   Albrext Kossel Almaniya İmperiyası  Almaniya İmperiyası "Nuklein turşuları da daxil olmaqla zülallarla əlaqəli tədqiqatları nəticəsində hüceyrə kimyası haqqında biliklərimizə verdiyi töhfələrə görə." [22]
1911   Alvar Qulstrand İsveç  İsveç "Gözün dioptrikası üzərə tədqiqatlarına görə" [23]
1912   Aleksis Karrel Fransa  Fransa "Damar tikişi və qan damarlarının və orqanlarının transplantasiyası üzərə tədqiqatlarına görə" [24]
1913   Şarl Rişe Fransa  Fransa "Anafilaksiya üzərə tədqiqatlarına görə" [25]
1914   Robert Barani Avstriya-Macarıstan "Vestibulyar aparatın fiziologiyası və patologiyası ilə əlaqədar çalışmalarına görə" [8]
1915 zzzMükafat verilmədi
1916
1917
1918
1919   Jül Borde Belçika  Belçika "İmmunitetlə əlaqədar kəşflərinə görə" [26]
1920   Avqust Kroq Danimarka  Danimarka "Kapillyarlardaki motor tənzimləmə mexanizmini kəşf etdiyinə görə" [27]
1921 zzzMükafat verilmədi
1922   Arçibald Hill Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Əzələlərdəki istilik istehsalına dair kəşfinə görə" [9]
  Otto Meyerhof Almaniya  Almaniya "Oksigen istehlakı və əzələdəki laktik turşu metabolizmi arasındakı sabit əlaqəni kəşf etdiyinə görə" [9]
1923   Frederik Bantinq Kanada  Kanada "İnsulini kəşf etdiklərinə görə" [28]
  Con Makleod Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1924   Villem Eyndhoven Niderland  Niderland "Elektrokardioqramın mexanizminin kəşfinə görə" [29]
1925 zzzMükafat verilmədi
1926   Yohannes Andreas Qrib Fibiger Danimarka  Danimarka "Spiroptera karsinomunun kəşfinə görə" [10]
1927   Yulius Vaqner-Yaureqq Avstriya  Avstriya "Demans iflicinin müalicəsində malyariya inokulyasiyasının müalicəvi əhəmiyyətinin kəşfinə görə" [30]
1928   Şarl Nikol Fransa  Fransa "Tif xəstəliyi üzrə çalışmalarına görə" [31]
1929   Xristian Eykman Niderland  Niderland "Antinevritik vitaminin kəşfinə görə" [32]
  Frederik Houlend Hopkins Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Böyüməni stimullaşdıran vitaminlərin kəşfinə görə" [32]
1930   Karl Landşteyner Avstriya  Avstriya "İnsan qan qruplarının kəşfinə görə" [33]
1931   Otto Henrix Varburq Almaniya  Almaniya "Tənəffüs fermentinin təbiətini və fəaliyyət rejiminin kəşfinə görə" [34]
1932   Çarlz Skott Şerrinqton Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Neyronların funksiyaları ilə bağlı kəşflərinə görə" [35]
  Edqar Duqlas Adrian Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1933   Morqan Tomas Hant ABŞ  ABŞ "Xromosomların irsiyyətdə rolu ilə bağlı kəşflərinə görə" [36]
1934   Corc Uippl ABŞ  ABŞ "Anemiya hallarında qaraciyər terapiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [37]
  Corc Maynot ABŞ  ABŞ
  Uilyam Mörfi ABŞ  ABŞ
1935   Hans Şpeman Üçüncü Reyx  Üçüncü Reyx "Embrion inkişafındakı təşkilatçı effektinin kəşfinə görə" [38]
1936   Henri Hallet Deyl Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Sinir impulslarının kimyəvi ötürülməsi ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [39]
  Otto Lövi Avstriya  Avstriya
Üçüncü Reyx  Üçüncü Reyx
1937   Albert Sent-Cörci Macarıstan  Macarıstan "Bioloji yanma prosesləri ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [40]
1938   Korney Heymans Belçika  Belçika "Tənəffüsün tənzimlənməsində sinus və aorta mexanizmlərinin oynadığı rolun kəşfinə görə" [11]
1939   Gerhard Domaqk Üçüncü Reyx  Üçüncü Reyx "Prontozilin antibakterial təsirlərinin kəşfinə görə" [41]
1940 zzzMükafat verilmədi
1941
1942
1943   Henrik Dam Danimarka  Danimarka "K vitamininin kəşfinə görə" [12]
  Eduard Adelbert Doyzi ABŞ  ABŞ "K vitamininin kimyəvi təbiətinin kəşfinə görə" [12]
1944   Cozef Erlanger ABŞ  ABŞ "Tək sinir liflərinin yüksək dərəcədə fərqliləşmiş funksiyaları ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [42]
  Herbert Spenser Qasser ABŞ  ABŞ
1945   Aleksandr Fleminq Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Penisilinin və onun müxtəlif yoluxucu xəstəliklərdə müalicəvi təsirinin kəşfinə görə" [43]
  Ernst Boris Çeyn Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
  Hovard Uolter Flori Avstraliya  Avstraliya
1946   German Cozef Möller ABŞ  ABŞ "Rentgen şüalanmasına məruz qalmaqla mutasiyaların yaranmasının kəşfinə görə" [44]
1947   Karl Ferdinand Kori ABŞ  ABŞ "Qlikogenin katalitik çevrilməsinin gedişatını kəşf etdiklərinə görə" [45]
  Qerti Tereza Kori ABŞ  ABŞ
  Bernardo Usay Argentina  Argentina "Şəkər metabolizmasında ön hipofiz lobu hormonunun oynadığı rolun kəşfinə görə" [45]
1948   Paul Hermann Müller İsveçrə  İsveçrə "Bir çox buğumayaqlılara qarşı kontakt zəhəri olaraq DDT-nin yüksək effektinin kəşfinə görə" [46]
1949   Uolter Rudolf Hess İsveçrə  İsveçrə "Daxili orqanların fəaliyyətinin koordinatoru olaraq ara beynin funksional düzəninin kəşfinə görə" [47]
  Antonio Eqaş Moniş Portuqaliya  Portuqaliya "Müəyyən psixozlarda lobotomiyanın terapevtik əhəmiyyətinin kəşfinə görə" [47]
1950   Filip Şouolter Henç ABŞ  ABŞ "Adrenal korteksin hormonları, onların quruluşu və bioloji təsiri ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [48]
  Eduard Kelvin Kendall ABŞ  ABŞ
  Tadeuş Reyxşteyn İsveçrə  İsveçrə
Polşa  Polşa
1951   Maks Teyler ABŞ  ABŞ "Sarı qızdırma və onunla necə mübarizə aparmaqla əlaqəli kəşflərinə görə" [49]
1952   Zelman Vaksman ABŞ  ABŞ "Vərəmə qarşı ilk təsirli antibiotik olan streptomisinin kəşfinə görə" [50]
1953   Hans Adolf Krebs Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Krebs dövrünün kəşfinə görə" [51]
  Frits Albert Lipman ABŞ  ABŞ "Koferment A-nın və onun ara metabolizmdəki əhəmiyyətinin kəşfinə görə" [51]
1954   Con Franklin Enders ABŞ  ABŞ "Poliomielit viruslarının müxtəlif toxumalarda inkişaf edə bilmə qabiliyytənin kəşfinə görə" [52]
  Frederik Çapmen Robbins ABŞ  ABŞ
  Tomas Hakl Ueller ABŞ  ABŞ
1955   Huqo Teorell İsveç  İsveç "Oksidləşmə fermentlərinin təbiəti və fəaliyyət rejimi ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [53]
1956   Andre Frederik Kurnan ABŞ  ABŞ "Qan dövranı sistemindəki patoloji dəyişikliklər və ürək kateterizasiyası ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [54]
  Verner Forsman Qərbi Almaniya  Qərbi Almaniya
  Dikinson Riçards ABŞ  ABŞ
1957   Daniel Bove İtaliya  İtaliya "Antihistaminlərin və xüsusi ilə onların damar sistemi və sklet əzələlərindəki təsiri ilə bağlı kəşflərinə görə " [55]
1958   Corc Uels Bidl ABŞ  ABŞ "Müəyyən kimyəvi hadisələrin tənzimlənməsində genlərin rolunu kəşf etdiklərinə görə" [56]
  Eduard Teytem ABŞ  ABŞ
  Coşua Lederberq ABŞ  ABŞ "Genetik rekombinasiya və bakteriyaların genetik materialının təşkili ilə bağlı kəşflərinə görə" [56]
1959   Artur Kornberq ABŞ  ABŞ "Ribonuklein turşusudeoksiribonuklein turşusunun bioloji sintezindəki mexanizmləri kəşf etdiklərinə görə" [57]
  Severo Oçoa ABŞ  ABŞ
İspaniya  İspaniya
1960   Frenk Makfarleyn Börnet Avstraliya  Avstraliya "Qazanılmış immunoloji tolerantlığın kəşfinə görə" [58]
  Piter Medavar Braziliya  Braziliya
Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1961   Dyörd von Bekeşi ABŞ  ABŞ "İlbiz daxilindəki fiziki stimullaşdırma mexanizminin kəşfinə görə" [59]
1962   Frensis Krik Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Nuklein turşularının molekulyar quruluşu və canlı materialdakı məlumat ötürmə əhəmiyyəti ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [60]
  Ceyms Uotson ABŞ  ABŞ
  Moris Uilkins Yeni Zelandiya  Yeni Zelandiya
Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1963   Con Karyu Ekkls Avstraliya  Avstraliya "Sinir hüceyrə membranının periferik və mərkəzi hissələrində həyəcanlanma və inhibasiya hadisələrində rol alan ion mexanizmləri ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [61]
  Alan Lloyd Hockin Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
  Endrü Haksli Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1964   Konrad Emil Bloh ABŞ  ABŞ "Yağ turşusu metabolizmi və xolesterol tənzimlənməsi və mexanizmi ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [62]
  Feodor Feliks Konrad Linen Qərbi Almaniya  Qərbi Almaniya
1965   Fransua Yakob Fransa  Fransa "Fermentlərin genetik kontrolu və virus sintezi ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [63]
  Andre Mişel Lvov Fransa  Fransa
  Jak Mono Fransa  Fransa
1966   Frensis Peyton Rous ABŞ  ABŞ "Şiş yaradan virusların kəşfinə görə" [64]
  Çarlz Brenton Haqqins ABŞ  ABŞ "Prostat xərçənginin hormonal müalicəsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [64]
1967   Raqnar Qranit Finlandiya  Finlandiya
İsveç  İsveç
"Gözün ilkin fizioloji və kimyəvi vizual prosesləri ilə bağlı kəşflərinə görə" [65]
  Holden Keffer Hartlayn ABŞ  ABŞ
  Corc Uold ABŞ  ABŞ
1968   Robert Holli ABŞ  ABŞ "Genetik kodun və onun zülal sintezindəki funksiyasının interpretasiyasına görə" [66]
  Har Qobind Korana ABŞ  ABŞ[67]
  Marşal Uarren Nirenberq ABŞ  ABŞ
1969   Maks Delbryuk ABŞ  ABŞ "Virusların replikasiya mexanizmləri və genetik strukturları ilə bağlı kəşflərinə görə" [68]
  Alfred Herşi ABŞ  ABŞ
  Salvador Luria İtaliya  İtaliya
ABŞ  ABŞ
1970   Culius Akselrod ABŞ  ABŞ "Neyromediatorlar və onların saxlanılması, buraxılması və inaktivasiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [69]
  Ulf von Eyler İsveç  İsveç
  Bernard Katz Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1971   Erl Uilbur Sazerlend ABŞ  ABŞ "Hormonların təsir mexanizmləri ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [70]
1972    Cerald Edelman ABŞ  ABŞ "Anticismlərin kimyəvi strukturu ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [71]
Rodni Porter Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1973   Karl von Friş Qərbi Almaniya  Qərbi Almaniya "Fərdi və sosial davranış modellərinin təşkili və seçilməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [72]
  Konrad Lorens Avstriya  Avstriya
  Nikolaas Tinbergen Niderland  Niderland
1974   Albert Klod ABŞ  ABŞ "Hüceyrənin struktural və funksional təşkili ilə bağlı kəşflərinə görə" [73]
  Kristian de Düv Belçika  Belçika
  Corc Emil Palade ABŞ  ABŞ
Rumıniya  Rumıniya
1975   Devid Baltimor ABŞ  ABŞ "Şiş virusları və hüceyrənin genetik materialı arasındakı qarşılıqlı təsir ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [74]
  Renato Dulbekko İtaliya  İtaliya
ABŞ  ABŞ
  Hovard Martin Temin ABŞ  ABŞ
1976   Barux Semyuel Blamberq ABŞ  ABŞ "Yoluxucu xəstəliklərin əmələ gəlməsi və yayılması ilə əlaqəli yeni mexanizmlər barədə kəşflərinə görə" [75]
  Daniel Karlton Qaydusek ABŞ  ABŞ
1977   Roje Qiymen ABŞ  ABŞ "Beynin peptid hormonu istehsalı ilə bağlı kəşflərinə görə" [76]
  Endrü Şalli Kanada  Kanada
Polşa  Polşa
ABŞ  ABŞ
  Rozalin Sasmen Yalou ABŞ  ABŞ "Peptid hormonlarının radyoimunoanalizini təkmilləşdirdiyinə görə" [76]
1978   Verner Arber İsveçrə  İsveçrə "Məhdudlaşdırıcı fermentlərin kəşfi və onların molekulyar genetika problemlərinə tətbiqi ilə bağlı kəşflərinə görə" [77]
  Daniel Natans ABŞ  ABŞ
  Hamilton Smit ABŞ  ABŞ
1979   Allan Kormak Cənubi Afrika Respublikası  Cənubi Afrika Respublikası
ABŞ  ABŞ
"Kompüter tomoqrafiyasını təkmilləşdirdiklərinə görə" [78]
  Qodfri Haunsfild Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1980   Barux Benaserraf Venesuela  Venesuela
ABŞ  ABŞ
"İmmunoloji reaksiyaları tənzimləyən hüceyrə səthindəki genetik olaraq təyin edilmiş quruluşlara dair kəşflərinə görə" [79]
  Jan Dosse Fransa  Fransa
  Corc Deyvis Snell ABŞ  ABŞ
1981   Rocer Sperri ABŞ  ABŞ "Beyin yarımkürələrinin funksional ixtisaslaşmasına dair kəşflərinə görə" [80]
  Devis Hyubel Kanada  Kanada
ABŞ  ABŞ
"Vizual sistemdə məlumatların işlənməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [80]
  Torsten Vizel İsveç  İsveç
1982   Sune Berqström İsveç  İsveç "Prostaglandinlər və əlaqəli bioloji aktiv maddələrlə bağlı kəşflərinə görə" [81]
  Benqt Samuelsson İsveç  İsveç
  Con Robert Veyn Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1983   Barbara Mak-Klintok ABŞ  ABŞ "Transpozonların kəşfinə görə" [82]
1984   Nils Kay Yerne Danimarka  Danimarka "İmmunitet sisteminin inkişafı və idarə edilməsinin spesifikliyi ilə əlaqəli nəzəriyələrə və monoklonal anticismlərin istehsal prinsipinin kəşfinə görə" [83]
  Georq Köler Qərbi Almaniya  Qərbi Almaniya
  Sezar Milşteyn Argentina  Argentina
Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
1985   Maykl Stüart Braun ABŞ  ABŞ "Xolesterol mübadiləsinin tənzimlənməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [84]
  Cozef Qoldşteyn ABŞ  ABŞ
1986   Stenli Koen ABŞ  ABŞ "Böyümə faktorlarının kəşfinə görə" [85]
  Rita Levi-Montalcini İtaliya  İtaliya
1987   Susumu Toneqava Yaponiya  Yaponiya "Anticisim müxtəlifliyinin yaranmasını üçün genetik prinsipin kəşfinə görə" [86]
1988   Ceyms Blek Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Narkotik müalicəsinin vacib prinsiplərinin kəşfinə görə" [87]
  Gertrud Elion ABŞ  ABŞ
  Corc Hitçinqs ABŞ  ABŞ
1989   Con Maykl Bişop ABŞ  ABŞ "Retroviral onkogenlərin hüceyrə mənşəsi ilə əlaqəli kəşflərnə görə" [88]
  Harold Varmus ABŞ  ABŞ
1990   Cozef Mürrey ABŞ  ABŞ "İnsan xəstəliklərinin müalicəsində orqan və hüceyrə transpantasiyası ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [89]
  Donnall Tomas ABŞ  ABŞ
1991   Ervin Neer Almaniya  Almaniya "Hüceyrələrdəki vahid ion kanallarının funksiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [90]
  Bert Sakman Almaniya  Almaniya
1992   Edmond Fişer İsveçrə  İsveçrə
ABŞ  ABŞ
"Bioloji tənzimləmə mexanizmi olaraq geri qaytarılan protein fosforlaşmasına dair kəşflərinə görə" [91]
  Edvin Krebs ABŞ  ABŞ
1993   Riçard Roberts Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Bölünmüş genlərin kəşfinə görə" [92]
  Fillip Allen Şarp ABŞ  ABŞ
1994   Alfred Gilman ABŞ  ABŞ "G-zülallarının və bu zülalların hüceyrələrdə siqnal transduksiyasının rolunun kəşfinə görə" [93]
  Martin Rodbell ABŞ  ABŞ
1995   Edvard Lyüis ABŞ  ABŞ "Erkən embrional inkişafın genetik kontrolu ilə bağlı kəşflərinə görə" [94]
  Kristiana Nüsslein-Volhard Almaniya  Almaniya
  Erik Vişaus ABŞ  ABŞ
1996   Piter Doerti Avstraliya  Avstraliya "Hüceyrə vasitəli immun müdafiəsinin spesifikliyi ilə bağlı kəşflərinə görə" [95]
  Rolf Tsinkernagel İsveçrə  İsveçrə
1997   Stenli Pruziner ABŞ  ABŞ "Prionların kəşfinə görə - infeksiyanın yeni bioloji prinsipi" [96]
1998   Robert Furxqott ABŞ  ABŞ "Azot oksidinin ürək-damar sisteminin tənzimlənməsində siqnal vermə molekulu olaraq rolunun kəşfinə görə" [97]
  Luis İqnarro ABŞ  ABŞ
  Fərid Murad ABŞ  ABŞ
1999   Günter Blobel Almaniya  Almaniya
ABŞ  ABŞ
"Zülallların hüceyrədə lokalizasiya və nəqliyyatını idarə edən daxili siqnallarının kəşfinə görə" [98]
2000   Arvid Karlsson İsveç  İsveç "Sinir sistemindəki siqnal ötürülməsi ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [99]
  Pol Qrinqard ABŞ  ABŞ
  Erik Kandel ABŞ  ABŞ
2001   Leland Hartvell ABŞ  ABŞ "Hüceyrə dövrünün əsas tənzimləyicilərini kəşf etdiklərinə görə" [100]
  Tim Hunt Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
  Pol Nurs Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
2002   Sidney Brenner Cənubi Afrika Respublikası  Cənubi Afrika Respublikası "Orqan inkişafının və proqramlaşdırılmış hüceyrə ölümünün genetik tənzimlənməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [101]
  Robert Horvits ABŞ  ABŞ
  Con Salston Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
2003   Pol Loterbur ABŞ  ABŞ "Maqnit rezonans tomoqrafiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [102]
  Piter Mensfild Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
2004   Riçard Aksel ABŞ  ABŞ "Odorant reseptorların və qoxu sisteminin təşkilinin kəşfinə görə" [103]
  Linda Bak ABŞ  ABŞ
2005   Berri Marşall Avstraliya  Avstraliya "Helicobacter pylori bakteriyası və onun qastritmədə xorası xəstəliklərindəki rolunun kəşfinə görə" [104]
  Robin Uorren Avstraliya  Avstraliya
2006   Endrü Fayer ABŞ  ABŞ "RNT interferensiyasının kəşfinə görə - cüt telli RNT tərəfindən gen susdurulması" [105]
  Kreyq Mello ABŞ  ABŞ
2007   Mario Kapekki ABŞ  ABŞ
İtaliya  İtaliya
"Embrion kök hüceyrələrinin istifadəsi ilə siçanlarda müəyyən gen modifikasiyalarnın prinsiplərini kəşf etdiklərinə görə" [106]
  Martin Evans Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
  Oliver Smitis Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
ABŞ  ABŞ
2008   Harald tsur Hauzen Almaniya  Almaniya "Servikal xərçəngə səbəb olan insan papillomavirusunun kəşfinə görə" [107]
  Fransuaza Barre-Sinussi Fransa  Fransa "İnsanın immunçatışmazlığı virusunun kəşfinə görə" [107]
  Lük Montanyer Fransa  Fransa
2009   Elizabet Bləkbörn ABŞ  ABŞ
Avstraliya  Avstraliya
"Xromosomların telomerlərlə və telomeraza fermenti ilə necə qorunduğunu kəşf etdiklərinə görə" [108]
  Kerol Qreyder ABŞ  ABŞ
  Cek Şostak ABŞ  ABŞ
2010   Robert Edvards Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "İn vitro mayalandırmanın təkmilləşdirilməsinə görə" [109]
2011   Brüs Bötler ABŞ  ABŞ "Anadangəlmə immunitetin aktivləşdirilməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [110]
  Jül Hoffmann Fransa  Fransa
  Ralf Staynman Kanada  Kanada "Dendritik hüceyrənin və onun adaptiv immunitetdəki rolunun kəşfinə görə" (ölümündən sonra mükafatlandırıldı)[111][112] [110]
2012   Con Qyordon Böyük Britaniya  Böyük Britaniya "Yetkin hüceyrələrin pluripotent olması üçün yenidən proqramlaşdırıla biləcəyini kəşf etdiklərinə görə" [113]
  Şinya Yamanaka Yaponiya  Yaponiya
2013   Ceyms Rotman ABŞ  ABŞ "Hüceyrələrimizdə böyük bir nəqliyyat sistemi olan vezikulyar trafikinin tənzimləmə mexanizmlərinin kəşfinə görə" [114]
  Rendi Şekman ABŞ  ABŞ
  Tomas Südhof ABŞ  ABŞ
Almaniya  Almaniya
2014   Con O'Kif ABŞ  ABŞ
Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
"Beyində yerləşdirmə sistemi meydana gətirən hüceyrələrin kəşfinə görə" [115]
  Mey-Britt Mozer Norveç  Norveç
  Edvard Mozer Norveç  Norveç
2015   Uilyam Kempbell İrlandiya  İrlandiya
ABŞ  ABŞ
"Yuvarlaq qurd parazitinin səbəb olduğu infeksiyalara qarşı yeni bir terapiya ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [116]
  Satosi Omura Yaponiya  Yaponiya
  Tu Yuyu ÇXR  ÇXR "Malyariyaya qarşı yeni bir terapiya ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [116]
2016   Yoşinori Oşumi Yaponiya  Yaponiya "Avtofaq mexanizmlərinin kəşfinə görə" [117]
2017   Ceffri Holl ABŞ  ABŞ "Sirkadian ritmini idarə edən molekulyar mexanizmləri kəşf etdiklərinə görə" [118]
  Maykl Rozbaş ABŞ  ABŞ
  Maykl Yanq ABŞ  ABŞ
2018   Ceyms Ellison ABŞ  ABŞ "Mənfi immun tənzimlənməsini inhibasiya edərək xərçəngin müalicəsinin kəşfinə görə" [119]
  Tasuku Hondzö Yaponiya  Yaponiya
2019   Uilyam Kelin ABŞ  ABŞ "Hüceyrələrin oksigenin mövcudluğunu necə hiss etdiklərini və oksigen miqdarındaki dəyişikliklərə necə adaptasiya olduqlarını kəşf etdiklərinə görə" [120]
  Peter Ratkliff Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
  Qreqq Semenza ABŞ  ABŞ
2020   Alter Harvi ABŞ  ABŞ "Hepatit C virusunun kəşfinə görə" [121]
  Maykl Houton Böyük Britaniya  Böyük Britaniya
  Çarlz Rays ABŞ  ABŞ

İstinadlarRedaktə

  1. "Alfred Nobel–The Man Behind the Nobel Prize". Nobel Foundation. 25 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  2. "The Nobel Prize Awarders". Nobel Foundation. 3 December 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  3. 1 2 3 Lindsten, Jan; Nils Ringertz (26 June 2001). "The Nobel Prize in Physiology or Medicine, 1901–2000*". Nobel Foundation. 16 July 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  4. "The Nobel Prize". Nobel Foundation. 15 October 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  5. "The Nobel Prize Award Ceremonies". Nobel Foundation. 22 August 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  6. "Nobel Laureates Facts". Nobelprize.org. 2 February 2007 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  7. "Women Nobel Laureates". Nobel Foundation. 28 September 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  8. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  9. 1 2 3 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922". Nobel Foundation. 2 November 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  10. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1926". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  11. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  12. 1 2 3 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1943". Nobel Foundation. 3 November 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  13. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1901". Nobel Foundation. 16 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  14. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1902". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  15. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903". Nobel Foundation. 20 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  16. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1904". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  17. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1905". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  18. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1906". Nobel Foundation. 6 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  19. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1907". Nobel Foundation. 18 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  20. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908". Nobel Foundation. 16 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  21. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1909". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  22. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1910". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  23. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1911". Nobel Foundation. 23 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  24. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1912". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  25. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1913". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  26. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1919". Nobel Foundation. 2 June 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  27. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1920". Nobel Foundation. 23 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  28. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923". Nobel Foundation. 22 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  29. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1924". Nobel Foundation. 22 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  30. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  31. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1928". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  32. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1929". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  33. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  34. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931". Nobel Foundation. 14 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  35. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1932". Nobel Foundation. 8 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  36. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1933". Nobel Foundation. 21 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  37. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1934". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  38. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1935". Nobel Foundation. 8 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  39. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1936". Nobel Foundation. 12 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  40. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1937". Nobel Foundation. 14 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  41. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1939". Nobel Foundation. 18 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  42. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1944". Nobel Foundation. 2 November 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  43. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1945". Nobel Foundation. 21 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  44. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1946". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  45. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947". Nobel Foundation. 19 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  46. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948". Nobel Foundation. 14 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  47. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1949". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  48. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1950". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  49. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1951". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  50. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  51. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1953". Nobel Foundation. 7 June 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  52. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1954". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  53. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1955". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  54. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1956". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  55. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1957". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  56. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1958". Nobel Foundation. 6 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  57. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1959". Nobel Foundation. 21 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  58. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960". Nobel Foundation. 15 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  59. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1961". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  60. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962". Nobel Foundation. 8 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  61. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1963". Nobel Foundation. 16 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  62. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1964". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  63. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1965". Nobel Foundation. 12 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  64. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1966". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  65. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1967". Nobel Foundation. 4 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  66. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968". Nobel Foundation. 6 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  67. "Har Gobind Khorana | American biochemist | Britannica.com". 5 September 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 October 2015.
  68. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1969". Nobel Foundation. 3 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  69. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1970". Nobel Foundation. 24 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  70. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1971". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  71. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1972". Nobel Foundation. 6 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  72. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1973". Nobel Foundation. 19 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  73. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  74. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1975". Nobel Foundation. 10 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  75. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1976". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  76. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977". Nobel Foundation. 3 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  77. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978". Nobel Foundation. 16 March 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  78. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  79. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1980". Nobel Foundation. 14 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  80. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1981". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  81. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1982". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  82. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  83. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  84. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1985". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  85. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986". Nobel Foundation. 3 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  86. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1987". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  87. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988". Nobel Foundation. 3 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  88. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1989". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  89. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  90. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1991". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  91. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  92. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  93. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  94. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  95. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1996". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  96. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1997". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  97. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998". Nobel Foundation. 15 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  98. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  99. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  100. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  101. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  102. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2003". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  103. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004". Nobel Foundation. 19 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  104. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  105. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  106. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2007". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  107. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008". Nobel Foundation. 9 October 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  108. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009". Nobel Foundation. 8 October 2009 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  109. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010". Nobel Foundation. 6 October 2010 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  110. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011". Nobel Foundation. 5 October 2011 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  111. "Ralph Steinman Remains Nobel Laureate". The Nobel Foundation. 3 October 2011. 14 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 October 2013.
  112. Sample, Ian (3 October 2011). "Nobel prize to be awarded to dead scientist". The Guardian. London. 1 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 10 October 2011. The Nobel foundation concluded that the award should stand, saying: "The Nobel prize to Ralph Steinman was made in good faith, based on the assumption that the Nobel laureate was alive."
  113. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012". Nobel Foundation. 11 October 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  114. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013". Nobel Foundation. 10 June 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 7 October 2013.
  115. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014". Nobel Foundation. 6 October 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 7 October 2013.
  116. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2015". Nobel Foundation. 5 October 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 October 2015.
  117. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016". Nobel Foundation. 3 October 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 October 2016.
  118. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2017". Nobel Foundation. 2 October 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 October 2017.
  119. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018". Nobel Foundation. 1 October 2018 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 October 2017.
  120. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2019". Nobel Foundation. İstifadə tarixi: 2019-10-07.
  121. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2020". Nobel Foundation. İstifadə tarixi: 2020-10-05.

Xarici keçidlərRedaktə