Türkiyə əhalisinin siyahıyaalınması (1935)

1935–ci il Ümumtürkiyə əhali siyahıyaalınması — 1935–ci il, 20 oktyabr tarixində Türkiyə Respublikasında keçirilmiş əhalinin ikinci siyahıyaalınması.

Əhalinin dini tərkibiRedaktə

Dini
qrup
Əhalinin sayı
Sayı %
Cəmi 16 158 018 100.00
Müsəlmanlar 15 838 673 98.02
Yunan ortodokslar 125 046[1] 0.77
Erməni ortodokslar 44 526[1] 0.35
Erməni katoliklər 11 229[1]
Roman katoliklər 32 155[1] 0.20
Protestantlar 8 486[2] 0.05
Digər xristianlar 4 725[3] 0.03
Yəhudilər 78 730[3] 0.49
Digər dinlərdən 12 965 0.09
Dinsizlər 559
Təsniflənməmiş 356

Əhalinin danışdığı dillərRedaktə

Dil
20 oktyabr, 1935-ci il sa.[4]
Ana dili olaraq
danışanlar[q 1][5]
%
Cəmi 16 158 018[6] 100.00
Türk dili 13 899 073 86.02
Kurmanc dili 1 480 246 9.16
Zaza dili
Kırmanc dili
Kırdaş dili
Ərəb dili 153 687 0.95
Yunan dili 108 725 0.67
Çərkəz dili 91 972 0.57
Laz dili 63 253 0.39
Erməni dili 57 599 0.36
Gürcü dili 57 325 0.35
Ladino dili 42 466 0.26
Pomak dili 32 661 0.20
Bosniya dili 24 613 0.15
Alban dili 22 754 0.14
Bolqar dili 18 245 0.11
Krım-tatar dili 15 615[7]
İspan dili 14 242
Abazin dili 10 099
Qipti dili 7 855
Fransız dili 5 381
Alman dili 5 047
Rus dili 4 810
İtalyan dili 4 633
Serb dili 4 369
Fars dili 2 053
İngilis dili 1 482
Rumın dili 699
Polyak dili 494
Çexoslovak dili 200
Flamand dili 130
İsveç dili 114
Xorvat dili 83
Digərləri 28 093
Təsniflənməmiş

Əhalinin doğum yeriRedaktə

Siyahıyaalınmanın yekunlarına görə Türkiyə vətəndaşlarından 367.801 nəfəri Yunanıstanda, 227.464 nəfəri Bolqarıstanda(en), 158.145 nəfəri Yuqoslaviyada(en), 69.798 nəfəri SSRİ–də, 61.649 nəfəri Rumıniyada(en) və 77.302 nəfəri digər ölkələrdə olmaqla cəmi 962.159[8] nəfəri xaricdə doğulmuşdu.[3]

MənbəRedaktə

  1. Britannica Book of the Year 1950. Editor–in–chief: Walter Yust; London Editor: John Armitage. London: Encyclopaedia Britannica Ltd., 1950, 718 pages.
  2. Buran, Ahmet - Berna Yüksel Çak (2012), Türkiye’de Diller ve Etnik Gruplar, Akçağ Yayınları, Ankara, 318 s., ISBN 978-605-5413-54-5 (makale yazarı: Doğan Çolak), sayfa 227–232 // Dil Araştırmaları Dergisi (ISSN: 1307–7821). Güz 2012 Sayı 11. Genel Yayın Yönetmeni: Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun. Ankara — 2012 — 235 sayfa.
  3. Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Nüfus Sayımı: 20 İlkteşrin 1935 "Ne Bir Eksik Ne Bir Fazla" // Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
  4. Türkiye'nin Etnik Coğrafyası. Proje Kodu: 2013–26. Proje Yürütücüsü: Şükrü Aslan. Araştırmacılar: Murat Arpacı, Öykü Gürpınar, Sibel Yardımcı. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2015, 204 sayfa. ISBN 9786055005191

QeydlərRedaktə

  1. Siyahıyaalınmada sorğu anketinə daxil edilmiş "Ailə daxilində danışılan dil nədir ?" sualına əhalinin verdiyi cavablara əsasən.

İstinadlarRedaktə

  1. 1 2 3 4 Turkey, page 632. // Britannica Book of the Year 1950. Editor–in–chief: Walter Yust; London Editor: John Armitage. London: Encyclopaedia Britannica Ltd., 1950, 718 pages.
  2. Turkey, page 632–633. // Britannica Book of the Year 1950. Editor–in–chief: Walter Yust; London Editor: John Armitage. London: Encyclopaedia Britannica Ltd., 1950, 718 pages.
  3. 1 2 3 Turkey, page 633. // Britannica Book of the Year 1950. Editor–in–chief: Walter Yust; London Editor: John Armitage. London: Encyclopaedia Britannica Ltd., 1950, 718 pages.
  4. T. C. Başbakanlık İstatistik Umum Müdürlüğü, İstatistik Yıllığı, Cilt: 10. Ankara: Hüsnütabiat Basımevi, 1938-39, sayfa 64–65.
  5. Buran, Ahmet - Berna Yüksel Çak (2012), Türkiye’de Diller ve Etnik Gruplar, Akçağ Yayınları, Ankara, 318 s., ISBN 978-605-5413-54-5 (makale yazarı: Doğan Çolak), sayfa 231 // Dil Araştırmaları Dergisi (ISSN: 1307–7821). Güz 2012 Sayı 11. Genel Yayın Yönetmeni: Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun. Ankara — 2012 — 235 sayfa.
  6. sayfa 11. //
  7. "Eskişehir'deki Kırım Tatar nüfusu üzerine bir inceleme — Fikirde Birlik". İstifadə tarixi: 13 iyun 2015. Arxivləşdirilib.
  8. "Doğum yerine göre nüfus, 1935-2000" (türk). Türkiye İstatistik Kurumu. İstifadə tarixi: 2015-11-18. Arxivləşdirilib.