Qitələrarası kubok qazanan baş məşqçilərin siyahısı

Qitələrarası kubok qazanan baş məşqçilərin siyahısı1960-2004-cü illərdə CONMEBOLUEFA tərəfindən təşkil edilən və UEFA Çempionlar Liqası çempionu ilə Libertadores Kuboku çempionunun qarşılaşdığı Qitələrarası Kubokda çempion olan futbol komandalarının baş məşqçilərinin siyahısı. Qitələrarası kubok qazanan ilk komanda "Real Madrid", ilk baş məşqçi isə Miqel Munos olub. İlk 18 oyun cüt oyunlu sistemlə keçirilib. 1980-ci ildə baş məşqçisi Xuan Martin Muxika olan "Nasyonal" komandası, "Nottingem Forest" komandasını ilk tək oyunlu sistemlə keçirilən çempionatda məğlub edərək yeni sistemdəki ilk çempion oldu. Sonuncusu 2003-cü ildə keçirilən kubokun isə son çempionu olan "Porto" komandasının baş məşqçisi Viktor Fernandez idi.

Kuboku üç dəfə qazanan yeganə baş məşqçi Karlos Byanki.

Argentinalı Karlos Byanki 1994-cü ildə "Veles Sarsfild" komandasının, 20002003-cü illərdə "Boka Xuniors" komandasının baş məşqçisi ikən kuboku başı üzərinə qaldırdı və turnirdə 3 çempionluq qazanan ilk və tək baş məşqçi oldu. Dörd baş məşqçi bu kuboku bir dəfədən artıq qazanmaq uğuru əldə etsə də, dördü də bu uğuru eyni komanda ilə iki il ardıcıl çempion olmaqla əldə etmişdi. "Santos" komandasının baş məşqçisi ikən 19621963-cü illərdə kuboku qazanan Luis Peres (ləqəbi — Lula) turnir tarixində həm iki dəfə çempion olan, həm də ardıcıl iki dəfə çempion olan ilk baş məşqçi olmuşdu. Elenio Errera "İnter Milan" komandasının baş məşqçisi ikən 19641965-ci illərdə komandasına çempionluq qazandırdı. Arriqo Sakki 19891990-cı illərdə "Milan" komandası ilə kuboku qazandı. Son olaraq Tele Santana "San Paulu" ilə 19921993-cü illərdə bu sevinci yaşadı.

8 fərqli adla 11 çempionluq əldə edən argentinalılar ölkə baxımından ən yaxşı nəticə göstərən baş məşqçilər oldular. Turnir tarixində 9 baş məşqçi — İtaliya klubu "İnter Milan" komandasının argentinalı baş məşqçisi Elenio Errera, Hollandiya klubu "Feyenoord" komandasının avstriyalı baş məşqçisi Ernst Happel, Hollandiya klubu "Ayaks" komandasının baş məşqçisi Rumen Ştefan Kovaç, Paraqvay klubu "Olimpiya"nın uruqvaylı baş məşqçisi Luis Kubilya, Portuqaliya klubu "Porto"nun xorvat baş məşqçisi Tomislav İviş, Almaniya klubu "Borussiya Dortmund" komandasının italyan baş məqçisi Nevio Skala, İspaniya klubu "Real Madrid"in holland baş məşqçisi Quus Hiddink, İngiltərə klubu "Mançester Yunayted"in şotland baş məşqçisi Aleks Ferqyuson və "Porto"nun baş məşqçisi Viktor Fernandes öz ölkəsindən olmayan klubla turnirin qalibi oldu.

İllərə görəRedaktə

 
19621963-cü ildə çempion olan Luis Peres.
 
19641965-ci ildə çempion olan Elenio Errera.
 
19891990-cı ildə çempion olan Arriqo Sakki.
 
19921993-cü ildə çempion olan Tele Santana.
İl Millət Baş məşqçi Ölkə Klub İstinad
1960 İspaniya  İspaniya Miqel Munos İspaniya  İspaniya Real Madrid [1]
1961 Uruqvay  Uruqvay Roberto Skarone Uruqvay  Uruqvay Penyarol [2]
1962 Braziliya  Braziliya Luis Peres Braziliya  Braziliya Santos [3]
1963 Braziliya  Braziliya Luis Peres Braziliya  Braziliya Santos [3]
1964 Argentina  Argentina Elenio Errera İtaliya  İtaliya İnter Milan [4]
1965 Argentina  Argentina Elenio Errera Argentina  Argentina İnter Milan [4]
1966 Uruqvay  Uruqvay Roke Maspoli Uruqvay  Uruqvay Penyarol [5]
1967 Argentina  Argentina Xuan Pissuti Argentina  Argentina Rasinq [6]
1968 Argentina  Argentina Osvaldo Subeldiya Argentina  Argentina Estudiantes La Plata [7]
1969 İtaliya  İtaliya Nereo Rokko İtaliya  İtaliya Milan [8]
1970 Avstriya  Avstriya Ernst Xappel Niderland  Niderland Feyenoord [9]
1971 Uruqvay  Uruqvay Vaşinqton Etçamendi Uruqvay  Uruqvay Nasyonal [10]
1972 Rumıniya  Rumıniya Ştefan Kovaç Niderland  Niderland Ayaks [11]
1973 Argentina  Argentina Roberto Ferreyro Argentina  Argentina İndependente [12]
1974 İspaniya  İspaniya Luis Araqones İspaniya  İspaniya Atletiko Madrid [13]
1975 [A] [14]
1976 Almaniya  Almaniya Dettmar Kramer Almaniya  Almaniya Bayern Münhen [15]
1977 Argentina  Argentina Xuan Karlos Lorenso Argentina  Argentina Boka Xuniors [16]
1978 [14]
1979 Uruqvay  Uruqvay Luis Kubilya Paraqvay  Paraqvay Olimpiya Asunson [17]
1980 Uruqvay  Uruqvay Xuan Muxika Uruqvay  Uruqvay Nasyonal [18]
1981 Braziliya  Braziliya Paulo Karpejiyani Braziliya  Braziliya Flamenqo [19]
1982 Uruqvay  Uruqvay Uqo Banıyulo Uruqvay  Uruqvay Penyarol [20]
1983 Braziliya  Braziliya Valdir Espinoza Braziliya  Braziliya Qremio [21]
1984 Argentina  Argentina Xose Pastorisa Argentina  Argentina İndependente [22]
1985 İtaliya  İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya  İtaliya Yuventus [23]
1986 Argentina  Argentina Ektor Veyra Argentina  Argentina River Pleyt [24]
1987 Xorvatiya  Xorvatiya[A] Tomislav İviç Portuqaliya  Portuqaliya Porto [25]
1988 Uruqvay  Uruqvay Roberto Fleytas Uruqvay  Uruqvay Nasyonal [26]
1989 İtaliya  İtaliya Arriqo Sakki İtaliya  İtaliya Milan [27]
1990 İtaliya  İtaliya Arriqo Sakki İtaliya  İtaliya Milan [27]
1991 Serbiya  Serbiya[B] Vladiça Popoviç Serbiya  Serbiya[B] Srvena Zvezda [28]
1992 Braziliya  Braziliya Tele Santana Braziliya  Braziliya San Paulu [29]
1993 Braziliya  Braziliya Tele Santana Braziliya  Braziliya San Paulu [29]
1994 Argentina  Argentina Karlos Byanki Argentina  Argentina Velez Sarsfield [30]
1995 Niderland  Niderland Luis van Qaal Niderland  Niderland Ayaks [31]
1996 İtaliya  İtaliya Marçello Lippi İtaliya  İtaliya Yuventus [32]
1997 İtaliya  İtaliya Nevio Skala Almaniya  Almaniya Borussiya Dortmund [33]
1998 Niderland  Niderland Qus Hiddink İspaniya  İspaniya Real Madrid [34]
1999 Şotlandiya  Şotlandiya Aleks Ferqyuson İngiltərə  İngiltərə Mançester Yunayted [35]
2000 Argentina  Argentina Karlos Byanki Argentina  Argentina Boka Xuniors [36]
2001 Almaniya  Almaniya Otmar Hitsfeld Almaniya  Almaniya Bayern Münhen [37]
2002 İspaniya  İspaniya Visente del Boske İspaniya  İspaniya Real Madrid [38]
2003 Argentina  Argentina Karlos Byanki Argentina  Argentina Boka Xuniors [39]
2004 İspaniya  İspaniya Viktor Fernandes Portuqaliya  Portuqaliya Porto [40]

Mükafatların sayına görəRedaktə

Nömrə Milləti Baş məşqçi Qazanma sayı Qazandığı illər Qazandığı klublar
1   Argentina Karlos Byanki 3 1994, 2000, 2003 Veles Sarsfild, Boka Xuniors
2   Braziliya Luis Peres 2 1962, 1963 Santos
  Argentina Elenio Errera 2 1964, 1965 İnter Milan
  İtaliya Arriqo Sakki 2 1989, 1990 Milan
  Braziliya Tele Santana 2 1992, 1993 San-Paulu

Millətə görəRedaktə

Millət Qazanma sayı
  Argentina 11
  Uruqvay 7
  Braziliya 6
  İtaliya 6
  İspaniya 4
  Almaniya 2
  Niderland 2
  Avstriya 1
  Xorvatiya 1
  Şotlandiya 1
  Rumıniya 1
  Serbiya 1

QeydlərRedaktə

A. ^ 1975-ci ildə təşkil edilən kubok, Bayern Münhen komandası ilə İndependente komandasının oyun tarixi ilə əlaqədar mübahisəsi; 1978-ci ildə baş tutacaq kubok, Boka Xuniors komandası ilə Liverpul komandasının bir biri ilə oynamaq istəməməsi səbəbi ilə təşkil edilmədi.

B. ^ Serb olan Vladiça Popoviç, kuboku qazandığı vaxt, Serbiya müstəqil olmadığı üçün, o vaxt ölkənin bağlı olduğu Yuqoslaviya vətəndaşı idi. Serb komandası olan Srvena Zvezda komandasıda Yuqoslaviya komandası olaraq mübarizə aparırdı.

İstinadlarRedaktə

  1. "Intercontinental Cup 1960". FİFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  2. "Intercontinental Cup 1961". FIFA. 2013-03-11 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  3. 1 2 "Intercontinental Cups 1962 and 1963". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  4. 1 2 "Intercontinental Cups 1964 and 1965". FIFA. 2013-03-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  5. "Intercontinental Cup 1966". FIFA. 2013-03-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  6. "Intercontinental Cup 1967". FIFA. 2013-03-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  7. "Intercontinental Cup 1968". FIFA. 2012-11-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  8. "Intercontinental Cup 1969". FIFA. 2012-10-21 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  9. "Intercontinental Cup 1970". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  10. "Intercontinental Cup 1971". FIFA. 2012-10-24 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  11. "Intercontinental Cup 1972". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  12. "Intercontinental Cup 1973". FIFA. 2012-11-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  13. "Intercontinental Cup 1974". FIFA. 2012-11-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  14. 1 2 "Intercontinental Club Cup". RSSSF. 30 aprel 2005. 2016-03-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  15. "Intercontinental Cup 1976". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  16. "Intercontinental Cup 1977". FIFA. 2012-11-30 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  17. "Intercontinental Cup 1979". FIFA. 2012-10-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  18. "Toyota Cup 1980". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  19. "Toyota Cup 1981". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  20. "Toyota Cup 1982". FIFA. 2012-11-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  21. "Toyota Cup 1983". FIFA. 2012-11-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  22. "Toyota Cup 1984". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  23. "Toyota Cup 1985". FIFA. 2012-12-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  24. "Toyota Cup 1986". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  25. "Toyota Cup 1987". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  26. "Toyota Cup 1988". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  27. 1 2 "Toyota Cups 1989 and 1990". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  28. "Toyota Cup 1991". FIFA. 2012-12-18 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  29. 1 2 "Toyota Cups 1992 and 1993". FIFA. 2012-11-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  30. "Toyota Cup 1994". FIFA. 2012-11-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  31. "Toyota Cup 1995". FIFA. 2012-11-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  32. "Toyota Cup 1996". FIFA. 2013-03-11 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  33. "Toyota Cup 1997". FIFA. 2012-11-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  34. "Toyota Cup 1998". FIFA. 2012-10-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-01-06.
  35. "Toyota Cup 1999". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  36. "Toyota Cup 2000". FIFA. 2012-11-30 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  37. "Toyota Cup 2001". FIFA. 2012-10-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  38. "Toyota Cup 2002". FIFA. 2012-10-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  39. "Toyota Cup 2003". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  40. "Toyota Cup 2004". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.

Həmçinin baxRedaktə

Xarici keçidlərRedaktə

Şablon:UEFA Kuboklar Kuboku-illər