Azərbaycan memarlarının siyahısı

Azərbaycan memarlarının siyahısıAzərbaycan Respublikası, Sovet Sosialist Respublikaları İttifaqı, Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti, Rusiya İmperiyası, Azərbaycan xanlıqları və ondan əvvəlki dövrdə tarixən Azərbaycan torpaqlarının tərkibində yaşayan etnik azərbaycanlı və Azərbaycanda yaşayan digər etnik qrupların memarlarının siyahısı. Siyahı soyadı sırası ilə qeyd olunub. Siyahıya həmçinin Azərbaycanda doğulmuş, lakin sonradan köçən; digər ölkələrdə doğulmuş, lakin Azərbaycana köçən və ya orada mühüm bir müddətdə işləyən memarlar daxildir.

Əlifba sırasıRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


ARedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Adolf Eyxler
(1869–1911)
memar
[1]
  Altay Mir-Bağırov
(1934–2011)
memar
[2]

DRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Davud Axundov
(1918–2003)
memar, memarlıq tarixçisi
[3]

ERedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Elbay Qasımzadə
(1948–)
memar
[4]
  Elçin Əliyev
(1967–)
memar
[5]

ƏRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Əbdülvahab Salamzadə
(1916–1983)
memar
[6]
  Əcəmi Naxçıvani
(1120-ci illər–XIII əsr)
memar
[7]
  Əhməd Naxçıvani
(XIII əsr–XV əsr)
memar
 
Qarabağlar türbəsi, XII–XIV əsrlər
[8]
  Əmirşah Təbrizi
(????–????)
memar
  Ənvər Qasımzadə
(1912–1956)
memar
[9]

FRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Fuad Seyidzadə
(1938–1972)
memar
[10]

HRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Hacı Zeynalabdin Şirazi
(????—????)
memar
  Həsən Məcidov
(1914–1978)
memar
[11]

XRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Xacə Cəmaləddin
(XII əsr–XIII əsr)
memar
[12]

İRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  İosif Ploşko
(1867–1931)
memar
[13]
  İvan Edel
(1863–1932)
memar
 
Yaşayış evi, 28 May küçəsi, 5, 19??
[1]

KRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Kamal Məmmədbəyov
(1924–1997)
memar
[14]
  Karl Hippius
(1833–1880)
memar
 
Qubernator evi, 1867
  Kazimir Skureviç
(1866–1950)
memar
 
İstiqlaliyyət küçəsində yaşayış binası, 3, 1895
 
Bakı şəhər Prokurorluğunun Tarix Muzeyinin binası, 1899
[15]
  Kərbəlayi Səfixan Qarabaği
(1817–1910)
memar
[16]
  Konstantin Sençixin
(1905–1985)
memar
 
Monolit yaşayış binası, 19??
[17]

QRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Qasım bəy Hacıbababəyov
(1812–1874)
memar
[18]
  Qavriil Ter-Mikelov
(1874–1949)
memar
 
Tağıyev qardaşlarının mədaxil evi, 1911

MRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Mahmud ibn Səd
(????–????)
memar
  Məhəmməd bəy Hacı oğlu
(????–????)
memar
[19]
  Məhəmməd Əli
(????–????)
memar
  Məmməd İbrahimov
(1???–2???)
memar
  Məşədi Mirzə Qafar İsmayılov
(1???–1???)
memar
 
Yaşayış binası, ????
  Mikayıl Hüseynov
(1905–1992)
memar, memarlıq tarixçisi
 
Alimlər evi, 1946
 
AMEA binası, 19??
[20]
  Mirzə Qafar İsmayılov
(????–????)
memar
 
Yaşayış binası, İstiqlaliyyət küç. 35, ????
  Musa Hacıqasımov
(1812–1874)
memar

NRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Nazim Hacıbəyov
(1938–2020)
memar
  Nəsrulla Kəngərli
(1913–1991)
memar
[21]
  Nikolay Bayev
(1875–1952)
memar
 
Elektrik dəmiryol vağzalının binası, 19??
  Nikolay fon der Nonne
(1836–1906)
memar
 
Ramazanov qardaşlarının evi, 1???
[22]

ÖRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Ömər Əfəndi
(????–????)
memar

RRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Ramiz Hüseynov
(1960–)
memar
  Rasim Əliyev
(1934–2021)
memar, heykəltəraş
[23]

SRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Sadıq Dadaşov
(1905–1946)
memar, memarlıq tarixçisi
[24]

ŞRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Şeyx Bəhai
(1546–1622)
memar
 
Çökək hamam, 1???
  Şeyx Cühənnah oğlu
(XIV əsr–XIV əsr)
memar
[25]

TRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Tahir Abdullayev
(1915–2004)
memar
[26]
  Tahir Allahverdiyev
(19??–????)
memar
  Tələt Xanlarov
(1927–2004)
memar
[13]

VRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Vartan Sarkisov
(1875–1955)
memar
 
Lev Landaunun evi, 19??
[27]

YRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Yevgeni Skibinski
(1858–1918)
memar
[15]
  Yuzef Qədimov
(1928–2012)
memar
[28]
  Yuzef Qoslavski
(1865–1904)
memar
[29]

ZRedaktə

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


Portret Şəxs Tanınmış işləri İstinadlar
  Zivər bəy Əhmədbəyov
(1873–1925)
memar
[30]

Həmçinin baxRedaktə

İstinadlarRedaktə

  1. 1 2 Фатуллаев Ш. С., Исмаилова Л. И. Художественный облик Баку на рубеже XIX–XX веков в творчестве архитекторов немецкого происхождения // Материалы первой научной конференции "Кавказские немцы — немцы на Кавказе до Первой мировой войны". — Б.: Элм, 2001.
  2. Мир-Багирзаде Ф. Творчество архитектора Азербайджана Алтая Сеид Гусейн оглы Мир-Багирова. Баку, 2008. Издательство "Аддым", стр. 6
  3. Улубабян Б. А. Магические превращения, или Как были "албанизированы" хачкары и другие армянские памятники // Литературная Армения. 1988. N 6. С. 84–92.
  4. "Azərbaycan Memarlar İttifaqı: Haqqımızda: Struktur: Elbay Ənvər oğlu Qasımzadə". Azərbaycan Memarlar İttifaqının saytı (az.). uaa.az. 2014. 2016-03-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2014-10-04.
  5. Lalə Azəri. "Memarlıq nümunəsi yerləşdiyi ərazinin tarixini göstərməlidir". Azərbaycan Milli Kitabxanası (az.). anl.az. 2012. İstifadə tarixi: 2014-11-03.
  6. История СССР. — М.: Издательство Академии наук СССР, 1969. — С. 240.
  7. Gülcahan Mirməmməd. Abidələrdə davam edən ömür (азерб.) // газета : Mədəniyyət. — 2 aprel 2010. — S. 14.
  8. İ. Bretanitski, Ə. Salamzadə — Orta əsr Azərbaycan memarları və memarlıqla əlaqədar sənətkarlar, "Azərbaycan İncəsənəti", c. 8, Bakı, 1956
  9. Алескеров Г. А. Архитектура Советского Азербайджана // Архитектура республик Закавказья. — М., 1951. — С. 97–154.
  10. "ОТМЕЧЕН 70-ЛЕТНИЙ ЮБИЛЕЙ ВИДНОГО АРХИТЕКТОРА ФУАДА СЕИДЗАДЕ". azertag.az. azertag.az. İstifadə tarixi: 7 may 2018.
  11. Нахичевань. Популярная художественная энциклопедия. Под ред. Полевого В.М.; М.: Издательство "Советская энциклопедия", 1986
  12. Алескерзаде А.Надписи архитектурных памятников Азербайджана эпохи Низами. Архитектура Азербайджана эпохи Низами. Москва-Баку, 1947, с. 369–390., c. 381
  13. 1 2 "НАРАСХВАТ". Журнал Баку (27): 81. (#accessdate_missing_url)
  14. Мамедбеков, Кямал. Сумгаит: Архитектурно-планировочное развитие. Баку: Элм, Академия Наук АзССР. 1988. 119. İstifadə tarixi: 2013-01-03.
  15. 1 2 Polyak əsilli şamaxılı memar haqqında kitab çap edilib[ölü keçid]
  16. The Grove Encyclopedia of Islamic Art and Architecture / Edited by Jonathan M. Bloom, Sheila Blair.. — Oxford University Press, 2009. — Т. 2. — С. 238. — 513 с. — ISBN 9780195309911.
  17. ""Yalançı Bakı"". www.anl.az. www.anl.az. İstifadə tarixi: 7 may 2018.
  18. Шамиль Фатуллаев. Приложение I // Градостроительство Баку XIX—начала XX веков / Под ред. проф. В. И. Пилявского. — Ленинград: Стройиздат, 1978. — 215 с.
  19. Səfərli H. Ordubad şəhərinin epiqrafik abidələri. Bakı: Elm, 2001, 80 s.
  20. Rəna Əfəndizadə. Azərbaycan memarlığı XIX əsrin sonu — XXI əsrin əvvəli. Bakı, "Şərq-Qərb", 2011, 492 səh
  21. "Tikdiklərində izi yaşayan insan". 2013-12-02 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-05-07.
  22. Габибов Ибрагим Абульфас оглы. ИСТОРИЯ НАУКИ: Инженерная графика Баку. — Баку: АГНА, 2010. — 167 с.
  23. "R.H.Əliyevin "İstiqlal" ordeni ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı". president.az (az.). president.az. 16 iyul 2014, 18:10. İstifadə tarixi: 2014-10-05.
  24. Зиновьев А. Н. Ансамбль ВСХВ: Архитектура и строительство. — М., 2014. — С. 198. — 408 с. — ISBN 978-5-9903159-2-1.
  25. Hacıfəxrəddin Səfərli. Naxçıvanın türk-islam mədəniyyəti abidələri. Naxçıvan: "Əcəmi" Nəşriyyat Poliqrafiya Birliyi, 2017, 115 s.
  26. Təyyar Hüseynli, Fövqəladə Hallar Nazirliyi Tikintidə Təhlükəsizliyə Nəzarət Dövlət Agentliyi rəisinin müavini, respublikanın Əməkdar mühəndisi. Əbədi yaşamaq haqqı qazanan memar Unutsaq unudularıq // "Xalq qəzeti", 12.10.2015-ci il
  27. "Stairs in the gulf in Baku" (Russian). Vesti.az. İstifadə tarixi: 10 December 2012. Translated from Russian: "This house was built in 1915-1917. Customer of its construction was the Baku Armenian millionaire named Mirzabekyan, who conceived rebuild apartment building in which the apartments and even entire floors surrendered guests. The architect of this house is Vartan S. Sarkisov.[ölü keçid]
  28. "Memar Yuzef Qədimov vəfat edib". 2012-01-13 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-05-07.
  29. Фатуллаев-Фигаров Ш. С. Градостроительство Баку XIX — начала XX веков. — Баку- Анкара: Стройиздат, Ленинградское отд-ние, 1978. — 215 с.
  30. Әһмәдбәјов / Под ред. Дж. Кулиева. — Азербайджанская советская энциклопедия: Главная редакция Азербайджанской советской энциклопедии, 1980. — Т. IV. — С. 257.