FIFA ölkə kodlarının siyahısı

FIFA ölkə kodlarının siyahısı — FIFA ölkələrinə təyin olunmuş triqramların siyahısı. Bunlar FIFA-nın rəsmi kodları ilə yanaşı qitə konfederasiyalarıdır (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC, UEFA) Rəsmi yarışlarda ölkələrin və asılı ərazilərin adları üçün qısaltmalar kimi istifadə olunur. Bəzən kodlar yalnız futbolda istifadə olunmur.

FIFA üzv kodlarıRedaktə

Hazırda 211 FIFA üzvü olan ölkə mövcuddur.[1].

Ölkə Kod
  Avstraliya AUS
  Avstriya AUT
  Azərbaycan AZE
  Albaniya ALB
  Əlcəzair ALG
  ABŞ Vircin adaları VIR
  Amerika Samoası ASA
  Angilya AIA
  İngiltərə ENG
  Anqola ANG
  Andorra AND
  Antiqua və Barbuda ATG
  Argentina ARG
  Ermənistan ARM
  Aruba ARU
  Əfqanıstan AFG
  Baham adaları BAH
  Banqladeş BAN
  Barbados BRB
  Bəhreyn BHR
  Beliz BLZ
  Belarus BLR
  Belçika BEL
  Benin BEN
  Bermud adaları BER
  Bolqarıstan BUL
  Boliviya BOL
  Bosniya və Herseqovina BIH
  Botsvana BOT
  Braziliya BRA
  Britaniya Vircin adaları VGB
  Bruney BRU
  Burkina-Faso BFA
  Burundi BDI
  Butan BHU
  Vanuatu VAN
  Macarıstan HUN
  Venesuela VEN
  Şərqi Timor TLS
  Vyetnam VIE
  Qabon GAB
  Haiti HAI
  Qayana GUY
  Qambiya GAM
  Qana GHA
  Qvatemala GUA
  Qvineya GUI
  Qvineya-Bisau GNB
  Almaniya GER
  Cəbəllüttariq GIB
  Honduras HON
  Honkonq HKG
  Qrenada GRN
  Yunanıstan GRE
  Gürcüstan GEO
  Quam GUM
  Danimarka DEN
  Cibuti DJI
  Dominika DMA
  Dominikan Respublikası DOM
  Konqo Demokratik Respublikası COD
  Misir EGY
  Zambiya ZAM
  Zimbabve ZIM
  İsrail ISR
  Hindistan IND
  İndoneziya IDN
  İordaniya JOR
  İraq IRQ
  İran IRN
  İrlandiya IRL
Ölkə Kod
  İslandiya ISL
  İspaniya ESP
  İtaliya ITA
  Yəmən YEM
  Kabo-Verde CPV
  Qazaxıstan KAZ
  Kayman adaları CAY
  Kamboca CAM
  Kamerun CMR
  Kanada CAN
  Qətər QAT
  Keniya KEN
  Kipr CYP
  Qırğızıstan KGZ
  ÇXR CHN
  Şimali Koreya PRK
  Kolumbiya COL
  Komor adaları COM
  Kosovo KVX
  Kosta-Rika CRC
  Kot-d'İvuar CIV
  Kuba CUB
  Küveyt KUW
  Kürasao CUW
  Laos LAO
  Latviya LVA
  Lesoto LES
  Liberiya LBR
  Livan LIB
  Liviya LBY
  Litva LTU
  Lixtenşteyn LIE
  Lüksemburq LUX
  Mavriki MRI
  Mavritaniya MTN
  Madaqaskar MAD
  Makao MAC
  Şimali Makedoniya MKD
  Malavi MWI
  Malayziya MAS
  Mali MLI
  Maldiv adaları MDV
  Malta MLT
  Mərakeş MAR
  Meksika MEX
  Mozambik MOZ
  Moldova MDA
  Monqolustan MGL
  Montserrat MSR
  Burma MYA
  Namibiya NAM
    Nepal NEP
  Niger NIG
  Nigeriya NGA
  Niderland NED
  Nikaraqua NCA
  Yeni Zelandiya NZL
  Yeni Kaledoniya NCL
  Norveç NOR
  BƏƏ UAE
  Oman OMA
  Kuk adaları COK
  Pakistan PAK
  Fələstin PLE
  Panama PAN
  Papua-Yeni Qvineya PNG
  Paraqvay PAR
  Peru PER
  Polşa POL
  Portuqaliya POR
  Puerto-Riko PUR
Ölkə Kod
  Konqo Respublikası CGO
  Cənubi Koreya KOR
  Rusiya RUS
  Ruanda RWA
  Rumıniya ROU
  Salvador SLV
  Samoa SAM
  San-Marino SMR
  San-Tome və Prinsipi STP
  Səudiyyə Ərəbistanı KSA
  Esvatini SWZ
  Şimali İrlandiya NIR
  Seyşel adaları SEY
  Seneqal SEN
  Sent-Vinsent və Qrenadin VIN
  Sent-Kits və Nevis SKN
  Sent-Lüsiya LCA
  Serbiya SRB
  Sinqapur SIN
  Suriya SYR
  Slovakiya SVK
  Sloveniya SVN
  Solomon adaları SOL
  Somali SOM
  Sudan SUD
  Surinam SUR
  ABŞ USA
  Syerra-Leone SLE
  Tacikistan TJK
  Tailand THA
  Taiti TAH
  Tayvan TPE
  Tanzaniya TAN
  Toqo TOG
  Tonqa TGA
  Trinidad və Tobaqo TRI
  Tunis TUN
  Türkmənistan TKM
  Türkiyə TUR
  Törks və Kaykos adaları TCA
  Uqanda UGA
  Özbəkistan UZB
  Ukrayna UKR
  Uruqvay URU
  Uels WAL
  Farer adaları FRO
  Fici FIJ
  Filippin PHI
  Finlandiya FIN
  Fransa FRA
  Xorvatiya CRO
  Mərkəzi Afrika Respublikası CTA
  Çad CHA
  Monteneqro MNE
  Çexiya CZE
  Çili CHI
   İsveçrə SUI
  İsveç SWE
  Şotlandiya SCO
  Şri-Lanka SRI
  Ekvador ECU
  Ekvatorial Qvineya EQG
  Eritreya ERI
  Estoniya EST
  Efiopiya ETH
  Cənubi Afrika Respublikası RSA
  Cənubi Sudan SSD
  Yamayka JAM
  Yaponiya JPN

FIFA olmayan üzvlər üçün ölkə kodlarıRedaktə

Aşağıdakı kodlar FIFA-ya bağlı olmayan, lakin kodları tez-tez FIFA bazasında və ya konfederasiya saytlarında görünən ölkələrə və ya asılı bölgələrə aiddir.

Ölkə Kod Konfederasiya
  Qvadelupa GPE KONKAKAF
  Zənzibar ZAN KAF
  Martinika MTQ və ya MQE KONKAKAF
  Reyunyon REU KAF
  Sint-Marten SXM KONKAKAF
  Tuvalu TUV OFK
  Fransa Qvianası GYF KONKAKAF

Nizamsız kodlarRedaktə

Aşağıdakı kodlar FIFA-ya bağlı olmayan ölkələrə və ya asılı ərazilərə aiddir. Qitə bir konfederasiyanın üzvü və ya üzv üzvü olsa da, bu kodlar FIFA-da istifadə edilmir.

Ölkə Kod Konfederasiya
  Mikroneziya FSM OFK
  Niue NIU OFK
  Palau PLW OFK
  Şimali Marian adaları NMI AFK
  Sen-Marten SMT KONKAKAF

Köhnəlmiş kodlarRedaktə

Ölkənin mövcudluğunu dayandırması, adını dəyişdirməsi, kodunu dəyişdirməsi və ya başqa bir dövlətin bir hissəsi olması səbəbindən aşağıdakı kodlar köhnəlmişdir.

Ölkə Kod
  Birma BUR
  Bohemiya BOH
  Britaniya Qvianası BGU
  Britaniya Hindistanı BIN
  Britaniya Aden müstəmləkəsi ADE
  Britaniya Hondurası BHO
  Yuxarı Volta UPV
  Şərqi Almaniya DDR
  Niderland Ost-Hindistanı DEI
  Daqomeya DAH
  Zair ZAI
  Qərbi Samoa WSM
  Qızıl Sahil GOC
  Koqo-Brazzavil COB
Ölkə Kod
  Konqo-Kinşasa CKN
  Kürasao CUR
  Niderland Qvianası NGY
  Niderland Antil adaları ANT
  Yeni Hebridlər HEB
  Birləşmiş Ərəb Respublikası UAR
  Fələstin / İsrail Torpağı PAL
  Rodeziya RHO
  Saarland SAA
  Şimali Rodeziya NRH
  Şimali Borneo NBO
  Şimali Vyetnam VNO
  Şimali Yəmən NYE
  Serbiya və Monteneqro SCG
Ölkə Kod
  Siam SIA
  MDB CIS
  SSRİ URS
  Tayvan TAI
  Tanqanika TAA
  AFR FRG
  Mərkəzi Afrika Respublikası CAF
  Seylon CEY
  Çexoslovakiya TCH
  Yuqoslaviya YUG
  Cənubi Rodeziya SRH
  Cənubi Vyetnam VSO
  Cənubi Yəmən SYE

FIFA, MOK və ISO arasındakı fərqlərRedaktə

FIFA kodlarının çoxu Olimpiya Oyunlarında istifadə olunan BOK kodlarına uyğun gəlsə də, bəzi ölkələrdə fərqli kodlar mövcuddur.

Ölkə İSO FİFA BOK
ABŞ Vircin adaları VIR VIR ISV
Antiqua və Barbuda ATG ATG ANT
Barbados BRB BRB BAR
Bəhreyn BHR BHR BRN
Beliz BLZ BLZ BIZ
Britaniya Vircin adaları VGB VGB IVB
Burkina-Faso BFA BFA BUR
Vyetnam VNM VIE VIE
Qvineya-Bisau GNB GNB GBS
Almaniya DEU GER GER
İndoneziya IDN IDN INA
İran IRN IRN IRI
Latviya LVA LVA LAT
Liviya LBY LBY LBA
Malavi MWI MWI MAW
Nigeriya NGA NGA NGR
Niderland Antil adaları ANT ANT AHO
Niderland NLD NED NED
Fələstin Dövləti PSE PLE PLE
Salvador SLV SLV ESA
Sloveniya SVN SVN SLO
Tayvan (Çin Taybeyi) TWN TPE TPE
Xorvatiya HRV CRO CRO
Mərkəzi Afrika Respublikası CAF CTA CAF
Ekvatorial Qvineya EQG EQG GEQ

FİFA-ya üzv olan, lakin BOK-da komitə tərəfindən təmsil olunmayan və əksinə əyalətlər var.

İstinadlarRedaktə

  1. "Associations". FIFA.com. İstifadə tarixi: 14 noyabr 2015.

Xarici keçidlərRedaktə

Həmçinin baxRedaktə