Musiqi alətlərinin siyahısı

Bu siyahı musiqi yaratmaq üçün istifadə olunan alətlərin siyahısıdır. Siyahıda bir çox musiqi alətinin yarandığı ölkə və ya region da yer almışdır. Həmçinin alətlər təsnifatına görə, zərb alətləri, simli alətlər, havalı alətlər kateqoriyalarına da bölünmüşdür:

Zərb alətlərinin siyahısıRedaktə

Aşağıdakı zərb alətlərinin siyahısıdır:

Alətin adı Alətin şəkli Mənşə
Aqunq Tamlanq Filippin
Tam Tam Afrika, Asiya
Balafon Afrika
Həndpan (Əl tası, əl tavası)
Kayon Peru
Kastanet İspaniya
Klapstik Avstraliya
Qoltuq nağara Şərq, Qafqaz
Qlokkenspil Fransa/Almaniya
Sinc Rumıniya
Marimba Qvatemala, Afrika, Meksika, Honduras, Nikaraqua, Kosta-Riko
Kalimba Afrika
Stilpan Trinidad və Tobaqo
Üçbucaq
Vibrafon
Taxta blok
Ksilofon Kamerun

MembranofonlarRedaktə

Alətin adı Alətin şəkli Mənşə
Aqida Surinam
Alkaxuete Dominikan Respublikası
Apinti Surinam
Arobapa Kuba
Assotor Haiti
Aşiko Nigeriya
Baboula Qrenada
Balaban Montserrat
Balsie Dominikan Respublikası
Bamboula Vircin adaları
Bari Boneyr
Barrel nağara Kuba
Barriles Puerto-Riko
Bas baraban Türkiyə
Bodran İrlandiya
Bonqo Afro-Kuba
Bu-bam Amerika Birləşmiş Ştatları
Çenda Hindistan
Kandomba Uruqvay
Konqa Karib hövzəsi

Nəfəs alətlərinin siyahısıRedaktə

Aşağıdakı nəfəsli alətlərin siyahısıdır:

Alətin adı Alətin şəkli Mənşə
Akkordena İtaliya
Akkordeon Avropa
Akkordola Amerika Birləşmiş Ştatları
Alboka Basklar ölkəsi
Alp şeypuru Avropa
Alt trombon Avstriya
Atenteben Qana
Bagpipe Avropa
Balaban/Balaman Azərbaycan, İran İslam Respublikası
Bandoneon Latın Amerikası
Bansuri Hindistan
Bariton şeypuru Almaniya
Bau Çin
Faqot Qərbi Avropa
Bayan Rusiya Federasiyası
Bazuka
Bifora İtaliya (Siciliya)
Birbayn Litva
Blul Yunanıstan
Bombardman Fransa
Bukina İtaliya (Qədim Roma)
Hava şeypuru
Kalliop Qərbi Avropa/Şimali Amerika
Şalümo Fransa
Çimbasso İtaliya
Kontrabas trombon Almaniya
Bas trombon Avropa[1]
Tenor trombon Böyük Britaniya/Fransa
Şeypur Avropa
Soprano trombon Almaniya
Sakbut Fransa[2]
Bukin Fransa
Klarnetləri Almaniya
Klariton Cənubi Afrika
Konsertina Avropa
Konx Sakit Okean adaları/Cənubi Amerika/Cənubi Asiya
Kornamusa Avropa
Kornet Fransa
Kornetto Şimali Avropa
Kornu İtaliya (Qədim Roma)
Korruqafon (Vızıltılı boru)
Kromorn Fransa
Danso/Tanso Koreya
Didgeridu Avstraliya
Dipl/Dvojnik/Dvojanke Xorvatiya
Dizi Çin
Cüt zəng eufonium Amerika Birləşmiş Ştatları
Doulofon Amerika Birləşmiş Ştatları
Dulsian Qərbi Avropa
Dulzaina İspaniya
Dunq-Dxar/Şankxa Tibet
Dzhamara/Kaval/Qaval Balkan/Anadolu/Qafqaz
İngilis şeypuru Qərbi Avropa
Eyfonium Almaniya
Pifano Qərbi Avropa
Simurq Kanada

Həmçinin baxRedaktə

İstinadlarRedaktə

  1. 1 2 2
  2. 1 2 1