Naxçıvan rəhbərlərinin siyahısı

Naxçıvan Muxtar Respublikasının rəhbərlərinin siyahısı — azırkı Naxçıvan Muxtar Respublikasında tarixən mövcud olan qanunverici orqanların başçılarının siyahısı.

Naxçıvan Sovet Sosialist Respublikası (1920–1923)Redaktə

Qəza İnqilab KomitəsiRedaktə

Qəza İnqilab Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Mirzəli bəy Bektaşov
28 iyun 1920
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
Gəraf Əsgərov
1920
1921
3
 
Behbud ağa Şahtaxtinski
iyun 1921
25 yanvar 1922

Mərkəzi İcraiyyə KomitəsiRedaktə

Mərkəzi İcraiyyə Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
 
Bahadır Vəlibəyov
25 yanvar 1922
1923
Azərbaycan Kommunist Partiyası

Naxçıvan Muxtar Diyarı (27 fevral 1923 – 18 yanvar 1924)Redaktə

Mərkəzi İcraiyyə KomitəsiRedaktə

Naxçıvan Diyar Mərkəzi İcraiyyə Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
 
Bahadır Vəlibəyov
27 fevral 1923
1923
Azərbaycan Kommunist Partiyası

Naxçıvan Muxtar Sovet Sosialist Respublikası (1924–1990)Redaktə

Azərbaycan Kommunist PartiyasıRedaktə

Azərbaycan Kommunist Partiyası Naxçıvan Vilayət Komitəsi Rusiya Kommunist (bolşevik) Partiyasının, Ümumittifaq Kommunist Partiyasının, Sovet İttifaqı Kommunist Partiyasının respublika üzrə mərkəzi partiya orqanı kimi hesab olunur. Birinci katibi de-fakto olaraq adətən Sovet İttifaqı Kommunist Partiyası Mərkəzi Komitəsinin Siyasi Bürosu, yaxud da Sovet İttifaqı Kommunist Partiyası Mərkəzi Komitəsinin baş katibi təyin edirdi.

Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi
Naxçıvan Diyar Komitəsinin icraçı katibləri
1
 
Bahadır Vəlibəyov
1921
1921
2
 
Yusif Tahirov
1921
21 yanvar 1923
Azərbaycan Kommunist Partiyası Naxçıvan Vilayət (Diyar) Komitəsinin icra katibləri
1
 
Yusif Tahirov
21 yanvar 1923
1924
2
Ələsgər Şahbazov
1925
1929
3
Vasili Volkov
1929
1929
4
İbrahim Tağıyev
1929
1929
5
Ağaverdi Rəhimov
1929
 ?
6
 
Bahadır Vəlibəyov
 ?
1933
7
Əliqara Məmmədov
1933
1934
8
Mehdi Mehdiyev
1934
dekabr 1936
9
 
Həsən Rəhmanov
dekabr 1936
1937
10
Sultan Sultanov
1937
1937
11
İbrahim Nəzərov
1938
1938
12
 
Kazım İsmayılov
1938
oktyabr 1940
13
 
Hüseyn Nəcəfov
oktyabr 1940
yanvar 1948
14
 
Yusif Yusifov
yanvar 1948
may 1951
15
Paşa Əliyev
1951
1952
16
 
İsmayıl Əsgərov
1952
dekabr 1955
17
 
Xurşud Məmmədov
dekabr 1955
10 mart 1961
18
 
Hacıağa İbrahimov
10 mart 1961
mart 1970
19
 
Aslan Hüseynov
mart 1970
28 dekabr 1975
20
 
Kamran Rəhimov
28 dekabr 1975
6 dekabr 1983
21
Nürəddin Mustafayev
6 dekabr 1983
noyabr 1988
22
 
Heydər İsayev
noyabr 1988
yanvar 1990
23
 
Afiyəddin Cəlilov
yanvar 1990
aprel 1991
24
Əkbər Əliyev
aprel 1991
14 sentyabr 1991 [a]

Mərkəzi İcraiyyə KomitəsiRedaktə

Naxçıvan MSSR Mərkəzi İcraiyyə Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Baba Babayev
1927
1928
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
 
Bahadır Vəlibəyov
1930
1931
3
Xəlil Ağamirov
1933
1934
4
Ağaverdi Rəhimov
1934
1936
1936–1937-ci illərdə vəzifə boş qaldı.
5
 
Səftər Cəfərov
1937
1937
Azərbaycan Kommunist Partiyası
6
Məmməd Rəhimov
1937
24 iyul 1938 [b]

Ali SovetRedaktə

Naxçıvan MSSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin sədrləri
Sıra Şəxs Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Məmməd Rəhimov
iyul 1938
1940
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
 
Cəbrayıl Məmmədov
oktyabr 1943
aprel 1952
3
 
Hüseyn Məmmədov
aprel 1952
1963
4
 
Səkinə Əliyeva
1963
1990
5
 
Afiyəddin Cəlilov
aprel 1990
17 noyabr 1990

Naxçıvan Muxtar Respublikası (17 noyabr 1990-)Redaktə

Ali MəclisRedaktə

Ali Məclisin sədri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
 
Afiyəddin Cəlilov
17 noyabr 1990
aprel 1991
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
Əkbər Əliyev
Aprel 1991
Sentyabr 1991
3
 
Heydər Əliyev
5 sentyabr 1991
23 iyun 1993
Bitərəf
Yeni Azərbaycan Partiyası
-
Rəşid Həsənov
3 iyul 1993
4 aprel 1994
Yeni Azərbaycan Partiyası
4
 
Namiq Həsənov
4 aprel 1994
16 dekabr 1995
5
 
Vasif Talıbov
16 dekabr 1995
Hal-hazırda

QeydlərRedaktə

  1. Partiya özünü buraxdı.
  2. Naxçıvan MSSR Ali Sovetinin I çağırışının 1-ci sessiyası təşkil olundu. (24-27 iyul 1938)

MənbəRedaktə

İstinadlarRedaktə

Həmçinin baxRedaktə