UEFA İntertoto Kubokunu qazanan məşqçilərin siyahısı

UEFA İntertoto Kuboku turniri Çempionlar Liqası və ya UEFA Kuboku yarışmasına qatılmağa müvvəffəq olmayan Avropa klubları üçün yay aylarında Avropa Futbol Assossasiyası tərəfindən təşkil edilən futbol turniri idi. Bu turnir UEFA Kubokuna qatılmaq üçün alternativ yol sayılırdı.[1] Turnir 1995-ci ilədək UEFA tərəfindən tanınmadı və 2009-cu ildə fəaliyyəti dəyandırıldı..[2]

Hub Stivens, 2007-ci ildə turniri qazanmışdır.

1995-ci ildə ilk dəfə təşkil olunan turniri iki komanda qazandı və qalib komandalar UEFA Kuboku turnirinə qatılmağa müvəffəq oldular. İlk qalib məşqçilər isə fransız Jaki Duqperoks və yuqoslaviyadan Slavolub Muslin oldu. Növbəti mövsümdən etibarən 2005-ci ilədək hər mövsüm turniri iki deyil üç klub qazanmağa nail oldu. Burada isə fransız məşqçilərin üstünlüyü nəzərə çarpırdı.[3] 2006-cı ildə yarışın formatında dəyişiklik edilərək 5 tur oynanılan turnir 3 tura endirildi və üçüncü turu keçən klublara UEFA Kubokunun ikinci təsnifat mərhələsində oynama şansı verildi. İntertoto Kuboku turniri klublara UEFA Kuboku turnirində iştirak etmək üçün ən uzun yolu təqdim edirdi.[4] 2006-cı ildə turniri Qlen Royderin başçılığı altında "Nyukasl Yunayted" klubu qazandı. Alman məşqçi Yup Haynkes turniri 2 dəfə və ardıcıllıqla (2003-2004) qazanan yeganə məşqçidir. O, bu uğura "Şalke"nin baş məşqçisi kimi nail olmuşdur.

İllər üzrəRedaktə

 
Klaudiyo Ranyeri, 1998-ci ildə turniri qazanmışdır
 
Alan Perrin, 2001-ci ildə turniri qazanmışdır
Final Milliyəti Qalib məşqçi Ölkə Klub Ref
1995 Fransa  Fransa Jaki Düqepero Fransa  Fransa Strasburq [5][6]
1995 Yuqoslaviya  Yuqoslaviya Slavolub Muslin Fransa  Fransa Bordo [7]
1996 Almaniya  Almaniya Vinfrid Şefer Almaniya  Almaniya Karlsrue [8]
1996 Fransa  Fransa Fransis Smereski Fransa  Fransa Qenqam [9]
1996 Danimarka  Danimarka Preben Elker Danimarka  Danimarka Silkeborq [10]
1997 Fransa  Fransa Friderik Antonetti Fransa  Fransa Bastiya [11]
1997 Fransa  Fransa Bernar Lakomb Fransa  Fransa Lion [12]
1997 Fransa  Fransa Gi Ru Fransa  Fransa Oser [13]
1998 Almaniya  Almaniya Volfqanq Sidka Almaniya  Almaniya Verder Bremen [14]
1998 İtaliya  İtaliya Klaudiyo Ranyeri İspaniya  İspaniya Valensiya [15]
1998 İtaliya  İtaliya Karlo Matsone İtaliya  İtaliya Bolonya [16]
1999 Fransa  Fransa Jan Luis Kasset Fransa  Fransa Monpelye [17]
1999 İtaliya  İtaliya Karlo Ançelotti İtaliya  İtaliya Yuventus [18]
1999 İngiltərə  İngiltərə Hari Rednapp İngiltərə  İngiltərə Vest Hem Yunayted [19]
2000 Almaniya  Almaniya Ralf Ranqnik Almaniya  Almaniya Ştutqart [20][21]
2000 İtaliya  İtaliya Luici De Kanio İtaliya  İtaliya Udineze [22]
2000 İspaniya  İspaniya Viktor Fernandez İspaniya  İspaniya Selta [23]
2001 İngiltərə  İngiltərə Con Qreqori İngiltərə  İngiltərə Aston Villa [24]
2001 Fransa  Fransa Luis Fernandez Fransa  Fransa Pari Sen-Jermen [25]
2001 Fransa  Fransa Alen Perrin Fransa  Fransa Trua [26]
2002 İspaniya  İspaniya Xoakin Peyro İspaniya  İspaniya Malaqa [27]
2002 Fransa  Fransa Jan Tiqana İngiltərə  İngiltərə Fulhem [28]
2002 Almaniya  Almaniya Feliks Maqat Almaniya  Almaniya Ştutqart [29][30]
2003 Almaniya  Almaniya Yup Haynkes Almaniya  Almaniya Şalke 04 [31]
2003 İtaliya  İtaliya Serse Kosmi İtaliya  İtaliya Peruca [32]
2003 İspaniya  İspaniya Benito Floro İspaniya  İspaniya Vilyarreal [33]
2004 Almaniya  Almaniya Yup Haynkes Almaniya  Almaniya Şalke 04 [34]
2004 Fransa  Fransa Klod Puel Fransa  Fransa Lill [34]
2004 Çili  Çili Manuel Pelleqrini İspaniya  İspaniya Vilyarreal [34]
2005 Fransa  Fransa Fransis Jillot Fransa  Fransa Lans [35]
2005 Fransa  Fransa Jan Fernandez Fransa  Fransa Olimpik Marsel [35]
2005 Almaniya  Almaniya Tomas Doll Almaniya  Almaniya Hamburq [35]
2006 İngiltərə  İngiltərə Qlen Roder İngiltərə  İngiltərə Nyukasl Yunayted [36]
2007 Niderland  Niderland Hub Stivens Almaniya  Almaniya Hamburq [37]
2008 Portuqaliya  Portuqaliya Xorxe Xesus Portuqaliya  Portuqaliya Braqa [38]

Milliyyətə görəRedaktə

Bu cədvəl turniri qazanan məşqçilərin milliyyətinə görə sıralanmışdır.

Milliyyət Qalib
sayı
  Fransa 12
  Almaniya 7
  İtaliya 5
  İngiltərə 3
  İspaniya 3
  Çili 1
  Danimarka 1
  Niderland 1
  Portuqaliya 1
  Yuqoslaviya 1

İstinadlarRedaktə

Ümumi

  • "UEFA Intertoto Cup". rsssf.com. RSSSF. 2008-02-08. İstifadə tarixi: 2008-04-02.
  • "Past Winners". www.uefaintertotocup.com. 2011-07-17 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-02.

Xüsusi

  1. "Competition format". UEFA. 2007-12-01. 2008-03-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  2. "Champions League changes agreed". UEFA. 2007-12-01. 2008-03-09 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  3. "UEFA Intertoto Cup History". UEFA. 2005-07-13. 2008-03-07 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-06.
  4. "Regulations of the Intertoto Cup, p.5" (PDF). UEFA. 2009-03-19 tarixində orijinalından (PDF) arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-06.
  5. "Bordeaux lay down Intertoto gauntlet". UEFA. 2006-01-02. 2008-03-07 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-02.
  6. "RCS – Innsbruck 6–1". racingstub.com. İstifadə tarixi: 2008-04-02.
  7. "Bordeaux et Lyon jouent gros". L'Humanité. 1995-09-01. February 26, 2008 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03. (fr.)
  8. "Chronik" (alman). Karlsruher SC. İstifadə tarixi: 2008-04-02.
  9. "Francis Smerecki" (fransız). French Football Federation. 2007-10-23. İstifadə tarixi: 2008-04-02.
  10. "History of Silkeborg IF". Silkeborg IF. İstifadə tarixi: 2008-04-04.[ölü keçid]
  11. "Intertoto et UEFA 97" (fransız). SC Bastia. 2008-02-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  12. "History 1990 to 1999". Olympique Lyonnais. February 26, 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  13. "French complete impressive sweep". UEFA. 2006-01-02. 2008-03-07 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  14. "Club Chronicle: Era of Rehhagel". SV Werder Bremen. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  15. "Favourite Frings delivers for Bremen". UEFA. 2006-01-02. 2008-02-06 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  16. "Tutte le Partite" (italyan). Bologna F.C. 1909. 2008-02-14 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  17. "Saison 99–00" (fransız). Montpellier HSC. 2008-02-29 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  18. "Carlo Ancelotti". A.C. Milan. 2007-12-20 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  19. Tongue, Steve (1999-08-25). "Football: Hammers storm Metz citadel". The Independent. İstifadə tarixi: 2008-04-03.[ölü keçid]
  20. "UEFA Intertoto Cup 2000". RSSSF. 2002-07-07. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  21. "Ralf Rangnick" (alman). fussballdaten.de. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  22. Newman, Paul (2008-01-05). "Luigi de Canio: The other Italian job". London: The Independent. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  23. "Final Intertoto - Partido de ida" (ispan). Celta de Vigo. February 20, 2005 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  24. "John Gregory factfile". London: The Guardian. 2003-03-21. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  25. "Brescia 1–1 PSG" (fransız). Paris Saint-Germain FC. 2001-08-21. October 18, 2005 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  26. Johnson, Dale. "Alain Perrin". ESPNsoccernet. August 23, 2007 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  27. "Club History". The International Supporters Club of Malaga CF. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  28. "Fulham seal InterToto win". BBC Sport. 2002-08-27. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  29. "UEFA Intertoto Cup 2002". RSSSF. 2003-03-22. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  30. "Felix Magath". fussballdaten.de. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  31. "FC Schalke 04 – SV Pasching" (alman). FC Schalke 04. 2008-03-31 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  32. White, Duncan (2003-09-20). "Bothroyd finds asylum at Perugia". London: The Daily Telegraph. İstifadə tarixi: 2008-04-04.
  33. "Villarreal CF - Games in European Cups". RSSSF. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  34. 1 2 3 "UEFA Intertoto Cup 2004 - Details". RSSSF. 2004-10-23. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  35. 1 2 3 "UEFA Intertoto Cup 2005 - Details". RSSSF. 2005-10-05. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  36. "Newcastle to lift Intertoto Cup". BBC Sport. 2006-12-16. İstifadə tarixi: 2008-04-02.
  37. "Hamburg surge finally downs Dacia". UEFA. 2007-07-29. 2008-02-19 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-04-03.
  38. "Trio strike as Braga move on". UEFA. 2008-07-26. January 2, 2009 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2009-02-27.

Xarici keçidlərRedaktə