UEFA Kuboku və Avropa Liqasının finalları siyahısı

UEFA Avropa Liqası keçmişdə UEFA Kuboku adlanan futbol turniri 1972-ci ildə UEFA tərəfindən təsis edilmişdir.[1] Bu turnir Avropanın futbol klubları üçün UEFA Çempionlar Liqası turnirindən sonra ikinci ən önəmli futbol yarışması kimi qəbul edilmişdir. Klublar daxili çempionatlarında və kubok yarışmalarında qazandıqları nəticələrə uyğun olaraq, UEFA Avropa Liqasına qatılmaq haqqı qazanırlar. Turnir yarandığı ildən ilk 25 il ərzində final qarşılaşması hər klubun ev stadionunda oynanılmaqla, iki matçdan ibarət idi. Belə formatda keçirilmiş sonuncu mövsümdə "Şalke" komandası "İnter Milan" klubu ilə üz-üzə gəlmiş və yekunda "İnter Milan" komandası qalib gəlmişdir. 1998-ci ildə ilk dəfə olaraq, "İnter Milan" və "Latsio" komandaları arasında oynanılan final matçı neytral stadionda, Parisdə yerləşən Park de Prens stadionunda keçirildi.[2] Turnirin ilk final matçında "Tottenhem Hotspur" klubu "Vulverhempton" klubunu 3-2 hesabı ilə üstələyərək turnirin ilk qalibi olmuşdur.[3] Doqquz final qarşılaşması eyni ölkənin komandaları arasında baş tutmuşdur: İtaliya (1990, 1991, 1995 və 1998), İspaniya (2007 və 2012), İngiltərə (1972), Almaniya (1980) və Portuqaliya (2011).

UEFA Kuboku və Avropa Liqası finalları siyahısı
Açılış ili 1972
Region UEFA (Avropa)
Komandaların sayı 48 (qrup mərhələsi)
2 (finalçılar)
Son çempion Flag of Spain.svg Sevilya (5-ci dəfə)
Ən uğurlu klub Flag of Spain.svg Sevilya
(5 dəfə)

"Sevilya" turnirin başladığı vaxtdan etibarən turniri rekord sayda, 5 dəfə qazanaraq turniri ən çox qalib kimi başa vuran klub adına yiyələnmişdir.[4] "Real Madrid" (1985 və 1986) və "Sevilya" (2006 və 2007; həmçinin 2014, 2015, və 2016-cı illər) turniri ardıcıl 2 dəfə qazanan yeganə klublardır. Turniri ən çox İspaniya klubları qazanmışdır. Belə ki, onlar 10 dəfə turnirin baş mükafatına sahib olublar.[1] Turnirin UEFA kuboku adlanan son dövründə, qalibi Ukraynanın "Şaxtyor Donetsk" klubu olmuşdur. Onlar finalda Almaniyanın "Verder Bremen" klubuna 2-1 hesabı ilə qalib gəlmişdilər. "Benfika" finalda 3 dəfə məğlub olmaqla, turnirin finalında ən çox məğlubiyyətə uğrayan klub kimi ad qazanmışdır. Hal-hazırda turnirin son qalibi finalda Liverpulu 3-1 üstələyərək qalib olmuş "Sevilya" komandasıdır.[5]

Yarmarkalar Kuboku turniri (1955-1971) UEFA-ya UEFA Kubokunun sələfi kimi təqdim edilsə də, UEFA bu turniri rəsmi olaraq tanımamışdır. Bu səbəbdən turnirin nəticələri bu siyahıya aid edilməmişdir.[6]

Mündəricat

QaliblərRedaktə

  Qazanan, uzatma dəqiqələrində qalib gəlib.
* Qazanan, penalti zərbələri seriyasında qalib gəlib.
§ Qazanan, uzatma dəqiqələrində vurduğu qolla qalib gəlib.
  • "Mövsüm" sütunu turnirin keçirildiyi tarixi bildirir.
  • İki matçdan ibarət final oyunları sıra ilə düzülmüşdür.
  • "UÇL" imzası klubların həmin il məhz UEFA Çempionlar Liqasında yarışdığına işarə edir.
  • "Hesab" sütununda göstərilən hesablar final matçı barədə məqaləni əks etdirir.
UEFA Kuboku və Avropa Liqası finalları
Mövsüm Ölkə Qaliblər Hesab İkinci yer Ölkə Stadion Tamaşaçı
1971–72   İngiltərə Tottenhem Hotspur 2–1 Vulverhempton Uonders   İngiltərə Molinyu, Vulverhempton 45,000
  İngiltərə Tottenhem Hotspur 1–1 Vulverhempton Uonders   İngiltərə Uayt Hart Leyn, London 54,000
1972–73   İngiltərə Liverpul 3–0 Borussiya Münhenqladbax   Almaniya Enfild, Liverpul 41,169
  İngiltərə Liverpul 0–2 Borussiya Münhenqladbax   Almaniya Bökelberqştadion, Münhenqladbax 35,000
1973–74   Niderland Feyenoord 2–2 Tottenhem Hotspur   İngiltərə Uayt Hart Leyn, London 46,281
  Niderland Feyenoord 2–0 Tottenhem Hotspur   İngiltərə Feyenoord stadionu, Rotterdam 59,000
1974–75   Almaniya Borussiya Münhenqladbax 0–0 Tvente   Niderland Reynştadion, Düsseldorf 42,000
  Almaniya Borussiya Münhenqladbax 5–1 Tvente   Niderland Diyekman Stadion, Enshede 21,000
1975–76   İngiltərə Liverpul 3–2 Brügge   Belçika Enfild, Liverpul 56,000
  İngiltərə Liverpul 1–1 Brügge   Belçika Olimpiyaştadion, Brügge 32,000
1976–77   İtaliya Yuventus 1–0 Atletik Bilbao   İspaniya Komunale Stadionu, Turin 75,000
  İtaliya Yuventus 1–2 Atletik Bilbao   İspaniya San Mames stadionu (2013), Bilbao 43,000
1977–78   Niderland PSV Eyndhoven 0–0 Bastiya   Fransa Armand Sezari, Bastiya 15,000
  Niderland PSV Eyndhoven 3–0 Bastiya   Fransa Filips stadionu, Eyndhoven 27,000
1978–79   Almaniya Borussiya Münhenqladbax 1–1 Srvena Zvezda   Yuqoslaviya Red Star Stadionu, Belqrad 87,000
  Almaniya Borussiya Münhenqladbax 1–0 Srvena Zvezda   Yuqoslaviya Reynştadion, Düsseldorf 45,000
1979–80   Almaniya Ayntraxt Frankfurt 2–3 Borussiya Münhenqladbax   Almaniya Bökelberqştadion, Münhenqladbax 25,000
  Almaniya Ayntraxt Frankfurt 1–0 Borussiya Münhenqladbax   Almaniya Valdştadion, Frankfurt 59,000
1980–81   İngiltərə İpsviç Taun 3–0 AZ Alkmaar   Niderland Portman Road, İpsviç 27,532
  İngiltərə İpsviç Taun 2–4 AZ Alkmaar   Niderland Olimpiya Stadionu (Amsterdam), Amsterdam 28,500
1981–82   İsveç Göteborq 1–0 Hamburq   Almaniya Ullevi, Göteborq 42,548
  İsveç Göteborq 3–0 Hamburq   Almaniya Volksparkştadion, Hamburq 60,000
1982–83   Belçika Anderlext 1–0 Benfika   Portuqaliya Heyzel Stadionu, Brüssel 55,000
  Belçika Anderlext 1–1 Benfika   Portuqaliya Estadio da Luz, Lissabon 80,000
1983–84   İngiltərə Tottenhem Hotspur 1–1 Anderlext   Belçika Konstant Vanden Stok, Brüssel 40,000
  İngiltərə Tottenhem Hotspur 1–1* Anderlext   Belçika Uayt Hart Leyn, London 46,205
1984–85   İspaniya Real Madrid 3–0 Videoton   Macarıstan Sostoy Stadionu, Sekeşfehervar 30,000
  İspaniya Real Madrid 0–1 Videoton   Macarıstan Santiaqo Bernabeu Stadionu, Madrid 90,000
1985–86   İspaniya Real Madrid 5–1 Köln   Almaniya Santiaqo Bernabeu Stadionu, Madrid 85,000
  İspaniya Real Madrid 0–2 Köln   Almaniya Berlin Olimpiya Stadionu, Berlin 15,000
1986–87   İsveç Göteborq 1–0 Dandi Yunayted   Şotlandiya Ullevi, Göteborq 50,023
  İsveç Göteborq 1–1 Dandi Yunayted   Şotlandiya Tannadays Park, Dandi 20,911
1987–88   Almaniya Bayer 04 0–3 RCD Espanyol   İspaniya Sarriya Stadionu, Barselona 42,000
  Almaniya Bayer 04 3–0* RCD Espanyol   İspaniya Ülrix Haberland Stadionu, Leverkusen 22,000
1988–89   İtaliya Napoli 2–1 Ştutqart   Almaniya San Paolo stadionu, Neapol 83,000
  İtaliya Napoli 3–3 Ştutqart   Almaniya Nekarştadion, Ştutqart 67,000
1989–90   İtaliya Yuventus 3–1 Fiorentina   İtaliya Komunale Stadionu, Turin 45,000
  İtaliya Yuventus 0–0 Fiorentina   İtaliya Partenio Stadionu, Avellino 32,000
1990–91   İtaliya İnter Milan 2–0 Roma   İtaliya San Siro, Milan 68,887
  İtaliya İnter Milan 0–1 Roma   İtaliya Olimpiya Stadionu, Roma 70,901
1991–92   Niderland Ayaks 2–2 Torino   İtaliya Delle Alpi Stadionu, Turin 65,377
  Niderland Ayaks 0–0 Torino   İtaliya Olimpiya Stadionu, Amsterdam 42,000
1992–93   İtaliya Yuventus 3–1 Borussiya Dortmund   Almaniya Vestfalenstadion, Dortmund 37,000
  İtaliya Yuventus 3–0 Borussiya Dortmund   Almaniya Delle Alpi Stadionu, Turin 62,781
1993–94   İtaliya İnter Milan 1–0 Red Bull Zalsburq   Avstriya Ernst Happel stadionu, Vyana 47,500
  İtaliya İnter Milan 1–0 Red Bull Zalsburq   Avstriya San Siro, Milan 80,326
1994–95   İtaliya Parma 1–0 Yuventus   İtaliya Ennio Tardini Stadionu, Parma 22,062
  İtaliya Parma 1–1 Yuventus   İtaliya San Siro, Milan 80,754
1995–96   Almaniya Bayern Münhen 2–0 Bordo   Fransa Olimpiya Stadionu, Münhen 62,000
  Almaniya Bayern Münhen 3–1 Bordo   Fransa Park Leskur, Bordo 36,000
1996–97   Almaniya Şalke 04 1–0 İnter Milan   İtaliya Parkştadion, Gelzenkirxen 56,000
  Almaniya Şalke 04 0–1* İnter Milan   İtaliya San Siro, Milan 83,000
1997–98   İtaliya İnter Milan 3–0 Latsio   İtaliya Park de Prens, Paris 44,412
1998–99   İtaliya Parma 3–0 Olimpik Marsel   Fransa Lujniki, Moskva 62,000
1999–2000   Türkiyə Qalatasaray (UÇL) 0–0*[A] Arsenal (UÇL)   İngiltərə Parken Stadion, Kopenhagen 38,919
2000–01   İngiltərə Liverpul 5–4§[B] Deportivo Alaves   İspaniya Siqnal İduna Park, Dortmund 48,050
2001–02   Niderland Feyenoord (UÇL) 3–2 Borussiya Dortmund (UÇL)   Almaniya Feyenoord stadionu, Rotterdam 45,611
2002–03   Portuqaliya Portu 3–2 [C] Seltik (UÇL)   Şotlandiya Sevilya Olimpiya Stadionu, Sevilya 52,972
2003–04   İspaniya Valensiya 2–0 Marsel (UÇL)   Fransa Ullevi, Göteborq 39,000
2004–05   Rusiya MOİK Moskva (UÇL) 3–1 Sportinq   Portuqaliya Joze Alvalade Stadionu, Lissabon 47,085
2005–06   İspaniya Sevilya 4–0 Midlsbro   İngiltərə Filips stadionu, Eyndhoven 33,100
2006–07   İspaniya Sevilya 2–2*[D] Espanyol   İspaniya Hampden Park, Qlazqo 47,602
2007–08   Rusiya Zenit Sankt-Peterburq 2–0 Reyncers (UÇL)   Şotlandiya Mançester Şəhər Stadionu, Mançester 43,878
2008–09   Ukrayna Şaxtyor Donetsk (UÇL) 2–1 [E] Verder (UÇL)   Almaniya Şükrü Saracoğlu stadionu, İstanbul 37,357
2009–10   İspaniya Atletiko Madrid (UÇL) 2–1 [F] Fulhem   İngiltərə Hamburq Stadionu, Hamburq 49,000
2010–11   Portuqaliya Portu 1–0 Braqa (UÇL)   Portuqaliya Dublin Arena, Dublin 45,391
2011–12   İspaniya Atletiko Madrid 3–0 Atletik Bilbao   İspaniya Buxarest Milli Stadionu, Buxarest 52,347
2012–13   İngiltərə Çelsi (UÇL) 2–1 Benfika (UÇL)   Portuqaliya Amsterdam Arena, Amsterdam 46,163
2013–14   İspaniya Sevilya 0–0*[G] Benfika (UÇL)   Portuqaliya Yuventus Stadionu, Turin 33,120
2014–15   İspaniya Sevilya 3–2 Dnepr Dnepropetrovsk (UÇL)   Ukrayna Varşava Milli Stadionu, Varşava 45,000
2015–16   İspaniya Sevilya (UÇL) 3–1 Liverpul   İngiltərə Sankt-Yakob Park stadionu, Bazel 34,429
2016–17 Friends Arena, Solna
2017–18 Park Olimpik Lion, Lion

NəticələrRedaktə

Komandalar üzrəRedaktə

Komandalar üzrə UEFA Kuboku və Avropa Liqası qalibləri
Komanda Çempion İkinci Qalib olduğu il İkinci olduğu il
  Sevilya 5 0 2006, 2007, 2014, 2015, 2016
  Yuventus 3 1 1977, 1990, 1993 1995
  İnter Milan 3 1 1991, 1994, 1998 1997
  Liverpul 3 1 1973, 1976, 2001 2016
  Borussiya Münhenqladbax 2 2 1975, 1979 1973, 1980
  Tottenhem Hotspur 2 1 1972, 1984 1974
  Feyenoord 2 0 1974, 2002
  Göteborq 2 0 1982, 1987
  Real Madrid 2 0 1985, 1986
  Parma 2 0 1995, 1999
  Portu 2 0 2003, 2011
  Atletiko Madrid 2 0 2010, 2012
  Anderlext 1 1 1983 1984
  PSV 1 0 1978
  Ayntraxt Frankfurt 1 0 1980
  İpsviç Taun 1 0 1981
  Bayer 04 1 0 1988
  Napoli 1 0 1989
  Ayaks 1 0 1992
  Bayern Münhen 1 0 1996
  Şalke 04 1 0 1997
  Qalatasaray 1 0 2000
  Valensiya 1 0 2004
  MOİK Moskva 1 0 2005
  Zenit Sankt-Peterburq 1 0 2008
  Şaxtyor Donetsk 1 0 2009
  Çelsi 1 0 2013
  Benfika 0 3 1983, 2013, 2014
  Atletik Bilbao 0 2 1977, 2012
  Espanyol 0 2 1988, 2007
  Borussiya Dortmund 0 2 1993, 2002
  Marsel 0 2 1999, 2004
  Vulverhempton Uonders 0 1 1972
  Tvente 0 1 1975
  Brügge 0 1 1976
  Bastiya 0 1 1978
  Srvena Zvezda 0 1 1979
  AZ Alkmaar 0 1 1981
  Hamburq 0 1 1982
  Videoton 0 1 1985
  Köln 0 1 1986
  Dandi Yunayted 0 1 1987
  Ştutqart 0 1 1989
  Fiorentina 0 1 1990
  Roma 0 1 1991
  Torino 0 1 1992
  Red Bull Zalsburq 0 1 1994
  Bordo 0 1 1996
  Latsio 0 1 1998
  Arsenal 0 1 2000
  Alaves 0 1 2001
  Seltik 0 1 2003
  Sportinq Lissabon 0 1 2005
  Midlsbro 0 1 2006
  Reyncers 0 1 2008
  Verder 0 1 2009
  Fulhem 0 1 2010
  Braqa 0 1 2011
  Dnepr Dnepropetrovsk 0 1 2015

Ölkələr üzrəRedaktə

Ölkələr üzrə UEFA Kuboku və Avropa Liqası qalibləri[7]
Ölkə Qaliblər İkincilər
  İspaniya 10 5
  İtaliya 9 6
  İngiltərə 7 6
  Almaniya[H] 6 8
  Niderland 4 2
  Portuqaliya 2 5
  İsveç 2 0
  Rusiya 2 0
  Belçika 1 2
  Ukrayna 1 1
  Türkiyə 1 0
  Fransa 0 4
  Şotlandiya 0 3
  Yuqoslaviya 0 1
  Macarıstan 0 1
  Avstriya 0 1

QeydlərRedaktə

1. ^ 90 dəqiqə və əlavə vaxtın sonunda hesab 0-0 idi. Qalatasaray penaltilər seriyasında 4-1 hesabı ilə qalib oldu.[8]

2. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 4-4 idi. Liverpul əlavə vaxtın 26-cı dəqiqəsində matçda qızıl qolu vurdu.[9]

3. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 2-2 idi.[10]

4. ^ 90 dəqiqə və əlavə vaxtın sonunda hesab 2-2 idi. Sevilya penaltilər seriyasında 3-1 hesabı ilə qalib oldu.[11]

5. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 1-1 idi.[12]

6. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 1-1 idi.[13]

7. ^ 90 dəqiqə və əlavə vaxtın sonunda hesab 0-0 idi. Sevilya penaltilər seriyasında 4-2 hesabı ilə qalib oldu.

8. ^ Qərbi Almaniya daxildir.

İstinadlarRedaktə

Ümumi

Xüsusi

  1. 1,0 1,1 "Competition format". Union of European Football Associations (UEFA). 13 July 2005. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/format/index.html. İstifadə tarixi: 9 July 2008.
  2. "2009 final: Istanbul". Union of European Football Associations (UEFA). 31 May 2008. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/finals/index.html. İstifadə tarixi: 9 July 2008.
  3. "Spurs keep Wolves at bay". Union of European Football Associations (UEFA). 2 January 2006. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1971/intro.html. İstifadə tarixi: 29 June 2008.
  4. "Sevilla make it four three-time winners". Union of European Football Associations (UEFA. 15 May 2014. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=2101661.html. İstifadə tarixi: 14 May 2014.
  5. McNulty, Phil (18 May 2016). "Liverpool 1–3 Sevilla". BBC Sport. http://www.bbc.com/sport/football/36254631. İstifadə tarixi: 19 May 2016.
  6. "UEFA Cup: All-time finals". Union of European Football Associations (UEFA). 30 June 2005. Arxivləşdirilib: [1] saytından 9 March 2008 tarixində. https://web.archive.org/web/20080309094213/http://www.uefa.com/uefa/news/kind=1/newsid=2571.html. İstifadə tarixi: 15 March 2008.
  7. "Spain close on Italy in all-time rankings". Union of European Football Associations (UEFA). 15 May 2014. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=2103132.html. İstifadə tarixi: 15 May 2014.
  8. "1999/00: Galatasaray the pride of Turkey". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2000. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1999/index.html. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  9. "2000/01: Liverpool prevail in nine-goal thriller". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2001. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2000/overview/index.html#200001+liverpool+prevail+nine+goal+thriller. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  10. "2002/03: Mourinho makes his mark". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2003. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2002/overview/index.html#200203+mourinho+makes+mark. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  11. "2006/07: Sevilla defend their honour". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2007. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2006/index.html. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  12. "2008/09: Shakhtar strike gold in Istanbul". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2007. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2009/overview/index.html#200809+shakhtar+strike+gold+istanbul. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  13. "2009/10: Atletico crown historic campaign". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2007. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2010/overview/index.html#200910+atletico+crown+historic+campaign. İstifadə tarixi: 1 March 2012.

Xarici keçidlərRedaktə