Azərbaycan baş nazirlərinin siyahısı

Azərbaycan baş nazirlərinin siyahısı — 28 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi, bu vaxtdan başlayaraq Azərbaycan Respublikası baş nazirləri və hökumət başçıları bu siyahıda göstərilib. Bu məqalədə Azərbaycanın baş nazirləri (müxtəlif dövrlər və dəyişik sifətlərlə) sıralanmışdır.

Rəng açarı
(siyasi partiyalar üçün)

     Partiyasız      Müsavat Partiyası      Hərbi      Sovet İttifaqı Kommunist Partiyası      Yeni Azərbaycan Partiyası      Azərbaycan Xalq Cəbhəsi

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti (1918–1920)Redaktə

Baş nazir Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1   Fətəli xan Xoyski
(1875–1920)
28 May 1918 14 Aprel 1919 321 Partiyasız
1. Rəsulzadə I 1918 [1]
2   Nəsib bəy Yusifbəyli
(1881–1920)
28 May 1919 30 Mart 1920 307 Müsavat Partiyası
2. Topçubaşov I 1919 [2]
  Məmmədhəsən Hacınski (müvəqqəti)
(1875–1931)
30 Mart 1920 28 Aprel 1920 29 Müsavat Partiyası
1920 [2]

Zaqafqaziya Sosialist Federativ Sovet Respublikası (1922–1936) və Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikası (1936-1991)Redaktə

Xalq Komissarları Sovetinin SədrləriRedaktə

Sədr Səlahiyyət müddəti Partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
3   Nəriman Nərimanov
(1870–1925)
28 Aprel 1920 6 May 1922 738 Kommunist
(Bolşevik)
1. Hüseynov I [3]
4   Qəzənfər Musabəyov
(1888–1938)
6 May 1922 14 Mart 1930 2869 Kommunist
2. Kirov I [4]
5   Dadaş Bünyadzadə
(1888–1938)
14 Mart 1930 23 Oktyabr 1932 954 Kommunist
3. Polonski I
6   Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
23 Oktyabr 1932 12 Dekabr 1933 415 Kommunist
4. Polonski I [5]
7   Hüseyn Rəhmanov
(1902–1937)
12 Dekabr 1933 22 Avqust 1937 1349 Kommunist
5. Bağırov I [6]
8   Teymur Quliyev
(1888–1965)
13 Noyabr 1937 28 Mart 1946 3057 Kommunist
6. Bağırov I [7]

Nazirlər Sovetinin sədrləriRedaktə

Sədr Səlahiyyət müddəti Partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
9   Teymur Quliyev
(1888–1965)
28 Mart 1946 6 Aprel 1953 2566 Kommunist
1. Bağırov I
10   Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
6 April 1953 20 İyul 1953 105 Kommunist
2. Yaqubov I [8]
11   Teymur Quliyev
(1888–1965)
20 İyul 1953 1 Mart 1954 224 Kommunist
3. Yaqubov I [8]
12   Sadıq Rəhimov
(1914–1975)
1 Mart 1954 8 İyul 1958 1590 Kommunist
4. Mustafayev I [9]
13   Vəli Axundov
(1916–1986)
8 İyul 1958 10 İyul 1959 1828 Kommunist
5. Mustafayev I [10]
14   Məmməd İsgəndərov
(1915–1985)
10 İyul 1959 29 Dekabr 1961 903 Kommunist
6. Axundov I [8]
15   Ənvər Əlixanov
(1917–1992)
29 Dekabr 1961 10 Aprel 1970 3024 Kommunist
7. Axundov I [8]
16   Əli İbrahimov
(1913–1985)
10 Aprel 1970 22 Yanvar 1981 3920 Kommunist
8. H.Əliyev I
17   Həsən Seyidov
(1932–2004)
22 Yanvar 1981 27 Yanvar 1989 2927 Kommunist
9. H.Əliyev I
18   Ayaz Mütəllibov
(1938–)
27 Yanvar 1989 26 Yanvar 1990 364 Kommunist
10. Vəzirov I [11]
19   Həsən Həsənov
(1940–)
26 Yanvar 1990 7 Fevral 1991 377 Kommunist
11. Mütəllibov I [12]

Müstəqillik dövrüRedaktə

Baş nazir Səlahiyyət müddəti Partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
20   Həsən Həsənov
(1940–)
7 Fevral 1991 4 Aprel 1992 421 Partiyasız
1. Mütəllibov I [13]
  Firuz Mustafayev (müvəqqəti)
(1933–2018)
4 Aprel 1992 14 May 1992 40 Partiyasız
[14]
21   Rəhim Hüseynov
(1936–)
14 May 1992 30 Yanvar 1993 261 Partiyasız
1. Mütəllibov I [15]
  Əli Məsimov (müvəqqəti)
(1953–)
5 Fevral 1993 28 Aprel 1993 82 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
1. Elçibəy I [16]
22   Pənah Hüseyn
(1957–)
28 Aprel 1993 30 İyun 1993 63 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
3. Elçibəy I [17]
23   Surət Hüseynov
(1959–)
30 İyun 1993 7 Oktyabr 1994 464 Hərbi
4. H.Əliyev II
24   Fuad Quliyev
(1941–)
7 Oktyabr 1994 20 İyul 1996 652 Yeni Azərbaycan Partiyası
5. H.Əliyev II [18]
25   Artur Rasizadə
(1935–)
20 İyul 1996 4 Avqust 2003 2571 Yeni Azərbaycan Partiyası
6. H.Əliyev II [19]
26   İlham Əliyev
(1961–)
4 Avqust 2003 4 Noyabr 2003 92 Yeni Azərbaycan Partiyası
7. H.Əliyev II [19]
27   Artur Rasizadə
(1935–)
4 Noyabr 2003 21 aprel 2018 5282 Yeni Azərbaycan Partiyası
8. İ.Əliyev I [20]
28   Novruz Məmmədov
(1947–)
21 aprel 2018 8 oktyabr 2019 535 Yeni Azərbaycan Partiyası
9. İ.Əliyev IV [21]
29   Əli Əsədov
(1956–)
8 oktyabr 2019 Cari 387 Yeni Azərbaycan Partiyası
10. İ.Əliyev IV [22]

Həmçinin baxRedaktə

İstinadlarRedaktə

  1. Fuad Akhundov (Spring 1998). "Alimardan Topchubashev - Minister of Foreign Affairs (1862-1934)". Azerbaijan International. səh. 31. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  2. 1 2 "Ministry of Finance of Republic of Azerbaijan. History of the ministry". İstifadə tarixi: 2010-11-08.
  3. "Presidential Library. Nariman Narimanov" (PDF). səh. 72. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  4. "Gazanfar Mahmud-ogly Musabekov (Газанфар Махмуд-оглы Мусабеков)". www.archontology.org. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  5. De Waal, Thomas (2003). Black garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war. New York and London: New York University. səh. 138. ISBN 0-8147-1944-9. İstifadə tarixi: 4 May 2010.
  6. "Vaşinqton Post: "Şərqin İbn Sinası doğuldu"". bugun.az (Azerbaijani). İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  7. "Mir Cəfər Bağırov və Teymur Quliyev". www.anl.az (Azerbaijani). İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  8. 1 2 3 4 "Азербайджанская ССР". datarule.narod.ru (Russian). İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  9. "Как это часто бывает, и коллеги были разные…" (Russian). İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  10. Lewis Siegelbaum. "Seventeen Moments in Soviet History. 1973: Shakeup in the Republics". İstifadə tarixi: 2010-05-03.
  11. "Exiled Former President Returns To Azerbaijan For Son's Funeral". www.rferl.org. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  12. "Ministers of Foreign Affairs of Azerbaijan. Hasan Hasanov". İstifadə tarixi: 2010-07-06.
  13. Goltz, Thomas (1998). Azerbaijan Diary: A Rogue Reporter's Adventures in an Oil-rich, War-torn, Post-Soviet Republic. M.E. Sharpe. 142. ISBN 978-0765602442. (#accessdate_missing_url)
  14. "Speech of Heydar Aliyev on social economic progress". İstifadə tarixi: 2010-07-01.
  15. Dawisha, Karen; Parrott, Bruce (1994). Russia and the new states of Eurasia: the politics of upheaval. New York: University of Cambridge. səh. 192. ISBN 0-521-45262-7. İstifadə tarixi: June 30, 2010.
  16. "Directory of Biographies. Ali Masimov". İstifadə tarixi: 2010-06-25.
  17. Nohlen, Grotz, Hartmann, Dieter, Florian, Christof (2001). Elections in Asia and the Pacific: A Data Handbook : Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia: Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia, Volume 1. Oxford University Press. səh. 366. (#accessdate_missing_url)
  18. Betty Blair (Autumn 1995). "Diplomatic Interview. United Nations Development Program (UNDP) Representative by Paolo Lembo". Azerbaijan International. 62–63. İstifadə tarixi: 2010-06-25.
  19. 1 2 Yeni baş nazir şayiələri doğrulmur: Artur Rasizadə qalır
  20. 80 yaşlı “təsərrüfatçı” baş nazir - Artur Rasizadə bir gerçəkdir...
  21. "Russia's PM congratulates Novruz Mamedov on appointment as Azerbaijan's PM". tass.com. tass.com. İstifadə tarixi: 27 aprel 2018.
  22. "Prezident İlham Əliyev Əli Əsədovu Baş Nazir təyin edib". Trend.Az. 8 oktyabr 2019. İstifadə tarixi: 8 oktyabr 2019.

Xarici keçidlərRedaktə