Azərbaycan Respublikasının xalq artistlərinin siyahısı

Azərbaycan Respublikasının xalq artistlərinin siyahısıAzərbaycan Respublikasında mədəniyyət sahəsində xüsusi xidmətlərə, yüksək peşə ustalığına və ictimai həyatda fəal iştiraka görə verilən fəxri ada layiq görülən şəxslərin siyahısı.

"Xalq artisti" fəxri adının döş nişanı (2009-cu ildən)

1991Redaktə

4 may 1991-ci ildən:[a]

17 may 1991-ci ildən:[b]

22 may 1991-ci ildən:[c][d][e]

19 sentyabr 1991-ci ildən:[f]

1992Redaktə

4 mart 1992-ci ildən:[g][h]

10 sentyabr 1992-ci ildən:[i]

17 noyabr 1992-ci ildən:[j]

18 noyabr 1992-ci ildən:[k]

30 dekabr 1992-ci ildən:[l]

1993Redaktə

23 yanvar 1993-cü ildən:[m]

3 fevral 1993-cü ildən:[n][o][p]

15 mart 1993-cü ildən:[q]

1998Redaktə

24 may 1998-ci ildən:[r]

24 iyun 1998-ci ildən:[s]

4 noyabr 1998-ci ildən:[t]

1999Redaktə

2000Redaktə

2001Redaktə

2002Redaktə

2003Redaktə

25 iyun

2005Redaktə

1 avqust

16 sentyabr

  1. Əliyev Tofiq Əliheydər oğlu — 16 sentyabr 2005[27]
  1. İsgəndərov Eldar Hüseyn oğlu — 16 sentyabr 2005[27]

2006Redaktə

2008Redaktə

2011Redaktə

12 sentyabr

15 sentyabr

2 noyabr

  1. Məmmədov Zakir Qulam oğlu — 02.11.2011

20 dekabr

2012Redaktə

2014Redaktə

2015Redaktə

2016Redaktə

2017Redaktə

  1. Bayramov Adil Müseyib oğlu — 27 noyabr 2017[43]
  2. Bayramov Rafael Əli oğlu — 27 noyabr 2017[43]
  3. İbrahimova Sevinc Süleyman qızı — 27 noyabr 2017[43]

2018Redaktə

2019Redaktə

  1. Muradov İlqar Əliməmməd oğlu — 24 may 2019[46]
  2. Zeynallı Cavanşir Mirzəməmməd oğlu — 24 may 2019[46]
  3. Əliyev Vidadi Hüseyn oğlu — 31 iyul 2019[47]
  4. Həsənov Vidadi İsmail oğlu — 31 iyul 2019[47]
  5. Quliyeva Xalidə Camal qızı — 31 iyul 2019[47]
  6. Allahverdiyev Vasif Kərim oğlu — 17 sentyabr 2019[48]
  7. Fərəcov Sərdar Fərəculla oğlu — 17 sentyabr 2019[48]
  8. Ağayeva Tünzalə Qabil qızı — 21 oktyabr 2019[49]
  9. Mirbabayev Mir Yusif Mir Heydər oğlu — 21 oktyabr 2019[49]
  10. Nəcəfova Röyalə Yaqub qızı — 21 oktyabr 2019[49]

İstinadlarRedaktə

  1. Azərbaycan Dövlət Teleradio Verilişləri Şirkətinin və Naxçıvan Muxtar Respublikası kütləvi informasiya vasitələrinin işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  2. Respublikanın musiqi-ifaçılıq sənəti xadimlərinə Azərbaycan Respublikası fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  3. M. Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Akademik Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  4. M. Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Akademik Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  5. M. Qorki adına Azərbaycan Dövlət Gənc Tamaşaçılar Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  6. M. Maqomayev adına Azərbaycan Dövlət Filarmoniyası işçilərinin bir qrupuna Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  7. M. Ə. Babayevə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  8. Azərbaycan teatr sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə C. Cabbarlı adına Gəncə Dövlət Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  9. F. S. Səfərova "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  10. Müğənni F. Ə. Kərimovaya “Azərbaycan Respublikasının xalq artisti” fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  11. M. F. Axundov adına Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının bir qrup əməkdaşına "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  12. Q. Ç. Rüstəmova "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adı verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  13. R. F. Babayevə və T. İ. Mirzəyevə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adı verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  14. A. Ə. Quliyevə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  15. A. H. Qasımova "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  16. A. B. Səfərovaya "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  17. Müğənni T. M. İsmayılovaya "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı // Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanları.- Bakı, 1993.- S. 55.
  18. "Xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  19. "Xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  20. Azərbaycan Respublikası Dövlət Televiziya və Radio Verilişləri Şirkətinin əməkdaşlarına Azərbaycan Respublikası fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı
  21. 1 2 3 "Naxçıvan Muxtar Respublikasının elm, mədəniyyat və ədəbiyyat xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 9 oktyabr 1999-cu il tarixli, 193 nömrəli Fərmanı Arxivləşdirilib 2014-11-09 at the Wayback Machine  (azərb.)
  22. 1 2 3 4 5 Azərbaycan Respublikasının kino xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİNİN FƏRMANI
  23. Firəngiz Əlizadə
  24. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 24 dekabr 2002-ci il tarixli, 826 nömrəli Fərmanı Arxivləşdirilib 2014-09-12 at Archive.today  (azərb.)
  25. 1 2 "Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrində xidmət edən mədəniyyət və incəsənət xadimlərinə Azərbaycan Respublikası fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı" (azərb.). e-qanun.az. 25 iyun 2003. 27 noyabr 2019 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 27 noyabr 2019.
  26. 1 2 3 4 "Azərbaycan kino xadimlərinə fəxri adlar verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 1 avqust 2005-ci il tarixli, 928 nömrəli Sərəncamı". e-qanun.az (azərb.). İstifadə tarixi: 29 oktyabr 2018.
  27. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 16 sentyabr 2005-ci il tarixli, 1011 nömrəli Sərəncamı". e-qanun.az (azərb.). İstifadə tarixi: 6 iyul 2018.
  28. 1 2 3 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 23 iyun 2008-ci il tarixli, 2888 nömrəli Sərəncamı" (azərb.). e-qanun.az. İstifadə tarixi: 26 aprel 2019.
  29. 1 2 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 1 avqust 2008-ci il tarixli Sərəncamı" (azərb.). e-qanun.az. İstifadə tarixi: 26 aprel 2019.
  30. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 17 sentyabr 2008-ci il tarixli, 3045 nömrəli Sərəncamı" (azərb.). e-qanun.az. İstifadə tarixi: 26 aprel 2019.
  31. 1 2 3 4 5 "Cəlil Məmmədquluzadə adına Naxçıvan Dövlət Musiqili Dram Teatrının əməkdaşlarına fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 25 sentyabr 2008-ci il tarixli, 3057 nömrəli Sərəncamı" (azərb.). e-qanun.az. İstifadə tarixi: 26 aprel 2019.
  32. 1 2 "Hüseyn Ərəblinski adına Sumqayıt Dövlət Musiqili Dram Teatrının əməkdaşlarına fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 25 sentyabr 2008-ci il tarixli, 3060 nömrəli Sərəncamı" (azərb.). e-qanun.az. İstifadə tarixi: 26 aprel 2019.
  33. 1 2 3 "Üzeyir Hacıbəyli adına Bakı Musiqi Akademiyasının əməkdaşlarına fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı". president.az. 20 dekabr 2011. İstifadə tarixi: 4 noyabr 2019.
  34. 1 2 3 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 14 sentyabr 2012-ci il tarixli Sərəncamı". president.az (azərb). Azərbaycan Respublikası Prezidentinin rəsmi internet saytı. 14 sentyabr 2012, 18:30. İstifadə tarixi: 8 may 2016.
  35. 1 2 3 "Gəncə şəhərinin sosial-mədəni inkişafında xidmətləri olan şəxslərə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 13 fevral 2014-cü il tarixli Sərəncamı". President.az (azərb.). president.az. 13 fevral 2014, 18:55. İstifadə tarixi: 2014-10-01.
  36. "Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin hərbi qulluqçularına və mülki işçilərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı". President.az (azərb.). president.az. 25 iyun 2014, 18:17. İstifadə tarixi: 2014-12-24.
  37. 1 2 3 4 5 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı". President.az (azərb.). president.az. 18 dekabr 2014, 19:00. İstifadə tarixi: 2014-12-24.
  38. "Azərbaycan qadınlarının bir qrupuna fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 3 mart 2015-ci il tarixli Sərəncamı". president.az (azərb.). president.az. 5 mart 2015. İstifadə tarixi: 2015-03-09.
  39. Prezident Azərinə "xalq artisti" adı verdi, oxu.az, 24 iyun 2015, İstifadə tarixi: 25 iyun 2015
  40. 1 2 Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı
  41. President.az (29 iyul 2016). "Azərbaycanın kino xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). President.az. İstifadə tarixi: 2017-08-19.
  42. President.az (31 iyul 2017). "Azərbaycanın kino xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). President.az. İstifadə tarixi: 2017-08-19.
  43. 1 2 3 "Gəncə şəhərinin sosial-iqtisadi və mədəni inkişafında xidmətləri olan şəxslərə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). president.az. 27-11-2017. İstifadə tarixi: 2020-03-18.
  44. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 President.Az (27.05.2018). "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). President.az. İstifadə tarixi: 2018-05-27.
  45. 1 2 President.Az (10.12.2018). "Azərbaycan Dövlət Gənc Tamaşaçılar Teatrının əməkdaşlarına fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). President.az. İstifadə tarixi: 2018-12-10.
  46. 1 2 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 24 may 2019-cu il tarixli Sərəncamı" (azərb.). president.az. 2019-05-25. 2019-05-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2019-05-25.
  47. 1 2 3 "Azərbaycanın kino xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). president.az. 2019-07-31. İstifadə tarixi: 2019-07-31.
  48. 1 2 "Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). president.az. 2019-09-17. İstifadə tarixi: 2019-10-02.
  49. 1 2 3 "Azərbaycan Respublikasının estrada ifaçılarına "Xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). president.az. 2019-10-21. İstifadə tarixi: 2019-10-21.
Sənədlər
  1. Uzun illər səmərəli işlədiklərinə və sahənin inkişafında fəal iştirak etdiklərinə görə Azərbaycan Dövlət Teleradio Verilişləri Şirkətinin və Naxçıvan Muxtar Respublikası kütləvi informasiya vasitələrinin işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 4 may 1991-ci il tarixli, 200 nömrəli Fərmanı[1]
  2. Azərbaycan sovet musiqi-ifaçılıq sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə respublikanın musiqi-ifaçılıq sənəti xadimlərinə Azərbaycan Respublikası fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 17 may 1991-ci il tarixli, 215 nömrəli Fərmanı[2]
  3. [1–3] Azərbaycan sovet teatr sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə M. Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Akademik Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 22 may 1991-ci il tarixli, 217 nömrəli Fərmanı[3]
  4. [4] Azərbaycan sovet teatr sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə S. Vurğun adına Qırmızı Əmək Bayrağı ordenli Azərbaycan Dövlət Rus Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 22 may 1991-ci il tarixli, 218 nömrəli Fərmanı[4]
  5. [5–6] Azərbaycan sovet teatr sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə M. Qorki adına Azərbaycan Dövlət Gənc Tamaşaçılar Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 22 may 1991-ci il tarixli, 219 nömrəli Fərmanı[5]
  6. Azərbaycan musiqi ifaçılığı sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə M. Maqomayev adına Azərbaycan Dövlət Filarmoniyası işçilərinin bir qrupuna Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 19 sentyabr 1991-ci il tarixli, 345 nömrəli Fərmanı[6]
  7. [1] Musiqi ifaçılıq sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə Mirzəağa Əbdülcabbar oğlu Babayevə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 4 mart 1992-ci il tarixli, 601 nömrəli Fərmanı[7]
  8. [2] C. Cabbarlı adına Gəncə Dövlət Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 4 mart 1992-ci il tarixli, 602 nömrəli Fərmanı[8]
  9. Azərbaycan milli teatr sənətinin inkişafında və təbliğində xidmətlərinə görə Firudin Səttar oğlu Səfərova "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 10 sentyabr 1992-ci il tarixli, 185 nömrəli Fərmanı[9]
  10. Azərbaycan musiqi ifaçılığı sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə müğənni Flora Ələkbər qızı Kərimovaya "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 17 noyabr 1992-ci il tarixli, 318 nömrəli Fərmanı[10]
  11. Azərbaycan musiqi ifaçılığı sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə M. F. Axundov adına Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının bir qrup əməkdaşına "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 18 noyabr 1992-ci il tarixli, 320 nömrəli Fərmanı[11]
  12. Azərbaycan milli musiqisinin inkişafında əvəzsiz xidmətlərinə, musiqi sənəti xəzinəmizi xalqın ruhunu oxşayan incilərlə zənginləşdirdiyinə, incəsənətimizdə xəlqiliyə söykənən özünəməxsus iz saldığına görə Qədir Çərkəz oğlu Rüstəmova "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adı verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 30 dekabr 1992-ci il tarixli, 388 nömrəli Fərmanı[12]
  13. Azərbaycan musiqi ifaçılığı sənətinin və estrada janrının inkişafında xidmətlərinə görə R. F. Babayevə və T. İ. Mirzəyevə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adı verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 23 yanvar 1993-cü il tarixli, 415 nömrəli Fərmanı[13]
  14. [1] Milli teatr sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə Milli Dram Teatrının aktyoru Arif Əli oğlu Quliyevə "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 3 fevral 1993-cü il tarixli, 444 nömrəli Fərmanı[14]
  15. [2] Muğam sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının solisti Alim Həmzə oğlu Qasımova "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 3 fevral 1993-cü il tarixli, 445 nömrəli Fərmanı[15]
  16. [3] Milli teatr sənətinin inkişafında xidmətlərinə görə Ş. Qurbanov adına Azərbaycan Dövlət Musiqili Komediya Teatrının aktrisası Afaq Bəşir qızı Səfərovaya "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 3 fevral 1993-cü il tarixli, 446 nömrəli Fərmanı[16]
  17. Müğənni T. M. İsmayılovaya "Azərbaycan Respublikasının xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 15 mart 1993-cü il tarixli, 489 nömrəli Fərmanı[17]
  18. Azərbaycan mədəniyyətinin inkişafındakı böyük xidmətlərə görə "Xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 24 may 1998-ci il tarixli, 712 nömrəli Fərmanı[18]
  19. Azərbaycan mədəniyyətinin inkişafındakı böyük xidmətlərinə görə hərbi dirijor Axundzadə Yusif Yevgeniyeviçə "Xalq artisti" fəxri adının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 24 iyun 1998-ci il tarixli, 733 nömrəli Fərmanı[19]
  20. Azərbaycan mədəniyyəti və incəsənətinin inkişafında xidmətlərinə görə Azərbaycan Respublikası Dövlət Televiziya və Radio Verilişləri Şirkətinin əməkdaşlarına Azərbaycan Respublikası fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 4 noyabr 1998-ci il tarixli, 10 nömrəli Fərmanı[20]